Ciechanów, Porter

Collapse
X
 
  • Filtruj
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts
  • becik
    Generał Wszelkich Fermentacji
    🍼🍼
    • 2002.07
    • 14999

    #16
    no i wreszcie

    barwa - czarnowiśniowa, pod światło widać wiśniowe refleksy, klarowne
    gaz - odpowiednie nasycenie
    piana - ciemno-beżowa, z początku obfita w miarę szybko opada, pozostaje cienki kożuszek, drobna
    zapach - raczej mocno palonego słodu, a nie poru jak to było sugerownego miły ale inny niż dotychczasowe znane przeze mnie portery
    smak - gorzkawy z wyczuwalną nutką palonego słodu, trochę zbyt płytki w smaku, moim zdaniem powienien jeszcze polżakować gdyż sprawia wrażenie zbyt młodego piwa
    opakowanie - tylko 4 ze względu na zieloną bezwzrotną butelkę, co jak co ale portery powinny być tylko w ciemnym szkle, kapsel czarny, etykieta - http://www.browar.biz/kolekcjonerstwo.php?id=18247&s=

    Ogólnie bardzo dobry porter ale możnaby nad nim jeszcze troszkę popracować

    Moja ocena: [4.475]
    Last edited by becik; 2004-09-27, 22:13.
    Gdybyśmy nie mieli Warszawy w Generalnym Gubernatorstwie, to nie mielibyśmy 4/5 trudności, z którymi musimy walczyć. Warszawa jest i pozostanie ogniskiem zamętu, punktem, z którego rozprzestrzenia się niepokój w tym kraju - Hans Frank 14.12.1943 http://zamkidwory.forumoteka.pl

    Comment

    • sklep-piwowar
      D(r)u(c)h nieuchwytny
      • 2002.10
      • 559

      #17
      Jak na 18 % ekstraktu ,to 9,5 % alkoholu jest chyba mocno przesadzone co czuć podczas picia tego portera.Pozostałe portery mają napisane 9,5 %alk (co też jest pewnie max) ale przy ekstrakcie 22 %

      Comment

      • becik
        Generał Wszelkich Fermentacji
        🍼🍼
        • 2002.07
        • 14999

        #18
        ale zauważ, że jest napisane DO 9.5%
        Gdybyśmy nie mieli Warszawy w Generalnym Gubernatorstwie, to nie mielibyśmy 4/5 trudności, z którymi musimy walczyć. Warszawa jest i pozostanie ogniskiem zamętu, punktem, z którego rozprzestrzenia się niepokój w tym kraju - Hans Frank 14.12.1943 http://zamkidwory.forumoteka.pl

        Comment

        • bury_wilk
          Major Piwnych Rewolucji
          • 2004.01
          • 2655

          #19
          Ustrzeliłem Portera w Michasiu. Dziwne to piwo nieco, rzkłbym nietypowe, co jednak nie oznacza "niesmaczne". Przeciwnie, wypiłem z przyjemnością, a gdy się skończył, nawet szkoda było, że już. Kolor ciemno brązowy, wchodzący w czerń, pod światło wiśniowy, klarowny. Piana beżowa, gęsta, ale szybko padająca. Nasycenie średnie, powiedzmy wystarczające. Zapach słodowo karmelowy, faktycznie z elementami warzywnymi. Średniointensywny. W smaku zaskakuje mnie słodkość tego piwa. Goryczka dużo słabsza niż bym sobie tego życzył. Posmak kawy oczywiście jest, ale nie bardzo silny. Całość powoduje, że to piwo jest bardzo charakterystyczne, za co moim zdaniem należy się plus. Etykietka wpisana w konwencję "Beczkowego", tyle, że czarniejsza. W sumie bardzo ładna.
          Generalnie, warto wypić, a smak jest na tyle wyjątkowy, że sprawą indywidualną jest, czy komuś podejdzie, czy nie.

          Moja ocena: [3.925]
          Lubię kiedy się zieleni
          Lubię jak się piwo pieni...

          ...najlepiej z Browaru Szlacheckiego!

          Comment

          • docent
            Pułkownik Chmielowy Ekspert
            • 2002.10
            • 5205

            #20
            Opakowanie: bardzo zgrabna buteleczka 0,33, idealna do mocnego porterka.Etykietka w ciemnych kolorach więc jak najbardziej w klimacie. Kolor ciemny hebanowy. Nasycenie Co2 małe ale przy tym gatunku tak ma być. Zapach ciemnego słodu, bardzo intensywny i bardzo eskcytujący. Piana średnioziarnista, niestety dość szybko zanikająca. W smaku czuć intensywną goryczkę, słodkie nuty spotykane nieraz w porterach są tu nieobecne. Może trochę za mało treściwy jak na portera (którym przecież można się najeść. To piwko to prawdziwy ewenement wśród rodzimych produktów.

