Amber, Piwo Żywe

Collapse
X
 
  • Filtruj
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts
  • piokl13
    D(r)u(c)h nieuchwytny
    • 2003.06
    • 946

    Chodzi pewno o to, że czasami mikrofiltrację opisuję się jako jedną technik pasteryzacji.

    Mi z kolei wydawało się, że wyroby ambera sprzedawane w kegach podlegają mikrofiltracji, natomiast żywe w butelkach nie. Tak przynajmniej zrozumiałem z opowieści piwowara podczas zwiedzania browaru. Ale mogę się mylić.

    Comment

    • delvish
      Major Piwnych Rewolucji
      • 2004.11
      • 3508

      Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika piokl13 Wyświetlenie odpowiedzi
      Chodzi pewno o to, że czasami mikrofiltrację opisuję się jako jedną technik pasteryzacji.
      Owszem, czasem mówi się o tzw. pasteryzacji na zimno, ale moim zdaniem poprawniejszym terminem jest "sterylizacja na zimno". Pasteryzacja to pasteryzacja i bez odpowiedniej temperatury nie da się tu za wiele zdziałać
      Last edited by delvish; 2008-10-06, 14:06.
      "You can't be a real country unless you have a beer and an airline - it helps if you have some kind of a football team, or some nuclear weapons, but at the very least you need a beer."
      (Frank Zappa)

      "It is not from the benevolence of the butcher, the brewer, or the baker that we expect our dinner, but from their regard to their own interest. We address ourselves, not to their humanity but to their self-love" (Adam Smith)

      Comment

      • kopyr
        Pułkownik Chmielowy Ekspert
        • 2004.06
        • 9475

        Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika piokl13 Wyświetlenie odpowiedzi
        Chodzi pewno o to, że czasami mikrofiltrację opisuję się jako jedną technik pasteryzacji.
        To jest bzdura. Nie mieszajmy dwóch systemów walutowych . Mikrofiltracja, to jest proces mechaniczny, a pasteryzacja termiczny. Mikrofiltracja nie może być techniką pasteryzacji, tak samo jak mrożenie nie jest techniką konserwacji chemicznej. Mimo, że cel jego stosowania jest podobny. Nie powiemy jednak o mrożonej żywności, ze jest konserwowana chemicznie, jeśli tylko poddaliśmy je zamrożeniu.

        Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika delvish Wyświetlenie odpowiedzi
        Owszem, czasem mówi się o tzw. pasteryzacji na zimno, ale moim zdaniem poprawniejszym terminem jest "sterylizacja na zimno".
        Coś takiego czyli pasteryzacja w niskiej (stosunkowo) temperaturze robił Lwówek Śl., czyli piwo było poddawane obróbce termicznej, ale w niższej niż zwykle przy pasteryzacji temperaturze.
        W przypadku filtracji nie ma obróbki termicznej, więc nie można mówić ani o pasteryzacji, ani częściowej pasteryzacji, ani o zimnej pasteryzacji.
        Co do sterylizacji bym się zgodził. Czes w którejś wypowiedzi określił mikrofiltrację stosowaną w Sierpcu jako "mikrofiltrację wyjaławiającą".

        Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika delvish Wyświetlenie odpowiedzi
        Pasteryzacja to pasteryzacja i bez odpowiedniej temperatury nie da się tu za wiele zdziałać
        I tego się trzymajmy.
        Last edited by kopyr; 2008-10-06, 14:17.
        blog.kopyra.com

        Comment

        • gobong
          Kapitan Lagerowej Marynarki
          • 2005.04
          • 658

          Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika kopyr Wyświetlenie odpowiedzi
          Sam jesteś trochę w ciąży. Piwo jest niepasteryzowane, tak jest napisane na etykiecie. Co Ci tutaj ściemnia?
          Nie napisze co Ty i nie tylko troche jesteś. Co do meritum sprawy jeśli dla Ciebie piwo po mikrofiltracji jest takie samo jak piwo niepasteryzowane to nie mam nic więcej do dodania.

