Ciechanów, Miodowe

Collapse
X
 
  • Filtruj
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts
  • Krzysztof
    Major Piwnych Rewolucji
    • 2001.04
    • 1689

    #16
    Odp: Odp: Ciechanów, Miodowe niefiltrowane

    Wujcio_Shaggy napisał(a)
    Z tego by wynikało, że miód dodawany jest do brzeczki przed fermentacją...
    Z czego to wnioskujesz?
    Jesteś zainteresowany browarem restauracyjnym napisz do mnie. Znam to od podszewki.
    www.twojmalybrowar.pl

    Comment

    • molpiwny
      Sierżant Pijalniowy Zaprawiacz
      • 2004.04
      • 118

      #17
      miodowe z Ciechanowa

      Dopiero dziś udało mi się go spróbować.W Warszawie widziałem je w sklepie przy ul.Tamka już dwa tygodnie temu a u źródła czyli w Ciechanowie dopiero dziś się pojawiło(Black Hugera jeszcze w Ciechanowie nie widziałem!Dla mnie jest to na prawdę Wyborne z dodatkiem miodu(znacznym).Pięciomiesięczny termin przydatności do łyknięcia czyli pasteryzowane.Ciekawy jestem gdzie ta pasieka?-w lato
      jak się pszczółki pobudzą trzeba będzie uważać

      Comment

      • Wujcio_Shaggy
        Major Piwnych Rewolucji
        • 2004.01
        • 4628

        #18
        Odp: Odp: Odp: Ciechanów, Miodowe niefiltrowane

        Krzysztof napisał(a)
        Z czego to wnioskujesz?
        Tak sobie pomyślałem, skoro podają osobno ekstrakt z brzeczki i ekstrakt całkowity oraz piszą, że "powoduje [...] podniesienie ekstraktu". Dodanie miodu do odfermentowanego piwa na ekstrakt raczej nie wpłynie, a określenie "ekstrakt" powinno odnosić się do brzeczki nastawnej.
        Wspieraj swój Browar! Stań się Premium - Użytkownikiem!

        Browar Szlachecki w Warszawie (działalność zawieszona)

        @WujcioShaggy Wuj na Twitterze, czasem coś napisze nawet

        Comment

        • Pinio74
          Major Piwnych Rewolucji
          • 2003.10
          • 3881

          #19
          slavoy napisał(a)
          (...)Zapewne podstawą jest zwyczajnie przefiltrowane i przepasteryzowane Jasne Pełne (wnioskując po ekstrakcie Beczkowe Wyborne) i do tego dokładany jest miód(...)
          Z informacji, które pojawiły sie na ich stronie internetowej wynika raczej, iż jest to Ciechan. Ale stoi też tam, iż zaw. ekstr. wynosi 15,1 %, a zaw. alk. 7,8 %. Czyżby była też wersja mocna?
          Chyba, że ktoś się pomylił.
          Last edited by Pinio74; 2004-12-08, 14:57.
          BIRRARE HUMANUM EST

          Comment

          • Wujcio_Shaggy
            Major Piwnych Rewolucji
            • 2004.01
            • 4628

            #20
            Faktycznie wygląda, że są dwie wersje: 12,1 oraz 15,1...

            Ale nigdzie nie napisali, że podstawą jest Ciechan; Beczkowe wszak ma identyczny ekstrakt.
            Wspieraj swój Browar! Stań się Premium - Użytkownikiem!

            Browar Szlachecki w Warszawie (działalność zawieszona)

            @WujcioShaggy Wuj na Twitterze, czasem coś napisze nawet

            Comment

            • Pinio74
              Major Piwnych Rewolucji
              • 2003.10
              • 3881

              #21
              Wujcio_Shaggy napisał(a)
              Faktycznie wygląda, że są dwie wersje: 12,1 oraz 15,1...

