Ciechanów, Ciechan Wyborne Niepasteryzowane

Collapse
X

• Filtruj
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts
  • Maciass
    Sierżant Pijalniowy Zaprawiacz
    • 2009.03
    • 172

Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika Branti Wyświetlenie odpowiedzi
    Mnie zastanawia bardzo fakt, jak to się stało, że w teście piw niepasteryzowanych Ciechan zajął niższe miejsce od Kasztelana Niepasteryzowanego. No ja się pytam - jak? Przecież wszystkie koncernówki smakują tak samo, ten podły, lekko kukurydziany, słodkawy smak wyczuję wszędzie, aż dziw mnie bierze że ktoś może powiedzieć że te piwo jest lepsze od dowolnego niekoncernowego lagera...

PS. I to wcale nie jest tak, że Ciechana faworyzuję, bo jestem świadom że on jakoś mocno smakiem się nie wyróżnia, ale przynajmniej gdy się go pije, to nie czuć tej okropnej koncernowatości i przegazowania. Fakt, piwo jest słodkie, może niezbyt mocno nachmielone, ale one takie ma być.
    Jak to jak? reżyserka ... Wyborne w moim odczuciu bije na głowę piwa z segmentu koncernowych, tak jak napisałeś

Comment

• Neptune
      D(r)u(c)h nieuchwytny
      • 2013.09
      • 184

Ocena z ARTomatu

Kolor: Złoty, nie ma się do czego przyczepić. [5]
      Piana: Niezbyt wysoka, ale oblepia szkło. [3.5]
      Zapach: Słodowy zapach z nutami karmelu. Tragedii nie ma. Szału też nie. [2.5]
      Smak: Słodowo-kwaskowy smak, chmielu jak na lekarstwo. Jednak znowu - większych błędów nie ma. [2.5]
      Wysycenie: Jest niskie, ale odpowiada mi to w tym piwie. Ciechan Lagerowy dla przykładu, którego piłem tego samego dnia, miał wysycenie za wysokie. [4]
      Opakowanie: Proste, minimalistyczne i eleganckie. Półkę z Ciechanami z daleka widać w sklepie. Brak jednak pełnego składu. [4]
      Uwagi: Średniak. Z ceną 4 zł z potencjałem do zostania letnim piwem do gaszenia pragnienia. Słyszałem jednak o sporych nierównościach między warkami. Widocznie trafiłem na tę lepszą.

Moja ocena: [2.875]

Comment

• AaLeX
        Kapitan Lagerowej Marynarki
        🥛🥛🥛
        • 2011.07
        • 657

Wg mnie piwo bardzo dobre. Bardzo smaczna goryczka, bardzo ładny bursztynowy kolor, piana trwała, gruba, pozostała do końca. Kupione za 3,49 w Carrefourze. Jedno z lepszych polskich piw jakie piłem. Ocena 4,5/6.

Comment

• dlugas
          Major Piwnych Rewolucji
          🍼
          • 2006.04
          • 4014

hehe
          JAVOX gdzieś jest? i nie grzmisz :]
          Google Zdjęcia - wypite piwa PL [brak częstych aktualizacji]
          Instagram [zawsze świeże zdjęcia, nie zawsze świeże piwa]
          FaceBook -To co na Instagramie, tylko że na FB

Comment

• Javox
            Pułkownik Chmielowy Ekspert
            🥛🥛🥛🥛🥛
            • 2009.11
            • 6399

? ech co tu się dzieje !!!!!!!!!!!!

20 postów i chwali bezsmakowe prawie piwo?

hehehhehe znowu odezwał się ktoś kto lubi piwo prawie jak z koncernu! /które ma wszystkim smakować/

Dlugas masz rację! - trzeba czuwać nad błędami młodości "niektórych" i kumoterstwem może czasem nie bezinteresownym...

No aleśmy nie poszli w adminy

Comment

• yoda79
              D(r)u(c)h nieuchwytny
              • 2013.01
              • 861

Piłeś - nie pisz.
              Co do Wybornego - jest dużo lepsze od koncerniaków, a jakiś tam test mam głęboko w poważaniu. Raz na parę miesięcy bez skrzywienia wypiję.

Comment

• Javox
                🥛🥛🥛🥛🥛
                • 2009.11
                • 6399

Oczywiście to nie jest koncernówka ale target jest jasny: - faceci ledwo znoszący gorzkość w piwie i kobiety... i oczywiście Pan Marek lubi takie Wyborne

Ja nie zaliczam się do żadnej z tych grup więc wolę Lagerowe lub chociażby... takiego Jever'a / hehehehe /

Comment

• Rycho_128
                  Major Piwnych Rewolucji
                  • 2007.03
                  • 1054

Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika Javox Wyświetlenie odpowiedzi
                  ale target jest jasny: - faceci ledwo znoszący gorzkość w piwie i kobiety... /
                  Mi tak z siedem, osiem lat temu Wyborne wydawało się najlepszym piwem, jakie kiedykolwiek piłem. Czy zmieniło się piwo, czy ja? Pamiętam z młodości (za komuny) Gdańskie z Wrzeszcza w bączkach z żółtą etykietą z żaglowcem, wtedy to piwo wydawało mi się ekstremalnie gorzkie. Wyborne (wiele lat później po tym z żaglowcem) miało fajny balans, smakowało, a teraz jak jest, każdy widzi, a właściwie wyczuwa w smaku. No cóż...
                  Gdański Browar WaRy
                  Gdański Browar WaRy w BrowarBizie
                  Piwo z kufla smakuje lepiej :)///Mniej karmelu...

