Ciechanów, Miodowe

Collapse
X

• Filtruj
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts
  • Piecia
    Major Piwnych Rewolucji
    • 2002.02
    • 3312

nabyłem dziś w kerfurze dwa Ciechany Miodowe, jeden z datą prazydatności 3 maja 2011, stara wersja etykiety; drugi z datą 7 maja 2011 w nowej szacie graficznej i ze zmienioną zawartością alc. (z 6,2% do 5,7%, ekstrakt bez zmian) - stały sobie obok siebie w jednej skrzynce - opis wkrótce
    Koniec i bomba,
    Kto nie pije ten trąba !!!

Comment

• Reters
      Szeregowy Piwny Łykacz
      • 2010.08
      • 19

Witam.Koledzy podzielicie się opinią o "nowym" Ciechanie miodowym.Czy zaszły istotne zmiany w smaku,wysyceniu itp?

Comment

• grochal122
        Sierżant Pijalniowy Zaprawiacz
        • 2009.03
        • 102

Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika sinus54 Wyświetlenie odpowiedzi
        ja pilem ciechana regularnie i narzekalem tylko na jego dostepnosc w okolicznych sklepach i idiotycznie rozne-wysokie ceny
        od dobrego pol roku nie dotykam go - przynajmniej 3 razy trafilem kwacha a kwach po prawie 5zl to wtopa totalna
        przerzucilem sie na miodne z kormorana i jak uda mi sie zlowic - tez : o zgrozo !!! - na miodowe z jablonowa... choc ostatnio go u mnie na ursynowie nie uswiadczysz

dla mnie ciechan po mocnym wejsciu zdecydowanie sie komercjalizuje
        To powinienes zmienic sklep,a nie piwo.W 90%-ach,zepsute piwo,to wina nieodpowiedniego przechowywania.Dla Ciechana musi byc

Comment

• szu29
          Kapral Kuflowy Chlupacz
          • 2011.04
          • 98

Niestety dla mnie to piwo jest Aromat po otwarciu butelki piękny , cudowny, tak to właśnie sobie wyobrażałem. pierwszy łyk - pycha 2-3 łyk coś mi nie pasuje , 4 łyk już wiem to straszne uczucie perfum ( kiedyś nieświadomie kroiłem chleb w miejscu rozlanych perfum na blacie- wiecie jaki był smak chleba ? łeeee) Było to moje pierwsze piwo z dodatkiem miodu lecz nie kupie tego samego juz nigdy.
          Ocena hmmm 2 za ten pierwszy łyk tylko.
          Nowy sącz RAFA cena 4.99zł
          http://www.bogatyojciec.pl/?A=59337

Comment

• Reters
            Szeregowy Piwny Łykacz
            • 2010.08
            • 19

Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika szu29 Wyświetlenie odpowiedzi
            Niestety dla mnie to piwo jest Aromat po otwarciu butelki piękny , cudowny, tak to właśnie sobie wyobrażałem. pierwszy łyk - pycha 2-3 łyk coś mi nie pasuje , 4 łyk już wiem to straszne uczucie perfum ( kiedyś nieświadomie kroiłem chleb w miejscu rozlanych perfum na blacie- wiecie jaki był smak chleba ? łeeee) Było to moje pierwsze piwo z dodatkiem miodu lecz nie kupie tego samego juz nigdy.
            Ocena hmmm 2 za ten pierwszy łyk tylko.
            Nowy sącz RAFA cena 4.99zł
            Może to była Łomża miodowa.. Ja już kilka lat piję miód od Ciechana i były gorsze,lepsze warki ale nigdy nie było "uczucia" perfum

Comment

• szu29
              Kapral Kuflowy Chlupacz
              • 2011.04
              • 98

No wydaje się że to oryginał
              Attached Files
              http://www.bogatyojciec.pl/?A=59337

Comment

• TraczJanusz
                Kapral Kuflowy Chlupacz
                • 2011.04
                • 74

Ocena z ARTomatu

Kolor: Bez rewelacji, zmętniony. [3]
                Piana: Przegięli z tą pianą w tej ostatniej partii ciechana m. Wykipiało mi sporo zaraz po otwarciu. [2]
                Zapach: Przyjemny, czuć miód. [4]
                Smak: Jak dla mnie nic specjalnego obecnie. Jeszcze pod koniec ubiegłego roku było pyszne. Teraz smakuje jak jakaś zwykła Tatra albo Harnaś z dodatkiem miodu. Strasznie się zepsuło [3]
                Wysycenie: Nieco za bardzo gazowane jak dla mnie. [2.5]
                Opakowanie: Opakowanie bardzo fajne. [4.5]
                Uwagi: Strasznie się zepsuł Ciechan Miodowy, to nie to co kiedyś... dawniej to było autentycznie piwo regionalne, teraz wszędzie widzę na półkach Ciechany gdzie nie pójdę więc i jakość się obniżyła wraz z masową produkcją. Zbyt popularne się stało to piwo i browar obniża jakość choć w sumie i tak nie jest takie złe, z tym że warte najwyżej 3zł, a nie ponad 5zł. W tej cenie wolę wypić Orkiszowe miodowe albo Lubuskie.

Moja ocena: [3.3]

Comment

• Reters
                  Szeregowy Piwny Łykacz
                  • 2010.08
                  • 19

Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika szu29 Wyświetlenie odpowiedzi
                  No wydaje się że to oryginał
                  To oddaje honor Ale martwi mnie Twoja opinia.Zobaczymy jak to będzie przy następnych warkach.