              Ale nigdzie nie napisali, że podstawą jest Ciechan; Beczkowe wszak ma identyczny ekstrakt.
              Chyba rzeczywiście trochę zaszalałem z nadinterpretacją
              W cenniku przy rodzaju produktu jest etykieta miodowego i butelka z podpisem Ciechan, stąd mój wcześniejszy post.
              Last edited by Pinio74; 2004-12-09, 07:33.
              BIRRARE HUMANUM EST

              Comment

              • Krzysztof
                Major Piwnych Rewolucji
                • 2001.04
                • 1689

                #22
                Odp: Odp: Odp: Odp: Ciechanów, Miodowe niefiltrowane

                Wujcio_Shaggy napisał(a)
                Tak sobie pomyślałem, skoro podają osobno ekstrakt z brzeczki i ekstrakt całkowity oraz piszą, że "powoduje [...] podniesienie ekstraktu". Dodanie miodu do odfermentowanego piwa na ekstrakt raczej nie wpłynie, a określenie "ekstrakt" powinno odnosić się do brzeczki nastawnej.
                Tu nie masz racji. Jak dodasz miód do odfermentowanego piwa to ekstrakt się jak najbardziej podniesie, gdyz w piwie jest już tzw ekstrakt nie odfermentowany i do niego dojdzie dodatkowa ilość w tym wypadku z miodu.
                Pytanie zadałem, gdyż z postów wynikało że piwo jest opalizujące czyli jakby dodano do klarownego piwa miodu - coś w rodzaju dosładzania. Nie ma o czym gadać. Ważne żeby smakowało.
                Jesteś zainteresowany browarem restauracyjnym napisz do mnie. Znam to od podszewki.
                www.twojmalybrowar.pl

                Comment

                • zythum
                  Pułkownik Chmielowy Ekspert
                  • 2001.08
                  • 8305

                  #23
                  Wypiłem wczoraj w Garmażu przy Kubusia Puchatka (W-wa) za 4,80 więc trochę taniej niż w Barze na Powiślu. Piwo bardziej smakuje jak coś w rodzaju piwa z sokiem tylko zamiast soku dodano miód. Jest zbyt puste, i na rzeczy są stwierdzenia smakuje jak woda z miodem. Moim zdaniem ten miód dodawany jest do gotowego piwa, a nie do brzeczki. Zupełnie inaczej posmak miodu odczuwałem w piwach BIGBY czy czeskiego Kvasara - gdzie miód dodawany jest do gotowania brzeczki. Ogólnie - jedno na kaca, albo w lato bardzo chętnie, podejrzewam też, że grzane może być dobrym rozwiązaniem. Ciesząc się, że kolejny polski browar zaczął mieć pomysły to jednak nie mogę nie zganić za ich wykonanie bo dwóch takich piw na raz bym na pewno nie wypił.
                  To inaczej miało być, przyjaciele,
                  To nie o to walczyliśmy, burząc mur,
                  Nie ma pracy, nie ma chleba, próżny trud!
                  Czy naprawdę aż tak wiele chcemy?
                  Chleba i pracy chcemy! Pracy i chleba!

                  Rządzący światem samowładnie
                  Królowie banków, fabryk, hut
                  Tym mocni są, że każdy kradnie
                  Bogactwa, które stwarza lud.

                  Comment

                  • Marusia
                    Marszałek Browarów Rzemieślniczych
                    🍼🍼
                    • 2001.02
                    • 20221

                    #24
                    Spożyłam również w Garmażu
                    Mi bardzo smakuje - leciutkie, z przepysznym aromatem miodu, w smaku też mocno czuć miód. Jako, żem miodożerca, to piwo bardzo mi do gustu przypadło
                    www.warsztatpiwowarski.pl
                    www.festiwaldobregopiwa.pl

                    www.wrowar.com.pl



                    Comment

                    • Małażonka
                      Major Piwnych Rewolucji
                      • 2003.03
                      • 4602

                      #25
                      Podeszłam do tego piwa trochę jak do jeża. Tyle recenzji i praktycznie żadnej pochlebnej... I piwko bardzo pozytywnie mnie zaskoczyło. Nie jest aż tak słodkie jak tu było pisane, ma bardzo wyraźną nutę miodową (co mi, podobnie jak Marusi, bardzo pasuje)i, co najważniejsze, nie jest ciężkie. Otrzymane w prezencie od Wujcia (duża buźka ) wczoraj spożyte z dużą przyjemnością. Gratuluję pomysłu i wykonania!

