to proponuje Lecha, Tyskie i Żubra takie same jak czesko-słowacke sikasze
Ciechanów, Ciechan Wyborne Niepasteryzowane
Collapse
X
-
Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika anteks Wyświetlenie odpowiedzito proponuje Lecha, Tyskie i Żubra takie same jak czesko-słowacke sikasze"You can't be a real country unless you have a beer and an airline - it helps if you have some kind of a football team, or some nuclear weapons, but at the very least you need a beer."
(Frank Zappa)
"It is not from the benevolence of the butcher, the brewer, or the baker that we expect our dinner, but from their regard to their own interest. We address ourselves, not to their humanity but to their self-love" (Adam Smith)
Comment
-
-
Prosze nie śmiej sie ze mnie ....albowiem mistyka śmierci rzeka płynie dalej.....
Serio ,jak dla mnie opinia Twoja jest dla mnie nieco pokraczna ,skoro stawiasz te nasza POLSKIE wyroby obok czeskich gigantów.Fakt ,możesz napisać i vice versa .....
Pije co uważam za smaczne ,tak???
Comment
-
-
Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika delvish Wyświetlenie odpowiedziBez przesady. Słowacki Zlaty Bazant z konserwy bije na głowę całość naszej koncernówki niezależnie od opakowania
Comment
-
-
Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika delvish Wyświetlenie odpowiedziBez przesady. Słowacki Zlaty Bazant z konserwy bije na głowę całość naszej koncernówki niezależnie od opakowaniaMniej książków więcej piwa
Comment
-
-
Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika anteks Wyświetlenie odpowiedziłącznie z niepasteryzowanym ciechanem"You can't be a real country unless you have a beer and an airline - it helps if you have some kind of a football team, or some nuclear weapons, but at the very least you need a beer."
(Frank Zappa)
"It is not from the benevolence of the butcher, the brewer, or the baker that we expect our dinner, but from their regard to their own interest. We address ourselves, not to their humanity but to their self-love" (Adam Smith)
Comment
-
-
Chłopaki wyluzujcie. Ciechan jaki jest każdy widzi, znaczy Ci którzy znają to piwo wiedzą, że można naprawdę różnie trafić. Tylko należy sobie zadać pytanie dlaczego? Dlatego, że jest to piwo niepasteryzowane i niestety, ale nie wszystko zależy tutaj od browaru. Sposób transportu, sposób przechowywania na sklepie, a nawet później po zakupie w domu mają kolosalne znaczenie. To piwo jest bardzo wrażliwe na przegrzanie. Koncernowe piwo tego ryzyka są pozbawione.
Porównywanie Ciechana z czeskimi czy słowackimi koncernówkami tak naprawdę nie ma sensu, bo mimo, że czeskie to jednak koncernówki. I jedyne czym się różnią od naszych to mniejsze odferemtnowanie, mniejsza zawartość alkoholu i niekiedy solidniejsze chmielenie. Ale już wymienione przez TMC555 piwa przegrywają o kilka długości z takimi czeskimi browarami jak Svijany, Policka, Primator (tutaj głównie asortymentem, bo jasne nie jest jakieś szczególne). Radegasta i Staropramena mam zresztą za wyjątkowo kiepskie produkty jak na czeskie standardy.
Comment
-
-
Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika kopyr Wyświetlenie odpowiedziDlatego, że jest to piwo niepasteryzowane i niestety, ale nie wszystko zależy tutaj od browaru. Sposób transportu, sposób przechowywania na sklepie, a nawet później po zakupie w domu mają kolosalne znaczenie. To piwo jest bardzo wrażliwe na przegrzanie. Koncernowe piwo tego ryzyka są pozbawione."Nie każde piwo to Żywiec "- całe szczęście.
Comment
-
-
Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika kopyr Wyświetlenie odpowiedziPorównywanie Ciechana z czeskimi czy słowackimi koncernówkami tak naprawdę nie ma sensu, bo mimo, że czeskie to jednak koncernówki. I jedyne czym się różnią od naszych to mniejsze odferemtnowanie, mniejsza zawartość alkoholu i niekiedy solidniejsze chmielenie.
