Ciechanów, Ciechan Wyborne Niepasteryzowane

Collapse
X

• Filtruj
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts
  • hiscior
    Szeregowy Piwny Łykacz
    • 2010.10
    • 17

choć juniorem jestemw świecie niszowych piw, to jednak ponad 30 letni staż piwny mówi mi że Ciechan nie-wyborny jest; może się pogorszył?-pytam starych wyjadaczy,(przepraszam-wypijaczy) i fanów Ciechana,bo u mnie buło to tak: zapach lekko i miło chmielowo-owocowy,piana poprawna bez fajerwerków, za to smak-po początkowej blacho-kwasowatości pojawia się...druga, trzecia i już prawie do końca, gdzie pojawia się lekka i do znisienia goryczka. Goryczka po chwili staje dość przyjemna na tylnych kubkach smakowych ,usypia naszą czujność, sięgamy po kolejną porcję a tu.. b/z. Na całe szczęście miałem pod ręką antidotum w postaci czarnkowskiego jasnego naturalnego-aktualnie kontynuuję proces "odciechanowania" organizmu.

P.S W klonie ze Lwówka "blaszka" bardzo szybko ustępuje klasycznej i miłej chmielowej goryczce -fanów Ciechana pocieszam-kufle w górę!-nowy porter ciechański jest wielki:

Comment

• Cannabee776i99
      Kapitan Lagerowej Marynarki
      • 2009.08
      • 658

Ciechanowski?

Comment

• hiscior
        Szeregowy Piwny Łykacz
        • 2010.10
        • 17

Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika Cannabee776i99 Wyświetlenie odpowiedzi
        Ciechanowski?
        przepraszam językowego purystę browarnego- ciechański weź w cudzysłów

Comment

• funky83
          Sierżant Pijalniowy Zaprawiacz
          • 2009.07
          • 136

Ciechan miał obniżkę formy jakiś rok temu, zaś od około pół roku(może bardziej od otwarcia Lwówieckiego browaru) można zaobserwować powrót do dobrego... Choć trzeba przyznać, że nawet jeśli dobre to nie to co kiedyś było, a kilka dni temu zdarzyła się marna warka - bez piany, marnie smakująca jak z przed roku. Czyli piwko generalnie jest pozytywne, trzeba jednak pamiętać, że, może trafić się gorsze...

Comment

• hiscior
            Szeregowy Piwny Łykacz
            • 2010.10
            • 17

Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika funky83 Wyświetlenie odpowiedzi
            Ciechan miał obniżkę formy jakiś rok temu, zaś od około pół roku(może bardziej od otwarcia Lwówieckiego browaru) można zaobserwować powrót do dobrego... Choć trzeba przyznać, że nawet jeśli dobre to nie to co kiedyś było, a kilka dni temu zdarzyła się marna warka - bez piany, marnie smakująca jak z przed roku. Czyli piwko generalnie jest pozytywne, trzeba jednak pamiętać, że, może trafić się gorsze...
            moje było z datą ważnośc do 20.11. 2010-dzięki za przypomnienie niejednorodności warek-spróbuję za kilka miesięcy.

Comment

• Cannabee776i99
              • 2009.08
              • 658

Dla mnie to piwoi nadal jest słabe. Wodniste o kwaskowo-słodowym smaku. Piana słaba, Lwówek lepszy pod każdym względem.

Comment

• hiscior
                Szeregowy Piwny Łykacz
                • 2010.10
                • 17

Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika Cannabee776i99 Wyświetlenie odpowiedzi
                Dla mnie to piwoi nadal jest słabe. Wodniste o kwaskowo-słodowym smaku. Piana słaba, Lwówek lepszy pod każdym względem.
                Znaczy się coś jest na rzeczy,ale kwestia gustu-w 2009 zdobyło w konkursie naszego serwisu czołową pozycję w swojej klasie.

Comment

• Cannabee776i99
                  • 2009.08
                  • 658

Rankingi popularności nie są miarodajne.

Comment

• emes
                    Major Piwnych Rewolucji
                    • 2003.08
                    • 4275

Mi dzisiaj Ciechan Wyborny z datą ważności do 2010.11.10 bardzo smakował i miał bardzo przyzwoitą, długo utrzymującą się pianę. Kupowałem w sklepie, gdzie Ciechany generalnie stoją w lodówce.