Comment

• emes
                    Major Piwnych Rewolucji
                    • 2003.08
                    • 4275

? ech co tu się dzieje !!!!!!!!!!!!

20 postów i chwali bezsmakowe prawie piwo?

hehehhehe znowu odezwał się ktoś kto lubi piwo prawie jak z koncernu! /które ma wszystkim smakować/

Dlugas masz rację! - trzeba czuwać nad błędami młodości "niektórych" i kumoterstwem może czasem nie bezinteresownym...

No aleśmy nie poszli w adminy
                    Receptura Ciechana Wybornego jest nie zmieniona od prawie 30u lat, nigdy to piwo nie było goryczkowe i pewnie nie będzie. To oczywiście jest ogólnodostępne forum, gdzie każdy nawet nawalony pseudoznawca może wyrazić swoje zdanie.

Comment

• Javox
                      🥛🥛🥛🥛🥛
                      • 2009.11
                      • 6399

Receptura Ciechana Wybornego jest nie zmieniona od prawie 30u lat, nigdy to piwo nie było goryczkowe i pewnie nie będzie. To oczywiście jest ogólnodostępne forum, gdzie każdy nawet nawalony pseudoznawca może wyrazić swoje zdanie.
                      30 lat? Bardzo ciekawe... /nie przesadziłeś ?/

Znajdzie się tu na tym ogólnodostępnym forum wielu nawalonych pseudoznawców, którzy są innego zdania łącznie ze mną.

Kiedyś to piwo mi smakowało dziś nie i tyle.

PS: Skoro dopisujesz się tu na tym niegodnym "fachowca" forum to też masz trochę z tych pseudo .

Comment

• emes
                        Major Piwnych Rewolucji
                        • 2003.08
                        • 4275

30 lat? Bardzo ciekawe... /nie przesadziłeś?/...
                        To sobie zadzwoń do Browaru Ciechan i się upewnij. Poza tym jak napisałem prawie 30, to nie znaczy 30. Receptura ma na pewno ponad 25 lat, nie była do tej pory zmieniana, ale taki mądrala jak Ty pewnie wie lepiej.
                        Last edited by emes; 2014-12-14, 18:00.

Comment

• Javox
                          🥛🥛🥛🥛🥛
                          • 2009.11
                          • 6399

Nikt Cię tu nie obraża więc żądam tego samego!

A co powiesz o pasteryzacji i niepasteryzacji w przeszłości , dostawcach chmielu i słodu, uzdatnianiu wody i innych drobiazgach
                          teoretycznie mających wpływ na efekt końcowy?

Też niezmienne?
                          A sprzęt jest ten sam od prawie 30 lat?

Last edited by Javox; 2014-12-14, 18:16.

Comment

• pioterb4
                            Major Piwnych Rewolucji
                            • 2006.05
                            • 4322

Jestem w stanie uwierzyć, że nie było drastycznych zmian receptury, ze jest mniej więćej taka sama, że koncepcja na pwio jest faktycznie niezmienna. Natomist wątpię, że przez tak długi czas nie dokonywano żadnych korekt. Zawartość alkoholu na pewno uległa zmianie na przestrzeni lat.

Comment

• emes
                              Major Piwnych Rewolucji
                              • 2003.08
                              • 4275

Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika pioterb4 Wyświetlenie odpowiedzi
                              Jestem w stanie uwierzyć, że nie było drastycznych zmian receptury, ze jest mniej więćej taka sama, że koncepcja na pwio jest faktycznie niezmienna. Natomist wątpię, że przez tak długi czas nie dokonywano żadnych korekt. Zawartość alkoholu na pewno uległa zmianie na przestrzeni lat.
                              To podaj jakieś konkrety, jeśli są zasadne, to będę miał pretensje do prezesa Browaru Ciechan,
                              Krzysztofa, który na ostatnim złocie browar.biz mówił, że receptura Ciechana Wybornego od 25 lat jest niezmieniona.

Comment

• pioterb4
                                Major Piwnych Rewolucji
                                • 2006.05
                                • 4322

Spójrz na dział Browar Ciechanów - Kolekcjonerstwo - Etykiety. W latach 90-tych Ciechan miał 12,5 Blg i 5,6% alk. Dziś ma o ile dobrze pamiętam 6,2% albo 6,0%.

Comment

Przetwarzanie...
                                X