Comment

• Piecia
                    Major Piwnych Rewolucji
                    • 2002.02
                    • 3312

Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika Piecia Wyświetlenie odpowiedzi
                    nabyłem dziś w kerfurze dwa Ciechany Miodowe, jeden z datą prazydatności 3 maja 2011, stara wersja etykiety; drugi z datą 7 maja 2011 w nowej szacie graficznej i ze zmienioną zawartością alc. (z 6,2% do 5,7%, ekstrakt bez zmian) - stały sobie obok siebie w jednej skrzynce - opis wkrótce

I obiecana ocena porównawcza:

Ciechan 5,7 % (A) - Ciechan 6,2 % (B)

Kolor:

A - ładny, widać, że nie jest filtrowane; nieprzejrzysty, porównałbym do jasnej pszenicy - 4,5
                    B - dużo jaśniejszy, bardziej krystaliczne - 3

Piana:

A - pierwotnie gęsta, nalanie tego egzemplarza trwało dłużej zostawia ślady do końca, ale szybko opada - 4

B - równie szybko opada, ale śladów już nie zostawia - nawet minimalnych - 3

Zapach:

A - uderza natychmiast po odkapslowaniu, ładny z dominacją miodu - 5
                    B - ciut mniej intensywny na początku, ale jakby intensywniejszy w trakcie konsumpcji, z jakąś inną niż miodowa nutą w tle (chmiel? ) - 5

Smak:

A - wyraźna dominacja miodu, w tle miła gorycz - nie ma zbędnych posmaków - 4,5
                    B - goryczka bardziej intensywna, co w miarę postępującej konsumpcji coraz bardziej mi się podobało - 4,5

Wysycenie:

A - bez zarzutu - 4
                    B - tutaj prawie idealnie, dzięki temu, że nie jest tak mętne widać pracujące drobniuteńkie pęcherzyki - 4,5

Opakowanie:

A i B: utrzymane w podobnej tonacji, kapsel identyczny, etykieta wersji A ma nieco ciemniejszy odcień pomarańczy, ale generalnie wszystkie informacje są zawarte - 4,5

Oba egzemplarze kupione w jednym sklepie, z jednej skrzynki, piwo B pite ostatniego dnia terminu przydatności, ale piwo na tym nie traci. Smaczne oba egzemplarze, choć są to nieco inne piwa - nie wiem, czy poza zmianą alc zmieniła się w jakikolwiek sposób technologia, ale będę do tego piwa wracał, mimo, ze jakoś do miodowych nie miałem przekonania.

Za chwilę dwie oceny w "Artomacie" - proszę o nieusuwanie mimo braku komentarzy
                    Koniec i bomba,

Comment

• Piecia
                      Major Piwnych Rewolucji
                      • 2002.02
                      • 3312

Ocena z ARTomatu

Kolor: j/w [4.5]
                      Piana: j/w [4]
                      Zapach: j/w [5]
                      Smak: j/w [4.5]
                      Wysycenie: j/w [4]
                      Opakowanie: j/w [4.5]
                      Uwagi: Piwo o sygnaturze A

Moja ocena: [4.6]
                      ---------------
                      Ocena usunieta z rankingu.
                      Poczawszy od 22.I.2003, oceny bez sensownego uzasadnienia ich przez oceniajacego, beda usuwane z rankingu.
                      Art, Admin

---------------
                      Last edited by ART; 2011-05-12, 16:44.
                      Koniec i bomba,

Comment

• Piecia
                        Major Piwnych Rewolucji
                        • 2002.02
                        • 3312

Ocena z ARTomatu

Kolor: j/w [3]
                        Piana: j/w [3]
                        Zapach: j/w [5]
                        Smak: j/w [4.5]
                        Wysycenie: j/w [4.5]
                        Opakowanie: j/w [4.5]
                        Uwagi: Piwo oznaczone jako B

Moja ocena: [4.45]
                        ---------------
                        Ocena usunieta z rankingu.
                        Poczawszy od 22.I.2003, oceny bez sensownego uzasadnienia ich przez oceniajacego, beda usuwane z rankingu.
                        Art, Admin

---------------
                        Last edited by ART; 2011-05-12, 16:44.
                        Koniec i bomba,

Comment

• ART
                          mAD'MINd
                          🥛🥛🥛🥛🥛
                          • 2001.02
                          • 23928

Proszę zamieszczać oceny zgodnie ze standardami.
                          - Wspieraj swój Browar! Stań się Premium - Użytkownikiem!
                          - Moje: zbieranie - Opole & warzenie - Browar Domowy Świński Ryjek ****
                          - Uwarz swoje piwo domowe z naszym Centrum Piwowarstwa

Sprawy dotyczące postów/wpisów/wątków/tematów zgłaszaj proszę narzędziem "Zgłoś [moderatorowi]" (Ikonka flagi przy danym wpisie).

Comment

• makabreska
                            Szeregowy Piwny Łykacz
                            • 2011.02
                            • 4

Ciechan zmienił kształt butelki. Wie ktoś czy nadal można te stare w sklepach wymieniać?

Comment

• CyboRKg
                              Kapitan Lagerowej Marynarki
                              • 2010.04
                              • 594

Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika makabreska Wyświetlenie odpowiedzi
                              Ciechan zmienił kształt butelki. Wie ktoś czy nadal można te stare w sklepach wymieniać?
                              Pierwsze slysze. Wymienic zawsze mozna - przeciez sprzedawca moze je oddac jako zywieckie; to ta sama butelka.
                              "Jedno pivo ne vadi!"
                              "Kupuje tylko w polskich sklepach!"

Comment

• makabreska
                                Szeregowy Piwny Łykacz
                                • 2011.02
                                • 4

Sory za zamieszanie, po prostu trafił się Ciechan w butelce OKOCIM i nie "zajarzyłem" o co chodzi.

Comment

Przetwarzanie...
                                X