gotowy do oceny
Staropolski, Porter
Collapse
X
-
Staropolski, Porter
- Wspieraj swój Browar! Stań się Premium - Użytkownikiem!
- Moje: zbieranie - Opole & warzenie - Browar Domowy Świński Ryjek ****
- Uwarz swoje piwo domowe z naszym Centrum Piwowarstwa
Sprawy dotyczące postów/wpisów/wątków/tematów zgłaszaj proszę narzędziem "Zgłoś [moderatorowi]" (Ikonka flagi przy danym wpisie).Tagi: brak
-
-
Odp: Staropolski, Porter
w temacie pn. "PTC Portery lista" becik napisał(a)
(...)czekam z opisem aż ART umożliwi jego ocenę
DawajLast edited by Pinio74; 2004-10-29, 12:52.BIRRARE HUMANUM EST
-
-
Właśnie, Beciku - do dzieła!
Czy jest może dostępny w Warszawie?Wspieraj swój Browar! Stań się Premium - Użytkownikiem!
Browar Szlachecki w Warszawie (działalność zawieszona)
@WujcioShaggy Wuj na Twitterze, czasem coś napisze nawet
Comment
-
-
W pracy teraz jestem, a opisy w 99% staram się robić na bieżąco więc ocena będzie późnym wieczorkiem wraz z nową etykietą.
Niestety, jest dostępny tylko i wyłącznie w Zduńskiej Woli (info z browaru, dzwoniłem tam, jest napewno do dostania m.in w sklepiku przybrowarowym), nawet w Łodzi go nie ma.
Jest to pierwsza warka, miejmy nadzieję, że i nie ostatnia.Gdybyśmy nie mieli Warszawy w Generalnym Gubernatorstwie, to nie mielibyśmy 4/5 trudności, z którymi musimy walczyć. Warszawa jest i pozostanie ogniskiem zamętu, punktem, z którego rozprzestrzenia się niepokój w tym kraju - Hans Frank 14.12.1943 http://zamkidwory.forumoteka.pl
Comment
-
-
no i wreszcie jest , zawartośc alkoholu wskazuje że jest to chyba 18-tka...cóz, na razie domysły
piana - beżowa, mocna, drobna, długo sie utrzymuje prawie 1 centymetrową warstwą
gaz - odpowiednie nasycenie (dla mnie)
zapach - niezbyt mocny, przede wszystkim wyczuwa się woń palonego słodu
kolr, ciemnomahoniowy, pod światłoe przebijają się jakieś refleksy
smak - inny niż wszytskie nasze portery, a to za przyczyną wyjątkowwej goryczki, bardzo mocnej, że ma sie wrażenie że zaczyna wykrzywiać ( a może nie jest to wrażenie) brak typowej słodowej nutki, nawet jesli coś "w oddali" czuć to jest skutecznie przygaszane przez gorycz, mimo to mi bardzo smakuje ta wytrawność, jednak nie każdemu może podejść w każdym bądź razie jest to bardzo charakterystyczny porter
opakwoanie - 5 brązowa butelka 0.33, kapsel firmowy, ładna etykieta
Moja ocena: [4.575]Gdybyśmy nie mieli Warszawy w Generalnym Gubernatorstwie, to nie mielibyśmy 4/5 trudności, z którymi musimy walczyć. Warszawa jest i pozostanie ogniskiem zamętu, punktem, z którego rozprzestrzenia się niepokój w tym kraju - Hans Frank 14.12.1943 http://zamkidwory.forumoteka.pl
Comment
-
-
CarlBerg napisał(a)
Jaka była cena tego Porterka ?
hmm.... coś za dużo literówek "strzeliłem" przy opisieGdybyśmy nie mieli Warszawy w Generalnym Gubernatorstwie, to nie mielibyśmy 4/5 trudności, z którymi musimy walczyć. Warszawa jest i pozostanie ogniskiem zamętu, punktem, z którego rozprzestrzenia się niepokój w tym kraju - Hans Frank 14.12.1943 http://zamkidwory.forumoteka.pl
Comment
-
-
tak, jak na każdym innymGdybyśmy nie mieli Warszawy w Generalnym Gubernatorstwie, to nie mielibyśmy 4/5 trudności, z którymi musimy walczyć. Warszawa jest i pozostanie ogniskiem zamętu, punktem, z którego rozprzestrzenia się niepokój w tym kraju - Hans Frank 14.12.1943 http://zamkidwory.forumoteka.pl
Comment
-
-
Twilight_Alehouse napisał(a)
Jak się zdecyduję żeby zaszaleć, to może przejadę się do Zduńskiej Woli po samego porterka W końcu daleko nie mam, a strasznie chciałbym spróbować.
Comment
-
-
Najprawdopodbniej jest rozlewany również jako Koźlak pod szyldem Browaru Krotoszyńskiego.
Tekst z etykiety (niestety nie mam skanera):
"Oryginalny porter z Browaru w Krotoszynie" A piwo nazywa się "Koźlak piwo ciemne". Smakuje faktycznie jak porter i kontra wszystko wyjaśnia - "Wyprodukowano dla Browaru Wielkopolskiego w Krotoszynie przez Browar Staropolski..." Etykieta i kontra w charakterystycznej szacie graficznej dla Krotoszyna, kapsel firmowy również.
Do kupienia w Dino na ul. Głogowskiej 2,49 but, 0,33 l.
Aha, skoro na Porterze ze Staropolskiego nie ma podanej zawartości ekstraktu, to jest ona na Koźlako-porterze - jest to 18% ekstraktu i 8,5% alkoholu(_)>
Nigdy się nie poddawaj!!!
Browar "Pyrlandia" Poznań - albeertos & kiler
Lech jest tam gdzie jego wiara
Wspieraj swój Browar! Stań się Premium - Użytkownikiem!
Comment
-
-
Tekst z etykiety (i w ogóle cała etykieta) jest identyczny jak na starym, "prawdziwym" koźlaku z Krotoszyna. Tam również obok siebie widniały nazwy "koźlak" i "porter".
Ciekawe, czy najpierw Staropolski wpadł na pomysł warzenia portera, czy też właściciel krotoszyńskiego browaru zlecił warzenie koźlaka, a potem zaczęto go sprzedawać również jako Staropolski Porter.
Comment
-
Comment