Królewskie, Porter

Collapse
X
 
  • Filtruj
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts
  • Krzysztof
    Major Piwnych Rewolucji
    • 2001.04
    • 1689

    #91
    porter

    Znowu rozmawiamy o niczym.
    jak rozumiem kolega B.... pił portera z beczki ale Żywieckiego a nie z Warszawy, a to jest możliwe. I to by było na tyle.........
    Jesteś zainteresowany browarem restauracyjnym napisz do mnie. Znam to od podszewki.
    www.twojmalybrowar.pl

    Comment

    • babalumek
      Major Piwnych Rewolucji
      • 2004.02
      • 1207

      #92
      no to wracając do tematu - wczoraj w lokalnym monopolowym wypatrzyliśmy 5 Królewskich porterów,więc wszystkie wykupiliśmy a wrażenia są takie: barwa taka ciemnowiśniowa pod światło,normalnie ciemny brąz,w smaku niezłe choć szybko się wygazowuje,niestety.Piana brązowa,w miare sporo jej na początku,bo po jakichś 5 minutach pozostaje ona już tylko wspomnieniem co porterowi nie powinno się zdarzyć,także podsumowując,gdyby piwa typu porter były u nas na porządku dziennym,to raczej rzadko bym się na to piwko decydował.
      MRKS Kuźnia Jawor

      WTS Sparta Wrocław

      Comment

      • ART
        mAD'MINd
        🥛🥛🥛🥛🥛
        • 2001.02
        • 23963

        #93
        babalumek napisał(a)
        Piana brązowa,w miare sporo jej na początku,bo po jakichś 5 minutach pozostaje ona już tylko wspomnieniem co porterowi nie powinno się zdarzyć[/B]
        pozwolę sobie nie zgodzić się z twierdzeniem jakoby portery bałtyckie z założenia miały mieć wspaniałą pianę.
        - Wspieraj swój Browar! Stań się Premium - Użytkownikiem!
        - Moje: zbieranie - Opole & warzenie - Browar Domowy Świński Ryjek ****
        - Uwarz swoje piwo domowe z naszym Centrum Piwowarstwa

        Sprawy dotyczące postów/wpisów/wątków/tematów zgłaszaj proszę narzędziem "Zgłoś [moderatorowi]" (Ikonka flagi przy danym wpisie).

        Comment

        • babalumek
          Major Piwnych Rewolucji
          • 2004.02
          • 1207

          #94
          Podobno jakość piwa poznaje się m.in. po tym jak gęsta jest piana i przede wzystkim jak długo się utrzymuje.No i jednak chyba każdy się zgodzi że piwko w którym po 5 min. znika piana i gaz nie jest wzorem w swojej klasie...
          MRKS Kuźnia Jawor

          WTS Sparta Wrocław

          Comment

          • baklazanek
            † 2014 Piwosz w Raju
            • 2001.08
            • 3562

            #95
            babalumek napisał(a)
            Podobno jakość piwa poznaje się m.in. po tym jak gęsta jest piana i przede wzystkim jak długo się utrzymuje.No i jednak chyba każdy się zgodzi że piwko w którym po 5 min. znika piana i gaz nie jest wzorem w swojej klasie...
            Ja pozwolę się z tobą nie zgodzić. Poza tym wiele osób ma różne wzory.

            Comment

            • darek99
              Major Piwnych Rewolucji
              • 2002.04
              • 2147

              #96
              babalumek napisał(a)
              No i jednak chyba każdy się zgodzi że piwko w którym po 5 min. znika piana i gaz nie jest wzorem w swojej klasie...
              Ja się nie zgodzę, jeśli masz zegarek to włącz stoper i sprawdz ile czasu trzeba odczekać aby upłyneło pięć minut. Proszę nie pisz już takich bzdur.
              Czymże jesteś śmierci ! Gdzie jest twój oścień?
              Skoro my istniejemy, śmierć jest nieobecna,
              skoro tylko śmierć się pojawi nas już nie ma.
              Epikur z Samos.

              Comment

              • babalumek
                Major Piwnych Rewolucji
                • 2004.02
                • 1207

                #97
                No jak rany ale wy chwytacie człowieka za każde słowo!Jak mój prowadzący z zarządzania.Podając 5min chodzi mi o "bardzo krótko" a jeśli chodzi o te "wzory" to każdy produkt można do czegoś takiego trochę "mitycznego" przyrównać,czyli "ideał".Fakt,każdy ma tam swój ale bez przesady to tak jakby skrytykować kogoś że narzeka np.że przy 90km/h w danym samochodzie jest za głośno,w porównaniu z najlepszymi pod tym względem innymi samochodami(a więc wzorami).I to na tyle z mojej strony,a dla was wszystkich po dużym
                MRKS Kuźnia Jawor

                WTS Sparta Wrocław

                Comment

                • ART
                  mAD'MINd
                  🥛🥛🥛🥛🥛
                  • 2001.02
                  • 23963

                  #98
                  Porter warszawski jako piwo z bardzo wysoką zawartością alkoholu jest poniekąd skazany na "kiepską" pianę, tak jak i inni przedstawiciele tego gatunku.
                  - Wspieraj swój Browar! Stań się Premium - Użytkownikiem!
                  - Moje: zbieranie - Opole & warzenie - Browar Domowy Świński Ryjek ****
                  - Uwarz swoje piwo domowe z naszym Centrum Piwowarstwa

                  Sprawy dotyczące postów/wpisów/wątków/tematów zgłaszaj proszę narzędziem "Zgłoś [moderatorowi]" (Ikonka flagi przy danym wpisie).

