Ciechanów, Ciechan Wyborne Niepasteryzowane

Collapse
X

• Filtruj
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts
  • delvish
    Major Piwnych Rewolucji
    • 2004.11
    • 3508

Ja wróciłem do Wybornego około marca i trafiłem na 1 partię smakowitą i 2 poprawne, bez wad. Wrażenia mam podobne do Piwoteki. Było słabo, obecnie jest co najmniej nieźle, a raz na jakiś czas, zdarza się więcej niż dobrze. Jest wyraźna poprawa. Jakość się wyrównała.
    Last edited by delvish; 2010-04-26, 07:04.
    "You can't be a real country unless you have a beer and an airline - it helps if you have some kind of a football team, or some nuclear weapons, but at the very least you need a beer."
    (Frank Zappa)

"It is not from the benevolence of the butcher, the brewer, or the baker that we expect our dinner, but from their regard to their own interest. We address ourselves, not to their humanity but to their self-love" (Adam Smith)

Comment

• Cannabee776i99
      Kapitan Lagerowej Marynarki
      • 2009.08
      • 658

Warka z terminem 14.05 bardzo przeciętna. Piwo płaskie w smaku i wodniste.

Comment

• CyboRKg
        • 2010.04
        • 594

Spodziewalem sie po tym piwie ekstra doznan smakowych. Tyle dobrego czytalem o nim na forach... Niestety musze przyznac, ze srodze sie rozczarowalem
        Piwo przegazowane, wodniste. Zamiast chmielowej goryczki jakis dziwny posmak plus kwasek w tle. Jedyny plus, ze tych 6,2% alk w ogole nie czuc.
        "Jedno pivo ne vadi!"
        "Kupuje tylko w polskich sklepach!"

Comment

• delvish
          Major Piwnych Rewolucji
          • 2004.11
          • 3508

Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika Cannabee776i99 Wyświetlenie odpowiedzi
          Warka z terminem 14.05 bardzo przeciętna. Piwo płaskie w smaku i wodniste.
          Za to z przydatnością do 19.05 więcej niż dobra. Całkiem trwała piana, świetne wysycenie, bardzo ładny kwiatowo-piwniczny, intensywny zapach. W smaku lekka skórka od chleba, cytrusowa kwaskowość, nutka piwniczna i przyjemna, choć nieduża goryczka. Bardzo orzeźwiające. Smakowało mi.
          "You can't be a real country unless you have a beer and an airline - it helps if you have some kind of a football team, or some nuclear weapons, but at the very least you need a beer."
          (Frank Zappa)

"It is not from the benevolence of the butcher, the brewer, or the baker that we expect our dinner, but from their regard to their own interest. We address ourselves, not to their humanity but to their self-love" (Adam Smith)

Comment

• yavo
            🥛🥛🥛🥛
            • 2009.03
            • 910

Ciechan wreszcie dorobił się porządnego, "firmowego" kapsla...

Comment

• piowen
              Sierżant Pijalniowy Zaprawiacz
              • 2007.09
              • 207

Jak na Ciechana, to wypiłem dzisiaj piwo całkiem przyzwoite. Oczywiście, że w tej chwili Czarnków bije je o dwie klasy, ale jakoś mi przeszło przez gardło bez oburzenia, więc mały plusik dla zachęty można by postawić. Z doświadczenia i przestrogi wziąłem tylko jedno i teraz zastanawiam się, czy je powtórzyć. Wszystko przez ten "słodkawy kwasek" bardzo wyraźnie wyczuwalny. Ktoś z doświadczonych piwoszy powie mi co to jest i po co im to?
              IMHO. Psuje cały smak.
              "Nie każde piwo to Żywiec "- całe szczęście.

Comment

• yavo
                🥛🥛🥛🥛
                • 2009.03
                • 910

Ciechan wrócił (?) do Carrefoura. Wczoraj w warszawskiej Galerii Mokotów Wyborne i Miodowe było w tej samej cenie 2,99.

Comment

• kosher
                  Major Piwnych Rewolucji
                  🥛🥛🥛🥛
                  • 2005.04
                  • 2314

Wyborny już tam jest od dobrych dwóch-trzech miesięcy w tej cenie.

Comment

• yavo
                    🥛🥛🥛🥛
                    • 2009.03
                    • 910

Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika kosher Wyświetlenie odpowiedzi
                    Wyborny już tam jest od dobrych dwóch-trzech miesięcy w tej cenie.
                    Hm, dlatego też napisałem znak zapytania, bo przez jakiś czas (miesiąc, dwa?) nie widziałem Ciechana, myślałem że wyszedł i wrócił. Ale najdziwniejsze jest to, że owo Miodowe za 2,99 było bardzo, ale to bardzo mętne...

