Racibórz, Racibor 12,5

Collapse
X
 
  • Filtruj
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts
  • iommi
    Major Piwnych Rewolucji
    • 2003.07
    • 1522

    Racibórz, Racibor 12,5

    Wreszcie! Testowałem bardziej treściwą wersję powracającego na rynek raciborskiego piwa o parametrach 6,2 alk., 12,5 blg, w sprzedaży jest też "dziesiątka".
    Zapach - przyjemny, zdecydowanie słodowy.
    Kolor - piękny ciemny bursztyn.
    CO2 - ponadprzeciętne. Bąbelki od początku szaleją w szklance.
    Piana - feler. Dzięki mocnemu nagazowaniu początkowo są problemy z utrzymaniem piwa w kuflu, ale po chwili nie pozostaje nawet kożuszek.
    Smak - bardzo treściwy. Na pierwszym planie słodkie, słodowo-owocowe akcenty. W tle bardzo delikatka (może nawet zbyt delikatna) goryczka pojawiająca się na podniebieniu po przełknięciu. Pierwsze wrażenie oleistej wprost słodyczy wydawało mi się drażniące, ale z każdym łykiem było lepiej.
    Opakowanie - etykieta i kontra bardzo estetyczne, kapsel niestety goły.
    W sumie piło się miło i będę po nie sięgał częściej. Na początek daję czwórkę z dużym minusem za katastrofalną pianę.
    *****************************

    Przyjmę, wymienię, kupię - wszystko co związane z browarami Mullera w Rybniku!!!

    *****************************
  • piwowar2
    Kapitan Lagerowej Marynarki
    • 2001.11
    • 588

    #2
    "Na początek daję czwórkę z dużym minusem za katastrofalną pianę"

    Masz nadzieje na zmiane?

    Comment

    • adam16
      Pułkownik Chmielowy Ekspert
      • 2001.02
      • 9865

      #3
      Też już testowałem. „Ochów” i „Achów” nie będzie, ale piwo jest całkiem przyzwoite.
      U mnie nie było problemów z pianą – obfita, kremowo biała i trwała. Minusem jest jakiś odległy posmaczek, który jednak nie przeszkadza w piciu. Ale z pewnego źródła wiem że nie jest to ostateczny kształt tego piwa. Piwowar w Raciborzu pracuje nad poprawą, bo nie jest zadowolony z tej warki.
      Browar Hajduki.
      adam16@browar.biz
      Wspieraj swój Browar! Stań się Premium - Użytkownikiem!

      Krasnoludki są na świecie, a w każdym razie w Chorzowie ;) a dowodem jest to, iż do domowego piwa siusiają :D - mam KWASIŻURA :D

      Comment

      • piwowar2
        Kapitan Lagerowej Marynarki
        • 2001.11
        • 588

        #4
        Brzmi zachecajaco. Czy to piwo jest piwem tylko regionalnym, czy tez dostepne poza Raciborzem? A skad taka nazwa "Racibor"(czy ma cos sugerowac?)? Czy browar Raciborz to byly browar Zamkowy?

        Comment

        • abernacka
          Generał Wszelkich Fermentacji
          🥛🥛🥛🥛
          • 2003.12
          • 10861

          #5
          Dzięki Adam'owi16 jestem właśnie po pierwszej degustacji "Racibora". Po nalaniu do kufla pojawiła się gęsta, drobnoziarnista pianka (niestety po kilku minutach pozostał po niej drobny kożuszek). Barwa tego piwka to ciemny bursztyn. Jeśli chodzi o sam smak według mnie piwo posiada bardzo ciekawe połączenie goryczy z drodną nutą słodyczy (niestety po przełknięciu w ustach pozostaje drobna nuta posmaku "chemicznego"). Mam nadzieję ze powrócę do tego piwa już niedługo.

          Ps. Wielkie dzięki Adam za taki prezent! Twoje zdrowie
          Last edited by abernacka; 2004-10-20, 18:54.
          Piwna turystyka według abernackiego

          Comment

          • adam16
            Pułkownik Chmielowy Ekspert
            • 2001.02
            • 9865

            #6
            piwowar2 napisał(a)
            Brzmi zachecajaco. Czy to piwo jest piwem tylko regionalnym, czy tez dostepne poza Raciborzem? A skad taka nazwa "Racibor"(czy ma cos sugerowac?)? Czy browar Raciborz to byly browar Zamkowy?
            Browar w Raciborzu mieści się ściśle w obrębie tamtejszego zamku.
            A piwo ma być dostępne na Górnym Śląsku.
            Browar Hajduki.
            adam16@browar.biz
            Wspieraj swój Browar! Stań się Premium - Użytkownikiem!

            Krasnoludki są na świecie, a w każdym razie w Chorzowie ;) a dowodem jest to, iż do domowego piwa siusiają :D - mam KWASIŻURA :D

            Comment

            • marweg
              D(r)u(c)h nieuchwytny
              • 2004.11
              • 1

              #7
              racibor

              www.browar-raciborz.pl
              Piwo na razie jest dostępne w Raciborzu i w okolicy ale trzeba troszkę czasu a kto wie dokąd zajdziemy

              Comment

              • piwowar2
                Kapitan Lagerowej Marynarki
                • 2001.11
                • 588

                #8
                Zastanawaimsie, czemu na etykietach polskich piw dominuja faceci typu Kmicica, jak wlasnie i na piwach raciborskich. Brak innych motywow?

