Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika dlugas
Wyświetlenie odpowiedzi
Ciechanów, Ciechan Wyborne Niepasteryzowane
Collapse
X
-
Nie warte jest za regularną cenę, która oscyluje od 3,50 do 4,50zł
Po 1,70zł (już z butelką) kupiłem, bo zostało kilka dni do ważności. To piwo jest warte dla mnie 2,50 plus kaucja, wtedy byłoby konkurencją dla koncernówek do wypicia na szybcika w upalne dni po dobrze wykonanej robocieLast edited by dlugas; 2014-03-13, 23:38.
Comment
-
-
Aromat: słodowy, rześki, niezbyt mocny, lekko kartonowy
Piana: dość obfita, średnio gęsta, mało trwała
Barwa: jasnożółta, iskrząco klarowne
Smak: pilsowa słodowość, niezbyt rozbudowana, lekki posmak chmielowy, miodowe nutki (utlenienie)
Goryczka: niska, krótka
Odczucie w ustach: mocno nasycone, gładkie
Ogólne wrażenie: przyjemny lagerek, w stylu eurolagerowym, ale lepszy od średniej koncernowej.
Comment
-
-
Ocena z ARTomatu
Kolor: Między słomkowym, a złotym. Klarowne. [4.5]
Piana: Biała i dość trwała, drobno pęcherzykowa. Pozostaje na ściance. [4.5]
Zapach: Średnio intensywny, słodowy, przyjemny. Trochę chmielu i alkoholu. [3.5]
Smak: Trochę wodniste i kwaskowe. Za mało goryczki. Pozostawia negatywne odczucie takiej "suchości", której nie mogę określić. Dobrze się piję, zwłaszcza latem. [2.5]
Wysycenie: Nieco za wysokie. [4]
Opakowanie: Podoba mi się, ale kapsel trochę nie pasuje (kolorystycznie) i od razu rzuca się w oczy. [4]
Uwagi: 03/04/14
Moja ocena: [3.3]
Comment
-
-
Już od dawna ze zdumieniem czytam krytyczne opinie o tym piwie.
Trzeba pamiętać, że jest to zwykły lager, a więc styl, który oferuje niewiele.
Koncernowe lagery, Ciechan bije pod każdym względzie.
Muszę przyznać jednak, że 8 lat temu to piwo było wybitne (goryczka, świeżość i orzeźwienie jak ze studni), a dziś jest tylko dosyć dobre.
W aromacie przypomina niektóre ležáki, jest lekkie masełko.
W smaku jest słodowe, treściwe, ale za mało goryczkowe.
Nie ma co się rozpisywać, każdy zna to piwo. Jest lepsze od piw z koncernów, ale niestety słabsze od tego sprzed lat.
Panie Marku, więcej chmielu, proszę.
Warka do 10.04 piła się w miarę przyjemnie.
Comment
-
-
Kolejna próba z Ciechanem Wybornym i znowu duży zawód.....Co się stało z tak wspaniałym piwem?. Przecież właściciel tak pięknie się wypowiada o prawidłowej produkcji piwa i krytykuje inne browary, które nie robią piwa wg. prawdziwej sztuki piwowarskiej. Ja już temu panu nie wierzę......Czary goryczy dopełniła dzisiaj kupiona butelka piwa Ciechan Mocny. Smak ohydny, ale to kwestia gustu ( może ktoś taki lubi). Natomiast cena niezmieniona przy zmianie ilości alkoholu (sprawdzałem w 3 sklepach)!. Na górnej nalepce (starej)zawartość alkoholu 7%, na kontretykiecie (nowej) 6,5%!!!. To są chwyty niegodne producenta, który ma swoją jedynie właściwą (skąd ja to znam?) filozofię piwnego biznesu....Kiedyś tak robili producenci masła. Waga na początku była 250 gram, potem 200 i 170 gram, a cena pozostawała niezmienna....Reasumując - Panie Marku - DUŻY WSTYD.
Comment
-
-
Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika salvit Wyświetlenie odpowiedziKolejna próba z Ciechanem Wybornym i znowu duży zawód.....Co się stało z tak wspaniałym piwem?.
Comment
-
-
Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika salvit Wyświetlenie odpowiedziKolejna próba z Ciechanem Wybornym i znowu duży zawód.....Co się stało z tak wspaniałym piwem?. Przecież właściciel tak pięknie się wypowiada o prawidłowej produkcji piwa i krytykuje inne browary, które nie robią piwa wg. prawdziwej sztuki piwowarskiej. Ja już temu panu nie wierzę......Czary goryczy dopełniła dzisiaj kupiona butelka piwa Ciechan Mocny. Smak ohydny, ale to kwestia gustu ( może ktoś taki lubi). Natomiast cena niezmieniona przy zmianie ilości alkoholu (sprawdzałem w 3 sklepach)!. Na górnej nalepce (starej)zawartość alkoholu 7%, na kontretykiecie (nowej) 6,5%!!!. To są chwyty niegodne producenta, który ma swoją jedynie właściwą (skąd ja to znam?) filozofię piwnego biznesu....Kiedyś tak robili producenci masła. Waga na początku była 250 gram, potem 200 i 170 gram, a cena pozostawała niezmienna....Reasumując - Panie Marku - DUŻY WSTYD.
