Leżajsk, Mocne

Collapse
X

• Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts
  • perłyfan
    Major Piwnych Rewolucji
    • 2003.02
    • 1244

Nareszcie udało mi się kupić w butelce. Ciekawy kolor, bursztynowy. Dobrze gazowane. Zapach intensywny i głęboki. Piana niestety szybko opadła, ale zostało po niej nieco śladów na szkle. Teraz smak – czuć troszkę alkohol, ale nie razi to za mocno, mocna goryczka i nutka słodowa. Całkiem ciekawe piwo, w czołówce polskich piw mocnych

Moja ocena: [3.75]
    JUŻ DAWNO NIE JESTEM FANEM PERŁY

Comment

• kishar
      D(r)u(c)h nieuchwytny
      • 2003.10
      • 1691

kupilem ostatnio butelke w Lubelskiej hali Nova,mi smakowało o wiele lepsze od warki strong ktora ostatnio stała sie bardzo slodka,nie jest slodkie i nie czuc alkoholu.
      moja ocena to 4

Comment

• sodom
        Porucznik Browarny Tester
        • 2002.12
        • 351

Szkoda, że to dobre piwko jest trudno dostępne w Warszawie!!!

Comment

• anteks
          Generał Wszelkich Fermentacji
          🥛🥛🥛🥛
          • 2003.08
          • 10798

kolor bardzo ładny bursztynowy gazu prawie dobrze smak gorzki silna goryczka
          piana bardzo słaba szybko opada
          zapach alkoholowy opakowania typowe dla piw mocnych[dębowe okocim itp.]

Moja ocena: [2.65]
          Mniej książków więcej piwa

Comment

• adam16
            Pułkownik Chmielowy Ekspert
            • 2001.02
            • 9866

Słodko – gorzkie. Piana niewyraźna. Tylko barwa ładna, bursztynowa. Nienajgorsze... ale i nie najlepsze. Takie piwo „mocnego środka”.
            Browar Hajduki.
            adam16@browar.biz
            Wspieraj swój Browar! Stań się Premium - Użytkownikiem!

Krasnoludki są na świecie, a w każdym razie w Chorzowie ;) a dowodem jest to, iż do domowego piwa siusiają :D - mam KWASIŻURA :D

Comment

• Lacriferno
              Kapitan Lagerowej Marynarki
              • 2005.07
              • 783

Ocena z ARTomatu

Kolor: Jasno-złoty, moim skromnym zdaniem za jasny jak na taki ekstrakt. [3.5]
              Piana: Nieźle. Drobnoziarnista i zbita, nie opada za szybko i zostawia minimalny kożuszek. [4]
              Zapach: Spirytusowy, zbyt intensywnie czuć alkohol. [2.5]
              Smak: Goryczka zdecydowanie przesadzona. Zbyt wyraźnie wyczuwalny alkohol, lekko słodkawe. [2.5]
              Wysycenie: Bez rewelacji, ponizej sredniej, ale utrzymuje się dość długo. [2.5]
              Opakowanie: Standardowa butelka GŻ. Ładna kolorystyka etykiety, dedykowany kapsel. Najważiejsze informacje podane. [3.5]
              Uwagi:

Moja ocena: [2.75]

Comment

• becik
                Generał Wszelkich Fermentacji
                🥛🥛🥛
                • 2002.07
                • 14999

Ocena z ARTomatu

Kolor: barwa, piekna ciemnozłocista, klarowne [5]
                Piana: w zasadzie też bez zarzutu, drobna,gęsta,zwarta,długo się utrzymuje [5]
                Zapach: intensywny, słodowo-chmielowy [4.5]
                Smak: dośc treściwe w smaku choć mam wrażenie że mogłoby być bardziej pełne, przyjemna goryczkamocniejsza i bardziej wyczuwalna na końcu języka miesza z lekkim słodowym posmakiem w którym wyczuwa się moc piwa, nie bije alkoholem co jest duzym plusem [4]
                Wysycenie: bez zarzutu,bąbelki pracują non stop leniwie płynąc w górę [5]
                Opakowanie: opakowanie bez zarzutu, ciemna tonacja etykiety,firmowy kapsel, wszystko pasuje do charakteru piwa [5]
                Uwagi: bardzo dobre mocne piwo, żałuję że jest to już tylko produkt regionalny gdyż napewno sięgałbym po nie coraz częsciej

