Warka 27.08 całkiem udana... dobrze schłodzona smakowała przyzwoicie. Faktycznie któraś z wcześniejszych warek była o tyle dziwna, że nawet miałem przypuszczenia iż jest pasteryzowana, smakowała bardzo "płasko".
Ciechanów, Ciechan Wyborne Niepasteryzowane
Collapse
X
-
Hmm.. albo mi się wydaje, albo coś się z piwem dzieje niedobrego. Właśnie wciągam kolejną butelkę Wybornego Niepasteryzowanego (data przydatności 30.08) i ... no, płaskie. Piana słabiuteńka, wysycenie słabiuteńkie, uderzający mocny zapach blachy po otwarciu, smak w połowie butli wchodzący w niepokojące żelazne i kwaśne nuty. Ogólnie mówiąc, zapach i smak mocno nieświeży, taki zleżały... Choć reszta cech smakowo-zapachowych dalej obecna, to jednak wydaje mi się, że coś "poszło nie tak".
Srogo mnie to piwo dziś zawiodło. Zawsze robię strzał Miodowe, Wyborne, to teraz po Miodowym nie da się pić tego Wybornego...
Sklep ten sam co zwykle, przechowywane w lodówce...
Comment
-
-
Niestety mam podobne odczucia co do warki z datą 07.09. - zwłaszcza co do tego kwaśnego posmaku. Całe szczęście były pod ręką świeżo ukiszone ogórki, które uratowały sytuację. Dwie butelki - taki sam smak - kupione z lodówki. Ale czy to ma znaczenie ? Przecież piwo mogło zostać tam włożone 2 godz. przed zakupem - zwłaszcza, że Ciechan raczej się na półce nie kurzy. Raz podczas upału zdarzyło mi się zaopatrzyć w punkcie, gdzie nie było chłodni i w dodatku padła klima, a mimo to piwo było pyszne.Last edited by ucho; 2010-08-18, 21:20.
Comment
-
-
Ocena z ARTomatu
Kolor: Ciemnożółty [4.5]
Piana: Biała, średnio obfita, średnio trwała [3.5]
Zapach: Słodowy [3]
Smak: Wyraźna goryczka, sporta słodowość, treściwe [3]
Wysycenie: odpowiednie w kierunku niskiego [3.5]
Opakowanie: Proste, ale z gracją. Fajny odcień zielonego. [4.5]
Uwagi: Wypiłem bez zachwytu. Trochę płaskie w smaku.
Moja ocena: [3.225]Lotna ekspozytura browaru
Też Was kocham.
Comment
-
-
Czepię się
Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika zgroza Wyświetlenie odpowiedziSmak: Wyraźna goryczka, sporta słodowość, treściwe [3]
Comment
-
-
ok, rozłóżmy na czynniki pierwsze:
1. Jasny lager nie jest moim ulubionym stylem. Klasyczny, poprawny lager nie uzyska więcej niż 2,5 - bo jest nudny. Tak, rozbestwiłem się.
2. Wyraźna goryczka jest stopień poniżej intensywnej goryczki, a dwa stopnie poniżej aromatycznej goryczki. Wyraźna goryczka - taka, którą wyczuwa się przy pierwszym łyku. Ale była to goryczka, jaką śladowo wyczuwa się nawet w warkowym Kujawiaku!
2. Treściwość przy 6.2% jest obowiązkiem, nie zaletą.
3. Słodowość jest spora, ale wynika to głównie z treściwości. Nie jest to słodowość, która definiuje piwo.
4. Brakuje mi 3 rzeczy: aromatu, aromatu, aromatu. No, może jeszcze charakteru.
5. Przypominam, jak skaluję: 3 - piwo dobre, 4 - piwo bardzo dobre, 5- piwo absolutnie wybitne.
Wytłumaczyłem się?Lotna ekspozytura browaru
Też Was kocham.
Comment
-
-
To piwo nie ma 6,2% alk.Milicki Browar Rynkowy
Grupa STYRIAN
(1+sqrt5)/2"Nie ma (...) piwa, które smakowałoby wszystkim. Każdy browarnik, który próbuje takie przygotować, skazany jest na klęskę" - Michael Jackson
"Dobrzy ludzie piją dobre piwa" - Hunter S. Thompson
No Hops, no Glory :)
Comment
-
-
Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika zgroza Wyświetlenie odpowiedziok, rozłóżmy na czynniki pierwsze:
1. Jasny lager nie jest moim ulubionym stylem. Klasyczny, poprawny lager nie uzyska więcej niż 2,5 - bo jest nudny.
Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika zgroza Wyświetlenie odpowiedzi2. Wyraźna goryczka jest stopień poniżej intensywnej goryczki, a dwa stopnie poniżej aromatycznej goryczki. Wyraźna goryczka - taka, którą wyczuwa się przy pierwszym łyku. Ale była to goryczka, jaką śladowo wyczuwa się nawet w warkowym Kujawiaku!
Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika zgroza Wyświetlenie odpowiedzi2. Treściwość przy 6.2% jest obowiązkiem, nie zaletą.