Dla mnie jednak piwa dzielą się na smaczne, mniej smaczne i te nie do wypicia. Nie uważam, że koncernówka nie może być smacznym piwem. Owszem może byc, choć na ogół niestety nie jest, wyjątkowo rzadko zaś w Polsce. Case Cieszyna pomijam. O tym, że w Europie koncernowa, masowa produkcja może być smaczna świadczy choćby Guinness, Beamish, z czeskich piw PU, słowackich - ZB, czy znacząca część wyrobów niemieckiego przemysłu piwowarskiego razem z jak najbardziej koncernowym Franziskanerem itd. Wymieniać naprawdę można długo.
Poza ww. ZB i PU z Pilzna zarówno czeskie jak i słowackie koncernówki zanotowały duże pogorszenie jakości na przestrzeni powiedzmy ostatnich kilku lat. W tym punkcie więc się zgadzam. W związku z tym większość koncernówek u naszych południowych sąsiadów coraz mniej różni od naszych. Radegasty, Gambrinusy, Kozly są faktycznie coraz słabsze i do Tyskaczy i S-ki coraz bardziej do nich podobne.
IMO ważną różnicą pomiędzy naszymi wyrobami koncernowymi a czeskimi i słowackimi jest jak dotąd zdecydowanie większy wybór, jeśli chodzi o asortyment produkcji. Na każdy browar przypada tam nadal więcej niż 2-3 gatunki piwa. Żeby było jasne, główną moją myślą było porównanie ZB, który ostatnio po okresie naprawdę niskich lotów wrócił do dobrej formy, z naszą produkcją megabrowarową. Co do faktu, że przeciętna (czyli dobra) warka Ciechana NP bije ZB o kilka długości nie mam żadnych wątpliwości. I tym częstochowskim rymem kończę swoją wypowiedźOstatnia zmiana dokonana przez delvish; 2007-11-26, 00:41."You can't be a real country unless you have a beer and an airline - it helps if you have some kind of a football team, or some nuclear weapons, but at the very least you need a beer."
(Frank Zappa)
Comment
-
-
Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika delvish Wyświetlenie odpowiedziDla mnie jednak piwa dzielą się na smaczne, mniej smaczne i te nie do wypicia. Nie uważam, że koncernówka nie może być smacznym piwem. Owszem może byc, choć na ogół niestety nie jest, wyjątkowo rzadko zaś w Polsce. Case Cieszyna pomijam. O tym, że w Europie koncernowa, masowa produkcja może być smaczna świadczy choćby Guinness, Beamish, z czeskich piw PU, słowackich - ZB, czy znacząca część wyrobów niemieckiego przemysłu piwowarskiego razem z jak najbardziej koncernowym Franziskanerem itd. Wymieniać naprawdę można długo.
Comment
-
-
Wracając do tematu Ciechana. Ostatnio degustowana przeze mnie butelka z przydatnością do 16 XII ma pięknie rozbudowaną w posmaku nutkę piwniczną. Goryczka mocniejsza niż w parti do 3 XII i bardziej zadziorna. Pycha"You can't be a real country unless you have a beer and an airline - it helps if you have some kind of a football team, or some nuclear weapons, but at the very least you need a beer."
(Frank Zappa)
Comment
-
-
Partią z ważnoscią do 5 I 2008r. jest z etykietą w światecznym entourage'u. Pojawiły się życzenia Wesołych Świat Bożego Narodzenia od browaru dla klientów. Smakowo nadal jest bardzo dobrze, ale genialna piwniczność z poprzedniej partii, pozostająca w posmaku znikła. Warto więc pewnie jeszcze jej gdzieś poszukaćOstatnia zmiana dokonana przez delvish; 2007-12-11, 08:26."You can't be a real country unless you have a beer and an airline - it helps if you have some kind of a football team, or some nuclear weapons, but at the very least you need a beer."
(Frank Zappa)
Comment
-
-
Co do jakości Ciechana.
Uważam, że jest to jedno z najlepszych piw polskich. Ale kilka razy trafiłem taki beznadziejny egzemplarz, że szkoda mówić. Jak się później okazało, było to piwo przeterminowane. Niestety jest to częsta praktyka stosowana przez sprzedających. Ktoś jak nie wie, kupi takie coś i się zrazi do Ciechana na amen.
Comment
-
-
wiadomo wam cos ze zniby browar ciechan pomylil etykiety na piwach tzn nakleil etykiety z data do 2007 na tych ktore powinny miec 2008??na tych waznych do 7 lutego??
pwio bylo nie za dobre a nieraz trafialy mi sie po prostu takie ze pic i nie przestawac
Comment
-
Comment