Moja ocena: [4.425]
                Gdybyśmy nie mieli Warszawy w Generalnym Gubernatorstwie, to nie mielibyśmy 4/5 trudności, z którymi musimy walczyć. Warszawa jest i pozostanie ogniskiem zamętu, punktem, z którego rozprzestrzenia się niepokój w tym kraju - Hans Frank 14.12.1943 http://zamkidwory.forumoteka.pl

Comment

• Shlangbaum
                  Pułkownik Chmielowy Ekspert
                  • 2005.03
                  • 5828

Ocena z ARTomatu

Kolor: Intensywny złoty choć przez to, że taki jasny budzi podejrzenie o dosypywanie cukru lub czegoś w tym stylu do brzeczki. [4]
                  Piana: Może być. Drobnopęcherzykowa. Niezbyt trwała ale pozostawia dość trwały kożuszek. [3.5]
                  Zapach: Delikatny słodowo chmielowy. [4]
                  Smak: Wytrawny, z mocną choć nie natretną goryczką. Cieszy,że przy tej mocy nie czuc alkoholu. [4]
                  Wysycenie: Tutaj słabiutko. Wyczuwalne w ustach słabo. Niestety z dna szklanki unoszą sie wielkie rzadkie bańki. Powinny wyglądać tak: ...... a wyglądają tak: ooooo [2.5]
                  Opakowanie: Opakowanie estetyczne (choć nudne po tylu latach bez wiekszych zmian) i z wszystkimi informacjami. Kapsel firmowy. [4.5]
                  Uwagi: Ten browar jakby Tatre Mocną tak robił to byłaby do picia

Moja ocena: [3.9]

Krakowski Konkurs Piw Domowych !

Comment

• Bombadil13
                    Major Piwnych Rewolucji
                    • 2005.05
                    • 2479

Ocena z ARTomatu

Kolor: kolor nawet ładny ciemno-złoty, ciut zbyt jasny jak na takie dane techniczne [4]
                    Piana: słaba rzadka i szybko ginie, pęcherze duże, przypominają raczej mydliny niz piwna pianę [2]
                    Zapach: delikatny słodowy z odrobiną alkoholowych nutek [4]
                    Smak: Hmmm, najpierw wodnisty, potem uderza gaz, ale skąd bo prawie go nie ma, potem dopiero czuć słód i przebijający się alkohol i na końcu goryczka, która jest najmilszym akcentem całości; przy kolejnych łykach gazu coraz mniej; z każdym łykiem piwo mniej mi smakuje [3]
                    Wysycenie: j.w. niby cos gryzie w gardło, ale z dna szklanki odrywają się ledwo zauważalne bąbelki, z każdym łykiem gazu mniej, prawie wogóle, ogólnie mierne [2]
                    Opakowanie: zarzucić niewiele można, ale na kolana nie rzuca, tonacja smutna, ale niby piwo mocne więc mogłoby być, niby elegancka, ale brakuje w tym wszystkim błysku [4.5]
                    Uwagi: nic ciekawego, wypic można, ale po co???

Moja ocena: [3.325]
                    Poszukuję

Comment

• domeq
                      Kapral Kuflowy Chlupacz
                      • 2006.04
                      • 46

Ocena z ARTomatu

Kolor: Żółty, jasno złoty. [4]
                      Piana: Niewielka, ladna, opadła szybko, pozostawiła przepiękne wzory na kuflu. [4]
                      Zapach: Zbożowo-chmielowy. Dobry. [4.5]
                      Smak: Mocno słodowy, i chmielowy. Najpierw czuć polskie zboża, a potem chmiel, cudowną goryczą rozlewający sie po jezyku. Alkoholu nie czuje. [5]
                      Wysycenie: Na poziomie i duze, wraz ze smakiem robi przyjemny duet. [4]
                      Opakowanie: Ciemne, nieladne, marzy mi sie biała puszka z wielkim logo browaru [3.5]
                      Uwagi: Najlepsze jasne piwo, jakie dotychczas kosztowałem. Cudownie słodowe, i chmielowe. Pozostawia naprawde niesamowicie smaczna gorycz na podniebieniu, mile jest czuc takie piwo w ustach. Smakuje od pierwszego łyku, do ostatniego.

