Ciechanów, Ciechan Wyborne Niepasteryzowane

Collapse
X

• Filtruj
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts
  • psychopumpkin
    Szeregowy Piwny Łykacz
    • 2010.06
    • 4

Wyborne jest piwem, które zawsze określałem jako solidne. Dzisiaj wypiłem je z trudem (piwo z datą ważności 21.12.11).
    W smaku i zapachu swoista mieszanka kwaśności z... mydliną(?) Identyczny smak i zapach miał Lwówek Ratuszowy kupiony pod koniec sierpnia bieżącego roku (nie pamiętam jaka była data przydatności), wtedy myślałem że to kwestia detergentu użytego do mycia kufla (pewnie stąd skojarzenie z mydliną). Zmiana detergentu, kolejne piwa w smaku i zapachu są w porządku i nagle ten smak znów powraca Zarówno Wyborne jak i Ratuszowy kupione było w Tesco. Gdyby nie to, że były to dwa różne sklepy (Wyborne w Lubelskim a Ratuszowy w Warszawskim) to pomyślałbym, że to może zły sposób przechowywania piwa... chyba, że jest to ogólnopolski standard w tej sieci sklepów
    "To Alcohol! The cause of and solution to all of life's problems" (Homer Simpson)

Comment

• Seta
      Pułkownik Chmielowy Ekspert
      • 2002.10
      • 6964

Ocena z ARTomatu

Kolor: słomiano-złoty [3.5]
      Piana: średnio trwała, ładnie brudzi szkło [4]
      Zapach: z początku słodkawo-landrynkowy, potem prawie żaden, jakiś śladowy słód [2.5]
      Smak: niedobre!!! seler, rozcieńczony sok z kiszonej kapusty z mdławym posmakiem, farmacja i detergenty, śladowa goryczka, na szczęście całość niezbyt intensywna, ale i tak wahałem się czy nie wylać do zlewu... [1.5]
      Wysycenie: średnio-wysokie, pomaga przebrnąć przez to nieszczęście [4]
      Opakowanie: etykiety krzywo przyklejone i pomarszczone podczas klejenia, a zresztą wszystko jedno, od dziś będzie mi się gorzej kojarzyć... [3]
      Uwagi: Warka do 18.12.2011. Kupowane z lodówki. Prędko nie powtórzę!

Moja ocena: [2.4]
      Wszystkim zainteresowanych zapraszam do Gabinetu Medycyny Estetycznej w Warszawie. Ręczę za jakość usług. Info PW.

Comment

• skator
        Szeregowy Piwny Łykacz
        • 2011.05
        • 2

Widze ze wyborny cos zmiena sie, w moim odczuciu na gorsze. Wczoraj wypilem z trudem jednego wybornego. Niestety poki co odchodze od ciechanowa na rzecz innych browarów

Comment

• domeq
          Kapral Kuflowy Chlupacz
          • 2006.04
          • 46

Wbrew przypuszczeniom płynącym z niektórych poprzednich postów, pijąc piwo nie czułem kalafiorów, buraków, oraz innych marchewek. Nie jest to więc rozrzedzony napój z warzyw.
          Smak chelbowo-kwaskowaty, ale w tym smaku nie jest zbyt wyrazne. Dobre i pić się da - choc zalezy, kto jakie ma oczekiwania. Przynajmniej ta warka (13.01.12) z Tesco nie wygląda na zepsutą. Czy wróce do niej trudno powiedzieć - bardzo mozliwe, ze kiedys znow po nie siegne.

Comment

• arzy
            Major Piwnych Rewolucji
            • 2002.06
            • 2814

Coraz więcej osób skarży się na wyskakujące piwo z butelki.
            Ostatnio Wyborne jest bardzo mocno gazowane.
            "Spotkałem się z kolegą / Bo kolega jest od tego / I wypada czasem spotkać się z nim"

Wspieraj swój Browar! Stań się Premium - Użytkownikiem!
            Bractwo Piwne
            Skład Piwa
            Piszę poprawnie po polsku!

Comment

• docent
              • 2002.10
              • 5205

Wypiłem to piwo w wersji butelkowej po jakimś roku od ostatniego razu. Kompletnie brakuje temu piwu wyrazistości. Nuda niemiłosierna.
              W kontekście ostatnich postów zwracających uwagę na wady można to traktować jako pochwałę
              Piwna Praha-przewodnik po praskich lokalach z prawdziwym piwem
              Przewodnik po miejscach gdzie warzy się i serwuje dobre piwo-Polskie Minibrowary
              Piwne podróże po Czechach-Piwne Czechy
              Polskie Minibrowary na FB - codziennie nowe informacje!