Comment
-
-
Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika Pinto Wyświetlenie odpowiedziTak to jest, jak się idzie w ilość, a nie jakość. Jaszcze jakiś czas na dobrej opinii można jechać siłą bezwładności, ale i to kiedyś się skończy Pewnie panu Markowi zawsze się marzyło bycie PRODUCENTEM piwa, a nie BROWARNIKIEM
Comment
-
-
Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika salvit Wyświetlenie odpowiedziKolejna próba z Ciechanem Wybornym i znowu duży zawód.....Co się stało z tak wspaniałym piwem?. Przecież właściciel tak pięknie się wypowiada o prawidłowej produkcji piwa i krytykuje inne browary, które nie robią piwa wg. prawdziwej sztuki piwowarskiej. Ja już temu panu nie wierzę......Czary goryczy dopełniła dzisiaj kupiona butelka piwa Ciechan Mocny. Smak ohydny, ale to kwestia gustu ( może ktoś taki lubi). Natomiast cena niezmieniona przy zmianie ilości alkoholu (sprawdzałem w 3 sklepach)!. Na górnej nalepce (starej)zawartość alkoholu 7%, na kontretykiecie (nowej) 6,5%!!!. To są chwyty niegodne producenta, który ma swoją jedynie właściwą (skąd ja to znam?) filozofię piwnego biznesu....Kiedyś tak robili producenci masła. Waga na początku była 250 gram, potem 200 i 170 gram, a cena pozostawała niezmienna....Reasumując - Panie Marku - DUŻY WSTYD.
Comment
-
-
Salvit nie smakuje nie pij. Mi nie smakuje i nie kupuje Wybornego.
Raz na długi czas sprawdzam i biorę potem jak zwykle np. Lagerowe.
Dawno, dawno smakowało mi Wyborne ale to już historia - teraz czas na Jankesa, byle aromat za szybko nie uleciał
jak się "rozniesie" że niezłe i trzeba będzie "jakoś" zwiększyć ilość butelek na kraj.
Comment
-
-
Panie Maciass. Ohydny smak to oznacza: obrzydliwy, budzący wstręt. Nie chce mi się opisywać doznań smakowych bo to piwo nie jest tego warte a ponadto opisy piw są w innym dziale....Na żadną wycieczkę też się nie wybieram, bo po co?. Wyjadę na wycieczkę jak będzie cieplej.
Zgadzam się z Panem Javox i nie piję już tego piwa. Czasami kontrolnie kupię ( może zmienił się smak?) i niestety spotyka mnie kolejny zawód.
I na koniec odpowiadam Panu MarkowiJ. Nie bardzo wiem skąd ma Pan informacje czy kiedyś smakował mi Ciechan Wyborny?!.Przecież się nie znamy, ani nie mamy wspólnych znajomych.....Myślę, że raczej nie kupowałbym rocznie 200-250 butelek tego piwa, gdyby mi nie smakowało-masochistą nie jestem. Zmniejszenie ilości alkoholu w piwie to mniejszy koszt produkcji. Tak się dziwnie składa, że producenci piwa najczęściej zmniejszają, a nie zwiększają ilość alkoholu. Jeżeli się mylę to proszę mi to wytłumaczyć. A może można Pana poprosić o powód kolejnej zmiany parametrów piwa Ciechan Mocny?( kiedyś to piwo miało 7,8%).
Pozdrawiam
Comment
-
-
Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika salvit Wyświetlenie odpowiedziTak się dziwnie składa, że producenci piwa najczęściej zmniejszają, a nie zwiększają ilość alkoholu. Jeżeli się mylę to proszę mi to wytłumaczyć.Last edited by chemmobile; 2014-05-08, 10:20.Lwówek Śląski - 800 lat tradycji piwowarskich.
Kto piwem szynkuje, dawać ma właściwą miarę, kto to ominie, zapłaci 4 białe grosze kary - lwóweckie prawo piwowarskie AD 1609
Comment
-
-
Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika salvit Wyświetlenie odpowiedzi...Zmniejszenie ilości alkoholu w piwie to mniejszy koszt produkcji. Tak się dziwnie składa, że producenci piwa najczęściej zmniejszają, a nie zwiększają ilość alkoholu. Jeżeli się mylę to proszę mi to wytłumaczyć. A może można Pana poprosić o powód kolejnej zmiany parametrów piwa Ciechan Mocny?( kiedyś to piwo miało 7,8%).
Comment
-
-
No i klarownie oraz rzeczowo ponownie wytłumaczono co i jak.
Cieszy taki kontakt z klientem.
Poprawcie tylko stabilność i każdy odnajdzie w BRJ co mu tylko podpasuje na podniebienie.
pozdrawiamLast edited by dlugas; 2014-05-08, 13:43.
Comment
-
Comment