Ocena z ARTomatu
Kolor: Głęboka czerń. Po natrudzeniu się minimalne ciemnorubinowe prześwity. [5]
Piana: Drobnopęcherzykowa, kremowa, beżowa. Po chwili opada do półcentymetrowej warstwy. Później tylko pierścień, ale do końca. [4]
Zapach: Kawowo-karmelowy, przyjemny i zachęcający. Czuć palony słód, z czasem też alkoholowe nuty. [4.5]
Smak: Dominuje karmelowy smak z finiszem palonej goryczy, długo pozostaje jej posmak. W smaku czuć też alkohol. [4]
Wysycenie: Na początku dość wysokie. Później właściwe do gatunku. [4]
Opakowanie: Buteleczka 333 ml z beżową etykietą, jak już ktoś pisał dopasowaną do piany. Mnie nie urzeka. Minus za brak podanego ekstraktu i goły kapsel. [3.5]
Uwagi: Partia 19.08.10. Pite w marcu.
Niedawno próbowałem z tej samej partii, czyli prawie 140 dni po terminie:
Piana: Wogóle się nie utworzyła.
Zapach: Intensywny. Rodzynkowo-winny. Ładny. W tle leciutka paloność.
Smak: Lekka karmelowość, później palona gorycz. Alkohol niewyczuwalny i koncówka lekko kwaskowa, przez co zrobił się bardziej winny.
Wysycenie: Dość wysokie. Jest drobne, ale lekko mrowi. Później łagodnieje.
Moja ocena: [4.2]
Kolor: Głęboka czerń. Po natrudzeniu się minimalne ciemnorubinowe prześwity. [5]
Piana: Drobnopęcherzykowa, kremowa, beżowa. Po chwili opada do półcentymetrowej warstwy. Później tylko pierścień, ale do końca. [4]
Zapach: Kawowo-karmelowy, przyjemny i zachęcający. Czuć palony słód, z czasem też alkoholowe nuty. [4.5]
Smak: Dominuje karmelowy smak z finiszem palonej goryczy, długo pozostaje jej posmak. W smaku czuć też alkohol. [4]
Wysycenie: Na początku dość wysokie. Później właściwe do gatunku. [4]
Opakowanie: Buteleczka 333 ml z beżową etykietą, jak już ktoś pisał dopasowaną do piany. Mnie nie urzeka. Minus za brak podanego ekstraktu i goły kapsel. [3.5]
Uwagi: Partia 19.08.10. Pite w marcu.
Niedawno próbowałem z tej samej partii, czyli prawie 140 dni po terminie:
Piana: Wogóle się nie utworzyła.
Zapach: Intensywny. Rodzynkowo-winny. Ładny. W tle leciutka paloność.
Smak: Lekka karmelowość, później palona gorycz. Alkohol niewyczuwalny i koncówka lekko kwaskowa, przez co zrobił się bardziej winny.
Wysycenie: Dość wysokie. Jest drobne, ale lekko mrowi. Później łagodnieje.
Moja ocena: [4.2]
Comment