          Comment

          • jacer
            Pułkownik Chmielowy Ekspert
            • 2006.03
            • 9875

            Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika gobong Wyświetlenie odpowiedzi
            jeśli dla Ciebie piwo po mikrofiltracji jest takie samo jak piwo niepasteryzowane to nie mam nic więcej do dodania.
            A co rozumiesz pod teminem niepasteryzowane?
            Milicki Browar Rynkowy
            Grupa STYRIAN

            (1+sqrt5)/2
            "Nie ma (...) piwa, które smakowałoby wszystkim. Każdy browarnik, który próbuje takie przygotować, skazany jest na klęskę" - Michael Jackson
            "Dobrzy ludzie piją dobre piwa" - Hunter S. Thompson
            No Hops, no Glory :)

            Comment

            • kopyr
              Pułkownik Chmielowy Ekspert
              • 2004.06
              • 9475

              Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika gobong Wyświetlenie odpowiedzi
              Nie napisze co Ty i nie tylko troche jesteś.
              Śmiało nie krępuj się. Najwyżej polecisz do Przechmielin.

              Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika gobong Wyświetlenie odpowiedzi
              Co do meritum sprawy jeśli dla Ciebie piwo po mikrofiltracji jest takie samo jak piwo niepasteryzowane to nie mam nic więcej do dodania.
              Kolego Ty masz problemy z logicznym artykułowaniem myśli. To są dwa różne parametry. Piwo niepasteryzowane może być mikrofiltrowane, może być normalnie filtrowane, może nie być w końcu w ogóle filtrowane. Oczywiście każdy z tych przypadków daje inny produkt finalny. Co nie zmienia faktu, że każde z tych piw jest niepasteryzowane.
              Jeżeli piwo nie jest poddawane pasteryzacji, to znaczy, że jest niepasteryzowane i nie ma znaczenia jakim innym procesom jest poddawane.
              Żywe nie jest poddawane pasteryzacji, wobec czego jest niepasteryzowane. Twierdzisz coś innego? Podaj dowody lub Twój tok rozumowania.
              blog.kopyra.com

              Comment

              • gobong
                Kapitan Lagerowej Marynarki
                • 2005.04
                • 658

                Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika jacer Wyświetlenie odpowiedzi
                A co rozumiesz pod teminem niepasteryzowane?
                Nie jestem technologiem żywności ani nikim takim więc to, o co mi biega opisze obrazowo: postawmy sobie 3 kufle, będzie w nich piwo uwarzone identycznie, tylko w jednym będzie ono pasteryzowane w drugim mikrofiltrowane w trzecim takie jak jeszcze niedawno sie zdarzało czyli tylko odfiltrowane tradycyjnie i niepasteryzowane jak sądzisz czy smak ich będzie taki sam, ewentualnie czy smak dwóch z nich będzie taki sam? Chodzi mi o to że piwo mikrofiltrowane zostaje poddane jednemu procesowi więcej niz to ma miejsce w przypadku piw niepasteryzowanych. Ma to wpływ na smak, zapewne drobny i nie taki jak proces pasteryzacji ale ma. To po pierwsze. Problem wydaje mi sie tkwi w czym innym.

                Comment

                • gobong
                  Kapitan Lagerowej Marynarki
                  • 2005.04
                  • 658

                  Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika kopyr Wyświetlenie odpowiedzi
                  Śmiało nie krępuj się. Najwyżej polecisz do Przechmielin.



                  Kolego Ty masz problemy z logicznym artykułowaniem myśli. To są dwa różne parametry. Piwo niepasteryzowane może być mikrofiltrowane, może być normalnie filtrowane, może nie być w końcu w ogóle filtrowane. Oczywiście każdy z tych przypadków daje inny produkt finalny.
                  Wicie rozumicie panocku z pisaniem i nie daj panie jesce rozuminiem pisanego to cięzko, ale jak widać nie tylko ja mam problem z czytaniem ze zrozumieniem. NIGDZIE nie napisałem że Żywe jest pasteryzowane. Piwo filtrowane od niefiltrowanego różni sie na pewno. Piwo filtrowane i mikrofiltrowane różni sie na pewno takze.
                  Last edited by ART; 2008-10-06, 22:43.

