Van Pur, Sokół

Collapse
X

• Filtruj
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts
  • witkowskiartur
    Kapitan Lagerowej Marynarki
    • 2003.03
    • 561

Do zakupu Sokoła skusiła mnie "Pani Promocja" do czterech zakupionych butelek bezzwrotnych dodawali piątą gratis, ale wziąłem tylko jedną na spróbowanie, - i jak się okazało wieczorem - na szczęście.
    Piwo mi wyjątkowo nie podeszło. Piana owszem - całkiem ładna, za to piwo całkowicie odgazowane. Zapach - trudno mi określić, ale mnie odrzucił natychmiast. Po kilku łykach piwo w stanie lekko napoczętym powędrowało do zlewu. Chyba się już nie skusze.
    KONIEC BROWARÓW WARSZAWSKICH.PONAD 150 LAT TRADYCJI DIABLI WZIĘLI

Comment

• Wujcio_Shaggy
      Major Piwnych Rewolucji
      • 2004.01
      • 4628

Ocena z ARTomatu

Kolor: Złotawy, trochę chyba za jasny [3]
      Piana: średniowysoka, pęcherzyki średnie, tu i ówdzie pojawiają się dziury; opada szybko, cienka kołderka pozostaje do mniej-więcej połowy kufla [3]
      Zapach: lekki, chmielowo-słodowy, taki typowy "zapach piwny", nie zachęca i nie odrzuca [3]
      Smak: goryczka jest, nawet dość mocna, i niewiele ponadto - o, gdzieś w tle jakiś lekki słodowy posmak [2.5]
      Wysycenie: bąble duże i szybkie, w ilości ponadprzeciętnej - piwo przegazowane [3]
      Opakowanie: butelka (jaki to typ?) z cienkiego szkła, kształtu pośredniego między euro a NRW; bezzwrotna. Szyjka wraz z gładkim kapslem oklejona srebrną folią z logiem marki. Etykieta całkiem zgrabna i estetyczna, w miłej dla oka zielono-srebrnej kolorystyce. Podano ekstrakt, ale nie podano, któryż to browar popełnił... [4.5]
      Uwagi: Cóż, piwo co najwyżej przeciętne - wypijalne, i owszem - i tyle. Nabyłem w Oszą, a spożyłem w I połowie meczu z Azerami...

Moja ocena: [2.875]
      Wspieraj swój Browar! Stań się Premium - Użytkownikiem!

Browar Szlachecki w Warszawie (działalność zawieszona)

@WujcioShaggy Wuj na Twitterze, czasem coś napisze nawet

Comment

• anteks
        Generał Wszelkich Fermentacji
        🥛🥛🥛🥛
        • 2003.08
        • 10782

Ocena z ARTomatu

Kolor: kolor slomkowy troche za jasne [3]
        Piana: piana obfita szybko opada prawie bez śladu [2.5]
        Zapach: brak zapachu może to woda [1]
        Smak: pierwszy łyk i ..nic tylko goryczka [2]
        Wysycenie: gazu prawie ZERO [1.5]
        Opakowanie: dosyć ciekawa etykieta i plus za butelkę [3.5]
        Uwagi:

Moja ocena: [1.8]
        Mniej książków więcej piwa

Comment

• anteks
          Generał Wszelkich Fermentacji
          🥛🥛🥛🥛
          • 2003.08
          • 10782

a oto i butelka
          Attached Files
          Mniej książków więcej piwa

Comment

• Shlangbaum
            Pułkownik Chmielowy Ekspert
            • 2005.03
            • 5828

Ocena z ARTomatu

Kolor: Kolor ładny, złoty ciekawy w piwie, które nie jest mocne [4.5]
            Piana: Półcentymetrowa warstwa utrzymała mi się przez 15 minut. Dobry wynik taniego piwa. [4.5]
            Zapach: Bardzo fajny zapach, czuć lekko chmiel i zapaszek słodu. Brak posmaku alkoholowego. [4.5]
            Smak: Pełny smak, zostaje na podniebieniu. Najpierw czuć bardziej na słodku a następnie pozostaje goryczka obkurczając trochę język. [4.5]
            Wysycenie: Perełki odrywają sie równo z dna, bez smug. Nie narzucają się w ustach. Czynia szklankę z tym piwem dostojną. [4.5]
            Opakowanie: Opakowanie straszne. Nie wiadomo czy przygotowane pod harleyowców czy pod jakichś szpanerów z małej wioski. Dla tak dobrego piwa można wykonać lepsze, dużo lepsze. [3]
            Uwagi: Znakomite piwo, szkoda że Van Pur taki nie jest. Tylko dla Faxa przysługę browar robi nie dbając o firmową markę.