Comment

• wykasz
                      Szeregowy Piwny Łykacz
                      • 2010.07
                      • 2

Kolor: Złoty lekko jasny, trudno ustalić przy sztucznym oświetleniu. [4]
                      Piana: Słaba, krótko utrzymująca się, poza pierścieniem i lekkimi śladami na szkle. [4]
                      Zapach: I tu pierwsza wada mojego egzemplarza, ewidentna wada produkcyjna - zapach śliwek / moreli. Bardzo intensywny, dominujący. [2]
                      Smak: Pozostało w nim coś z pilsa jednak posmaki dominują. Ewidentnie zakażenie dzikimi drożdżami / zbyt wysoka temp. fermentacji / re fermentacja w butelce ? [2]
                      Wysycenie: Odpowiednie. [5]
                      Opakowanie: Przyzwoita, klasyczna [4]
                      Uwagi: Piwo z ewidentną wadą. Muszę znaleźć butelkę z innej partii i skosztować raz jeszcze. Mam nadzieję że to zwykłe niedopatrzenie, a nie celowe wypuszczenie na rynek wadliwej warki.

Ocena końcowa: 3

Comment

• tomsik83
                        Szeregowy Piwny Łykacz
                        • 2010.11
                        • 9

Ocena z ARTomatu

Kolor: Dla mnie mało ważny aspekt. Kolor poprawny. [4]
                        Piana: Bardzo słabiutko. [3]
                        Zapach: Przyjemny aczkolwiek nie powala. [3]
                        Smak: Przyjemny. Wyraźna goryczka, sporta słodowość. Jedno z lepszych piw. [4.5]
                        Wysycenie: Piwo nasycone w sam raz. [4.5]
                        Opakowanie: Widziałem lepsze, gorszych jeszcze więcej. [4.5]
                        Uwagi: Moje ulubione. Polecam na początek degustacji piw.

Moja ocena: [3.8]

Comment

• marxel
                          Szeregowy Piwny Łykacz
                          • 2010.12
                          • 3

pił ktos ciechana z datą 15.01.2010, ?
                          tak jak byłem zwolennikiem tego piwa, i piłem je przez całe wakacje, teraz mam pewne watpliwosci, w zasadzie nie wiem do czego ten smak porównac.. jest po prostu kwaśne, szampanowate.

Comment

• marxel
                            Szeregowy Piwny Łykacz
                            • 2010.12
                            • 3

naturalnie mialem na mysli date 15.01.2011

Comment

• beaviso
                              Sierżant Pijalniowy Zaprawiacz
                              • 2010.02
                              • 215

Piwo nie trzyma równego poziomu. Po dłuższej przerwie wróciłem zachęcony udaną degustacją u kumpla. Kupowałem ostatnio po kilka butelek - ale ze zmiennym szczęściem:
                              - partia do 10.01.2011 - smak iście wyborny, piwo wzorcowe, rewelacja
                              - partia do 20.01.2011 - zaskoczenie, smak gdzieś sięzawieruszył, wrażenie koncernowe
                              - partia do 24.01.2011 - poprawa, ale do partii z 10.01 brakuje
                              - partia do 27.01.2011 - zaledwie dostatecznie, na jakiś czas chyba zrobię przerwę...

Pozostaje metoda - jedna butelka na spróbowanie i jeśli OK, to wio do sklepu po 10 następnych

M.

Comment

• abernacka
                                Generał Wszelkich Fermentacji
                                🥛🥛🥛🥛
                                • 2003.12
                                • 10861

Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika beaviso Wyświetlenie odpowiedzi
                                (...)Pozostaje metoda - jedna butelka na spróbowanie i jeśli OK, to wio do sklepu po 10 następnych
                                (...).
                                Metoda jest prosta. Nie kupuje się piw płaskich w smaku. Jest tyle wspaniałych piw na świecie, że szkoda tracić zdrowie i pieniądze na nijakie piwa.
                                Last edited by abernacka; 2011-01-11, 10:48.
                                Piwna turystyka według abernackiego

Comment

Przetwarzanie...
                                X