Fortuna, Złoty Smok

Collapse
X

• Filtruj
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts
  • Pancernik
    Pułkownik Chmielowy Ekspert
    🥛🥛🥛🥛🥛
    • 2005.09
    • 9787

Kulega Pirat nerwowy, czyżby z Karaibów?
    Tu chyba chodziło o porównanie nazwy z rzeczywistością danej rzeczy, nie masz się więc co indyczyć.
    Dla mnie porównanie trafne - dokładnie tak się ma krzesło do krzesła elektrycznego (ale też krzesła), jak smak i zapach piwa marcowego do marcowej wędzonki (Schlenkerla).
    W wędzonce marcowej bardzo trudno jest doszukać się cech "zwykłego" piwa marcowego, ponieważ wędzoność dominuje. Podobnie w krześle elektrycznym - z zasady trudno doszukać się cech "zwykłego" krzesła - nie służy do siadania...
    Kup sobie jakieś porządne niemieckie "zwykłe" piwo marcowe, zdegustuj, a potem zastanów się nad sensem swych wcześniejszych postów.

PS. Marcowe to bardzo zacny (pod)gatunek piwa .

Comment

• jacer
      • 2006.03
      • 9875

Jak ktoś nie widział krzesła elektrycznego to niech zrobi porównanie konia do koniaka. Jedno i drugie chyba widział.

Porównywanie marcowej wędzonki do marcowego jest bez sensu.
      Milicki Browar Rynkowy
      Grupa STYRIAN

(1+sqrt5)/2
      "Nie ma (...) piwa, które smakowałoby wszystkim. Każdy browarnik, który próbuje takie przygotować, skazany jest na klęskę" - Michael Jackson
      "Dobrzy ludzie piją dobre piwa" - Hunter S. Thompson
      No Hops, no Glory :)

Comment

• zgoda
        Major Piwnych Rewolucji
        • 2005.05
        • 3516

Warka do 3 grudnia 2011 dla mnie niewypijalna - blacharą wali tak, że po 2 łykach poszło do zlewu.
        Browar Clair de Lune - zapiski literackie, brewing log, na fejsbóku, blog

Comment

• Tschabe
          Sierżant Pijalniowy Zaprawiacz
          • 2011.08
          • 105

Ocena z ARTomatu

Kolor: Bursztynowy, dość ciemny, przejrzysty. Naprawdę ładny. [4.5]
          Piana: Z początku wysoka, grubopęcherzykowa. Później opada do centymetrowego kożucha, pęcherzyki głównie drobne. Bardzo trwała, pozostawia duży osad na ściankach kufla. Świetnie to wygląda! [5]
          Zapach: Delikatny. Trochę słodu i coś jakby suszone owoce. Niespecjalny... [3]
          Smak: Dość zrównoważony - nienachalna goryczka, leciutka słodycz, delikatne owocowe posmaki. Bardzo ciekawy i charakterystyczny. Momentami jednak wydaje się zbyt ciężki. Ale tylko momentami! [4]
          Wysycenie: Bardzo dobre od początku, ale trochę zbyt szybko się ulatnia. [4]
          Opakowanie: Fortunowy smok, barwy poza złotym to biel i bordo. Na kontretykiecie wszystkie potrzebne informacje. Swoisty design może się podobać lub nie. Mi się nie podoba. [3]
          Uwagi: Kolejne bardzo dobre piwo Fortuny. Miłe zmysłom, niedrogie i dość łatwo dostępne. Właściwie same plusy, ale Czerwony i Czarny mają chyba więcej atutów.

Moja ocena: [3.725]

Comment

• zgoda
            Major Piwnych Rewolucji
            • 2005.05
            • 3516

Warka do 6 stycznia 2012, zupełnie pozbawione dawnego charakteru, nie żeby od razu wodniste, ale takie zupełnie nijakie. Jaśniejsze, ale również mniej goryczkowe i mniej słodowe. Nieco się zawiodłem.
            Browar Clair de Lune - zapiski literackie, brewing log, na fejsbóku, blog

Comment

• Mikko
              Kapitan Lagerowej Marynarki
              • 2008.12
              • 583

Dużo osób stwierdziło opisując Złotego Smoka że piwo ok ale marcowe to to nie jest. Moje pytanie, bez złośliwości, z czystej ciekawości - w takim razie najbliżej jakiego stylu jest to piwo?

