Fortuna, Złoty Smok

Collapse
X

• Filtruj
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts
  • Bombadil13
    Major Piwnych Rewolucji
    • 2005.05
    • 2479

Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika jacer Wyświetlenie odpowiedzi
    Przecież Smoki to był przykład niedbania o jakośc produktu. Oprócz czerwonego.
    Wydaje mi się, nikt specjalnie nie dbał o jakość Czerwonego, a jedynie przez przypadek wyglądał na zadbany.
    Z resztą jego jakość też systematycznie spadała, a że wciąż smakował...
    Poszukuję

Comment

• zgoda
      Major Piwnych Rewolucji
      • 2005.05
      • 3516

Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika Bombadil13 Wyświetlenie odpowiedzi
      Wydaje mi się, nikt specjalnie nie dbał o jakość Czerwonego, a jedynie przez przypadek wyglądał na zadbany.
      Ostatnia warka CS która jako tako mi smakowała to była chyba ostatnia warka "pod starym zarządem" (uwarzona w początkach kwietnia, termin do początku października). Potem skończył się w piwie z Miłosławia jakikolwiek smak, zarówno w CS, jak i w ZS.
      Browar Clair de Lune - zapiski literackie, brewing log, na fejsbóku, blog

Comment

• rivendel
        Porucznik Browarny Tester
        • 2010.06
        • 262

Data ważności 08.02.2012 - 2 sztuki czerwonego smoka niestety poszły do zlewu (kwasy).
        Jest wiele sposobów zabijania czasu, ale nikt nie potrafi go wskrzesić

Comment

• pioterb4
          Major Piwnych Rewolucji
          • 2006.05
          • 4322

Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika jacer Wyświetlenie odpowiedzi
          Przecież Smoki to był przykład niedbania o jakośc produktu. Oprócz czerwonego.
          No złoty i srebrny to były wzorcowe przykłady degrengolady w piwnym świecie. Czerwony czy to przez przypadek czy umyślnie zdecydowanie górował nad pozostałymi wyrobami browaru. No i właśnie nie mogę pojąć tego zbiorowego lamentu na FB i tej histerii związanej z wyprowadzeniem smoków z oferty. Czeski koncernowy Staropramen Granat i Krusovice Malvaz były lepsze w swojej kategorii niż Złoty Smok..

Comment

• Bombadil13
            Major Piwnych Rewolucji
            • 2005.05
            • 2479

Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika pioterb4 Wyświetlenie odpowiedzi
            No i właśnie nie mogę pojąć tego zbiorowego lamentu na FB
            Ja tam nie widzę żadnego zbiorowego lamentu, a raczej sentymentalny smutek nielicznych starych dziadów
            Poszukuję

Comment

• pioterb4
              Major Piwnych Rewolucji
              • 2006.05
              • 4322

No wiesz, w parę godzin po zamieszcczeniu informacji na facebooku 100 komentarzy wyrażających żal po piwach...mi się wydaje że to dosć mocny odzew.

Comment

• Bombadil13
                Major Piwnych Rewolucji
                • 2005.05
                • 2479

Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika pioterb4 Wyświetlenie odpowiedzi
                No wiesz, w parę godzin po zamieszcczeniu informacji na facebooku 100 komentarzy wyrażających żal po piwach...mi się wydaje że to dosć mocny odzew.
                Jak nie może być żalu. Pozwól, że zacytuję samego siebie sprzed paru lat:
                w głosowaniu browar.bizowym uznałem Złotego Smoka za najlepsze piwo, wtedy nie piłem jeszcze lanego. Teraz miałem już [przyjemność raczenia się niepasteryzowanym Złotym Smokiem w poznańskim pubie IT; utwierdziłem się w swojej ocenie Złoty Smok to wyśmienite piwo i będzie długo należało do mojego ulubionego repertuaru, szczególnie to lane, niepasteryzowane.
                Na mnie ZS zrobił ogromne wrażenie. To, że ostatnimi czasy był coraz gorszy nie zmieni tago faktu. Sentyment u mnie pozostanie na zawsze i w tym tonie będę o nim pisał (mówił).
                Inną sprawą jest to, że moim zdaniem dobrze się dzieje, iż znika z mapy piwnej to coś co w niczym nie przypomina Złotego Smoka z moich wspomnień.
                Poszukuję

