Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika krzychu_michu
Wyświetlenie odpowiedzi
Ciechanów, Ciechan Wyborne Niepasteryzowane
Collapse
X
-
Wyborne kilka lat temu miało specyficzną chlebowość, ziemistość, te piwo wtedy się "jadło".
Teraz został szkielet tego piwa, stało się ugładzone, wodniste, tak jakby zaczęło być robione pod masowego klienta, który nie potrzebuje poczuć wielkiej różnicy od codziennego tyskacza.
Oczywiście możemy zakładać, że stało się to zupełnie przypadkiem w drodze produkcji, ale dobrze by było nie patrząc na wyniki sprzedaży (podejrzewam, że ta marka nie odnotowuje spadku) wyciągnąć jednak wnioski i popracować ponownie nad powrotem do starego smaku piwa.
Comment
-
-
Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika marekj Wyświetlenie odpowiedziŁatwo by było dosypać dwa wiaderka chmielu- przykryje błędy i będzie OK . Ale Wyborne było i jest delikatnym - bardzo wrażliwym piwem. A słodycz jest nie od cukru a od słodu.
Może po prostu nie przepadam za np słodkim wiedeńskim lagerem...
Ostatnio piłem i potwierdziłem że nie jest to piwo dla mnie...
A skąd w "Bojanach" magii i pomidor?
Dobra nie czepiam się... Lubię Lagerowe i np Toporka i dzięki za nie łatwą robotę...
Comment
-
-
Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika szostepiwo Wyświetlenie odpowiedziPodejrzewam, że to magia marki Ciechan nie jakość niestety trzyma przy browarze miłośników dobrego a przy okazji w dobrej cenie piwa. Przykro mi to stwierdzić ale ja po ostatnich doświadczeniach długo po Ciechany nie sięgnę.
Comment
-
-
Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika Javox Wyświetlenie odpowiedziTo że cukier jest np do refermentacji lub na pianę a słodkie piwo jest od słodu to wiem.
Może po prostu nie przepadam za np słodkim wiedeńskim lagerem...
Ostatnio piłem i potwierdziłem że nie jest to piwo dla mnie...
A skąd w "Bojanach" magii i pomidor?
Dobra nie czepiam się... Lubię Lagerowe i np Toporka i dzięki za nie łatwą robotę...
A jeżeli chodzi o inne piwa które nie smakują z jakichkolwiek powodów np. za słodkie, za gorzkie za ciemne za jasne .Mam zawsze jedną odpowiedź - po to warzymy różne piwa aby każdy mógł wybrać coś dla siebie .
Comment
-
-
Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika Javox Wyświetlenie odpowiedziNie ukrywam lubię piwa bardziej gorzkie i chmielone... kolor aż tak nie jest ważny jak np. piana...
No wybór jest więc wybieram ale czasem sprawdzę czy coś się nie poprawiło... heheheh
Comment
-
-
Wygrała, to mało powiedziane.
A żeby było na temat... Dostawcy słodu są ciągle ci sami? Parametry tych słodów są ciągle takie same? Chmiel ma ciągle tyle samo alfa-kwasów i jest równie świeży? Drożdże są w dobrej formie? Wiele czynników może być innych mimo tej samej technologii. Coś jest najwidoczniej nie tak.
moje piwne mapy // Piwny Informator (facebook) // Browarek Camelot
Lepiej siedzieć w gospodzie nad piwem i rozmyślać o kościele, niż siedzieć w kościele myśląc o gospodzie
Comment
-
-
To i ja się wtrącę. Proszę mnie źle nie zrozumieć, ale jest takie powiedzenie - jak dziesiąta osoba mówi ci, że jesteś pijany, to nie kłóć się, że jesteś trzeźwy, tylko połóż się spać
Dla mnie CW było kiedyś wyznacznikiem "niekoncerniakowej" jakości. Jak już się dowiedziałem, że jest coś innego do wypicia niż Tyskie, Żywiec czy Lech, to właśnie CW był tym przodownikiem awangardy.
No ale ostatnio długo było kiepsko. Lagerowe - szacun, wahania formy są, ale zazwyczaj piwo zajebiście daje radę, a już w kategorii jakość/cena po prostu wymiata. No ale Wyborne... Ciągle trąciło jakąś taką rozmytą nijakością. Dałem sobie z nim spokój, ostatnio spróbowałem i... znowu rozmyta nijakość, chyba nawet jeszcze bardziej rozmyta. Ja nie wiem. Może po prostu ten lager nie nadąża za gustami coraz bardziej wymagającego klienta. Może to co kiedyś było tył "Łaaał", teraz już spowszedniało w warunkach coraz mocniejszej oferty konkurencji...
