Właśnie zrobiłem test porównawczy Noteckiego w wersji niepasteryzowanej (Carlberg - dzięki ) i pasteryzowanej (WES - dzięki ), dbając o identyczne warunki chłodzenia i nalewania. Niepasteryzowane ma termin przydatności do 20.05, zaś pasteryzowane do 19.07 - czyli były warzone razem lub dzieli je jeden cykl warzelniczy.
Różnice są wyraźne:
Ja wybieram - co chyba nie jest zaskoczeniem - wersję niepasteryzowaną.
Różnice są wyraźne:
- tylko kolor obu jest identyczny,
- niepasteryzowane pachnie zdecydowanie intensywniej, ale obie wersje mają bardzo zbliżony zapach - słodowy, lekko stęchły niestety,
- większym nasyceniem CO2 charakteryzuje się niepasteryzowane,
- pasteryzowane ma większą i trwalszą pianę,
- no i smak:
- pasteryzowane - wyraźny smak słodowo-chmielowy z przewagą chmielowej goryczki,
- niepasteryzowane - łagodniejsze i pełniejsze w smaku, o mniejszej goryczce, która pojawia się póżniej, po przełknięciu; leciutkie nutki rześkiej kwaskowatości.
Ja wybieram - co chyba nie jest zaskoczeniem - wersję niepasteryzowaną.
Comment