Okocim, Palone

Collapse
X

• Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts
  • Akren
    Sierżant Pijalniowy Zaprawiacz
    • 2004.12
    • 111

Nie nazwałbym Piotra i Pawła hipermarketem. Sklep o takiej powierzchni i asortymencie to po prostu supermarket.
    Ja właściwie też nie ale chwile przed tą oceną uzupełniałem dziennik piwny a supermarketu w nim nie ma do wyboru więc z rozpędu wpisałem hipermarket też tu.

Comment

• ART
      mAD'MINd
      🥛🥛🥛🥛🥛🥛
      • 2001.02
      • 24004

jaka jest różnica pomiędzy marketem a supermarketem, poza tym że ten drugi jest super?
      - Wspieraj swój Browar! Stań się Premium - Użytkownikiem!
      - Moje: zbieranie - Opole & warzenie - Browar Domowy Świński Ryjek ****
      - Uwarz swoje piwo domowe z naszym Centrum Piwowarstwa

Sprawy dotyczące postów/wpisów/wątków/tematów zgłaszaj proszę narzędziem "Zgłoś [moderatorowi]" (Ikonka flagi przy danym wpisie).

Comment

• e-prezes
        Generał Wszelkich Fermentacji
        🥛🥛🥛🥛🥛
        • 2002.05
        • 19291

marketem jest teraz każdy sklep samoobsługowy.

Comment

• Marusia
          Marszałek Browarów Rzemieślniczych
          🍼🍼
          • 2001.02
          • 20221

Art, nie rozmydlaj tematu
          www.warsztatpiwowarski.pl
          www.festiwaldobregopiwa.pl

www.wrowar.com.pl

Comment

• mohylek
            Kapral Kuflowy Chlupacz
            • 2005.02
            • 37

Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika bgolda
            Etykietka skojarzyła mi się z książką "Harry Potter and the Order of the Phoenix", bardzo dobra książka. .
            O, to to. Cały czas zastanawiałem się jak precyzyjnie opisać to piwo. A to jest -po prostu- piwo dla miłośników harry'ego pottera. Kiczowata etykietka. Słodkie, jak wszyscy diabli, lekko wyczuwalny alkohol i niewyczuwalny zapach. Z cech pozytywnych - piękny kolor, urokliwa piana i intrygująca nazwa. No i ładna butla, za którą - mimo, że piszecie iż bezzwrotna - skrojono mnie w zielonogórskim Piotrze i Pawle (czyli... PiP-ie) na sumę 0,35 PLN
            Piwna strona Pragi:
            http://www.praskie-gospody.siec.com.pl

Comment

• kopyr
              Pułkownik Chmielowy Ekspert
              • 2004.06
              • 9475

Następnym razem się nie daj i pokaż kontretykietę na której pisze "butelka bezzwrotne". Zresztą moim zdaniem nadal możesz złożyć rekalmację (o ile masz paragon), a jak nie uznają to niech ci oddadzą kaucję. Podejrzewam, że to pomyłka kasjerki, bo nie sądzę, żeby taki sklep jak Piotr i Paweł chciał Cię rąbnąć na 35 groszy.
              blog.kopyra.com

Comment

• szarpik
                Kapitan Lagerowej Marynarki
                • 2002.02
                • 676

Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika ART
                jaka jest różnica pomiędzy marketem a supermarketem, poza tym że ten drugi jest super?
                Różnice są w powierzchni , ale nie pamiętam ile musi miec dokładnie żeby sie kwalifikowac na super , a ile na hipermarket
                WWW.EKSTRAKLASA.NET

Comment

• kopyr
                  • 2004.06
                  • 9475

ARTowi chodziło o to, że w Dzienniku Piwnym miejsce nabycia "market" to właśnie "supermarket".
                  Generalnie powierzchnia sprzedaży supermarketu idzie w setki metrów kwadratowych, a hipermarketu w tysiące m2. Według jednego z podziałów supermarket 200-2500 m2, hipermarket >2500 m2. Ale nie jest to jedyne kryterium.
                  Ostatnia zmiana dokonana przez kopyr; 2005-03-07, 20:19.
                  blog.kopyra.com

