Kolor: Kolor w zalezności od światła ,pod światło nieco zbyt jasny,na tel nabiera nieco głebi,ale ciągle pozostaje nieco za jasny. [4] Piana: Pocztkowo pięknie ułożone ówne średnioziarniste bąbelki,potem rozbija się na większe grudki,po czasie pozostaje ciągle cienką warstwą na powierzchni [4.5] Zapach: Przyjemny subtelny zapach owocowo-słodowy,mimo ze dość mocne nie czuc ani odrobiny alkoholu,co oczywiście chwali. [4.5] Smak: Samak jedwabisty i delikatny,trzeba go wyczuć,choć
w rzadnym wypadku nie sprawia wrażenia rozwodnionego.Lekie piwo (pomimo 6,2 alkoholu) o
delikatny samku słodowym zakończonym nutką goryczki. [4.5] Wysycenie: Nasycenie umiarowane dostosowane do niezbyt narzucającego się smaku,nie dominuje na dnim choć się lekko zaznacza [4.5] Opakowanie: Dal mie piękne,zieleń plus beż no i ten niekonwencjonalny kształt,piękny zamek ciechanowski,no i to kalendarium z naciętym terminem spożycia,bo przecież to piwo niepasteyzowane a do tego uroczy "ala" stempelek
informujący o niepasteryzowaniu [5] Uwagi: Wiela nadzieja dla warszawkich piwoszy,browar Ciechanów
zrobił reguralny najazad na stolicę i można go spotkać niemal
na każdym rogu.Doskonałe niepasteryzowane piwo z 2 zł w
osiedlowym sklepiku to jest coś,nawet zamknięcia Browarów
Warszawskich nie jest tak żał,bo mały browar z Ciechanowa będący niegdyś ich częścią z podniesioną głową podtrzymuje
najlepsze tradycje sprzed lat,które aż do śmierci spowodowanej przejęciem przez międzynarodowy koncern zatracał browar matka.
Kolor: Ładny, słomkowy kolor [5] Piana: Jak piłem z butelki to była do końca, do ostatniego łyka.... ze szklanki podobnie.... [5] Zapach: Walory zapachowe bardzo przyjemne, zapach świeżego piwa [5] Smak: Smak wyborny, lekka goryczka, naprawdę "miód w gębie" [5] Wysycenie: Nasycenie w normie, choć może lekko za małe.... [4.5] Opakowanie: Opakowanie bardzo przyjemne (butelka 0,5 l), zielona etykieta, wyraźne zaznaczenie że piwo niepasteryzowane i ten fajny "goły" kapsel.... [5] Uwagi: To moja pierwsza ocena, więc przepraszam za małe nieobycie w ocenianiu....Po prostu postarałem się napisać co leży mi na....gardle po wypiciu tego piwa....
Kolor: ciemnosłomkowy/jasnozłoty [4.5] Piana: drobnobąbelkowa, średniej wielkości i trwałości, zostawia dywanik [3.5] Zapach: całkiem intensywny, najpierw czysto chmielowy, po lekkim ogrzaniu trochę owocowo-słodowy [4] Smak: prosto z lodówki mocno goryczkowy i leciutko słodowy, po ok. 20 min. robi się dużo bogatszy, dochodzi późny, silny słodowy posmak, trochę chlebowy, "notecki", który jednak w Noteckim jest wyczuwalny od początku, a w Ciechanie dopiero po lekkim ogrzaniu [4.5] Wysycenie: umiarkowanie silne, bez zarzutu [5] Opakowanie: wszystkie informacje podane, koncepcja graficzna mi się bardzo podoba [4.5] Uwagi: kupowane ostatnio w Łodzi na Pomorskiej w sklepie "Zofmar" i na Kopernika 19, cena ok. 1.90-2.00 zł
Piję go właśnie w tym momencie, jednak pełnej oceny się nie podejmę gdyż piwo ma już przekroczony termin ważności o siedem dni. I może to wpłynęło że Ciechan jest jak dla mnie piwem bez wyrazu i płytkim i czymś irytującym w zapachu. Może innym razem
Kolor: Złoty, klarowny. Może odrobinkę za jasny. [4] Piana: Wysoka, ale szybko się dziurawi i opada. Rozczarowała mnie. [3.5] Zapach: Wiadomo, Ciechanów Silna słodowość, odrobina chmielu. [4.5] Smak: Potężna słodowość, cudny posmaczek chlebowy i charakterystyczna dla Ciechanowa lekka chmielowość. Kolejne potwierdzenie mojej opinii, że jeśli chodzi o piwa jasne, to Ciechanów przoduje w naszym pięknym kraju [5] Wysycenie: Doskonałe. [5] Opakowanie: Podobne jak w Ciechanie Mocnym, niby prosty, czarno-zielono-biały wzór, ale jednak ma coś w sobie. Nie jest kiczowaty, zawiera wszystkie potrzebne informacje. [4.5] Uwagi:
Właśnie piję... nie podejmę się oceny, ale jednak coś powiem od siebie.