Comment

• pioterb4
                Major Piwnych Rewolucji
                • 2006.05
                • 4322

Moim zdaniem to po prostu polotmave. Lepszej opcji nie widzę

Comment

• szu29
                  Kapral Kuflowy Chlupacz
                  • 2011.04
                  • 98

Zbyt wodniste i nijakie. Mój pierwszy smok i trochę się zawiodłem Ocena 3/5
                  http://www.bogatyojciec.pl/?A=59337

Comment

• Rzeszowiak
                    Major Piwnych Rewolucji
                    🍼
                    • 2009.04
                    • 1597

W takim razie nie piłem jeszcze tak niesmacznego polotmavego

Comment

• wania
                      Szeregowy Piwny Łykacz
                      • 2002.10
                      • 22

i niestety Zloty Smok jak i cala seria smokow idzie do kasacji

Szkoda bo bardzo lubilem to piwko...

Comment

• franekf
                        Kapitan Lagerowej Marynarki
                        • 2004.06
                        • 944

Udało mi się złapać ostatniego smoka w PiPie na pożegnanie... i jakby zawód... w sumie nie piłem go spory czas, teraz jakby wodniste jakieś.. ale to bym jeszcze zniósł, gdyby nie wszechobecne żelazo, i w zapachu, i w aromacie. Kiedyś to było jedno z częściej pitych przeze mnie piw, szkoda że kończy w takim stylu.
                        Birofilia Trapistów poszukiwane - sprawdź co mam
                        http://mojedegustacje.blogspot.com/ - mój blog o alkoholach; ostatni wpis - Królewskie Porter
                        Piwny Janusz bez Teku

Comment

• Bombadil13
                          Major Piwnych Rewolucji
                          • 2005.05
                          • 2479

Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika Mikko Wyświetlenie odpowiedzi
                          Dużo osób stwierdziło opisując Złotego Smoka że piwo ok ale marcowe to to nie jest. Moje pytanie, bez złośliwości, z czystej ciekawości - w takim razie najbliżej jakiego stylu jest to piwo?
                          Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika pioterb4 Wyświetlenie odpowiedzi
                          Moim zdaniem to po prostu polotmave. Lepszej opcji nie widzę
                          Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika szu29 Wyświetlenie odpowiedzi
                          Zbyt wodniste i nijakie. Mój pierwszy smok i trochę się zawiodłem Ocena 3/5
                          Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika Rzeszowiak Wyświetlenie odpowiedzi
                          W takim razie nie piłem jeszcze tak niesmacznego polotmavego
                          Zaglądnąłem do tematu z ciekawości, ale przeczytałem cały. Szczególnie pierwsze posty świadczą o tym, jak wiele starcili Ci, którzy pierwszy kontakt mieli ze Złotym Smokiem pod koniec jego żywota.
                          Wtedy nie było wątpliwości jaki to gatunek.
                          Poszukuję

Comment

• madu
                            Kapral Kuflowy Chlupacz
                            • 2011.03
                            • 76

Wygląda że miłosławski browar rezygnując z produkcji Smoków odpuścił sobie dbanie o jakość produktu.No chyba że sobie z jakością nie radzą.

Zastanawiam się czy kupić na pożegnanie

Comment

• ART
                              mAD'MINd
                              🥛🥛🥛🥛🥛
                              • 2001.02
                              • 23926

A co ma jedno wspólnego z drugim?
                              - Wspieraj swój Browar! Stań się Premium - Użytkownikiem!
                              - Moje: zbieranie - Opole & warzenie - Browar Domowy Świński Ryjek ****
                              - Uwarz swoje piwo domowe z naszym Centrum Piwowarstwa

Sprawy dotyczące postów/wpisów/wątków/tematów zgłaszaj proszę narzędziem "Zgłoś [moderatorowi]" (Ikonka flagi przy danym wpisie).

Comment

• jacer
                                • 2006.03
                                • 9875

Przecież Smoki to był przykład niedbania o jakośc produktu. Oprócz czerwonego.
                                Milicki Browar Rynkowy
                                Grupa STYRIAN

(1+sqrt5)/2
                                "Nie ma (...) piwa, które smakowałoby wszystkim. Każdy browarnik, który próbuje takie przygotować, skazany jest na klęskę" - Michael Jackson
                                "Dobrzy ludzie piją dobre piwa" - Hunter S. Thompson
                                No Hops, no Glory :)

Comment

Przetwarzanie...
                                X