                  Comment

                  • kopyr
                    Pułkownik Chmielowy Ekspert
                    • 2004.06
                    • 9475

                    Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika gobong Wyświetlenie odpowiedzi
                    Nie jestem technologiem żywności ani nikim takim więc to, o co mi biega opisze obrazowo: postawmy sobie 3 kufle, będzie w nich piwo uwarzone identycznie, tylko w jednym będzie ono pasteryzowane w drugim mikrofiltrowane w trzecim takie jak jeszcze niedawno sie zdarzało czyli tylko odfiltrowane tradycyjnie i niepasteryzowane jak sądzisz czy smak ich będzie taki sam, ewentualnie czy smak dwóch z nich będzie taki sam? Chodzi mi o to że piwo mikrofiltrowane zostaje poddane jednemu procesowi więcej niz to ma miejsce w przypadku piw niepasteryzowanych. Ma to wpływ na smak, zapewne drobny i nie taki jak proces pasteryzacji ale ma. To po pierwsze. Problem wydaje mi sie tkwi w czym innym.
                    Oczywiście tak. Jednak 2 z tych piw są niepasteryzowane i nic tego nie zmieni. Nie można mówić, ze ktoś ściemnia jeśli mikrofiltruje piwo, a na etykiecie pisze, że jest niepasteryzowane. Pisze bowiem prawdę. Też nie jestem technologiem żywności. W poprzednim felietonie cały czas rozwodziłem się nad kwestią pasteryzacji. Wiadomo dlaczego Żywe jest mikrofiltrowane. Jeśliby nie było, podejrzewam, że 8 na 10 butelek zakupionych w hipermarkecie to byłby kwas, a więc koniec marzeń o szerokiej dystrybucji tego piwa. Z tego faktu powtarzam po raz kolejny nie można jednak wyciągać wniosków, że ktoś tu ściemnia.
                    blog.kopyra.com

                    Comment

                    • kopyr
                      Pułkownik Chmielowy Ekspert
                      • 2004.06
                      • 9475

                      Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika gobong Wyświetlenie odpowiedzi
                      Wicie rozumicie panocku z pisaniem i nie daj panie jesce rozuminiem pisanego to cięzko, ale jak widać nie tylko ja mam problem z czytaniem ze zrozumieniem. NIGDZIE nie napisałem że Żywe jest pasteryzowane.
                      Ale napisałeś....
                      Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika gobong Wyświetlenie odpowiedzi
                      Sciema jednak ściema, nie ma co tak ostro sie ciskać , bo piwo jest że tak napisze "troche w ciąży" hehehehe.
                      ... a wiec podłączyłeś się pod posta piotrego, który pisał, ze Amber ściemnia z brakiem pasteryzacji Żywego. Co jest nieprawdą.

                      Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika gobong Wyświetlenie odpowiedzi
                      Piwo filtrowane od niefiltrowanego różni sie na pewno. Piwo filtrowane i mikrofiltrowane różni sie na pewno takze.
                      Ja z kolei nigdzie nie pisałem, że piwo mikrofiltrowane smakuje tak samo jak filtrowane tradycyjnie. A nie pisałem, bo nie wiem. Nie miałem okazji porównać tego samego piwa po filtracji i po mikrofiltracji. Jeżeli pisałem, że jest to takie samo piwo, rzuć cytatem.
                      blog.kopyra.com

                      Comment

                      • jacer
                        Pułkownik Chmielowy Ekspert
                        • 2006.03
                        • 9875

                        Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika gobong Wyświetlenie odpowiedzi
                        Problem wydaje mi sie tkwi w czym innym.


                        W przypomnieniu sobie matematyki

                        Piwo mikrofiltrowane jest niepasteryzowane.