Moja ocena: [4.55]

Comment

• Budvar
                        D(r)u(c)h nieuchwytny
                        • 2005.09
                        • 265

Ocena z ARTomatu

Kolor: ciemna słomka, lub jak kto woli - jasne słoto... w każdym razie - za jasne... [3.5]
                        Piana: żadna rewelacja - wysoka jedynie na początku, później zaledwie dywanik plus nieco śladów na szkle [3.5]
                        Zapach: intensywnie słodowy, ale jednak z nutami alkoholowymi [3.5]
                        Smak: dosyć esencjonalne piwko, z solidną goryczką i słodowym "podkładem, alkohol co prawda w tle, ale momentami przebija się na pierwszy plan, co odrobinę zakłóca "odbiór" [3.5]
                        Wysycenie: w porządku [4]
                        Opakowanie: przyjemna dla oka, elegancka etykieta utrzymana w czarno-złotej tonacji + biały napis, takaż kontra, firmowy kapsel, wszystko ok, tylko brak w tym wszystkim odrobiny oryginalności [4]
                        Uwagi:

Moja ocena: [3.55]

Comment

• Lacriferno
                          • 2005.07
                          • 783

W jednej z rzeszowskich Biedronek wystawione było pół palety Leżajska Mocnego (puszka). Wynika stąd, że GŻ wróciła do produkcji tego piwa.

Comment

• Manieklbl
                            Sierżant Pijalniowy Zaprawiacz
                            • 2007.10
                            • 100

Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika Lacriferno
                            W jednej z rzeszowskich Biedronek wystawione było pół palety Leżajska Mocnego (puszka). Wynika stąd, że GŻ wróciła do produkcji tego piwa.
                            W lubelskiej biedronce cena to 2,29. Niestety nie wiedziałem, że piwo od jakiegoś czasu nie było produkowane, tak więc nie sprawdziłem, czy parametry takie jak kiedyś. W smaku piwo jak na piwo mocne całkiem niezłe, zadowalająca cena i średni smak, może kiedyś wrócę.

Comment

• granat862
                              • 2004.12
                              • 945

Ocena z ARTomatu

Kolor: Jasne złoto, według mnie zdecydowanie za jasny jak na 15. [2.5]
                              Piana: Średniopęcheżykowa, średniowysoka, dość szybko opada. [3]
                              Zapach: Intensywny słodowy, z nutami alkoholowymi. [3]
                              Smak: Słodowa słodycz, nie duża goryczka, alkohol nie natarczywy, całkiem dobre. [3.5]
                              Wysycenie: Zdecydowanie za duże, szczypie w język. [2.5]
                              Opakowanie: Czarna puszka, pod napisem "mocne" ze złotymi kółeczkami kojarzącymi się z medalami. A na nich napisy: "Tradycyjne Polskie Piwo." "Historia i Tradycja Warzenia Piwa". "Browar Leżajsk Pełny Smak". [3.5]
                              Uwagi: Kupione w Biedronce za 2,09.

Moja ocena: [3.175]
                              Szklanka wody nie jednemu człowiekowi juz zaszkodziła, natomiast szklanka Pilznera nigdy."

Comment

• dipeone
                                D(r)u(c)h nieuchwytny
                                • 2010.05
                                • 741

Mogłoby dotrzeć też do Trójmiasta ,bo jak na razie w Biedronkach same Leżajski Pełne.
                                Zresztą w Bierdronkach asortyment piwny od dawna się nie zmienia, więc dla Lidla duży plus za tydzień niemiecki.

Comment