Moja ocena: [4.425]

Krakowski Konkurs Piw Domowych !

Comment

• Twilight_Alehouse
              D(r)u(c)h nieuchwytny
              • 2004.06
              • 6310

Ocena z ARTomatu

Kolor: Klasycznie pilsowy. [4]
              Piana: Wysoka, drobnoziarnista. Dobrze się trzyma. [4]
              Zapach: Niezbyt mocny, lekko kukurydziany. [2.5]
              Smak: Piwo jakieś takie bez charakteru i wodniste. Mało smaku, mizerna goryczka. Mocno niedopracowane, acz nie ma się żadnych nieprzyjemnych sensacji przy piciu. Ot, zwykła bylejakość... [2.5]
              Wysycenie: Doskonałe. [5]
              Opakowanie: Wrażenia identyczne jak w przypadku wersji mocnej. Róznica polega na tym, że tutaj kolorystyka jest zielona, nie czerwona. [3.5]
              Uwagi:

Moja ocena: [2.9]

Comment

• Czapayew
                Major Piwnych Rewolucji
                • 2002.10
                • 1966

Ocena z ARTomatu

Kolor: ładny, jasny, ale nie słomkowy [4]
                Piana: znikła za szybko [2.5]
                Zapach: ani odstręczał, ani zachęcał, chmiel przede wszystkim [3.5]
                Smak: przyjemny goryczkowy pilsik, w smaku dość intensywny. Przyjemne zaskoczenie [4.5]
                Wysycenie: słabe [3]
                Opakowanie: stylowe, podoba mi sie [4]
                Uwagi: Po "Sokole Mocnym" sięgnąłem po pilsa. Wrażenia z konsumpcji zdecydowanie pozytywne. W przyszlości - czemu nie...

Moja ocena: [3.825]
                "W winie jest mądrość, w piwie siła, a w wodzie są tylko bakterie"

www.zamkoszlaki.com
                www.piwnekapsle.net

Comment

• Cocobango
                  D(r)u(c)h nieuchwytny
                  • 2002.04
                  • 818

Sokół - jasne pełne / Wyprodukowano w Polsce dla Faxe
                  alk.5,8% eks.11,8% Butelka bezzwrotna 0,5l cena 1,99zł

Piana średnio intensywna, raczej drobna i bardzo nietrwała (po chwili nie ma po niej śladu).
                  Barwa jasno bursztynowa.
                  Gazu dość.
                  Zapach słaby, mało aromatyczny.
                  Smak: brak goryczki(!!!) nieco chmielowy, po chwili pozostawia jakiś bliżej nie określony słodkawo-kwaśnawy, nieprzyjemny posmak.
                  Szata graficzna estetyczna i wyrazista, ale mi osobiście nie przypadła do gustu, jest jakaś taka prostacka…
                  Ogólnie piwko rozczarowuje, jest to produkt nawet poniżej średniej polskiej.

Ostatnio, zapewne z powodu słabej sprzedaży zorganizowano w Geancie promocję: do 4 Sokołów, 1 gratis.

Comment

• YouPeter
                    Major Piwnych Rewolucji
                    • 2004.05
                    • 2379

Ocena z ARTomatu

Kolor: Słomkowy - może trochę ciemniejszy. [3]
                    Piana: Jasna, niestety nie trwała, po kilku minutach nic po niej nie pozostaje. [2]
                    Zapach: Słodowy z wyczuwalnymi kwiatowymi nutkami. [3]
                    Smak: Smak słodowy z lekkim nieprzyjemnym posmakiem. Po przełknięciu intensywna goryczka pozostaje na języku. [2.5]
                    Wysycenie: Jak dla mnie bardzo dobre. Drobniutkie bąbelki gryzące w język. To co lubię. [4.5]
                    Opakowanie: Opakowanie to mocna strona tego piwa. Jest estetycznie wykonane w stonowanych kolorach, dobrze komponujące się złotko na szyjce butelki. Jednym słowem zachęcające do zakupu. [4]
                    Uwagi:

Moja ocena: [2.825]
                    Bo kto piwa nie pije ten jest wywrotowcem, świadomie uszczuplającym dochody państwa, bezideowcem.

