Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika zohan666
Wyświetlenie odpowiedzi
Ciechanów, Ciechan Wyborne Niepasteryzowane
Collapse
X
-
Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika Maciass Wyświetlenie odpowiedzipiwa sprzed 7 lat to już bardziej twór wyobraźni niż pamięć
Nie wiem czego się czepiacie wszystko to twór wyobraźni. Tylko wytłumaczcie mi dlaczego nie zawodzę się na swojej pamięci sensorycznej, jak sięgam po wyobrażenie Weihenstephana czy Chimeya czy np Ciechana Pszenicznego, które to piwa też znam z tamtych dawnych wspomnień. Czemu pamięć zawodzi mnie tylko w przypadku CWN i czeskich pilsów?
Comment
-
-
Bardziej ufacie mojej pamięci sprzed 4ch lat? Proszę:
Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika Seta Wyświetlenie odpowiedziWczoraj wypiłem kilka Ciechanów. Po drugim pamiętałem jeszcze datą przydatności partii... Były to urodziny mojego "świadomego piwnie" siostrzeńca. Niestety piwo nie było porywające. Znaczy poprawne i piło się je w porządku, ale nic więcej. Smak jakby się spłaszczył (nie piłem go z rok). Mocniej odfermentowane? Janawowi nie dorasta do pięt. Nie tak go pamiętałem...
Comment
-
-
Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika chemmobile Wyświetlenie odpowiedziAle co? Coś sugerujesz?
Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika chemmobile Wyświetlenie odpowiedziJeżeli browar nie zmieniał receptury w czasie, to nie piwo się zmieniło,
Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika chemmobile Wyświetlenie odpowiedzitobie osłabiły się zmysły.
Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika chemmobile Wyświetlenie odpowiedziMówiąc wprost masz mniejsze predyspozycje do oceniania piw, a twoje dotychczasowe oceny i opisy należy traktować z dystansem
Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika chemmobile Wyświetlenie odpowiedziPraktyczna porada (sprawdzona na sobie): po 2-3 dniach przerwy od piwa (zwłaszcza tych bardziej wyrazistych) wraca wrażliwość na mniej intensywne zapachy i smaki.
Raczej powinna być to abstynencja 2-3 tygodnie, a najlepiej 2-3 miesiące.
Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika chemmobile Wyświetlenie odpowiedziJa nie mam problemu z uchwyceniem słodowych smaczków i goryczki zielonego Ciechana.,.
Obecnie choruję, więc nie popiję piwa z 2-3 tygodnie, to specjalnie kupię CW i wypije je jako pierwsze.
Albo posypie swoją łysą głowę popiołem, albo utwierdzę się w swoim przekonaniu, które nabyłem kilka miesięcy temu(mianowicie, nie że CW jest nie dobry tylko, że jest wyraźnie bardziej nijaki niż inne podobne "regionalne" produkty na rynku)
Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika chemmobile Wyświetlenie odpowiedziProblem w tym, że jest to odczucie subiektywne; choćby ja mam inne zdanie niż dlugas. I pewnie tysiące innych osób też, skoro Ciechan nadal dobrze się sprzedaje.
Chcesz mieć obiektywne porównanie, zrób badania na które nie mają wpływu osobiste preferencje badacza.
Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika emes Wyświetlenie odpowiedziW ocenianiu czegokolwiek ma znaczenie punkt odniesienia. Punkt odniesienia się zmienił, jest coraz więcej innych piw, zwłaszcza w klasie premium, to więcej uwag krytycznych tak zwyczajnych piw jak CW.
Jak kilka lat temu(oraz kilka miesięcy temu) piłem CW to porównywałem go nie do jakiś chmielowym zajzarerów tylko do zwykłych: tyskie, lech,żywiec, leżajsk (to moje punty odniesienia w koncernach)
Obecnie też CW nie porównuję do Ataku chmielu czy innych cytrusowych zabójców tylko nadal do tyskolechatatroleżajska. A to, że często pijałem koncernówki to raczej widać po moich wpisach w ich wątkach, więc bazę do porównania jednak mam solidną.
Jak kupiłem nowego Wojaka i wypiłem kilka łyków od razu wiedziałem, że jest poniżej krytyki. Lecha kilka miesięcy temu znalazłem takiego, że wypiłem całą butelkę i możliwe, że i by weszła druga, a kiedyś to nawet połowę szklanki nie mogłem zdzierżyć (tutaj raczej była kwestia "pochodzenia" danej butelki)
Skoro kiedyś kupiłem CW i po kilku łykach przypomina mi się smak Tyskiego oraz Lecha to chyba coś jest nie tak.
Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika Seta Wyświetlenie odpowiedziSprzed tygodnia też.
Nie wiem czego się czepiacie wszystko to twór wyobraźni. Tylko wytłumaczcie mi dlaczego nie zawodzę się na swojej pamięci sensorycznej, jak sięgam po wyobrażenie Weihenstephana czy Chimeya czy np Ciechana Pszenicznego, które to piwa też znam z tamtych dawnych wspomnień.