Comment

• Kiena
                    D(r)u(c)h nieuchwytny
                    • 2003.05
                    • 37

--------------------------------------------------------------------------------

No właśnie wypiłem to piwo. Jak dla mnie rewelacja. Minusem jest cena 2,89 zł.
                    Co daje prawie równowartość Koźlaka z Ambera. Jest super i będę go pił częściej.
                    Mam tylko nadzieję, że jakość będzie na stałym poziomie a nie spadnie po 6-m-cach

Dopiero wczoraj znalazłem dto piwko w Lublinie (opłacało się iść w śnieżycę do piwowara ). Jestem pod wrażeniem zaczynając od bardzo fajnej etykiety - super pomysł i wykonanie, a kończąc na smaku. Jak dla mnie to jest objawienie ostatnich sezonów piwnych od czasów poczciwego Gambrinusa i Lwówka Śląskiego żadne polskie piwo nie wywołało u mnie takiego zachwytu. Super smak z przyjemną nutkś spalenizny, maniam. Pierwsza buteklka poszła jak woda. Dryga się chłodzi... i długo nie wytrwa w lodówce.
                    Mam nadzieję, że Okocim wytrwa w mocnym postanowieniu i dłużej będzie produkował to piwo nie oglądając się na obowiązujące na naszym rynku pilsowate standarty.

Comment

• mohylek
                      Kapral Kuflowy Chlupacz
                      • 2005.02
                      • 37

Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika kopyr
                      Następnym razem się nie daj i pokaż kontretykietę na której pisze "butelka bezzwrotne".
                      Bóg zapłać, ale piwo mi nie smakowało więc owego "następnego razu" nie będzie...
                      Ale ludziska w hucie szkła się napracowały, więc owe 0,35 zł chyba się należy :-)
                      Dobra. Nie dyskutujmy już o różnicach między supermarketami i marketami (notabene Marketa to sympatyczne czeskie imię dla dziewczynki...) i ichnich kaucjach na butle.

W jakiej temperaturze należy pić ciemne piwa bo może tu jest klucz do owego zapachu, którego nie możemy się w Palonym "dopatrzeć" (gdzieś czytałem, iż winna być wyższa niż przy piwach jasnych. Nie wiem, nie pijam piw ciemnych)
                      Piwna strona Pragi:
                      http://www.praskie-gospody.siec.com.pl

Comment

• Latarnik
                        Premium Lamplighter
                        🥛🥛🥛🥛
                        • 2004.06
                        • 5035

Kupione i wypite. Kapsel do kolekcji i nic ponadto. Nigdy więcej go nie kupię, Karmi plus jakieś piwo i słodzik. Szkoda, że koncern mający takie środki finansowe (czyli możliwości) stosuje do produkcji nowego piwa półśrodki i zamiast naprawdę się postarać robi coś tak nijakiego i bez charakteru. Zdecydowanie nie podzielam zachwytów nad tym piwem, moim zdaniem nie warte zachodu. Piszą "Pij mocno schłodzone", mocno schłodzone da się wypić prawie każde piwo.
                        Ostatnia zmiana dokonana przez Latarnik; 2005-03-07, 22:11.
                        5470 kapsli z wypitych piw
                        874 nowe piwa opisałem na forum (w tym 774 z USA).
                        "Beer is proof that God loves us and wants us to be happy."- Benjamin Franklin
                        https://sites.google.com/view/latarniknj-galeria/strona-główna
                        Freedom is the right to tell people what they do not want to hear– George Orwell
                        https://sites.google.com/view/ety-z-...trona-główna

Comment

• tomass
                          D(r)u(c)h nieuchwytny
                          • 2005.01
                          • 2

Ocena z ARTomatu

Kolor: Pod swiatło ciemny rubin. [4]
                          Piana: Gęsta, beżowa, niewielka, krótko sie utrzymuje. [3.5]
                          Zapach: Słodkawo-karmelowy. [4]
                          Smak: Wyraźnie czuć palony słód jęczmienny, dość słodkie o delikatnym kawowym posmaku. Jak dla mnie bomba. [5]
                          Wysycenie: W normie. [4]
                          Opakowanie: Motyw feniksa na etykiecie. Można powiedzieć, że się wyróżnia. [4]
                          Uwagi:

Moja ocena: [4.35]

Comment

• Krzysiu
                            D(r)u(c)h nieuchwytny
                            • 2001.02
                            • 14936

Wypite zgodnie z przykazaniem - zimne.