                      Comment

                      • bury_wilk
                        Major Piwnych Rewolucji
                        • 2004.01
                        • 2655

                        #26
                        Leżało, leżało i się doczekało.
                        Wczoraj wypiłem i jestem zaskoczony (zwłaszcza po niepochlebnych recenzjach). Jest to zdecydowanie najlepze piwo aromatyzowane jakie piłem, z podkreśleniem, że jest to PIWO, a nei jakieś coś.
                        Kolor może ciut za jasny, ale ładny, złotawy, nieklarowny, z miodowo-bursztynowymi przebłyskami. Piana wysoka, bielutka, bardzo gęsta i bardzo trwała. Nasycenie równe, pęcherzyki nieduże, dość szybkie. Zapach bardzo mocny i bardzo ładny. Pachnie dobrym miodem i jest to zapach, który bardzo mi odpowiada. Pięciu punktów niedaję dlatego, że chciałbym w tym aromacie ciut więcej chmielu. Podobnie ze smakiem, który mógłby być odrobinę piwniejszy. Nie oznacza to, że jest zły. Miód jest pyszny, nawet grzeje po miodowemu. Smak piwa też jest, ale mogłoby być go więcej. Co ważne wynalazek ten, przy załej jego miodowości ni ejest za słodki. Etykieta w plaster miodu, oryginalna, pasuje do konwencji piwa i jest nieźle wykonana.
                        Ogólnie dla mnie, jest to kolejny plus dla Ciechanowa.

                        Moja ocena: [4.525]
                        Lubię kiedy się zieleni
                        Lubię jak się piwo pieni...

                        ...najlepiej z Browaru Szlacheckiego!

                        Comment

                        • naczelnik
                          Major Piwnych Rewolucji
                          • 2003.08
                          • 1884

                          #27
                          Marusia napisał(a)
                          Spożyłam również w Garmażu
                          Podpite właśnie tam
                          W odróżnieniu od innych piw"smakowych", to piwo z charakterem. Nazwa odekwatna do smaku i zapachu. Ten ostatni, bardzo zdecydowany, zachęcająco unosi się w otoczeniu butelki.
                          Zasmakowało mi, nie powiem, nawet bardzo.
                          Mogłoby być ciut tańsze
                          Popieram domowe browary!

                          Polakom gratulujemy naczelnika

                          Zamykam browar.
                          Nie mogę robić tak skandalicznie dobrego piwa.

                          gratulacje wstrzymane:Pogratuluj bolcowi

                          Comment

                          • becik
                            Generał Wszelkich Fermentacji
                            🍼🍼
                            • 2002.07
                            • 14999

                            #28
                            zakupione w Michasiu
                            kolor - ze względu na swoje zmętnienie przypomina kolor piw pszenicznych
                            piana - biała, gęsta, drobna, dość długo się trzyma
                            gaz - jak najbardziej ok
                            zapach - leciutki, miodowo-słodowy
                            smak - bardzo pozytywne zaskoczenie, myslałem że będzie to raczej sztuczna słodkawość przypominająca miód ale wyczuwam naprawdę smak naturalnego miodu
                            opakowanie - jak wyżej - w temacie gatunku,mogłaby na etykiecie być jakaś pszczółka

                            ogólnie bardzo dobre smakowe piwo

                            Moja ocena: [4.475]
                            Gdybyśmy nie mieli Warszawy w Generalnym Gubernatorstwie, to nie mielibyśmy 4/5 trudności, z którymi musimy walczyć. Warszawa jest i pozostanie ogniskiem zamętu, punktem, z którego rozprzestrzenia się niepokój w tym kraju - Hans Frank 14.12.1943 http://zamkidwory.forumoteka.pl

                            Comment

                            • Małażonka
                              Major Piwnych Rewolucji
                              • 2003.03
                              • 4602

                              #29
                              Powiem więcej, ostatnia warka jest jeszcze lepsza od tej poprzedniej. Dzięki silniejszemu nachmieleniu brzeczki smak stał się bardziej zdecydowany

                              Comment

                              • zythum
                                Pułkownik Chmielowy Ekspert
                                • 2001.08
                                • 8305

                                #30
                                A skąd wiesz, że kupiłaś z nowej warki? I gdzie kupiłaś?
                                To inaczej miało być, przyjaciele,
                                To nie o to walczyliśmy, burząc mur,
                                Nie ma pracy, nie ma chleba, próżny trud!
                                Czy naprawdę aż tak wiele chcemy?
                                Chleba i pracy chcemy! Pracy i chleba!

                                Rządzący światem samowładnie
                                Królowie banków, fabryk, hut
                                Tym mocni są, że każdy kradnie
                                Bogactwa, które stwarza lud.

                                Comment

                                Przetwarzanie...
                                X