Kończę już swój wywód (w sumie niepotrzebny bo emocje i temat już opadły)
Wyzdrowieję, wypiję i coś wtedy napiszę.
pozdrawiamLast edited by dlugas; 2014-01-24, 14:06.
Comment
-
-
PS. dziękuję Panu Markowi, że uczestniczy w takich dyskusjach i że mu się chce tutaj razem z nami siedzieć :]
Dla mnie C.Lagerowe jest strzałem w DZIESIĄTKĘ.
Cena/jakość/dostępność
pozdrawiam
Comment
-
-
Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika dlugas Wyświetlenie odpowiedziRaczej powinna być to abstynencja 2-3 tygodnie, a najlepiej 2-3 miesiące.
Tylko nie siedzieć potem na forum i wypisywać różne dyrdymały, jak mi się to niestety zdarza
To aluzja oczywiście do samego siebie, nie do nikogo innego.Last edited by DariuszSawicki; 2014-01-24, 16:11.
Comment
-
-
Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika DariuszSawicki Wyświetlenie odpowiedziPić piwo trzeba codziennie.
moje piwne mapy // Piwny Informator (facebook) // Browarek Camelot
Lepiej siedzieć w gospodzie nad piwem i rozmyślać o kościele, niż siedzieć w kościele myśląc o gospodzie
Comment
-
-
-
Ocena z ARTomatu
Kolor: Jasny, pomiędzy złotym a słonkowym [4.5]
Piana: Drobna, szybko opada [3.5]
Zapach: Słodowo-chmielowy intensywny. [4.5]
Smak: Delikatna goryczka, mocniejsze słody, lekko kwaskowe. Wyczuwalny chmiel. [4.5]
Wysycenie: Niezbyt intensywne - na szczęście [4]
Opakowanie: Najsłabsza strona, aczkolwiek przykuwa oko [3]
Uwagi: Najlepsze z piw jasnych pełnych na polskim rynku, przynajmniej w 2013.
Moja ocena: [4.3]
Comment
-
-
Ze smutkiem muszę napisać, że piwo Ciechan Wyborny straciło smak i jakość. Ale niestety tak jest prawie zawsze i nie tylko z piwem. Na początku produkcji, aby zachęcić klienta robi się towar bardzo dobry; później już się tylko sprzedaje kiepską namiastkę wiedząc, że się sprzeda. I nie zmienią tego żadne pokrętne tłumaczenia. Trzy, cztery lata temu wypijałem tego wspaniałego piwa ok. 200 butelek rocznie. W 2013 roku tylko 9 sztuk i za każdym razem wypijałem z niesmakiem. W tym roku pewnie nie kupię żadnego. Jest mi przykro, że po tak wspaniałym piwie zostały tylko wspomnienia.....
Comment
-
-
Szkoda tylko, że właściciel browaru nie jest w stanie tego zauważyć.„Wam kury szczać prowadzić, a nie politykę robić”
"Pamiętaj, że piwo, które nawarzysz inni pić będą-nawarzone zatem winno być więcej niż dobre".
Nie jestem certyfikowanym sędzią PSPD.
Comment
-
-
Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika pizmak666 Wyświetlenie odpowiedziSzkoda tylko, że właściciel browaru nie jest w stanie tego zauważyć.
Co do Wybornego to dzisiaj znowu dałem mu szansę i niestety nadal uważam, że jest dużo, dużo gorzej niż było kilka lat wstecz, no ale dobrze, że są inne smaczne alternatywy (niektóre również ze stajni Pana Jakubiaka, żeby nie było)Ale nie o tym, bo to u Was, nie u mnie
Ale nie o tym, bo to u Was, nie u mnie...
EBE EBE
Comment
-
-
Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika salvit Wyświetlenie odpowiedziZe smutkiem muszę napisać, że piwo Ciechan Wyborny straciło smak i jakość. Ale niestety tak jest prawie zawsze i nie tylko z piwem. Na początku produkcji, aby zachęcić klienta robi się towar bardzo dobry; później już się tylko sprzedaje kiepską namiastkę wiedząc, że się sprzeda. I nie zmienią tego żadne pokrętne tłumaczenia. Trzy, cztery lata temu wypijałem tego wspaniałego piwa ok. 200 butelek rocznie. W 2013 roku tylko 9 sztuk i za każdym razem wypijałem z niesmakiem. W tym roku pewnie nie kupię żadnego. Jest mi przykro, że po tak wspaniałym piwie zostały tylko wspomnienia.....
Comment
-
-
Ocena z ARTomatu
Kolor: Złocisty, klarowny. [5]
Piana: Drobna, niska, oblepia szkło. [4]
Zapach: Wyraźny aromat słodowy, dodatkowo czuć alkohol, jabłka i miód. [3]
Smak: Wodniste, owocowa kwaśność, słód. Goryczka na granicy wyczuwalności. [2]
Wysycenie: W porządku [4]
Opakowanie: Standard Ciechana. Proste i niebrzydkie. [4]
Uwagi: Warka do 20.02.2014.
Teraz mi głupio, bo zawsze polecałem znajomym właśnie Wyborne, żeby spróbowali coś innego niż to, do czego są przyzwyczajeni.
Moja ocena: [2.9]
Comment
-
Comment