                  Comment

                  • żąleną
                    D(r)u(c)h nieuchwytny
                    • 2002.01
                    • 13239

                    #99
                    A z moich doświadczeń wynika, że portery charakteryzuja się obfitą pianą, przynajmniej podczas nalewania. Sam Porter Królewski wielokrotnie wykipiał mi ze szklanicy - dobrze pamiętam, bo zawsze byłem trochę zły, że nie przypilnowałem.

                    Comment

                    • becik
                      Generał Wszelkich Fermentacji
                      🍼🍼
                      • 2002.07
                      • 14999

                      kazdy porter ma przy nalewaniu piekną pianę, która później dość szybko opada bez względu czy jest to porter warszawski, żywiecki, witnicki czy łódzki
                      Gdybyśmy nie mieli Warszawy w Generalnym Gubernatorstwie, to nie mielibyśmy 4/5 trudności, z którymi musimy walczyć. Warszawa jest i pozostanie ogniskiem zamętu, punktem, z którego rozprzestrzenia się niepokój w tym kraju - Hans Frank 14.12.1943 http://zamkidwory.forumoteka.pl

                      Comment

                      • ART
                        mAD'MINd
                        🥛🥛🥛🥛🥛
                        • 2001.02
                        • 23963

                        żąleną napisał(a)
                        A z moich doświadczeń wynika, że portery charakteryzuja się obfitą pianą, przynajmniej podczas nalewania. Sam Porter Królewski wielokrotnie wykipiał mi ze szklanicy - dobrze pamiętam, bo zawsze byłem trochę zły, że nie przypilnowałem.
                        ale je nie piszę że podczas nalewania jest kiepska piana tylko ogólnie. to że podczas nalewania może piana wykipieć i po chwili już nie ma w ogóle jej oznak - nie jest to dobrą pienistością Zresztą dla uformowania dobrej piany trzeba też brać poprawkę na wiele innych czynników zewnętrznych nie związanych bezpośrednio z samym piwem (temp, rodzaj szkła, jego czystość, sposób nalewania, etc.). dla mnie Królewski Porter ma prawidłową pianę i nie ustępuje tutaj innym porterom "bałtyckim".
                        - Wspieraj swój Browar! Stań się Premium - Użytkownikiem!
                        - Moje: zbieranie - Opole & warzenie - Browar Domowy Świński Ryjek ****
                        - Uwarz swoje piwo domowe z naszym Centrum Piwowarstwa

                        Sprawy dotyczące postów/wpisów/wątków/tematów zgłaszaj proszę narzędziem "Zgłoś [moderatorowi]" (Ikonka flagi przy danym wpisie).

                        Comment

                        • babalumek
                          Major Piwnych Rewolucji
                          • 2004.02
                          • 1207

                          No tu Ci musze,ART przyznać rację.W ogóle w naszych piwach z butelki czy puszki piana znika błyskawicznie.Jednak zdarza się często przy "lanych" z beczki że nawet przy końcu spożywania zostaje jeszcze ona w odpowiedniej ilości.Jakby nie było pianka to fajna rzecz i miło się robi gdy towarzyszy nam do końca...
                          MRKS Kuźnia Jawor

                          WTS Sparta Wrocław

                          Comment

                          • Krzysztof
                            Major Piwnych Rewolucji
                            • 2001.04
                            • 1689

                            Piwa lane

                            Piwa lane z beczki są "spieniane" przy pomocy nalewaka.
                            Jesteś zainteresowany browarem restauracyjnym napisz do mnie. Znam to od podszewki.
                            www.twojmalybrowar.pl

                            Comment

                            • Andrewbrw
                              Kapitan Lagerowej Marynarki
                              • 2004.03
                              • 932

                              NNajlepszy porter

                              Nie preferuje broawro krolewskich, ale wg mnie robia najlepszego portera w POLSCE. doskonały smaczek jak na ten gatunek piwa, barwa, pianka na 5.0!!!!!!!!!! polecam

                              Comment

                              • Krzysztof
                                Major Piwnych Rewolucji
                                • 2001.04
                                • 1689

                                W sieci Leclerc zauważyłem Portera z datą przydatności 5.08
                                Jesteś zainteresowany browarem restauracyjnym napisz do mnie. Znam to od podszewki.
                                www.twojmalybrowar.pl

                                Comment

                                Przetwarzanie...
                                X