Biorąc pierwszy łyk Palonego odżyły moje wspomnienia. Od razu skojarzyłem ten smak z Pilsem (chyba browar Namysłów). Ale po kilku łykach przekonałem się, że to jest jednak prawdziwy OKOCIM :-)
Okocim, Palone
Collapse
X
-
Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika TacchinardiBiorąc pierwszy łyk Palonego odżyły moje wspomnienia. Od razu skojarzyłem ten smak z Pilsem (chyba browar Namysłów). Ale po kilku łykach przekonałem się, że to jest jednak prawdziwy OKOCIM :-)
Comment
-
-
Donoszę, że w opolskim Skaucie na osiedlu ZWM, w spożywczym znajdującym się w środkowym pasażu, natknąłem się na Palone sprzedawane w zwykłej zwrotnej butelce, w cenie 2,50zł. Obok stały też NRW za 2,99.Tomasz
"Sleeping makes me hungry. And eating makes me sleepy. Life is good." Garfield, 11 lipca 1991 r.
Comment
-
-
Ocena z ARTomatu
Kolor: Brunatny, pod światło ciemnowiśniowy, klarowne. [4.5]
Piana: Koloru beżowego, na początku duża i dużo, ale niestety szybko opada, pozostawiając dziurawy nalot na powierzchni piwa. [3]
Zapach: Przyjemny, lecz słabo wyczuwalny zapach karmelowy, przebijają się też jakby nutki owocowe, nic szczególnego. [3.5]
Smak: Piwo jest szczerze powiedziawszy nijakie. Wyczuwalana goryczka, lekka słodkawość, ale wszystko w takich proporcjach, że całość tworzy niezbyt ciekawy efekt, który nie przekonuje smakiem. Na dodatek wydaje się być lekko rozwodnione. [3]
Wysycenie: Nasycenie w zupełności wystarczające. [4.5]
Opakowanie: Brązowa butelka 0,5l, ładna etykieta z feniksem(?), z tyłu na etykiecie niezbyt przekonywujące zapewnienia o intensywnym smaku piwa, kapsel z nazwą piwa i wizerunkiem ptaka. Piwo wyróżnia się na półce. [4.5]
Uwagi: Raczej więcej nie kupię, spodziewałem się ciekawszych doznań smakowych, a niestety było przeciętnie. Poza tym za 3,15 zł można kupić o wiele smaczniejsze piwo i jeszcze zostanie złotówka w kieszeni.
Moja ocena: [3.4]
Comment
-
-
Ocena z ARTomatu
Kolor: bardzo ciemne, pod światło lekko prześwituje brązowy [4.5]
Piana: na początku jest ale szybko znika i zostawia tylko małą, cienką warstewkę [3]
Zapach: bardzo intensywny, słodkawy - chyba to karmel, pachnie bardzo ładnie ale moja kobieta wyczuła alkohol [5]
Smak: podobnie jak zapach mocny i słodkawy, lekka goryczka obecna i pasuje [4.5]
Wysycenie: słabe, nie gryzie sie z charakterem piwa [4]
Opakowanie: feniks na etykiecie to świetny pomysł, ładny kształt butelki, zdecydowanie się wyróżnia z tłumu [4.5]
Uwagi: Od pewnego czasu nie sięgałem po Palone więc wczoraj był już najwyższy czas - przypomniałem sobie jak dobre jest to piwo i będę po nie sięgał częściej. Bardzo mocny smak i zapach, ładne butelki.
Moja ocena: [4.5]Mona Browar Prywatny, Pruszcz Gdański Słoneczna
Comment
-
-
Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika Jimmy_jb(...) ładny kształt butelki (...)
Chętnym na zrobienie zapasu Palonego polecam supermarkety Albert - obecnie 1,49 za butelkę lub puszkę.
Comment
-
-
Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika Lacriferno...tylko szkoda, że są to butelki bezzwrotne. Okocim ma swój wzór butelki zwrotnej, a Palone leje do jednorazówek. Bez sensu..
Comment
-
-
Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika Lacriferno...tylko szkoda, że są to butelki bezzwrotne.
U naszych południowych sąsiadów można je zwrócić po 3 korony (obecnie ok. 40 groszy) sztuka i za odzyskane środki nabyć co nieco. Pomijam (jakże modny ostatnio) ekologiczny aspekt takiego przedsięwzięcia.
Co do piwa, to ogromnie podniosło mi w dzienniczku statystykę Okocimia.
Dla mnie jest bezkonkurencyjne w swojej klasie (notabene bardzo słabo obsadzonej) i żaden Heban go nie przebije.Dalekosiężny
Obserwator
Obiektów
Dynamicznie
Epatujących
Ciekawymi
Koncepcjami
Comment
-
-
Ocena z ARTomatu
Kolor: Ciemny, niemal czarny. Pod światło ciemna wiśnia. [4.5]
Piana: Przez kilka chwil pokaźna czapa ze zbitej mocnej piany. Nie trzyma się jednak zbyt długo. Do konca pozostawia minimalne ślady. [3.5]
Zapach: Niezbyt intensywny. Dominuje karmel, nieco czuć słód. [3.5]
Smak: Lekka goryczka, nieco słodkawe. Dominują nuty paloności i karmelu. [4]
Wysycenie: Bez zarzutu. Utrzymuje się długo, nawet gdy w szkle zaledwie kilka łyczków. [4.5]
Opakowanie: Odpustowo-tandeciarski, ale chwytliwy pomysł z gryfem na etykiecie. Zapomnieli o eksrakcie. [3]
Uwagi:
Moja ocena: [3.775]
Comment
-
-
Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika Lacriferno...tylko szkoda, że są to butelki bezzwrotne. Okocim ma swój wzór butelki zwrotnej, a Palone leje do jednorazówek. Bez sensu.
Chętnym na zrobienie zapasu Palonego polecam supermarkety Albert - obecnie 1,49 za butelkę lub puszkę.
Prawie jak Piwo
SZCZECIN
Comment
-
Comment