Fortuna, Czarny Smok

Collapse
X

• Filtruj
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts
  • Scriptus
    Sierżant Pijalniowy Zaprawiacz
    • 2006.04
    • 189

Ocena z ARTomatu

Kolor: Ciemny, niemal nieprzejrzysty brąz wpadający w czerwień, a jednak klarowne to piwo... włókno żarówki pod światło widać wyraźnie i bąbelki też [5]
    Piana: Słaba ta piana, właściwie tylko kożuszek, choć nie powiem, trwały [3.5]
    Zapach: Zapach słodowo karmelowy, w sam raz na ciemne piwo [4.5]
    Smak: Karmelkowa słodycz z odrobiną chmielowej goryczki, w sumie klasyka ciemnego piwa... [4.5]
    Wysycenie: nasycenie bez zastrzeżeń, dobre, piankę tez daje rade utrzymać [4.5]
    Opakowanie: ładny, pasujący do serii projekt, komplet informacji jest, wiadomo co sie pije, do tego firmowy kapsel. ładne [5]
    Uwagi: Bardzo sympatyczne ciemne piwko, polecam

Moja ocena: [4.45]
    Nic lepszego od Brackiego :)

Comment

• Samoglow
      Kapitan Lagerowej Marynarki
      • 2007.07
      • 606

Ocena z ARTomatu

Kolor: Bardzo ciemny, brązowo - wiśniowy kolor. Przy mocniejszym świetle widać, że jest klarowne. Piękne. [5]
      Piana: Całkiem duża, gęsta o kolorze kawowym. Pozostawia dużo śladów i ładną otoczkę. [4.5]
      Zapach: Intensywny. Czuć owoce, karmel i wędzoność. Świetny, idący w stronę portera. [5]
      Smak: Bardzo wyraźny palono - słodowy. Czuć nutki owocowe i kawowe. Idealnie wyważona goryczka i słodycz. Może jeszcze odrobinkę chmielu i ekstraktu by nie zaszkodziło, ale jest prawie wzorowo! [4.5]
      Wysycenie: Idealne dla ciemnego, wręcz ciężkawego piwa (pomimo tylko 5,8 % alk. [5]
      Opakowanie: Pełna estetyka i info. Jest skład, jest ekstrakt. To mi się podoba! [5]
      Uwagi:

Moja ocena: [4.75]

Comment

• larry
        Kapral Kuflowy Chlupacz
        • 2008.01
        • 68

Ocena z ARTomatu

Kolor: Bardzo ładny, w kuflu czarny pod swiatło ciemny brąz. [5]
        Piana: Po kilku łykach zostaje tylko cieniutka warstwa, ładnie wyglada zaraz po nalaniu i dobrze smakuje. [2.5]
        Zapach: Dla mnie polaczenie karmi i portera z nutka coli. Ale przyjemny. [3.5]
        Smak: Na poczatku wydawał mi sie za słodki ale goryczka wychodzi po kilku łykach, chmielu słabo wyczuwalny, gorycz chyba od palonego słodu. [4.5]
        Wysycenie: Na początku średnie, ale pasowało. Niestety ostatnie łyki bez gazu, a piwko wypiłem dość szybko. [2]
        Opakowanie: Bardzo mi sie podobało, smok przyciaga uwage, ciekawa nazwa, informacja o składzie dokładna, opis na etykiecie zachęcający. Kapsel z logiem browaru, czarny ze złotymi napisami. [5]
        Uwagi:

Moja ocena: [3.875]

Comment

• kishar
          D(r)u(c)h nieuchwytny
          • 2003.10
          • 1691

Ocena z ARTomatu

Kolor: Ładna czarna barwa, ale światło się przez nią przebija. [4.5]
          Piana: Potężna ciemnawa piana po nalaniu, i otrzymuję się bardzo długo, resztki pozostają do końca. [5]
          Zapach: Zapach bardzo fajny kawowy z nutą owocową i słodową. [4.5]
          Smak: Smak taki jak lubię w ciemniakach czyli te kawowe posmaki palonego słodu, plus gdzieś w tle owocowe nuty. Brakuję tylko większej goryczki. [4.5]
          Wysycenie: Nie mam żadnych uwag, takie jak powinno być. [5]
          Opakowanie: Opakowanie bardzo ładne estetyczne, tak jak całą seria smoków, na kontretykiecie wszystkie informacje. [5]
          Uwagi: Oceniając ogólnie jak dla mnie jeden z lepszych polskich ciemniaków,jak gdzieś będę mógł to na pewno kupię.

