Ciechanów, Ciechan Wyborne Niepasteryzowane

Collapse
X

• Filtruj
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts
  • Rafcz
    Kapral Kuflowy Chlupacz
    • 2007.07
    • 53

Niedawno (w Pt wieczorem) spróbowałem po dłuższej przerwie Wybornego z kija i tak beznadziejnego jego smaku to nie pamiętam. Metaliczny i kwaśny.Az dziw bo pite w dobrym lokalu (gdańska Degustatornia). Miałem jakiś niefart czy też coś jest nie tak z ostatnimi partiami? Bo na dniach jadę odnowić zapasy butelkowe i mam pewne dylematy.

Comment

• Cannabee776i99
      Kapitan Lagerowej Marynarki
      • 2009.08
      • 658

Warka z terminem 29.11 bardzo słaba, piana szybko znika do zera, smaku prawie nie czuć, mam nadzieję, że piwo się poprawi. Co ciekawe warka Mocnego z tym samym terminem bardzo dobra, przestawiam się na razie na czerwone.

Comment

• krzychal1
        Sierżant Pijalniowy Zaprawiacz
        • 2008.12
        • 237

Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika Cannabee776i99 Wyświetlenie odpowiedzi
        Warka z terminem 29.11 bardzo słaba, piana szybko znika do zera, smaku prawie nie czuć, mam nadzieję, że piwo się poprawi. Co ciekawe warka Mocnego z tym samym terminem bardzo dobra, przestawiam się na razie na czerwone.
        Faktycznie ,dane było mi spróbować w/w warkę piwa ciechan wyborne (4 szt.). Mam nieodparte wrażenie ,jakby była w nim za mała zawartość piwa w piwie.

Comment

• Candlekeep
          Porucznik Browarny Tester
          • 2007.11
          • 367

Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika Cannabee776i99 Wyświetlenie odpowiedzi
          He he... Odnoszę wrażenie, że te dwa piwa nie mogą być dobre i kiepskie równocześnie. Jak zielone zniżkuje, to czerwone wspina się na wyżyny. I odwrotnie... Nie pierwszy raz odnoszę takie wrażenie. Ciekawostka...
          Aczkolwiek Mocne zawsze jednak poniżej pewnego poziomu nie schodzi. Z Wybornym bywa gorzej.

Comment

• Cannabee776i99
            • 2009.08
            • 658

Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika Candlekeep Wyświetlenie odpowiedzi
            He he... Odnoszę wrażenie, że te dwa piwa nie mogą być dobre i kiepskie równocześnie. Jak zielone zniżkuje, to czerwone wspina się na wyżyny. I odwrotnie... Nie pierwszy raz odnoszę takie wrażenie. Ciekawostka...
            Aczkolwiek Mocne zawsze jednak poniżej pewnego poziomu nie schodzi. Z Wybornym bywa gorzej.
            Dokładnie, z poprzedniej warki znacznie bardziej mi smakowało wyborne.

Comment

• Mikko
              • 2008.12
              • 583

Pite pierwszy raz, kupione w Poznaniu w Piwach Świata - dziwny kolor herbata z miodem przechodząca w szarość, bardzo transparentny. Smak - wyczuwam nieznośną (to samo zauważyłem ostatnio w Bosmanie nieapsteryzowanym) aspirynową gorzkość (nie goryczkowatość). wodniste mi się wydało. Wysycenie praktycznie zerowe. Po genialnym Ciechanie pszenicznym muszę stwierdzić że się rozczarowałem. Noteckie, Mazowieckie czy Lubuskie n/p są o wiele lepsze. Nie jest to piwo złe ale spodziewałem się czegoś szlachetniejszego.

Comment

• bono_boniecki
                D(r)u(c)h nieuchwytny
                • 2007.10
                • 177

Już naprawdę nie przypominam sobie, kiedy ostatni raz piłem Ciechana Wybornego, który smakował powyżej przeciętnej. To piwo nie zasługuje na uwagę od dłuższego czasu.

Comment

• kopyr
                  Pułkownik Chmielowy Ekspert
                  • 2004.06
                  • 9475

Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika bono_boniecki Wyświetlenie odpowiedzi
                  Już naprawdę nie przypominam sobie, kiedy ostatni raz piłem Ciechana Wybornego, który smakował powyżej przeciętnej. To piwo nie zasługuje na uwagę od dłuższego czasu.
                  Wczoraj wypiłem warkę z datą do 6.12.09. Wg mnie bardzo przyzwoite. Goryczka średnia, ale zdecydowanie wyczuwalna, orzeźwiająca kwaskowość, chce się wziąć następny łyk. Ładna solidna piana. Wysycenie średnie, w kierunku wysokiego. Kolor bez zarzutu.

