Niedawno (w Pt wieczorem) spróbowałem po dłuższej przerwie Wybornego z kija i tak beznadziejnego jego smaku to nie pamiętam. Metaliczny i kwaśny.Az dziw bo pite w dobrym lokalu (gdańska Degustatornia). Miałem jakiś niefart czy też coś jest nie tak z ostatnimi partiami? Bo na dniach jadę odnowić zapasy butelkowe i mam pewne dylematy.
Ciechanów, Ciechan Wyborne Niepasteryzowane
Collapse
X
-
Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika Cannabee776i99 Wyświetlenie odpowiedziWarka z terminem 29.11 bardzo słaba, piana szybko znika do zera, smaku prawie nie czuć, mam nadzieję, że piwo się poprawi. Co ciekawe warka Mocnego z tym samym terminem bardzo dobra, przestawiam się na razie na czerwone.
Comment
-
-
Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika Cannabee776i99 Wyświetlenie odpowiedziWarka z terminem 29.11 bardzo słaba, piana szybko znika do zera, smaku prawie nie czuć, mam nadzieję, że piwo się poprawi. Co ciekawe warka Mocnego z tym samym terminem bardzo dobra, przestawiam się na razie na czerwone.
Aczkolwiek Mocne zawsze jednak poniżej pewnego poziomu nie schodzi. Z Wybornym bywa gorzej.
Comment
-
-
Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika Candlekeep Wyświetlenie odpowiedziHe he... Odnoszę wrażenie, że te dwa piwa nie mogą być dobre i kiepskie równocześnie. Jak zielone zniżkuje, to czerwone wspina się na wyżyny. I odwrotnie... Nie pierwszy raz odnoszę takie wrażenie. Ciekawostka...
Aczkolwiek Mocne zawsze jednak poniżej pewnego poziomu nie schodzi. Z Wybornym bywa gorzej.
Comment
-
-
Pite pierwszy raz, kupione w Poznaniu w Piwach Świata - dziwny kolor herbata z miodem przechodząca w szarość, bardzo transparentny. Smak - wyczuwam nieznośną (to samo zauważyłem ostatnio w Bosmanie nieapsteryzowanym) aspirynową gorzkość (nie goryczkowatość). wodniste mi się wydało. Wysycenie praktycznie zerowe. Po genialnym Ciechanie pszenicznym muszę stwierdzić że się rozczarowałem. Noteckie, Mazowieckie czy Lubuskie n/p są o wiele lepsze. Nie jest to piwo złe ale spodziewałem się czegoś szlachetniejszego.
Comment
-
-
Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika bono_boniecki Wyświetlenie odpowiedziJuż naprawdę nie przypominam sobie, kiedy ostatni raz piłem Ciechana Wybornego, który smakował powyżej przeciętnej. To piwo nie zasługuje na uwagę od dłuższego czasu.
Życzyłbym sobie solidniejszej goryczy czy ociupinkę więcej słodowości, ale nie wybrzydzajmy jest bardzo ok.
Comment
-
-
Ocena z ARTomatu
Kolor: Słomkowy, trochę blady, wygląda nieco jakby było rozcieńczone. [2.5]
Piana: Ciężko wytworzyć dobrą pianę, niestety. [2.5]
Zapach: Czuć świeżość, dla pijących Żubry, Lechy czy inne koncernówki to będzie nowość, bo nie czuć w tym spirytusu. Takie prawdziwe piwo. [4]
Smak: Na początku taki nieco słaby, potem wyraźniej czuć chmiel i słód. Niestety parę miesięcy temu te piwo nieco się pogorszyło i smakuje jakby było rozwodnione - dlatego nie stawiam piątki. [4]
Wysycenie: Prawidłowe. [5]
Opakowanie: Proste, bez zbędnych ozdobników, buletka w dobrym stanie. [3.5]
Uwagi: Kupione za 2.80 zł w osiedlowym sklepiku. Cieszy mnie, że coraz częściej je widać w zwykłych sklepach.
Moja ocena: [3.8]
Comment
-
-
Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika kosher Wyświetlenie odpowiedziWarka do 23.12.- piwo mimo odstania ucieka od razu po otwarciu butelki. Warto mieć przygotowany kufel po odkapslowaniu.
Wysoka piana, która jednak szybko znika. Smakowo tak jak pisał Keto. Chlebowość ratuje wodnistość.
Comment
-
-
Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika skitof Wyświetlenie odpowiedziU mnie wczoraj ta sama sytuacja. Na nieszczęście zalało mi pół biurka.Last edited by abernacka; 2009-11-30, 21:23.
Comment
-
-
Ocena z ARTomatu
Kolor: Słomkowo-złoty, odpowiedni dla takiego stosunkowo lekkiego piwa. [4.5]
Piana: Średniej gęstości, utrzymująca się przez kilka minut, co jest dobrym wynikiem w porównaniu do piw powszechnie dostępnych, jednak nieco słabszym w stosunku do innych piw niepasteryzowanych. Do końca konsumpcji pozostaje w postaci kilkumilimetrowego dywanika. [4]
Zapach: Średniointensywny, przyjemny chmielowo-słodowy. Jednak w oddali jakby wyczuwalne były zapachy bardziej ostre przypominające jakieś zioła. [4]
Smak: Dość pełne w smaku a zarazem orzeźwiające. Zharmonizowane połączenie chmielu i słodu z przyjemnym chlebowym posmakiem. Goryczka bardzo delikatna. [4.5]
Wysycenie: Nie za wysokie jednaj odpowiednie dla piwa o dużej pełności smaku. [4.5]
Opakowanie: Ładne stonowane bez zbędnych fajerwerków. Wszystkie ważniejsze informacje są dostępne na kontretykiecie. Na minus krawatka oraz goły kapsel. [4.5]
Uwagi:
Moja ocena: [4.275]Bo kto piwa nie pije ten jest wywrotowcem, świadomie uszczuplającym dochody państwa, bezideowcem.
Comment
-
Comment