nabyłem dziś w kerfurze dwa Ciechany Miodowe, jeden z datą prazydatności 3 maja 2011, stara wersja etykiety; drugi z datą 7 maja 2011 w nowej szacie graficznej i ze zmienioną zawartością alc. (z 6,2% do 5,7%, ekstrakt bez zmian) - stały sobie obok siebie w jednej skrzynce - opis wkrótce
Ciechanów, Miodowe
Collapse
X
-
Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika sinus54 Wyświetlenie odpowiedzija pilem ciechana regularnie i narzekalem tylko na jego dostepnosc w okolicznych sklepach i idiotycznie rozne-wysokie ceny
od dobrego pol roku nie dotykam go - przynajmniej 3 razy trafilem kwacha a kwach po prawie 5zl to wtopa totalna
przerzucilem sie na miodne z kormorana i jak uda mi sie zlowic - tez : o zgrozo !!! - na miodowe z jablonowa... choc ostatnio go u mnie na ursynowie nie uswiadczysz
dla mnie ciechan po mocnym wejsciu zdecydowanie sie komercjalizuje
Comment
-
-
Niestety dla mnie to piwo jest Aromat po otwarciu butelki piękny , cudowny, tak to właśnie sobie wyobrażałem. pierwszy łyk - pycha 2-3 łyk coś mi nie pasuje , 4 łyk już wiem to straszne uczucie perfum ( kiedyś nieświadomie kroiłem chleb w miejscu rozlanych perfum na blacie- wiecie jaki był smak chleba ? łeeee) Było to moje pierwsze piwo z dodatkiem miodu lecz nie kupie tego samego juz nigdy.
Ocena hmmm 2 za ten pierwszy łyk tylko.
Nowy sącz RAFA cena 4.99zł
Comment
-
-
Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika szu29 Wyświetlenie odpowiedziNiestety dla mnie to piwo jest Aromat po otwarciu butelki piękny , cudowny, tak to właśnie sobie wyobrażałem. pierwszy łyk - pycha 2-3 łyk coś mi nie pasuje , 4 łyk już wiem to straszne uczucie perfum ( kiedyś nieświadomie kroiłem chleb w miejscu rozlanych perfum na blacie- wiecie jaki był smak chleba ? łeeee) Było to moje pierwsze piwo z dodatkiem miodu lecz nie kupie tego samego juz nigdy.
Ocena hmmm 2 za ten pierwszy łyk tylko.
Nowy sącz RAFA cena 4.99zł
Comment
-
-
-
Ocena z ARTomatu
Kolor: Bez rewelacji, zmętniony. [3]
Piana: Przegięli z tą pianą w tej ostatniej partii ciechana m. Wykipiało mi sporo zaraz po otwarciu. [2]
Zapach: Przyjemny, czuć miód. [4]
Smak: Jak dla mnie nic specjalnego obecnie. Jeszcze pod koniec ubiegłego roku było pyszne. Teraz smakuje jak jakaś zwykła Tatra albo Harnaś z dodatkiem miodu. Strasznie się zepsuło [3]
Wysycenie: Nieco za bardzo gazowane jak dla mnie. [2.5]
Opakowanie: Opakowanie bardzo fajne. [4.5]
Uwagi: Strasznie się zepsuł Ciechan Miodowy, to nie to co kiedyś... dawniej to było autentycznie piwo regionalne, teraz wszędzie widzę na półkach Ciechany gdzie nie pójdę więc i jakość się obniżyła wraz z masową produkcją. Zbyt popularne się stało to piwo i browar obniża jakość choć w sumie i tak nie jest takie złe, z tym że warte najwyżej 3zł, a nie ponad 5zł. W tej cenie wolę wypić Orkiszowe miodowe albo Lubuskie.
