Staropolski, Porter

Collapse
X

• Filtruj
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts
  • docent
    Pułkownik Chmielowy Ekspert
    • 2002.10
    • 5205

Staropolskie w Leclercu

Czytając wcześniejsze posty z utyskiwaniami na cenę informuję, że w promocji w ursynowskim Leclercu piwko to można nabyć za 2.19 plnow. Smacznego
    Last edited by docent; 2005-09-14, 15:07.
    Piwna Praha-przewodnik po praskich lokalach z prawdziwym piwem
    Przewodnik po miejscach gdzie warzy się i serwuje dobre piwo-Polskie Minibrowary
    Piwne podróże po Czechach-Piwne Czechy
    Polskie Minibrowary na FB - codziennie nowe informacje!

Comment

• thrashcan
      Sierżant Pijalniowy Zaprawiacz
      • 2005.10
      • 126

Ocena z ARTomatu

Kolor: Czarny Jedynie pod światło da się zauważyć, że to jednak "tylko" ciemnowiśniowy [5]
      Piana: Kolor kremowy. Po wlaniu piwka do kufla "sikiem prostym" piana i owszem, była, lecz znikła jak za dotknięciem czarodziejskiej różdżki minutę później. [3]
      Zapach: Wyraźnie czuć karmel, jakby z domieszką kawy. Zapach bardzo przyjemny, piwo aż się prosi o picie [5]
      Smak: W smaku dość wyraźnie czuć alkohol, za czym osobiście nie przepadam, poza tym goryczkowo - słodkie, lekko kawowe, ogólnie trzyma poziom. [3.5]
      Wysycenie: Jest, tyle mogę powiedzieć, osobiście wolę bardziej nasycone, no ale to porter [3.5]
      Opakowanie: Buteleczka 0,33l, brązowa. Kapsel ładny, z logiem browaru. Etykieta kremowo-brązowa, ładnie komponująca się z odcieniem butelki, gustowna, ogólnie dość wyróżniające się piwko na półce sklepowej. Jak dla mnie bomba [5]
      Uwagi: Piwo zakupione w Warszawie w Landzie w "Delikatesach". Cena dość odstraszająca, jak na buteleczkę 0,33.

Moja ocena: [4.125]

Comment

• Pogoniarz
        † 1971-2015 Piwosz w Raju
        • 2003.02
        • 7971

Ocena z ARTomatu

Kolor: Praktycznie czarniutki jak smoła. [5]
        Piana: Pozostawia centymetrową obwódkę ,ale od samego początku nie była zbyt bujna.Barwa kremowa [3.5]
        Zapach: Jakiś słodkawo-kawowy,raczej dobrze wyczuwalny [4]
        Smak: Ja czuję posmak kawowy,gdzieś przez chwilkę kaskowaty,potem coś słodkiego i alkohol.Jest jakby gęste.Ciekawe ile ma ekstraktu.Może mieć powyżej 18% [4]
        Wysycenie: Ciężko określić,jako ,że w porterach z reguły nie ma dużo gazu,ale tu jest wyczuwalny. [4]
        Opakowanie: Ładna zgrabna buteleczka 0.33l.Etykieta,kołnierzyk ,kontra ,kapselek firmowy.Wszystko ładne,ale brak info o zawartości ekstraktu i za to odejmuję punkt. [4]
        Uwagi: W sumie bardzo dobre piwo,ale cena zwala z nóg.2.99 zł za małą buteleczkę-to za dużo,oj za dużo.Aha zakupiłem w "Muszkieterach" w Szczecinie

Moja ocena: [4]

Prawie jak Piwo
        SZCZECIN

Comment

• peter_1000
          Kapitan Lagerowej Marynarki
          • 2003.05
          • 583

Ocena z ARTomatu

Kolor: Mocno ciemny, prawie czarny [4.5]
          Piana: piana trwała acz niezbyt wysoka, jak na portera mogłaby być też ciut bardziej w beż idąca [4]
          Zapach: zapach niemrawy, jedyne nute które mogłem śmiało rozpoznać to lekkie kawowo-palone. [3.5]
          Smak: W konsystencji za wodnisty, Brak pożądanej przeze mnie lepkości. Zbyt winny i bogaty w akcenty owocowe w stosunku do karmelowych i palonych. Jednak nie uznaję tego piwa za nie smaczne, nie mogę go jedynie uznać w pełni za piwo w charakterze portera [3.5]
          Wysycenie: zupełnie wystarczające [4]
          Opakowanie: bardzo proste, mało rzucające się w oczy. [3]
          Uwagi: Jestem może tu takim wyjątkiem, ale dla mnie podstawa portera to naprawdę wyrób żywiecki. Także i Porter Staropolski się doń nie umywa. Jednak chwała browarowi za to że gatunek ten przy zyciu podtrzymuje.