Comment

• CyboRKg
                Kapitan Lagerowej Marynarki
                • 2010.04
                • 594

Dlatego idealnie nadaje sie jako "pierwszy krok" w celu odejscia od koncerniakow
                "Jedno pivo ne vadi!"
                "Kupuje tylko w polskich sklepach!"

Comment

• Seta
                  • 2002.10
                  • 6964

Moje (patrz 5 postów wyżej) absolutnie się nie nadawało.
                  Wszystkim zainteresowanych zapraszam do Gabinetu Medycyny Estetycznej w Warszawie. Ręczę za jakość usług. Info PW.

Comment

• docent
                    • 2002.10
                    • 5205

Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika CyboRKg Wyświetlenie odpowiedzi
                    Dlatego idealnie nadaje sie jako "pierwszy krok" w celu odejscia od koncerniakow
                    Jeśli w grę wchodzi tylko ideologia, a nie smak to jak najbardziej
                    Piwna Praha-przewodnik po praskich lokalach z prawdziwym piwem
                    Przewodnik po miejscach gdzie warzy się i serwuje dobre piwo-Polskie Minibrowary
                    Piwne podróże po Czechach-Piwne Czechy
                    Polskie Minibrowary na FB - codziennie nowe informacje!

Comment

• CyboRKg
                      Kapitan Lagerowej Marynarki
                      • 2010.04
                      • 594

Od czasu letnich upalow nie trafilem na skwasnialego czy niedobrego Ciechana. Moze dlatego, ze nie kupuje piwa w marketach...
                      "Jedno pivo ne vadi!"
                      "Kupuje tylko w polskich sklepach!"

Comment

• Prusak
                        Major Piwnych Rewolucji
                        🥛🥛🥛🥛🥛
                        • 2005.07
                        • 4465

Ja też nigdy nie trafiłem na skwaśniałego, zawsze natomiast od pewnego czasu natrafiam na kompletnie puste w smaku...

Comment

• Seta
                          • 2002.10
                          • 6964

Mój nie był typowym kwasem. Był przeraźliwie selerowy - DMS to raczej błąd piwowara, a nie handlowca.
                          Kupiony w sklepie "specjalistycznym" z lodówki.

Comment

• Krzysiek_K
                            D(r)u(c)h nieuchwytny
                            • 2011.10
                            • 4

Miałem wczoraj wątpliwą przyjemność wypić dwa Ciechany Wyborne Niepasteryzowane...a dlaczego wątpliwą? Ponieważ piwa te(oba z datą 19.02.2012) były jakieś takie nijakie, puste w smaku. Piana porządna, dość długo się trzymała, zostawiała na szkle ślad swojej obecności. Z gazem też ok, ale niestety-smak i zapach. Po zapachu ledwo dawało się wyczuć że to piwo, a nie barwiona woda, a smak pasowałby do lanego, "oszukanego" koncerniaka, a nie piwa, które kiedyś na prawdę mi smakowało, kiedyś miało jakiś smak.
                            Przeglądałem wcześniejsze posty i jak widać, nie tylko ja spotkałem się ze słabą partią. Niestety!

Comment

• zgoda
                              Major Piwnych Rewolucji
                              • 2005.05
                              • 3516

To nie jest "słaba partia". Po prostu piwo jest mocno odfermentowane. Nie ma co w nim smakować, bo cała para poszła w alkohol. Już nawet niektóre koncerniaki są mniej odfermentowane.

Polecam uwadze spojrzenie na etykietę i porównanie sobie ekstraktu początkowego (12.1%) i zawartości alkoholu (6.2%) z takimi np. niemieckimi pilsami (11.9% - 4.9%) czy czeskimi lezakami (12% - 5%). Tej większej ilości alkoholu nie będzie czuć, ale dużo wyższe odfermentowanie - tak. W tym piwie po prostu nie ma co pachnieć i smakować, zwłaszcza że chmielenie odbywa się przez trzykrotne machnięcie zdjęciem szyszki marynki nad kadzią...
                              Browar Clair de Lune - zapiski literackie, brewing log, na fejsbóku, blog

Comment

• Mason
                                Major Piwnych Rewolucji
                                🍼
                                • 2010.02
                                • 3280

Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika zgoda Wyświetlenie odpowiedzi
                                W tym piwie po prostu nie ma co pachnieć i smakować, zwłaszcza że chmielenie odbywa się przez trzykrotne machnięcie zdjęciem szyszki marynki nad kadzią...
                                Potrójne chmielenie znaczy się
                                JEDNO PIVKO NEVADI!

Comment

Przetwarzanie...
                                X