O Qberts! Witaj znowu!
Staropolski, Porter
Collapse
X
-
Witam, miło że ktoś mnie jeszcze pamięta po takiej przerwie. Patrząc po stronie chyba muszę Arta podręczyć jeszcze trochę o już zapewne zapomniane "zasady degustacji".
Comment
-
-
Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika qberts Wyświetlenie odpowiedziWitam, miło że ktoś mnie jeszcze pamięta po takiej przerwie. Patrząc po stronie chyba muszę Arta podręczyć jeszcze trochę o już zapewne zapomniane "zasady degustacji".Szklanka wody nie jednemu człowiekowi juz zaszkodziła, natomiast szklanka Pilznera nigdy."
Comment
-
-
Piję piwo z datą przydatności 21.09.07 czyli 14 miesięcy po terminie.
Żadnych oznak zepsucia nie stwierdzam.
Piana bardzo obfita. Powoli opada do pełnego nalotu. Delikatnie zostaje na szkle.
Zapach wytrawny z dodatkiem palonej kwaskowatości. Słabe nuty rozpuszczalniekowe także wyczuwalne.
W smaku dość słodkie. Alkoholowa goryczka szczypie gardło. Palona goryczka także wyczuwalna. Kawowy posmak.
Dawno nie piłem tego piwa, ale zaryzykuję stwierdzenie, że po doleżakowaniu jest smaczniejsze.Last edited by JAckson; 2008-11-30, 14:15.MM961
4:-)
Comment
-
-
Piwo pewnie już zniknęło z rynku, ale mam tu buteleczkę zachomikowaną, z datą przydatności 21.09.2007 (czyli jakieś 15 miesięcy po terminie).
Piana: obfita, beżowa, średnio i drobnopęcherzykowa.
Kolor: ciemnobrunatny, niemal nieprzejrzysty.
Wysycenie: niskie.
Zapach: bogactwo zapachu. Bardzo intensywny, kawa, gorzka czekolada, z jakąś przyprawą... no nie mam pojęcia, ale bynajmniej nie chodzi mi o przyprawy typu cynamon czy imbir, raczej coś co się dodaje do zup. Wiem, to jest aromat Maggi.
Smak: bardzo dobry, ani śladów zepsucia. Początkowo lekka słodycz, następnie trochę suszonych owoców, np. śliwka. Aromat porto, i na koniec fajna goryczka w stylu gorzkiej czekolady.
Opakowanie: jedno z ładniejszych z małych browarów. Moje w całości pokryte pleśnią i nadgryzione zębem ślimaczym.
Miejmy nadzieję, że browar się odrodzi. Jeśli to nastąpi, to akurat to piwo należałoby też reaktywować, bo to najlepszy wyrób ze Zduńskiej Woli.
Comment
-
-
Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika kopyr Wyświetlenie odpowiedziPiwo pewnie już zniknęło z rynku, ale mam tu buteleczkę zachomikowaną, z datą przydatności 21.09.2007 (czyli jakieś 15 miesięcy po terminie).
Comment
-
-
Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika skitof Wyświetlenie odpowiedziOstatnio, widzę, zacząłeś się specjalizować w degustacji piw przeterminowanych. To przypadek, czy zalążek jakiejś głębszej analizy?Last edited by kopyr; 2009-01-07, 22:18.
Comment
-
-
Ocena z ARTomatu
Kolor: Ciemny pod światlo ciemnobrązowy. [4]
Piana: Drobnopęcheżykowa koloru czekoladowego, wysoka opada powoli do około półcentymetrowej warstewki. [4.5]
Zapach: Wyraźny zapach palonego slodu, przeplatany z akcentem winnym [3.5]
Smak: Na pierwszym planie palona slodowość przechodzi w lekką kwaskowość, na końcu wyraźna gryząca goryczka, takie trochę mało szlachetne. [3.5]
Wysycenie: Cały czas na wysokim poziomie. [4]
Opakowanie: Zgrabny bączek, ładna pasująca etykieta, tylko szkoda że brak ekstraktu, czarny kapsel. [4]
Uwagi:
Moja ocena: [3.675]Szklanka wody nie jednemu człowiekowi juz zaszkodziła, natomiast szklanka Pilznera nigdy."