A tak z ciekawości zapytam. Jak kształtuje się sprzedaż w skali krajowej Wybornego w stosunku do Lagerowego?
Edit: pytanie oczywiście (jak i post cały) kieruję do p. MarkaOstatnia zmiana dokonana przez chechaouen; 2014-01-21, 22:32.
Comment
-
-
Właśnie dziś wypiłem butelkę. Piana ładna, osadzająca się na szkle do końca. Jest pełnia i słodowość, ale goryczka słabiutka. Do tego posmak, który kiedyś odrzucił mnie od piw Ciechana. Nadal jest. Pewnie znów wrócę jak będzie gdzieś dostępne bliżej moich rewirów.
Comment
-
-
Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika chechaouen Wyświetlenie odpowiedziTo i ja się wtrącę. Proszę mnie źle nie zrozumieć, ale jest takie powiedzenie - jak dziesiąta osoba mówi ci, że jesteś pijany, to nie kłóć się, że jesteś trzeźwy, tylko połóż się spać
Dla mnie CW było kiedyś wyznacznikiem "niekoncerniakowej" jakości. Jak już się dowiedziałem, że jest coś innego do wypicia niż Tyskie, Żywiec czy Lech, to właśnie CW był tym przodownikiem awangardy.
No ale ostatnio długo było kiepsko. Lagerowe - szacun, wahania formy są, ale zazwyczaj piwo zajebiście daje radę, a już w kategorii jakość/cena po prostu wymiata. No ale Wyborne... Ciągle trąciło jakąś taką rozmytą nijakością. Dałem sobie z nim spokój, ostatnio spróbowałem i... znowu rozmyta nijakość, chyba nawet jeszcze bardziej rozmyta. Ja nie wiem. Może po prostu ten lager nie nadąża za gustami coraz bardziej wymagającego klienta. Może to co kiedyś było tył "Łaaał", teraz już spowszedniało w warunkach coraz mocniejszej oferty konkurencji...
A tak z ciekawości zapytam. Jak kształtuje się sprzedaż w skali krajowej Wybornego w stosunku do Lagerowego?
Edit: pytanie oczywiście (jak i post cały) kieruję do p. Marka
CW ma niesamowity trend wzrostowy 20% rok do roku. Bardzo mi się podoba ta wypowiedź mam też takie odczucie ,że w swoim czasie CW był wiodącym piwem i wyznacznikiem nowego trendu. A wszem wiadomo ,że każda rewolucja zjada swoich twórców i pewnie trochę w tym racji jest. Teraz są na topie piwa mocno chmielone uważam ,że to jest marsz na skróty, i minie wtedy odkryjecie CW na nowo. Delikatny Lager jest bowiem bardzo pijalny.
Comment
-
-
Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika marekj Wyświetlenie odpowiedziPotrafię czytać i widzę jakie piwa Pan ocenia. Proszę trzymać fason i konkurencji nie oceniać do tej pory takie były zasady na browar.biz.
Chociaż i owszem rozpocząłem konkurencyjną do Pana działalność- 14 stycznia 2014 uwarzyłem pierwszą warkę w moim Pierwszy Antykoncernowym Browarze Domowym!!! W czwartek będzie poczyniona druga a w sobotę rusza rozlewnia
Comment
-
-
Aż taka różnica? 4:1?
Sprawa 2: Lagerowe nie jest aż tak bardzo chmielone ... ile ma ?...około 30 IBU?
Jedyne co mi przychodzi do głowy to to że "masowi Polacy" nie lubią piwa!
Tak! - bo jeżeli sprzedaje się wyroby mało goryczkowe, słodkawe, gładkie to jest klient typu np kobiety i młodzież, która nie zna smaku klasycznego piwa...
Jest to na pewno spora zasługa koncernów, które oduczyły starego smaku i wprowadziły nowy... z innej strony...
Skunksiałe zielone piwa stały się wyznacznikiem innego smaku... premium...
Ja jednak pamiętam smak Wybornego z przed lat... dziś kojarzę go z czeskim Zavis'em...
Współczesny wcale Zavis'a nie przypomina...
Comment
-
-
Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika marekj Wyświetlenie odpowiedziCW do CL stosunek 4:1
Teraz są na topie piwa mocno chmielone uważam ,że to jest marsz na skróty, i minie wtedy odkryjecie CW na nowo. Delikatny Lager jest bowiem bardzo pijalny.
Comment
-
Comment