Niedawno (w Pt wieczorem) spróbowałem po dłuższej przerwie Wybornego z kija i tak beznadziejnego jego smaku to nie pamiętam. Metaliczny i kwaśny.Az dziw bo pite w dobrym lokalu (gdańska Degustatornia). Miałem jakiś niefart czy też coś jest nie tak z ostatnimi partiami? Bo na dniach jadę odnowić zapasy butelkowe i mam pewne dylematy.
Ciechanów, Ciechan Wyborne Niepasteryzowane
Collapse
X
-
Warka z terminem 29.11 bardzo słaba, piana szybko znika do zera, smaku prawie nie czuć, mam nadzieję, że piwo się poprawi. Co ciekawe warka Mocnego z tym samym terminem bardzo dobra, przestawiam się na razie na czerwone.Comment
-
Faktycznie ,dane było mi spróbować w/w warkę piwa ciechan wyborne (4 szt.). Mam nieodparte wrażenie ,jakby była w nim za mała zawartość piwa w piwie.Comment
-
Aczkolwiek Mocne zawsze jednak poniżej pewnego poziomu nie schodzi. Z Wybornym bywa gorzej.Comment
-
He he... Odnoszę wrażenie, że te dwa piwa nie mogą być dobre i kiepskie równocześnie. Jak zielone zniżkuje, to czerwone wspina się na wyżyny. I odwrotnie... Nie pierwszy raz odnoszę takie wrażenie. Ciekawostka...
Aczkolwiek Mocne zawsze jednak poniżej pewnego poziomu nie schodzi. Z Wybornym bywa gorzej.Comment
-
Pite pierwszy raz, kupione w Poznaniu w Piwach Świata - dziwny kolor herbata z miodem przechodząca w szarość, bardzo transparentny. Smak - wyczuwam nieznośną (to samo zauważyłem ostatnio w Bosmanie nieapsteryzowanym) aspirynową gorzkość (nie goryczkowatość). wodniste mi się wydało. Wysycenie praktycznie zerowe. Po genialnym Ciechanie pszenicznym muszę stwierdzić że się rozczarowałem. Noteckie, Mazowieckie czy Lubuskie n/p są o wiele lepsze. Nie jest to piwo złe ale spodziewałem się czegoś szlachetniejszego.Comment
-
Już naprawdę nie przypominam sobie, kiedy ostatni raz piłem Ciechana Wybornego, który smakował powyżej przeciętnej. To piwo nie zasługuje na uwagę od dłuższego czasu.Comment
-
Życzyłbym sobie solidniejszej goryczy czy ociupinkę więcej słodowości, ale nie wybrzydzajmy jest bardzo ok.Comment
-
Kolejne podejście, tym razem warka z datą ważności 14.12 i coż, Wyborne to ono niestety nie jest.Comment
-
Ocena z ARTomatu
Kolor: Słomkowy, trochę blady, wygląda nieco jakby było rozcieńczone. [2.5]
Piana: Ciężko wytworzyć dobrą pianę, niestety. [2.5]
Zapach: Czuć świeżość, dla pijących Żubry, Lechy czy inne koncernówki to będzie nowość, bo nie czuć w tym spirytusu. Takie prawdziwe piwo. [4]
Smak: Na początku taki nieco słaby, potem wyraźniej czuć chmiel i słód. Niestety parę miesięcy temu te piwo nieco się pogorszyło i smakuje jakby było rozwodnione - dlatego nie stawiam piątki. [4]
Wysycenie: Prawidłowe. [5]
Opakowanie: Proste, bez zbędnych ozdobników, buletka w dobrym stanie. [3.5]
Uwagi: Kupione za 2.80 zł w osiedlowym sklepiku. Cieszy mnie, że coraz częściej je widać w zwykłych sklepach.
Moja ocena: [3.8]Comment
-
U mnie wczoraj ta sama sytuacja. Na nieszczęście zalało mi pół biurka.Comment
-
-
Ocena z ARTomatu
Kolor: Słomkowo-złoty, odpowiedni dla takiego stosunkowo lekkiego piwa. [4.5]
Piana: Średniej gęstości, utrzymująca się przez kilka minut, co jest dobrym wynikiem w porównaniu do piw powszechnie dostępnych, jednak nieco słabszym w stosunku do innych piw niepasteryzowanych. Do końca konsumpcji pozostaje w postaci kilkumilimetrowego dywanika. [4]
Zapach: Średniointensywny, przyjemny chmielowo-słodowy. Jednak w oddali jakby wyczuwalne były zapachy bardziej ostre przypominające jakieś zioła. [4]
Smak: Dość pełne w smaku a zarazem orzeźwiające. Zharmonizowane połączenie chmielu i słodu z przyjemnym chlebowym posmakiem. Goryczka bardzo delikatna. [4.5]
Wysycenie: Nie za wysokie jednaj odpowiednie dla piwa o dużej pełności smaku. [4.5]
Opakowanie: Ładne stonowane bez zbędnych fajerwerków. Wszystkie ważniejsze informacje są dostępne na kontretykiecie. Na minus krawatka oraz goły kapsel. [4.5]
Uwagi:
Moja ocena: [4.275]Bo kto piwa nie pije ten jest wywrotowcem, świadomie uszczuplającym dochody państwa, bezideowcem.Comment