Moja ocena: [3.6]
          Przemyski Browar Forteczny oraz wędzarnia

Comment

• Regent
            • 2002.10
            • 512

Ocena z ARTomatu

Kolor: bardzo ciemny z przebitkami wiśni i brązu. [4]
            Piana: bardzo długo utrzymująca się, dość gęsta. [5]
            Zapach: intensywny jak dla mnie trochę odrzucający, niby przypalany ale jakby zdominowany przez alkohol. [3]
            Smak: Treściwy przypalany ale jakby czegoś brakowało. [3.5]
            Wysycenie: Średnie. [3]
            Opakowanie: Nienajgorsze. [4]
            Uwagi: Trudno powiedzieć jaki jest ekstrat producent podaje 11,2 fl.oz. nie wiem co to znaczy. W smaku wydaje się, że piwko to ma swoją, przyzwoitą gęstość.

Moja ocena: [3.5]
            Mniej alkoholu w piwach !!!
            Wspieraj swój Browar! Stań się Premium - Użytkownikiem!

Comment

• lzkamil
              Major Piwnych Rewolucji
              • 2003.01
              • 3611

Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika Regent
              11,2 fl.oz.
              to objętość w uncjach płynnych
              Lepszy jabol pod okapem
              niż GŻ, CP i KP !

Kompania Piwowarska obcięła Żubrowi rogi i jaja.

Wspieraj swój Browar - zostań Premium-Użytkownikiem!

Moja pierwsza literka to małe L a nie duże I :)

Comment

• JAckson
                Pułkownik Chmielowy Ekspert
                🍼🍼
                • 2004.05
                • 6123

Ocena z ARTomatu

Kolor: Bardzo ciemne, światło bardzo łśabo przebija nawet w wąskim kuflu [4]
                Piana: Po nalaniu bardzo ładna, zwarta, brązowawa ale anikła przed końcam spożycia [4.5]
                Zapach: Zapach słaby (jak na portera) i zbyt mocno czuć moc dopiero na dalszym planie porterowe akcenty [4]
                Smak: W smaku wg mnie zbytnia wytrawność (a nawet cierpkość). Dodatkowo zbyt mała gęstość jak na portera. Piwo mocno wytrawione. [3.5]
                Wysycenie: Nasycenie wydaje się mocne. Bąble może nazbyt żywo przemieszczają się ku powierzchni. [4.5]
                Opakowanie: Opakowanie wg mnie bardzo estetyczne. Butelka 0,33 (na etykiecie stoi, że pojemność 0,333dm3 ) Kolorystyka pasuje do portera. KApsel z nadrukiem. [5]
                Uwagi: Piwo zakupione w Lublinie u kolegi Supersklep'a

Moja ocena: [3.925]
                MM961
                4:-)

Comment

• Budvar
                  D(r)u(c)h nieuchwytny
                  • 2005.09
                  • 265

Ocena z ARTomatu

Kolor: z pozoru - intensywnie ciemny brąz, dopiero pod światło podziwiać można piękną, głęboką rubinowo-wiśniową barwę [5]
                  Piana: przepięknie pracuje po wlaniu do kufla, barwa zmienia się od brązowej do ciemnobeżowej, drobna, gęsta, niestety stosunkowo krótkotrwała [4.5]
                  Zapach: palony, intrygujący [4.5]
                  Smak: idealny, wytrawny porter, pozostawiający przyjemną goryczkę na języku i miłe wspomnienia w pamięci [5]
                  Wysycenie: bardzo dobre od początku do końca [5]
                  Opakowanie: ideał dla tego rodzaju piwa - kremowo-brązowa etykieta pięknie komponuje się z brązem butelki, butelka mała 0,33 [5]
                  Uwagi: właściwa nazwa: Staropolskie Mocne Ciemne

Moja ocena: [4.775]

Comment

• Jaroslav
                    D(r)u(c)h nieuchwytny
                    🍼
                    • 2005.10
                    • 967

Najlepsze ciemne piwo

Moim zdaniem najlepszy porter na polskim rynku, nie spotkalem sie z porterem o ktorym moglbym powiedziec ze depcze Staropolskiemu po pietach (ale to oczywiscie subiektywna ocena).

Comment

• Jaroslav
                      D(r)u(c)h nieuchwytny
                      🍼
                      • 2005.10
                      • 967

Staropolskie jest do kupienia w sklepach sieci Intermarche, widzialem je na polkach w dwoch miastach (Swarzedz, Wagrowiec)

Comment

• Bekiesz
                        Sierżant Pijalniowy Zaprawiacz
                        • 2005.09
                        • 140

Ocena z ARTomatu

Kolor: Ciemny brąz,a właściwie mahoń.Ładny. [4.5]
                        Piana: Gruba,kremowo-beżowa,dosyć trwała. [4]
                        Zapach: Łagodny,jak na porter.Słodowy,lekko palony. [4]
                        Smak: Wytrawny,orzechowy.Właściwie, to smak prażonych orzechów.Jednocześnie łagodny,bez alkoholowej dominacji. [5]
                        Wysycenie: W sam raz. [5]
                        Opakowanie: Idealna pojemność(0.33l.),bardzo ładna etykieta i kapsel.Minus za brak informacji o ekstrakcie. [4.5]
                        Uwagi: Bardzo udany porterek,niestety trudno w Warszawie dostępny.Ja kupilem w "Landzie"(w sklepie samoobslugowym) przy stacji Metro Służew.Cena straszna-3.30 za 0.33l.!!!