Comment

• kopyr
                      Pułkownik Chmielowy Ekspert
                      • 2004.06
                      • 9475

Piwo mnie zadziwiło, bo było po prostu zadziwiająco dobre. Dostałem je praktycznie równo z premierą rynkową, ale leżało i leżało, a ja nie miałem odwagi go spróbować. Piwo było niemal miesiąc po terminie. Oto wrażenia:
                      Kolor: ciemnozłoty, bursztynowy, super 5
                      Piana: zaskakująco trwała, drobnoziarnista 4,5
                      Nasycenie CO2: słabe, ale do wytrzymania 3,5
                      Zapach: tutaj jak na mnie rewelacja, bo piwo ma przyjemny i zarazem wyraźny aromat - 4,5
                      Smak: lekki, możnaby tego piwa wypić sporo nie zalega na żołądku, odpowiednia goryczka, dobrze wyważone proporcje słodowości i goryczki, brak obcych posmaków - 4,5
                      Opakowanie: troszkę ponure jak dla mnie, nie lubię też butelek typu obus. Wielki + za podanie ekstraktu, jeszcze większy minus za brak info o tym gdzie piwo uwarzono, coby nie mówić to opakowanie prezentuje się spójnie - 4 z minusem. Nazwa wybrana na podstawie badań focusowych jakoś do mnie nie trafia.
                      Spodziewałem się najgorszego otwierając butelkę, a tymczasem Sokół jest bardzo dobrym piwem. W ogóle łapię się na tym, ze smakują mi piwa z Van Pura, które przez wielu są uważane, za kiepskie. W każdym bądź razie polecam i ciekaw jestem kiedy produkcja zostanie przeniesiona do któregoś z zakupionych przez Faxe browarów.
                      blog.kopyra.com

Comment

• benn
                        D(r)u(c)h nieuchwytny
                        • 2005.10
                        • 25

zgodze sie chyba z wami wszystkimi, SOKÓŁ to prawdziwe zaskoczenie. wszedl idealnie, a pilem go po pilsnerze urk. i dwoch brokach samborach mimo to, smakowal naprawde pozadnie. polecam.

Comment

• Pogoniarz
                          † 1971-2015 Piwosz w Raju
                          • 2003.02
                          • 7971

Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika benn
                          zgodze sie chyba z wami wszystkimi, SOKÓŁ to prawdziwe zaskoczenie. wszedl idealnie, a pilem go po pilsnerze urk. i dwoch brokach samborach mimo to, smakowal naprawde pozadnie. polecam.
                          Ja pisałem i nie tylko ja,że to piwo nie jest za dobre,także ja nie podpisuję się pod tym aby, polecać to piwo.
                          Last edited by Pogoniarz; 2005-12-20, 17:36.

Prawie jak Piwo
                          SZCZECIN

Comment

• benn
                            D(r)u(c)h nieuchwytny
                            • 2005.10
                            • 25

Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika Pogoniarz
                            Ja pisałem i nie tylko ja,że to piwo nie jest za dobre,także ja nie podpisuję się pod polecaniem tego piwa.
                            przepraszam zatem, widocznie niedoczytalem (kipiala ze mnie chcec wyrazenia swojej opinii hehe).

Comment

• ART
                              mAD'MINd
                              🥛🥛🥛🥛🥛
                              • 2001.02
                              • 23960

widać z Twojej wypowiedzi że dobre jest najwyżej na dobitkę, jak wypijemy inne trzy piwa wcześniej :/
                              - Wspieraj swój Browar! Stań się Premium - Użytkownikiem!
                              - Moje: zbieranie - Opole & warzenie - Browar Domowy Świński Ryjek ****
                              - Uwarz swoje piwo domowe z naszym Centrum Piwowarstwa

Sprawy dotyczące postów/wpisów/wątków/tematów zgłaszaj proszę narzędziem "Zgłoś [moderatorowi]" (Ikonka flagi przy danym wpisie).

Comment

• benn
                                D(r)u(c)h nieuchwytny
                                • 2005.10
                                • 25

Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika ART
                                widać z Twojej wypowiedzi że dobre jest najwyżej na dobitkę, jak wypijemy inne trzy piwa wcześniej :/
                                no wiesz, takie piwa tez sa potrzebne

Comment

Przetwarzanie...
                                X