Comment
-
-
Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika kopyr Wyświetlenie odpowiedziMam tego sporo (głównie ze swojego sklepu, ale nie tylko), choć masz rację, mam zamiar się tym zająć bardziej na poważnie. Tutaj jest fajna strona o tym traktująca. Generalnie to jest cały nurt w... no właśnie w czym... w zainteresowaniu piwem.Piwna Praha-przewodnik po praskich lokalach z prawdziwym piwem
Przewodnik po miejscach gdzie warzy się i serwuje dobre piwo-Polskie Minibrowary
Piwne podróże po Czechach-Piwne Czechy
Polskie Minibrowary na FB - codziennie nowe informacje!
Comment
-
-
Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika docent Wyświetlenie odpowiedziRzeczywiście ciekawa strona i cieszy, że nurt "przeleżakowywania" piwa ma tak zadeklarowanych zwolenników. Kopyr, to zdecydowanie dobry temat na kolejny felieton!
Comment
-
-
Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika kopyr Wyświetlenie odpowiedziPiwo pewnie już zniknęło z rynku, ale mam tu buteleczkę zachomikowaną, z datą przydatności 21.09.2007 (czyli jakieś 15 miesięcy po terminie).
Do mnie, do pobliskiego "Lewiatana" właśnie w sobote przywieźli "Żywe" w cenie 3,7 PLN oraz właśnie tego Porterka w cenie 2,5 PLN (termin przydatności 10.12.2009) i w tej chwili wlasnie popijam tegoż
Kolor: Bez zarzutu. Mocny, ciemny, nic nie prześwituje.
Zapach: intensywny z dominacją palonego słodu. Żona myślała że coś w kuchni przypaliłem jak nalałem do kufla ;-)
Smak: Kurcze ekspertem od porterów nie jestem, ale smakuje mi zdecydowanie lepiej niz porter z Żywca.
Wysycenie: Utrzymuje sie do samego końca. W końcowej fazie w formie pęcherzyków powietrza na dnie.
Piana: w kolorze capuccino. Zacna. utrzymuje się przez caly czas spożycia. Pozostawia osad na szklance.
Opakowanie: Bez zarzutu. Prosto i czytelnie. Bez zbędnych bajerów.
Jak pisałem wyżej - nie jestem ekspertem od porterów, ale to jeden z lepszych jakie piłem.
Comment
-
-
We Wrocławiu w Piwoszu zakupiłem je za 2,60. Cena nie jest odstraszająca jak na dobrego portera. Kolor coca-coli i piana utrzymują się na powierzchni praktycznie do końca. W smaku czuć wyraźną goryczkę....ogólnie bardzo dobre piwko, ma się ochotę do niego wrócićbeer beer beer
Comment
-
-
Ocena z ARTomatu
Kolor: Czarny, niemal nieprzejżysty, pod światło nabiera rubinowego blasku. Szlachetny. [5]
Piana: Niezaduża, brunatna, bardzo trwała - prawie w ogóle nie opada! [4.5]
Zapach: Poczatkowo wyśmienity, palone słody, kawa, karmel. Bardzo wytrawny. Tak od połowy szklanki dało się wyczuć alkohol. Końcówka woniła jak beczka spirytusu... [3.5]
Smak: Początkowo bardzo wytrawny, winny, czuć palone słody, karmel. Bardzo ciekawy, specyficzny trunek. Niestety, z czasem uwydatnia się smak alkoholu aż w końcu zagłusza wszystko inne. [3]
Wysycenie: Długo się trzyma, jest dobre - wcale nie zwraca na siebie uwagi. [5]
Opakowanie: Etykietki bardzo proste, stylowe, troche "oldschoolowe" ale czegos mi tu brakuje. Ad minus: czysty, czarny kapsel, nie podano ekstraktu. [4]
Uwagi: Bardzo ciekawe piwo, inne niż inne portery gdyby nie ten natrętny spirytus...
Moja ocena: [3.575]
Comment
-
Comment