                Comment

                • mwa
                  Pułkownik Chmielowy Ekspert
                  • 2003.01
                  • 5071

                  #9
                  Racibor do butelek rozlewany jest w Browarach Górnośląskich w Zabrzu, gdyż jeszcze nie odremontowano całego browau po powodzi w 97'.
                  Podobno produkcja idzie całą parą.
                  Już jest również oficjalna stronia internetowa browau.
                  Piwo dostępne narazie w butelkach i całekiem smaczne.
                  Pozdrawiam Cię !!!!

                  Comment

                  • adam16
                    Pułkownik Chmielowy Ekspert
                    • 2001.02
                    • 9865

                    #10
                    Gdzieś już wspominałem, że Racibórz rozlewa swoje piwo w Zabrzu.

                    Piłem już Racibora w wersji lanej z nowej warki - jest to piwo odmienne w smaku, bardziej zrównoważone, pozbawione posmaku. Piana była bardzo ładna, bielutka, gęsta. W domu już czekają butelko z piwem z tej samej warki. Będzie pełne porównanie z tym poprzednim.
                    Dla mnie extra
                    Browar Hajduki.
                    adam16@browar.biz
                    Wspieraj swój Browar! Stań się Premium - Użytkownikiem!

                    Krasnoludki są na świecie, a w każdym razie w Chorzowie ;) a dowodem jest to, iż do domowego piwa siusiają :D - mam KWASIŻURA :D

                    Comment

                    • kiszot
                      Pułkownik Chmielowy Ekspert
                      🍼🍼
                      • 2001.08
                      • 8110

                      #11
                      Przyznaję,że beczkowe z nowej warki jeszt bardzo dobre.
                      Lwów zawsze polski,Bytom zawsze niemiecki.
                      1 FOLKSDOJCZ BROWARU :D

                      Da seufzt sie still, ja still und flüstert leise:
                      Mein Schlesierland, mein Heimatland,
                      So von Natur, Natur in alter Weise,
                      Wir sehn uns wieder, mein Schlesierland,
                      Wir sehn uns wieder am Oderstrand.

                      Comment

                      • celt_birofil
                        † 2017 Piwosz w Raju
                        • 2001.09
                        • 4469

                        #12
                        Odp: racibor

                        marweg napisał(a)
                        www.browar-raciborz.pl
                        ładna witrynka, ale jak ktoś ma modem, to jego cierpliwość wystawiona jest na poważną próbę...
                        Nie było Ciebie tyle lat! Myślałem, że nie wrócisz już (Krystyna Prońko - koniec cytatu)

                        Comment

                        • żąleną
                          D(r)u(c)h nieuchwytny
                          • 2002.01
                          • 13239

                          #13
                          Degustowane dzięki Iommiemu i wyszukiwarce google.

                          Piwo z tych treściwszych. Pierwszy łyk bardzo ostry, czuć do tego lekką metaliczność. Później już tylko lepiej. Racibor jest silnie słodowy, ale - jeśli to w ogóle możliwe - słodowość jest w miarę wytrawna. Może to kwestia równoczesnej kwaskowatości i goryczkowości piwa.

                          Piana drobnoziarnista, bardzo ładna. Ale tylko przez 5 minut...

                          Ogólnie - dobre, całkiem wyróżnia się z tłumu. Mam nadzieję, że browar porwie się na ciemniaka, raciborskie posmaki pasowałyby do takiego polskiego irlandzkawego, jak to kiedyś ujął Slavoy.

                          Comment

                          • Alchemych
                            Porucznik Browarny Tester
                            • 2003.12
                            • 349

                            #14
                            Pierwszy zapach - kojarzy się średnio, pospolicie. Trochę przebija się słód. Kolor zwykłego przeciętnego (statystycznego) pilsa lekko w stronę brązowego. Piana na początku dość obfita raczej grubo i średniopęcherzykowa utrzymuje się dość krótko. Smak dobry - wyczuwalny wpływ browaru zabrzańskiego (smak w stronę lekko nadpsutej, kiszonej kapusty-mniam). CO2 jak dla mnie ok. Opakowanie reasumując ok. ale nic nadto. I to by było na tyle.

                            Moja ocena: [3.8]

                            Comment

                            • asceta
                              Szeregowy Piwny Łykacz
                              • 2003.01
                              • 6

                              #15
                              Są trzy Racibory.
                              1. "Czerwony" (chodzi a akcent kolorystyczny na etykiecie): dwunastka, zaw. alkoholu ponad 6 %
                              2. Zielony, dziesiątka zaw alkoholu 5,5 %
                              3. Żółty zaw alkoholu 4,5 % (aw. ekstyraktu nie podają).

                              Najmocniejsze za bardzo mi nie smakuje, lepsze są wersje słabsze ( i tańsze). W sumie najbardziej mi smakuje zielony, czuć lekki słodowy posmaczek a smak piwa jest bardziej tresciwy niz w żółtym. Piwo lekkie i przyjemne. Piana słaba. Etykietki fajne tylko butelki typowe czyli brzydkie. Generalnie na razie dobre piwo.

                              Comment

                              Przetwarzanie...
                              X