Piłam o niebo lepsze...
Chocby ostatnio dostarczone mi przez Ahumbę.... ale nie wolno o innym piwie tutaj
Kolor: Jasne, złotawe refleksy, całkiem w porządku. [4] Piana: Bardzo ładny grzybek utworzył się ponad krawędzią kufla. Piana śnieżno biała, pęcherzyki drobne przechodzące w średnie. Powoli,ale sukcesywnie opada - mimo tego nadal ładnie wygląda na piwie. [3.5] Zapach: Wyraźne akcenty słodowe, ale z odrobiną świdrującej w nozdrza wytrawności. [4] Smak: Nadal słód dominuje, ale przechodzi ten posmaczek w wyrażną goryczkę, która łagodnie rozlewa się po podniebieniu i pozostaje na nim do łagodnego "wygaśnięcia". Pozostawia w ustach wrażenie delikatnej słodyczy. [4.5] Wysycenie: Pęcherzyki ochoczo podrywają się z dna, a nagazowanie nie zdominowuje piwa i pozwala rozkoszować się jego smakiem. [4.5] Opakowanie: Etykieta w konwencji innych Ciechanów z większością istotnych informacji; szata graficzna prosta, zaledwie w czterech kolorach, ale zwraca uwagę. kapsel bezimienny. [4] Uwagi: Przyjemne piwo i tylko gdyby było jeszcze nieco bardziej przystępne cenowo byłoby częstym gościem w moim piwnym menu.
"kapsel bezimienny" ? Moja kolekcja "Ciechanów", "Beczkowych" i ciechanowskich ciemnych (zakupiona niedawno w Ciechanowie) charakteryzuje się jednolitym "okapslowaniem" - biało-czerwony, gustowny, z herbem browaru i nazwą "Browar Ciechanów"
To ile za nie płaciłeś?
W stolycy oscyluje około 2.20 PLN (oczywiście w zwykłych osiedlowych sklepikach) co wg mnie jest jak najbardziej przystępne cenowo.
bigb@n-s.pl; na Allegro jestem jako "moczu" :)
Nasze uszatki do podziwiania na stronie www.n-s.pl/bigb
Rock, Honor, Ojczyzna
Kolor: Bardzo przyjemny złoty kolor, klarowne. [4.5] Piana: Biała, niezbyt wysoka, szybko opada i praktycznie zanika. [2.5] Zapach: Miły dla nosa zapach lekko jakby owocowy, ale przede wszystkim słodowy. [4.5] Smak: Bardzo dobre piwo, delikatna goryczka i lekka słodycz razem wzięte doskonale się uzupełniające. [4.5] Wysycenie: Nasycenie mogłoby być większe, dla mnie niewystarczające. [3] Opakowanie: Brązowa butelka 0,5l, miłe dla oka etykiety (generalnie podobają mi się etykiety piw z Ciechanowa), brak etykiety z tyłu butelki, kapsel złoty. [3] Uwagi: Bardzo dobre piwo, cena przystępna (2,45 z butelką). Chętnie będę wracał. Kupione przy ul.Al Niepodległości w całodobowym sklepie monopolowym w Warszawie.
Kolor: w normie, choć bez rewelacji, mógłby być ciemniejszy [3.5] Piana: początkowo tworzy bardzo zwartą, białą czapę, w mniejszym rozmiarze utrzymuje się do końca, malując kręgi na kuflu, najlepsza wśród „Ciechanów” [4.5] Zapach: kuszący, przyjemnie słodowy, w tle wyczuwa się miód [4] Smak: przyjemny, dobrze zbalansowany, z upływem czasu wyraźniej akcentuje się goryczka [4.5] Wysycenie: przyzwoite, choć słabsze niż w „Mocnym” [4] Opakowanie: gustowne, dobra kolorystyka, krawatka, kapsel firmowy, jedyny minus - brak kontry [4.5] Uwagi:
Co do ceny, to w Warszawie można jeszcze kupić Ciechana Wybornego za 2 zł np: na Gocławiu - ul. Abrahama 7a, a za 2.10 na ul. Kobielskiej. Nie polecam zakupów na ul. Koszykowej - chyba 2.60 zł
Comment