Ciechanów, Ciechan Wyborne Niepasteryzowane

Collapse
X

• Filtruj
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts
  • ed_hunter
    Szeregowy Piwny Łykacz
    • 2008.07
    • 28

28.06.09

Mała nędzna piana, mało gazu, zapach taniego wina gazowanego!?! z chlebem, smak ujdzie - chlebowy, ale to nie to co było kilka tygodni temu, nawet nie powinno się na tej samej półce stawiać...

Comment

• darko
      Major Piwnych Rewolucji
      • 2003.06
      • 2078

Partia 20.06.09. Potwierdzam opinię hastinusa - w zapachu gruszki, posmak rozpuszczalnika. Jak dla mnie zbyt mocne odfermentowanie.

Comment

• yavo
        Kapitan Lagerowej Marynarki
        🥛🥛🥛🥛
        • 2009.03
        • 910

Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika darko Wyświetlenie odpowiedzi
        Partia 20.06.09. Potwierdzam opinię hastinusa - w zapachu gruszki, posmak rozpuszczalnika. Jak dla mnie zbyt mocne odfermentowanie.

Zgadzam się, nędza. Posmak odkryłem dopiero pod koniec trzeciej butelki. No cóż, trzeba będzie się chyba pogniewać...

Comment

• kopyr
          Pułkownik Chmielowy Ekspert
          • 2004.06
          • 9475

Piję właśnie Ciechana Wybornego z datą przydatności 22.06.09 i muszę przyznać, ze jest... wyśmienity. Smakuje tak jak Ciechan smakował. Do doskonałości brakuje trochę więcej body i dużo więcej goryczki.
          blog.kopyra.com

Comment

• gobong
            • 2005.04
            • 658

Poniewaz to piwo jest teraz dostepne w Katowicach była mozliwośc do kolejnych jego testów. Tak jak wczesniej napisałem nie jest to dla mnie piwo nr.1 w swojej kategorii, ale na pewno jest to piwo dobre. Dla mnie to czołówka w kraju wachania formy spowodowane chyba tym że piwo nie pasteryzowane no i chyba nie tak mocno filtrowane jak inne, przez co piwo "żyje" . Nie trafiłem jednak na złe piwo. Zawsze było smaczne i do tego nie drogie.

Comment

• pioterb4
              Major Piwnych Rewolucji
              • 2006.05
              • 4322

Ocena z ARTomatu

Kolor: Bardzo jasna barwa, ale klarowna. Ostatnio piłem trochę czeskich piwek i muszę stwierdzić że za miedzą taki kolorek to mają niektóre desitki. [3]
              Piana: Mizerna. Lałem do szklanki z dość sporej wysokości a mimo wszytko piana nie była okazała. Szybko zredukowała się do minimum, cieniutka warstwa pozostała do końca, za co plus. [3.5]
              Zapach: Wspaniały, zamiast popularnego słodowo-chmielowego zapaszku mamy tu aromat charakterystyczny dla piw niepasteryzowanych (ciężko mi go sprecyzować), ale silniejszy niż w przypadku Noteckiego czy Kasztelana. [5]
              Smak: Na początku trochę szoku. Ten smak jak to ktoś określił w którymś poście "piwniczny" jakby zdominował piwo. Po chwili jednak kubki smakowe się już do niego przyzwyczaiły i Ciechan bardzo mi zasmakował. Treściwy smak, lekka goryczka i wyraźny posmak na podniebieniu. W porównaniu do innych niepasteryzowanych które piłem ta ziarnistość w "Wybornym" była najmocniejsza. Jedynie goryczkowość mogłaby wzrosnąć, marzy mi się takie chmielowe zakończenie jak w Riterze ze Svijan. [4.5]
              Wysycenie: Bardzo dobre, ale piany nie utrzymuje. Bąble pracują do samego końca. [5]
              Opakowanie: Mnie design Ciechana odpowiada, poprzednie etykiety przypominały mi piwa marketowe produkowane kiedyś przez Piotrków Tryb, a te z medalami i portretem za mocno odbiegały od poprzednich "generacji". Nowa etykieta jest ładna, czytelna, powrócił zamek, choć ta wersja poprzednia zamkowa chyba była najładniejsza. Jedyny minus to goły kapsel. [4.5]
              Uwagi: Podczas krótkiego pobytu w Warszawie postanowiłem upolować tego słynnego Ciechana o którym tyle się naczytałem na forum. Okazało to się strasznie trudnym zadaniem w okolicach Dworca Centralnego, obleciałem wszystkie okoliczne sklepy, delikatesy i Żabkę w poszukiwaniu piwa ale wszędzie była lipa. Uratował mnie jakiś mały sklepik "Alkohole 24h" czy jakoś tak, sam dobrze nie pamiętam ulicy bo się już troszke spieszyłem, ale w każdym razie okolice Marszałkowskiej. Nabyłem jeszcze Ciechana Mocnego i Miodowego także niebawem dodam swoje oceny

Moja ocena: [4.525]

Comment

• paulaner
                D(r)u(c)h nieuchwytny
                • 2009.07
                • 15

Witam

Kupiłem wczoraj w Katowicach niepasteryzowanego Ciechana i sam nie wiem co mam o nim myśleć

Piana - całkowity brak (na początku wlewając do kufla minimalnie, później od razu znikła)
                Zapach - no właśnie... rozpuszczalnik Po kilku "zaciągnięciach" się zaczęła mnie głowa boleć
                Smak: Chmiel, Chleb i wyczuwalny alkohol. Rozczarowałem się, może za dużo oczekiwałem?