Comment

• franekf
                  Kapitan Lagerowej Marynarki
                  • 2004.06
                  • 944

Inną sprawą jest to, że moim zdaniem dobrze się dzieje, iż znika z mapy piwnej to coś co w niczym nie przypomina Złotego Smoka z moich wspomnień.
                  Ano właśnie, starego smoka można by żałować (tak jak ja przynajmniej żałowałem) reginy pszenicznej czy koźlaka juranda. Ten którego piłem ostatnio powoduje co najwyzej ciche westchnięcie
                  Birofilia Trapistów poszukiwane - sprawdź co mam
                  http://mojedegustacje.blogspot.com/ - mój blog o alkoholach; ostatni wpis - Królewskie Porter
                  Piwny Janusz bez Teku

Comment

• Pendragon
                    Generał Wszelkich Fermentacji
                    🥛🥛🥛
                    • 2006.03
                    • 13952

Na mnie ZS zrobił ogromne wrażenie.
                    Pod wpływem tego wrażenia zacząłeś zbierać etykiety mercenów?

moje piwne mapy // Piwny Informator (facebook) // Browarek Camelot

Lepiej siedzieć w gospodzie nad piwem i rozmyślać o kościele, niż siedzieć w kościele myśląc o gospodzie

Comment

• madu
                      Kapral Kuflowy Chlupacz
                      • 2011.03
                      • 76

Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika ART Wyświetlenie odpowiedzi
                      A co ma jedno wspólnego z drugim?
                      Jak wytłumaczyć klientom wycofanie się z produkcji czegoś dobrego?Jeśli jakość produktu spada to maleje liczba odbiorców.Wygaszanie popytu.Zastąpimy nowym,"lepszym".

Comment

• Bombadil13
                        Major Piwnych Rewolucji
                        • 2005.05
                        • 2479

Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika Pendragon Wyświetlenie odpowiedzi
                        Pod wpływem tego wrażenia zacząłeś zbierać etykiety mercenów?
                        Żebyś chciał wiedzieć. Żeby nie spłaszać, Złotemu mogę przypisać 65% zasług.
                        Poszukuję

Comment

• zgoda
                          Major Piwnych Rewolucji
                          • 2005.05
                          • 3516

Na pożegnanie kupiłem sobie jeszcze nie przeterminowaną butelczynę, do końca kwietnia.

Zapach przyjemny, słodowy, czysty, sama przyjemność. Smak niestety raczej wodnisty i pusty, chociaż goryczka całkiem przyjemna. Piana pierwsza klasa, duża, biała i betonowa.

Farewell, Złoty Smoku. Liczę na to, że jakiś następca spełni moje nadzieje na dobre marcowe w butelce w moim sklepie za rogiem.
                          Browar Clair de Lune - zapiski literackie, brewing log, na fejsbóku, blog

Comment

• CyboRKg
                            Kapitan Lagerowej Marynarki
                            • 2010.04
                            • 594

Nastepcow raczej brak... Pozostaje "Marcowe" z Kormorana i koncernowy "Zubr Ciemnozloty". Dobre marcowe to tylko w browarach restauracyjnych...
                            "Jedno pivo ne vadi!"
                            "Kupuje tylko w polskich sklepach!"

Comment

• Myszon007
                              Major Piwnych Rewolucji
                              • 2007.02
                              • 1208

Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika CyboRKg Wyświetlenie odpowiedzi
                              Nastepcow raczej brak... Pozostaje (...) koncernowy "Zubr Ciemnozloty"
                              Podobno nowy Żubr idzie do piachu. Z nowości lepiej sprzedawał się Redds żurawinowy
                              Last edited by Myszon007; 2012-03-18, 21:53.
                              ♪♫

Comment

• pioterb4
                                Major Piwnych Rewolucji
                                • 2006.05
                                • 4322

Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika CyboRKg Wyświetlenie odpowiedzi
                                Nastepcow raczej brak... Pozostaje "Marcowe" z Kormorana i koncernowy "Zubr Ciemnozloty". Dobre marcowe to tylko w browarach restauracyjnych...
                                Na szcczęście jest jeszczce Odsiecz Wiedeńska, która choć marcowym nie kest to lukę tą może spróbować spokojnie wypełnić.

Comment

Przetwarzanie...
                                X