Comment
-
-
Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika zgroza Wyświetlenie odpowiedziWytłumaczyłem się?
Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika zgroza Wyświetlenie odpowiedzi2. Wyraźna goryczka jest stopień poniżej intensywnej goryczki, a dwa stopnie poniżej aromatycznej goryczki. Wyraźna goryczka - taka, którą wyczuwa się przy pierwszym łyku. Ale była to goryczka, jaką śladowo wyczuwa się nawet w warkowym Kujawiaku!
Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika zgroza Wyświetlenie odpowiedzi2. Treściwość przy 6.2% jest obowiązkiem, nie zaletą.
Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika zgroza Wyświetlenie odpowiedzi5. Przypominam, jak skaluję: 3 - piwo dobre, 4 - piwo bardzo dobre, 5- piwo absolutnie wybitne.
Comment
-
-
Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika zgroza Wyświetlenie odpowiedzi1. Jasny lager nie jest moim ulubionym stylem. Klasyczny, poprawny lager nie uzyska więcej niż 2,5 - bo jest nudny. Tak, rozbestwiłem się.
Comment
-
-
Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika kopyr Wyświetlenie odpowiedziNie.
W życiu bym jej więc nie nazwał wyraźną. Może przeciętną, może średnią, ale nie wyraźną.
Ja bym powiedział coś wręcz przeciwnego treściwość przy 6,2% alkoholu i 12,1% ekstraktu to jest cud, a nie obowiązek. Piwo tak głęboko odfermentowane nie może być treściwe, Zresztą nigdy Ciechan nie był dla mnie treściwy, raczej, lekki orzeźwiający, z akcentami słodowymi, ale nie treściwy.
To od biedy bym przyjął jako wytłumaczenie. Dla mnie dobre piwo to 4, piwo przeciętne to 3. Stąd może moja konfuzja.
Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika Twilight_Alehouse Wyświetlenie odpowiedziA dlaczego nie definiujesz w ramach stylu? Porter bałtycki czy tripel smakują mi o wiele bardziej niż zwykły jasny lager, ale ciężko oceniać je według tej samej skali. Jasne lagery oceniam w porównaniu do innych jasnych lagerów. Inna sprawa, ze aktualnie w kategorii jasnych lagerów Ciechan zasługuje na maksymalnie 3,5...
Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika Marusia Wyświetlenie odpowiedziTo nie jest obiektywna ocena, zatem bez dodatkowych objaśnień niewiele da czytającemu.
Sorry, ale w Ciechanie jest słaba goryczka, to raz. Dwa - nie ma czegoś takiego, jak aromatyczna goryczka - może być aromat chmielowy, który może posiadać piwo w ogóle nie gorzkie. To są dwa kompletnie różne parametry.
Lotna ekspozytura browaru
Też Was kocham.
Comment
-
-
Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika zgroza Wyświetlenie odpowiedzi
Nie zgodzę się z tym stwierdzeniem. Goryczka z Jevera (absolutnie nie aromatyczna) jest inną goryczką od goryczki z Punk IPA.
Comment
-
-
A co w tym dziwnego, że jedna goryczka jest inna od drugiej?
Jeden chmiel daje tępą goryczkę a inny np. cytrynową.Milicki Browar Rynkowy
Grupa STYRIAN
(1+sqrt5)/2"Nie ma (...) piwa, które smakowałoby wszystkim. Każdy browarnik, który próbuje takie przygotować, skazany jest na klęskę" - Michael Jackson
"Dobrzy ludzie piją dobre piwa" - Hunter S. Thompson
No Hops, no Glory :)
Comment
-
-
Goryczka może być np. tępa, zalegająca, ściągająca
Aromat może być np. chmielowy, cytrusowy, ziołowy.
O to mi chodzi, że to dwa różne pojęcia
Comment
-
-
Ocena z ARTomatu
Kolor: Złoty, jak na dwunastkę przystało. [4.5]
Piana: Drobnopęcherzykowa, w miarę gęsta. Szybko opadła do małej warstwy i zostawiła nieco śladów na szkle. W połowie piwa został gruby pierścień (do końca). [4]
Zapach: Intensywny, miły. Na pierwszy plan wysuwa się chmiel, później ujawnia się lekko słodowy charakter, który pod koniec piwa zanika, a dominatę przejmuje chmiel i chlebowe aromaty. [4.5]
Smak: Po minimalnie kwaskowym początku zaczyna dominować przyjemna i mocna goryczka. Długo pozostaje jej posmak. Przyjemne piwo, choć nie urzekające. [4]
Wysycenie: Bardzo dobre. Nie za wysokie, po prostu odpowiednie. [5]
Opakowanie: W stylu Ciechana, czyli z rysunkiem Zamku Książąt Mazowieckich w Ciechanowie. Tym razem z zieloną krawatką i otoczką etykiety. Wszystkie informacje tradycyjnie podane. [4]
Uwagi: Piwo, do którego warto często wracać.
Moja ocena: [4.25]
Comment
-
Comment