Moja ocena: [4.6]

Comment

• angasc
            D(r)u(c)h nieuchwytny
            • 2006.04
            • 977

A mi to piwo nie smakowało. Zarówno zapach jak i smak to cola z odrobiną alkoholu. I to raczej polo-cocta, a nie ta bardziej znana. Piwo jak dla mnie za słodkie. Poza tym dosładzane chyba aspartamem, bo taki posmak pozostawiło na języku. Fyj.
            Piany nie stwiedzono, nagazowane minimalne, prawie brak.
            Plusy za kolor, ładny kapsel, opakowanie. Ale cała reszta, łącznie z ceną to jeden wielki minus.
            Spróbowałem, więcej nie wrócę do tego wyrobu.

Comment

• kopyr
              Pułkownik Chmielowy Ekspert
              • 2004.06
              • 9475

Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika angasc Wyświetlenie odpowiedzi
              A mi to piwo nie smakowało. Zarówno zapach jak i smak to cola z odrobiną alkoholu. I to raczej polo-cocta, a nie ta bardziej znana. Piwo jak dla mnie za słodkie. Poza tym dosładzane chyba aspartamem, bo taki posmak pozostawiło na języku. Fyj.
              Piany nie stwiedzono, nagazowane minimalne, prawie brak.
              Plusy za kolor, ładny kapsel, opakowanie. Ale cała reszta, łącznie z ceną to jeden wielki minus.
              Spróbowałem, więcej nie wrócę do tego wyrobu.
              Czy to był na pewno Czarny Smok, czy może jednak Czarne, bo opis pasowałby mi do tego drugiego.
              blog.kopyra.com

Comment

• angasc
                D(r)u(c)h nieuchwytny
                • 2006.04
                • 977

Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika kopyr Wyświetlenie odpowiedzi
                Czy to był na pewno Czarny Smok, czy może jednak Czarne, bo opis pasowałby mi do tego drugiego.
                Na pewno.
                Zakupiłem 3 smoki: czarnego, czerwonego i złotego. Różnią się chyba tylko ilością ekstraktu z polo-cocty i kolorem.
                Poza tym wczoraj spożywałem Czarne oraz Piwo Klasztorne Przeora. I powiem szczerze, że Czarny Smok, Piwo Przeora oraz Czarne chyba smakują identycznie. Nie jestem tego pewien na 100% bo wczoraj musiałem czymś spłukać ten aspartam z zębów i moje poczucia smaku nieco zaszwankowało. Ale dziś postanowiłem zacząć wieczór jak rycerz - od niszczenia smoków. I jak na razie kubki smakowe jeszcze mam.
                Last edited by angasc; 2009-03-15, 21:43.

Comment

• kopyr
                  • 2004.06
                  • 9475

Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika angasc Wyświetlenie odpowiedzi
                  Na pewno.
                  Zakupiłem 3 smoki: czarnego, czerwonego i złotego. Różnią się chyba tylko ilością ekstraktu z polo-cocty i kolorem.
                  Poza tym wczoraj spożywałem Czarne oraz Piwo Klasztorne Przeora. I powiem szczerze, że Czarny Smok, Piwo Przeora oraz Czarne chyba smakują identycznie. Nie jestem tego pewien na 100% bo wczoraj musiałem czymś spłukać ten aspartam z zębów i moje poczucia smaku nieco zaszwankowało. Ale dziś postanowiłem zacząć wieczór jak rycerz - od niszczenia smoków. I jak na razie kubki smakowe jeszcze mam.
                  Dawno nic z Fortuny nie piłem (oprócz prawie rocznego Komesa), ale powiem szczerze, że chyba właśnie obserwujemy degrengoladę tego browaru. Kłótnie wiceprezesów, powołanych przez różnych konkurujących ze sobą udziałowców, prowadzą do tego, ze przekłada się to na smak. Już od jakichś 2 miesięcy obserwuję spadek sprzedaży piw z Fortuny u mnie w sklepie. Widać rzeczywiście coś "ulepszyli".
                  blog.kopyra.com

Comment

• angasc
                    D(r)u(c)h nieuchwytny
                    • 2006.04
                    • 977

Dawno nic z Fortuny nie piłem (oprócz prawie rocznego Komesa), ale powiem szczerze, że chyba właśnie obserwujemy degrengoladę tego browaru. Kłótnie wiceprezesów, powołanych przez różnych konkurujących ze sobą udziałowców, prowadzą do tego, ze przekłada się to na smak. Już od jakichś 2 miesięcy obserwuję spadek sprzedaży piw z Fortuny u mnie w sklepie. Widać rzeczywiście coś "ulepszyli".
                    Możesz mieć rację. A szkoda, bo fajnie się wpisywali w niszę na rynku. A teraz to i smak gorszy, i kupić trudniej.