Uwagi: raczej nie wrócę do tego piwa, tym bardziej, że było dość drogie (4.80 PLN)
                Rozczarował mnie zapach i smak. Piwa całego nie dopiłem. Termin ważności do końca sierpnia jakoś..

Comment

• kenubi
                  D(r)u(c)h nieuchwytny
                  • 2008.07
                  • 87

To piwo nie jest równe. Przestałem kupowac Wybornego gdy przez ostatnie 1/2 roku stosunek warek które mi dobrze smakowały do warek o mocno odmiennym smaku lub wręcz niesmacznych skoczył mi do gdzieś 1:3 a nawet 1:4. Ostatnio piłem na próbę i była całkiem smaczne, no może jakieś takie ciut kwaskowe - ale raczej kwaskowośc nie od zepsucia a bliżej E300. Pomimo ostatniej pozytywnej próby - nadal boję się kupowac ciechana w większej ilości niż jedno z nowej dostawy :P
                  Żona, była fanka Wybornego, także zastrzega abym jej nie kupował wybornego - za dużo rozczarowań, skreśliła z listy.
                  My kupujemu Wybornego w okolicach 3 zeta bez butelki.

Comment

• Rzeszowiak
                    Major Piwnych Rewolucji
                    🍼
                    • 2009.04
                    • 1597

Zawiodłem się na zakupie Ciechana Wybornego, wprawdzie przyjemne nuty chlebowe, ale w piwie nie wyczuwałem w ogóle goryczki.

Comment

• skandal
                      Major Piwnych Rewolucji
                      • 2002.05
                      • 1439

Wczoraj zakupione z datą 30.08 - lekko kwaśne i gorzkie. Jak inny mieli z tą partią? Zastanawia mnie to czy jest to wina transportu latem czy błędy w produkcji. Ale jak jest dobre to jest naprawde rewelacyjne szkoda tylko że ostatnio dośc rzadko.

Comment

• keto
                        Porucznik Browarny Tester
                        • 2009.07
                        • 388

Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika skandal Wyświetlenie odpowiedzi
                        Wczoraj zakupione z datą 30.08 - lekko kwaśne i gorzkie. Jak inny mieli z tą partią? Zastanawia mnie to czy jest to wina transportu latem czy błędy w produkcji. Ale jak jest dobre to jest naprawde rewelacyjne szkoda tylko że ostatnio dośc rzadko.
                        piłem wczoraj tą partię, na pewno nie jest to ten ciechan co zawsze, jak dla mnie też małe wysycenie jest piw ciechana z ostatnich partii, tyczy się to też ciechana pszenicznego jak i ciechana mocnego niepasteryzowanego.
                        Last edited by keto; 2009-08-06, 18:14.
                        Pozdrawiam
                        Artur

Comment

• keto
                          Porucznik Browarny Tester
                          • 2009.07
                          • 388

aha do tego jeszcze praktycznie nie występuje piana....
                          Pozdrawiam
                          Artur

Comment

• tfur
                            Major Piwnych Rewolucji
                            🍼🍼
                            • 2006.05
                            • 1311

właśnie wypiłem trzy sztuki. w smaku był zadowalający, ale zapach na pograniczu ledwie zadowalającego i zniechęcającego, czyli czegoś wyraźnie brak. później wypiłem noteckie niepasteryzowane i to piwo miało lepszy zapach, barwę i aromat.
                            veni, emi, bibi

Comment

• leona
                              D(r)u(c)h nieuchwytny
                              • 2009.07
                              • 5853

Wróćmy na tory po których toczy się Ciechan

Partia 19.09.09 dla mnie chyba najlepsza w tym roku. Piany to w nim dalej nie ma ale smak zrównoważony i orzeźwiający, dający piwną satysfakcję, mimo że było to moje 3cie piwo tego dnia.
                              Popijam tego Ciechana od jakichś 2 lat i mimo częstych upadków a niewielkiej ilości wzlotów dalej plasuje się w pierwszej 3ce moich niepasterów. Pomaga w tym cena - 2,35 w Marii

Comment

• hasintus
                                • 2006.07
                                • 850

Zdecydowanie wygląda, że Ciechan powrócił na swój poziom. Dzisiaj piłem piwo z datą do 17.10 przechowywane w sklepie w lodowce co może mieć niebagatelne znaczenie.
                                Przyjemny chmielowy aromat, brak obcych aromatów. Przyzwoita bardzo gęsta piana, trochę za szybko opada ale to dlatego, że nagazowanie w Ciechanie nigdy nie było za wysokie.
                                W smaku pyszne, zrównoważone leciutko słodkawe jednocześnie lekko pikantne, wykończone znaczną chmielową goryczką.

Comment

Przetwarzanie...
                                X