Moja ocena: [4.5]
                        Jutro to dzisiaj,tylko jutro.

Comment

• Twilight_Alehouse
                          D(r)u(c)h nieuchwytny
                          • 2004.06
                          • 6310

Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika Bekiesz
                          niestety trudno w Warszawie dostępny.Ja kupilem w "Landzie"(w sklepie samoobslugowym) przy stacji Metro Służew.Cena straszna-3.30 za
                          Nie wiem niestety za ile, ale taniej bywa w Bomi na Puławskiej (Europlex).

Comment

• kentaki
                            Porucznik Browarny Tester
                            • 2002.10
                            • 452

Ocena z ARTomatu

Kolor: Prawie czarny, z lekkim odcieniem rubiny, klarowny, przezierny [4.5]
                            Piana: Ładna beżowa szybko opada ale troszkę zostaje na piwie i szkle [4]
                            Zapach: Super jakby orzechowy bez obcych wonii [5]
                            Smak: Dooobre jak na porterka to idealna kompozycja palonego słodu chmielu i mocy, nie za słodkie, nie za ciężkie [5]
                            Wysycenie: Dobre z plusem, zresztą porter nie jest pilsem i nie ma być strasznie gazowany. Jest ok [4.5]
                            Opakowanie: Klasyczna etykieta,firmowy kapsel, fajna buteleczka, szkoda, że tylko 0,33l. Brak informacji o ekstrakcie. [4.5]
                            Uwagi: Bardzo dobry porter, zdecydowanie lepszy od ciężkiego żywieckiego i chyba smaczniejszy od BOSSa. Dla mnie Nr1. Zakupiony w Intermarche

Moja ocena: [4.825]

Comment

• Lacriferno
                              • 2005.07
                              • 783

Ocena z ARTomatu

Kolor: Niemal czarny, pod światło ciemna wiśnia, mahoń. [4.5]
                              Piana: Piekny beżowy kolor. Początkowo zbita, nie utrzymuje się długo, lecz nie jest najgorzej. [4]
                              Zapach: Na pierwszym planie kawa, później nuty paloności. Przyjemny. [4]
                              Smak: W pierwszej chwili czuć wyraźne akcenty czekoladowo-kawowe, dalej karmel i paloność. Umiarkowana goryczka, pochodząca raczej z palonego słodu, ciut za słaba dla portera. Lekko za słodkie, ale i tak bardzo smaczne. [4.5]
                              Wysycenie: Nie za mocne, czyli w sam raz dla mocnych, ciemnych piw. [4.5]
                              Opakowanie: Ładny kształt butelki, czytelna, estetyczna etykieta. Szkoda, ze nie ma podanego ekstraktu. [4]
                              Uwagi: Cena 2,99 za butelkę 0,33l. to dośc sporo, w tym przypadku warto wydać te pieniądze.

Moja ocena: [4.25]

Comment

• Bombadil13
                                Major Piwnych Rewolucji
                                • 2005.05
                                • 2479

Ocena z ARTomatu

Kolor: rubinowo-brązowo-bunatny; jaka szkoda, że jestem daltonistą ładny prawie czarny [4.5]
                                Piana: ładna, ale jak na portera za mało trwała. dość gęsta, beżowo-brązowa, zdecydowanie za szybko jednak opada [4]
                                Zapach: ładny, słodowy, lekko palony, z nutą kawową i owocową [4.5]
                                Smak: Fajny... zaczyna się niewinnie, lekką owocową kwasotą, rozwija się delikatnie przez całą słodową gamę, pozostawiając w ustach smak palonej kawy, słodu i przyjemnej goryczki, smak długo pozostaje na języku [4.5]
                                Wysycenie: poczatkowo ok, ale później przydałoby sie nieco więcej gazu [4.5]
                                Opakowanie: Klasyczna elegancja, stonowane odcienie brązu, koloru kremowego z różowo-czerwonymi wstawkami; (etykieta w wersji pomarańczowej nie jest tak dostojna), przwaznie odbieram 1/2 punkta za brak danych w postaci ekstraktu. Tym razem tego nie czynię, bo przyjemny kształt butelki (0,33l) etykieta i kapsel wyjątkowo mi odpowaidają [5]
                                Uwagi: świetne piwo, a opakowanie mnie osobiście bardzo się podoba. smak piwa podobnie jak wygląd dotojny, wyważony i elegancki

Moja ocena: [4.475]
                                Last edited by Bombadil13; 2006-02-03, 23:37.
                                Poszukuję

Comment

Przetwarzanie...
                                X