                        Piwo pasteryzowane nie jest mikrofiltrowane.
                        Milicki Browar Rynkowy
                        Grupa STYRIAN

                        (1+sqrt5)/2
                        "Nie ma (...) piwa, które smakowałoby wszystkim. Każdy browarnik, który próbuje takie przygotować, skazany jest na klęskę" - Michael Jackson
                        "Dobrzy ludzie piją dobre piwa" - Hunter S. Thompson
                        No Hops, no Glory :)

                        Comment

                        • gobong
                          Kapitan Lagerowej Marynarki
                          • 2005.04
                          • 658

                          Podtrzymam swoje twierdzenie że jednak to jest ściema(hmm pamietam spory o piwo z Lwówka ). Piwo technicznie nie jest pasteryzowane, ale czy tylko o to chodzi? Jaki termin przydatności moze miec piwo niepasteryzowane a jaki piwo niepasteryzowane mikrofiltrowane i jaki ma to wplyw na koszty browaru. Ludzie szukają tradycyjnych smaków, mają dość chemi oraz wysokoprzetworzonej żywności, są w stanie zapłacic więce za produkty o recepturze babuni czy dziadka. Czy mikrofiltracjia to tradycja? Wiec jak ściema?

                          Comment

                          • kopyr
                            Pułkownik Chmielowy Ekspert
                            • 2004.06
                            • 9475

                            Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika gobong Wyświetlenie odpowiedzi
                            Podtrzymam swoje twierdzenie że jednak to jest ściema(hmm pamietam spory o piwo z Lwówka ).
                            Lwówek nie stosował mikrofiltracji. Stosował pasteryzację w trochę niższej temperaturze, niż zwykle. Ponieważ była to mimo wszystko obróbka cieplna, więc była to ściema. W przypadku Żywego taki proces nie jest stosowany.

                            Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika gobong Wyświetlenie odpowiedzi
                            Piwo technicznie nie jest pasteryzowane, ale czy tylko o to chodzi? Jaki termin przydatności moze miec piwo niepasteryzowane a jaki piwo niepasteryzowane mikrofiltrowane i jaki ma to wplyw na koszty browaru.
                            Chodzi Ci o smak, czy o termin przydatności?

                            Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika gobong Wyświetlenie odpowiedzi
                            Ludzie szukają tradycyjnych smaków, mają dość chemi oraz wysokoprzetworzonej żywności, są w stanie zapłacic więce za produkty o recepturze babuni czy dziadka. Czy mikrofiltracjia to tradycja? Wiec jak ściema?
                            Na Żywym nigdzie nie jest napisane, że to jest receptura dziadka czy babuni, czy że piwo jest filtrowane przez pieluchę. Jest napisane, że jest niepasteryzowane i to jest prawda.

                            Żeby Cie pocieszyć napiszę tylko, że mi Żywe raczej średnio smakuje. Ale nie uważam, że problemem jest w nim mikrofiltracja.
                            blog.kopyra.com

                            Comment

                            • gobong
                              Kapitan Lagerowej Marynarki
                              • 2005.04
                              • 658

                              Na problemy z czytaniem ze zrozumieniem nic niestety nie poradze

                              Comment

                              • jacer
                                Pułkownik Chmielowy Ekspert
                                • 2006.03
                                • 9875

                                Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika gobong Wyświetlenie odpowiedzi
                                Na problemy z czytaniem ze zrozumieniem nic niestety nie poradze
                                My tym bardziej
                                Milicki Browar Rynkowy
                                Grupa STYRIAN

                                (1+sqrt5)/2
                                "Nie ma (...) piwa, które smakowałoby wszystkim. Każdy browarnik, który próbuje takie przygotować, skazany jest na klęskę" - Michael Jackson
                                "Dobrzy ludzie piją dobre piwa" - Hunter S. Thompson
                                No Hops, no Glory :)

                                Comment

                                Przetwarzanie...
                                X