Comment

• TCT
                      • 2007.04
                      • 135

powiem szczerze, że chyba właśnie obserwujemy degrengoladę tego browaru. Kłótnie wiceprezesów, powołanych przez różnych konkurujących ze sobą udziałowców, prowadzą do tego, ze przekłada się to na smak. Już od jakichś 2 miesięcy obserwuję spadek sprzedaży piw z Fortuny u mnie w sklepie. Widać rzeczywiście coś "ulepszyli".
                      To smutne co piszesz, szkoda byłoby zmarnować już pewną uzyskaną renomę ich produktów, dlatego mimo swego wrodzonego pesymizmu chcę wierzyć, że to jedynie chwilowa zadyszka (w końcu kryzys jest podobnież) i wszystko wróci do normy, którą jest tu stały wysoki poziom..
                      "Każdy jest obowiązany do dbałości o stan środowiska i ponosi odpowiedzialność za spowodowane przez siebie jego pogorszenie.."
                      art. 86 Konstytucji RP

Comment

• rotmistrz
                        D(r)u(c)h nieuchwytny
                        • 2005.06
                        • 469

Ocena z ARTomatu

Kolor: piękny ciemny kolor, brak jakiejkolwiek poświaty pod słonce [4.5]
                        Piana: beżowa, drobnoziarnista, po opadnieciu pełny kozuszek na licu, gruby pozostawiał slad na szkle [4]
                        Zapach: intensywny slodowo-karmelowy z nutami kawy [4]
                        Smak: lekka goryczka w początkowej fazie, później wyaźna, lekko słodkawe, nuty owocowe wyrażne w koncowej fazie [4.5]
                        Wysycenie: piwo pracowało lagodnie przez cały czas, [4]
                        Opakowanie: ujący do barwy piwa, etykieta i konta w przyjemnych dla oka kolorach napisy czytelne. [4]
                        Uwagi:

Moja ocena: [4.225]

Comment

• Koninck
                          • 2009.03
                          • 180

Ocena z ARTomatu

Kolor: Po prostu ciemny przy mniejszej ilości ciemna czerwień [4]
                          Piana: Bardzo gęsta, nawet przy pustej szklance jeszcze zalega na ściankach [5]
                          Zapach: Miły [4]
                          Smak: Miód dla podniebienia [4.5]
                          Wysycenie: Na początku jest ok potem słabnie... [4]
                          Opakowanie: Przyjemne dla oka [4]
                          Uwagi: Bardzo solidne piwo, które musi być w mojej lodówce na górnej półce...

Moja ocena: [4.3]
                          Piwo jest tylko dobre i bardzo dobre.

Comment

• Koninck
                            • 2009.03
                            • 180

Jak dla mnie bardzo dobre piwo.
                            Attached Files
                            Piwo jest tylko dobre i bardzo dobre.

Comment

• kopyr
                              • 2004.06
                              • 9475

Bardzo ładna i smakowita fotka.
                              Last edited by kopyr; 2009-05-12, 17:49.
                              blog.kopyra.com

Comment

• docent
                                • 2002.10
                                • 5205

Nie wiem dlaczego zapamiętałem to piwo jako stouta skoro w recenzji sprzed 2 lat napisałem, że z powodu jego słodyczy piłem je pierwszy i ostatni raz. Pamięć szwankuje a Czarny Smok cały czas trzyma swój poziom więc na przyszłość będę bardziej uważał by go nie kupić
                                Piwna Praha-przewodnik po praskich lokalach z prawdziwym piwem
                                Przewodnik po miejscach gdzie warzy się i serwuje dobre piwo-Polskie Minibrowary
                                Piwne podróże po Czechach-Piwne Czechy
                                Polskie Minibrowary na FB - codziennie nowe informacje!

Comment

Przetwarzanie...
                                X