Życzyłbym sobie solidniejszej goryczy czy ociupinkę więcej słodowości, ale nie wybrzydzajmy jest bardzo ok.
                  blog.kopyra.com

Comment

• Cannabee776i99
                    • 2009.08
                    • 658

Kolejne podejście, tym razem warka z datą ważności 14.12 i coż, Wyborne to ono niestety nie jest.

Comment

• brtk
                      Szeregowy Piwny Łykacz
                      • 2009.11
                      • 5

Ocena z ARTomatu

Kolor: Słomkowy, trochę blady, wygląda nieco jakby było rozcieńczone. [2.5]
                      Piana: Ciężko wytworzyć dobrą pianę, niestety. [2.5]
                      Zapach: Czuć świeżość, dla pijących Żubry, Lechy czy inne koncernówki to będzie nowość, bo nie czuć w tym spirytusu. Takie prawdziwe piwo. [4]
                      Smak: Na początku taki nieco słaby, potem wyraźniej czuć chmiel i słód. Niestety parę miesięcy temu te piwo nieco się pogorszyło i smakuje jakby było rozwodnione - dlatego nie stawiam piątki. [4]
                      Wysycenie: Prawidłowe. [5]
                      Opakowanie: Proste, bez zbędnych ozdobników, buletka w dobrym stanie. [3.5]
                      Uwagi: Kupione za 2.80 zł w osiedlowym sklepiku. Cieszy mnie, że coraz częściej je widać w zwykłych sklepach.

Moja ocena: [3.8]

Comment

• keto
                        Porucznik Browarny Tester
                        • 2009.07
                        • 388

Niestety piwo to z każdą kolejną warką jest gorsze, ostatnio piłem z datą do 14.12.2009 r., piwo lekko wodniste i płytkie w smaku. Dobrze, że chociaż pozostała chlebowość, którą bardzo cenię w tego typu piwach.
                        Pozdrawiam
                        Artur

Comment

• kosher
                          Major Piwnych Rewolucji
                          🥛🥛🥛🥛
                          • 2005.04
                          • 2313

Warka do 23.12.- piwo mimo odstania ucieka od razu po otwarciu butelki. Warto mieć przygotowany kufel po odkapslowaniu.
                          Wysoka piana, która jednak szybko znika. Smakowo tak jak pisał Keto. Chlebowość ratuje wodnistość.

Comment

• skitof
                            Major Piwnych Rewolucji
                            🍼🍼
                            • 2007.11
                            • 2484

Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika kosher Wyświetlenie odpowiedzi
                            Warka do 23.12.- piwo mimo odstania ucieka od razu po otwarciu butelki. Warto mieć przygotowany kufel po odkapslowaniu.
                            Wysoka piana, która jednak szybko znika. Smakowo tak jak pisał Keto. Chlebowość ratuje wodnistość.
                            U mnie wczoraj ta sama sytuacja. Na nieszczęście zalało mi pół biurka.

Comment

• abernacka
                              Generał Wszelkich Fermentacji
                              🥛🥛🥛🥛
                              • 2003.12
                              • 10861

Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika skitof Wyświetlenie odpowiedzi
                              U mnie wczoraj ta sama sytuacja. Na nieszczęście zalało mi pół biurka.
                              Tak to już jest jak się popija w miejscu pracy
                              Last edited by abernacka; 2009-11-30, 21:23.
                              Piwna turystyka według abernackiego

Comment

• YouPeter
                                Major Piwnych Rewolucji
                                • 2004.05
                                • 2379

Ocena z ARTomatu

Kolor: Słomkowo-złoty, odpowiedni dla takiego stosunkowo lekkiego piwa. [4.5]
                                Piana: Średniej gęstości, utrzymująca się przez kilka minut, co jest dobrym wynikiem w porównaniu do piw powszechnie dostępnych, jednak nieco słabszym w stosunku do innych piw niepasteryzowanych. Do końca konsumpcji pozostaje w postaci kilkumilimetrowego dywanika. [4]
                                Zapach: Średniointensywny, przyjemny chmielowo-słodowy. Jednak w oddali jakby wyczuwalne były zapachy bardziej ostre przypominające jakieś zioła. [4]
                                Smak: Dość pełne w smaku a zarazem orzeźwiające. Zharmonizowane połączenie chmielu i słodu z przyjemnym chlebowym posmakiem. Goryczka bardzo delikatna. [4.5]
                                Wysycenie: Nie za wysokie jednaj odpowiednie dla piwa o dużej pełności smaku. [4.5]
                                Opakowanie: Ładne stonowane bez zbędnych fajerwerków. Wszystkie ważniejsze informacje są dostępne na kontretykiecie. Na minus krawatka oraz goły kapsel. [4.5]
                                Uwagi:

Moja ocena: [4.275]
                                Bo kto piwa nie pije ten jest wywrotowcem, świadomie uszczuplającym dochody państwa, bezideowcem.

Comment

Przetwarzanie...
                                X