Comment

• andszcz
                      Porucznik Browarny Tester
                      • 2008.07
                      • 310

Farciarze, u mnie w Carrefourze ni widu, ni słychu. I nie sądzę, żeby coś się miało zmienić (nigdy nie było, więc i nie będzie).
                      "Nigdy nic nie ma nie" (Lech W.)

Comment

• ucho
                        D(r)u(c)h nieuchwytny
                        • 2010.05
                        • 500

Nie będę się silił na szczegółową oceną z racji tego, że dopiero raczkuję wśród piw regionalnych i jest to właściwie mój drugi rodzaj niepasteryzowanego ( po Żywym ), które miałem przyjemność spożyć.
                        Aczkolwiek chciałbym powiedzieć o jednej rzeczy, która mnie w tym piwie urzeka – jest to opakowanie. Generalnie opakowanie to najmniej ważna dla mnie kategoria spośród tutaj punktowanych – wystarczy mi, że piwo jest w opakowaniu. Ale w Ciechanie podobają mi się takie szczegóły, że:
                        - etykieta, która na wilgotnej butelce wyciągniętej prosto z lodówki odkleja się z taką łatwością, iż trudno uwierzyć, że kiedyś się jej trzymała,
                        - butelka, prawdziwa zwrotna, w mocno zmęczonym szkle, po której widać, że nie u jednego piwosza gościła. A spotkać piwo koncernowe w takiej butelce zwrotnej to rzadkość.

I ta właśnie kompozycja jakości piwa w połączeniu z tym opakowaniem doskonale kontrastuje, z tym co serwują najbardziej popularne marki, w których forma wyraźnie przerosła treść.

Comment

• andszcz
                          Porucznik Browarny Tester
                          • 2008.07
                          • 310

W weekend raczyłem się Ciechanami (Wybornym i Mocnym) - rewelacja! Mam nadzieję, że produkty Pana Marka z innych browarów też będą wspaniałe
                          "Nigdy nic nie ma nie" (Lech W.)

Comment

• darekd
                            Generał Wszelkich Fermentacji
                            🍺🍺🍺
                            • 2003.02
                            • 12563

Z pewną taką dozą nieśmiałości sięgnąłem po to piwo, po prawie rocznej przerwie.
                            Nie ma co się silić na opisy, bo tu ich dużo.
                            Wniosek końcowy - jest poprawa, piana trwała, wysycenie dla mnie ciut za duże,
                            przebijała się nawet sympatyczna chlebowość, która miło wspominam, ale niestety bardzo lekka. Troszkę niefajny kwasek i pusty finisz, ale na języku pozostaje miła, delikatna goryczka. Generalnie jest jednak dużo lepiej, można jeszcze coś poprawić /fermentacja-woltaż/. Obawiam się jednak, że ten spadek jakości /a jest to fakt, bo masowo powyżej odnotowany/ będzie jednak wciąż odczuwalny. Szczególnie w tych regionach, gdzie reprezentowana jest konkurencja. Np. na Dolnym Śląsku, gdzie coraz bardziej dostępne są piwa czeskie, ale mam nadzieję że tu pole do działania ma nowy browar lwówecki, który /tu również mam nadzieję/ wypuści piwo o innych parametrach niż Ciechan. Tu przydałby się niższy woltaż.

Comment

• Cannabee776i99
                              • 2009.08
                              • 658

Piwo z warki z datą ważności 1.07 ewidentnie niedoleżakowane - płaskie w smaku i wodniste, mocno wybija się alkohol. Do tego słaba piana i przegazowane. Brzmi jak opiś jakiegoś koncerniaka i tak niestety to piwo smakuje. Ostatnio można było czasem trafić na przyzwoitą warkę tegoż, ale po tym czymś narazie sobie odpuszczę Ciechana, może z wyjątkiem pszenicy.

Comment

• Cannabee776i99
                                • 2009.08
                                • 658

Ocena z ARTomatu

Kolor: Słomkowy, za jasny. [3]
                                Piana: Przy agresywniejszym nalewaniu udało się wytwożyć przyzwoitą warstwę, ta niestety szybko zredukowała się do cienkiego kożuszka. Nie oblepia za bardzo szkła. [3]
                                Zapach: Słabo wyczuwalny, lekka słodowość w tle. [2.5]
                                Smak: Piwo jest mocno wodniste i mało wyraźne. Wybija się przede wszystkim nieprzyjemny alkohol, dp tego lekkie słodowo-chlebowo-kwaskowe nutki. [2]
                                Wysycenie: Woda mineralna. [3]
                                Opakowanie: Ciechanowska klasyka + firmowy kapsel. [5]
                                Uwagi: Data ważności 1.07.2010.

Moja ocena: [2.525]

Comment

Przetwarzanie...
                                X