Po kolei - opakowanie szpanerskie, dla mnie kiczowate i bez sensu. Nie rozumiem, po co Carlsberg wprowadza inną butelkę do obiegu - podnosi to koszt piwa.

Piwo w kolorze - buroczerwone, niesympatyczne, w smaku przypaleniznowo - goryczkowe z wyraźnym akcentem chemicznym. Piana piękna, zapachu nie wyczułem. Podejrzewam, że to dodatek kiepskiego karmelu, zamiast słodu karmelowego.

Opinia: para w gwidzek. Piwo dużo słabsze od Karmi. Jak na porter - za liche, jak na zwykłego ciemniaka - za drogie. Forma imituje Amberowego Koźlaka, nazwa - kompanijne Dębowe Mocne. Bezzwrotna butelka podraża koszty.

Szkoda. Można było pokusić się o oryginalność. A przede wszystkim należy wrócić do sprawdzonych rozwiązań - Portera Okocimskiego i Zagłoby. Carlsberg nie jest dobrą receptą na Polskę.

Comment

• sponsor
                              Sierżant Pijalniowy Zaprawiacz
                              • 2003.10
                              • 132

Mało się nie zaśliniłem jak zobaczyłem w sklepie. Ładna, dopracowana etykieta, pasujący kapselek. Do koszyka, do domciu, do lodówki, do kufelka i ... załamka. Paskudztwem bym Palonego nie nazwał ale niestety nie smakowało mi za diabła. Może to ten słodzik a może ogólny brak charakteru ale niestety nie zamierzam powtarzać. Uwielbiam ciemniaki i dlatego sporo od nich wymagam a Palone spełnia tylko wymóg koloru. Szkoda.
                              Tres Piwowares

Comment

• zythum
                                • 2001.08
                                • 8305

Ocena z ARTomatu

Kolor: śliczny ciemno wiśniowy dający refleksy pod światło [5]
                                Piana: Z jednej strony tworzy się gęstą czapą ale dość szybko znika. [3.5]
                                Zapach: Jakiś daleki słodowy jest ale bardzo trzeba się wczuć. [3]
                                Smak: Jak na piwo ze słodzikiem/sacharyną to i tak nie jest źle (Velkopopovicky Kozel po dodaniu słodzika przestał być piwem). W smaku dominuje goryczka która mnie osobiście bardzo smkuje - szkoda tylko, że absolutnie nie współgra z piwem, jest jakby obok. No i ten sztuczny posmaczek sacharynki czuć z drugiej strony. Naprawdę nie wiem dlaczego dla oszczędności z dobreo pomysłu na piwo robi się tylko zapowiedź piwa. [3.5]
                                Wysycenie: Jak na piwo ciemne to trochę za dużo ale przyjemnie orzeźwia. [4]
                                Opakowanie: Butelka dobrze harmonizuje z ciemnym piwem, etykieta kolorystycznie też ale już sam wzór jest badziewiasty - Fekniks rodem z amerykańskich kreskówek o mutantach i walkach w kosmosie jest żenujący. [3.5]
                                Uwagi: Jak na wyrób koncernowy to i tak wyszło nieźle, gdyby pozbyć się sztucznych dodatków, dodać trochę słodu monachijskiego, wydłużyć leżakowanie to z tego Palonego mógłby wyjśc naprawdę dobry ciemniak. Na razie to piwo do spożycia tylko mocno schłodzone co zabija w jakiś sposób absmak sztucznych dodatków.

Moja ocena: [3.425]
                                To inaczej miało być, przyjaciele,
                                To nie o to walczyliśmy, burząc mur,
                                Nie ma pracy, nie ma chleba, próżny trud!
                                Czy naprawdę aż tak wiele chcemy?
                                Chleba i pracy chcemy! Pracy i chleba!

Rządzący światem samowładnie
                                Królowie banków, fabryk, hut
                                Tym mocni są, że każdy kradnie
                                Bogactwa, które stwarza lud.

Comment