Moja ocena: [3.3]
Comment
-
-
Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika szu29 Wyświetlenie odpowiedziNo wydaje się że to oryginał
Comment
-
-
Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika Piecia Wyświetlenie odpowiedzinabyłem dziś w kerfurze dwa Ciechany Miodowe, jeden z datą prazydatności 3 maja 2011, stara wersja etykiety; drugi z datą 7 maja 2011 w nowej szacie graficznej i ze zmienioną zawartością alc. (z 6,2% do 5,7%, ekstrakt bez zmian) - stały sobie obok siebie w jednej skrzynce - opis wkrótce
I obiecana ocena porównawcza:
Ciechan 5,7 % (A) - Ciechan 6,2 % (B)
Kolor:
A - ładny, widać, że nie jest filtrowane; nieprzejrzysty, porównałbym do jasnej pszenicy - 4,5
B - dużo jaśniejszy, bardziej krystaliczne - 3
Piana:
A - pierwotnie gęsta, nalanie tego egzemplarza trwało dłużej zostawia ślady do końca, ale szybko opada - 4
B - równie szybko opada, ale śladów już nie zostawia - nawet minimalnych - 3
Zapach:
A - uderza natychmiast po odkapslowaniu, ładny z dominacją miodu - 5
B - ciut mniej intensywny na początku, ale jakby intensywniejszy w trakcie konsumpcji, z jakąś inną niż miodowa nutą w tle (chmiel? ) - 5
Smak:
A - wyraźna dominacja miodu, w tle miła gorycz - nie ma zbędnych posmaków - 4,5
B - goryczka bardziej intensywna, co w miarę postępującej konsumpcji coraz bardziej mi się podobało - 4,5
Wysycenie:
A - bez zarzutu - 4
B - tutaj prawie idealnie, dzięki temu, że nie jest tak mętne widać pracujące drobniuteńkie pęcherzyki - 4,5
Opakowanie:
A i B: utrzymane w podobnej tonacji, kapsel identyczny, etykieta wersji A ma nieco ciemniejszy odcień pomarańczy, ale generalnie wszystkie informacje są zawarte - 4,5
Oba egzemplarze kupione w jednym sklepie, z jednej skrzynki, piwo B pite ostatniego dnia terminu przydatności, ale piwo na tym nie traci. Smaczne oba egzemplarze, choć są to nieco inne piwa - nie wiem, czy poza zmianą alc zmieniła się w jakikolwiek sposób technologia, ale będę do tego piwa wracał, mimo, ze jakoś do miodowych nie miałem przekonania.
Za chwilę dwie oceny w "Artomacie" - proszę o nieusuwanie mimo braku komentarzyKoniec i bomba,
Kto nie pije ten trąba !!!
-
Ocena z ARTomatu
Kolor: j/w [4.5]
Piana: j/w [4]
Zapach: j/w [5]
Smak: j/w [4.5]
Wysycenie: j/w [4]
Opakowanie: j/w [4.5]
Uwagi: Piwo o sygnaturze A
Moja ocena: [4.6]
---------------
Ocena usunieta z rankingu.
Poczawszy od 22.I.2003, oceny bez sensownego uzasadnienia ich przez oceniajacego, beda usuwane z rankingu.
Art, Admin
---------------Last edited by ART; 2011-05-12, 16:44.Koniec i bomba,
-
Ocena z ARTomatu
Kolor: j/w [3]
Piana: j/w [3]
Zapach: j/w [5]
Smak: j/w [4.5]
Wysycenie: j/w [4.5]
Opakowanie: j/w [4.5]
Uwagi: Piwo oznaczone jako B
Moja ocena: [4.45]
---------------
Ocena usunieta z rankingu.
Poczawszy od 22.I.2003, oceny bez sensownego uzasadnienia ich przez oceniajacego, beda usuwane z rankingu.
Art, Admin
---------------Last edited by ART; 2011-05-12, 16:44.Koniec i bomba,
-
Proszę zamieszczać oceny zgodnie ze standardami.- Wspieraj swój Browar! Stań się Premium - Użytkownikiem!
- Moje: zbieranie - Opole & warzenie - Browar Domowy Świński Ryjek ****
- Uwarz swoje piwo domowe z naszym Centrum Piwowarstwa
Sprawy dotyczące postów/wpisów/wątków/tematów zgłaszaj proszę narzędziem "Zgłoś [moderatorowi]" (Ikonka flagi przy danym wpisie).
Comment
-
-
Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika makabreska Wyświetlenie odpowiedziCiechan zmienił kształt butelki. Wie ktoś czy nadal można te stare w sklepach wymieniać?"Jedno pivo ne vadi!"
"Kupuje tylko w polskich sklepach!"
Comment
-
Comment