            Moja ocena: [4.25]
            Piwna Praha-przewodnik po praskich lokalach z prawdziwym piwem
            Przewodnik po miejscach gdzie warzy się i serwuje dobre piwo-Polskie Minibrowary
            Piwne podróże po Czechach-Piwne Czechy
            Polskie Minibrowary na FB - codziennie nowe informacje!

            Comment

            • Piecia
              Major Piwnych Rewolucji
              • 2002.02
              • 3312

              #21
              Nabyłem w sklepie przy stacji metra Natolin (Tabu)

              kolor bez zarzutów - ciemny, pod światło ciemnobrunatnowiśniowy, gazu nie za wiele ale przyzwoicie, piana znikła bez śladu w 10 sekund, smak i zapach bez porowych akcentów (na por jestem uczulony ) na bardzo przyzwoitym poziomie, pełny, zharmonizowany, opakowanie moim zdaniem beznadziejne (zielone bezzwrotne szkło) ale jednak szkło i idealna objętość - dlatego za opakowanie 3
              na 100% będę do niego wracał w zimowe wieczory

              Moja ocena: [4]
              Koniec i bomba,
              Kto nie pije ten trąba !!!
              __________________________
              piję bo lubię!

              Comment

              • becik
                Generał Wszelkich Fermentacji
                🍼🍼
                • 2002.07
                • 14999

                #22
                w Michasiu już portera brak, na moje pytanie kiedy będzie usłyszałem odpowiedź, że na razie nie będzie bo browar już go nie robi

                mam nadzieję, żę nie była to głupia plotka, a ciechanowski porter nie okaże się krótką przygodą
                Gdybyśmy nie mieli Warszawy w Generalnym Gubernatorstwie, to nie mielibyśmy 4/5 trudności, z którymi musimy walczyć. Warszawa jest i pozostanie ogniskiem zamętu, punktem, z którego rozprzestrzenia się niepokój w tym kraju - Hans Frank 14.12.1943 http://zamkidwory.forumoteka.pl

                Comment

                • żąleną
                  D(r)u(c)h nieuchwytny
                  • 2002.01
                  • 13239

                  #23
                  Na moje pytanie o Noteckie dostałem podobną odpowiedź...

                  Comment

                  • kloss
                    Major Piwnych Rewolucji
                    • 2003.03
                    • 2526

                    #24
                    Jak dla mnie ten porterek jest trochę za mało esencjonalny.

                    Comment

                    • Pinio74
                      Major Piwnych Rewolucji
                      • 2003.10
                      • 3881

                      #25
                      Porter z Ciechanowa został najlepszym piwem na Jesiennych Spotkaniach Browarników w Płocku. Napisałem o tym wprawdzie w prasówce ale myślę, że informacja ta zasługuje na wyszczególnienie.

                      cyt.: "Hitem konkursu okazały się piwa z Ciechanowa. Porter uzyskał najwyższą notę we wszystkich kategoriach. Jako jedyny przekroczył 5 pkt w sześciostopniowej skali. - To zdecydowanie najlepsze piwo konkursu - komentowali uczestnicy imprezy."
                      Last edited by Pinio74; 2004-10-11, 07:53.
                      BIRRARE HUMANUM EST

                      Comment

                      • żąleną
                        D(r)u(c)h nieuchwytny
                        • 2002.01
                        • 13239

                        #26
                        Wypiłem już trochę tego piwa, więc moje kubki smakowe czasami nie reagują już tak mocno na pora, dzięki czemu dochodzi do głosu paloność. A jest ona niebagatelna i chyba najmocniejsza wśród polskich piw. Bardzo mi odpowiada.

                        Skasować tego pora i będzie idealna 18. Właśnie za paloność i wytrawnośc wolę 18 od porterów mocniejszych ekstraktowo.

                        Comment

                        • becik
                          Generał Wszelkich Fermentacji
                          🍼🍼
                          • 2002.07
                          • 14999

                          #27
                          Odp: Ciechanów (d. Gambrynus), Porter

                          żąleną napisał(a)
                          Strasznie surowy w smaku, porterowość dopiero na drugim planie, a na pierwszym - warzywa (!). Zwłaszcza por (!!).
                          porterowość na pierwszym planie, pomyliłeś pora z bardzo mocną "palonością", nadającą wytrawność oraz goryczkę podobną do Guinnessa Foreign Extra Stout, specyficzny posmak jest pierwsza klasa, mieszanka portera bałtyckiego z wytrawnym stoutem
                          Gdybyśmy nie mieli Warszawy w Generalnym Gubernatorstwie, to nie mielibyśmy 4/5 trudności, z którymi musimy walczyć. Warszawa jest i pozostanie ogniskiem zamętu, punktem, z którego rozprzestrzenia się niepokój w tym kraju - Hans Frank 14.12.1943 http://zamkidwory.forumoteka.pl

                          Comment

                          • Wujcio_Shaggy
                            Major Piwnych Rewolucji
                            • 2004.01
                            • 4628

                            #28
                            "Kolor - głęboki mahoń, z czerwonymi refleksami" - to cytat; napisałem to przy Farskim, a tu powtarzam. To ten sam kolor, acz jak na portera, to chyba za mało ciemny...
                            Piana raczej trwała, niska, średnioziarnista.
                            Nasycenie generalnie dobre, lekko wyczuwalne w smaku.
                            Aromat bardzo bogaty, palony, głównie słodowo-kawowy.
                            Hmm, porter to taki "lżejszy" (18°), smak gorzkawy, dość mocno palony, czuć lekki smaczek kawowy, trochę karmel.
                            Zielona butelka 0,33, etykieta w stylistyce "Beczkowego". Mógłby się grafik trochę bardziej wysilić...

                            Całkiem dobry porter, gdyby był dojrzalszy, wyszłoby mu to na jeszcze lepsze.

                            Moja ocena: [4.325]
                            Wspieraj swój Browar! Stań się Premium - Użytkownikiem!

                            Browar Szlachecki w Warszawie (działalność zawieszona)

                            @WujcioShaggy Wuj na Twitterze, czasem coś napisze nawet

                            Comment

                            • cielak
                              Major Piwnych Rewolucji
                              • 2004.03
                              • 2890

                              #29
                              Z paczki od Burego Wilka. DZIĘKI!!!
                              Szok!!
                              kolor- ciemny, kawowo-rubinowy
                              piana- przy nalewaniu WIELKA, leczpóźniej szybko opadła, ale pozostawiła cieńki kożuszek
                              Co2- ciut za małe jak dla mnie. Nie widzę, bo kolor ciemny nie czuję bo słabe nagazowanie.
                              zapach- palono-słodowo-kawowy lekko karmelowy. Gdyby nie coś, w tym zapachu, co "koli" mnie w nos było by 5
                              smak- gorzki, palony, ciut alkoholowy, ale nie przeszkadza, lekko karmelowy
                              opakowanie- dla mnie fajna butelka. Nie typowa jak na moje rejony. Ładniejsza niż tradycyjny bączek*. Etykieta i krawatka pasująca do reszty. Bardzo mi się podoba.
                              Nie przepadam za porterami ale ten mnie zaskoczył. Smak bardzo wyrazisty, mocny, ciężki. Jestem miło zaskoczony. Ten porterek jest jednym z najbardziej wyrazistych piw jakie piłem.

                              *-tradycyjny bączek dla mnie to but.0,33 "Strzelca", "Kasztelana" "Namysłowa"

                              Moja ocena: [4.15]
                              zupka chmielowa dobra i zdrowa!!

                              Comment

                              • Twilight_Alehouse
                                D(r)u(c)h nieuchwytny
                                • 2004.06
                                • 6310

                                #30
                                Kolejne piwo otrzymane od Żą - dzięki.
                                Etykieta bazowana na Beczkowym, ale świetnie wygląda w ciemnej kolorystyce. Poza tym podoba mi się nietypowa krawatka. Czepiać się można jedynie zielonej butelki, nawiasem mówiąc o bardzo fajnym kształcie.
                                Kolor ciemnej czereśni, jaśniejszy trochę niż klasyczne portery o Blg 22, jednak mimo to bardzo ładny.
                                Piana średnio wysoka, gruboziarnista, o pięknym beżowym kolorze. Niestety szybko znika, niewiele pozostawiając po sobie.
                                W zapachu czuć główie nuty owocowe, szczególnie coś jak rodzynki. Poza tym ślady paloności.
                                Nasycenie za słabe.
                                W smaku sporo paloności, porter jest przez to bardzo wytrawny. Nie dostrzegam ani trochę wspominanej przez moich przedpiszców słodkości. Porter jest wyraźnie mniej treściwy niż klasyczni reprezentanci gatunku, ale ciekawie jest go wypić. Alkohol jest mocno wyczuwalny, ale trudno żeby było inaczej.
                                Ogólnie mówiąc, porter jest dość nietypowy i charakterystyczny. Z przyjemnością skosztuję go znowu.

                                Moja ocena: [4.325]

                                Comment

                                Przetwarzanie...
                                X