Fortuna, Czarny Smok

Collapse
X

• Filtruj
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts
  • Tapir
    Kapitan Lagerowej Marynarki
    • 2009.10
    • 730

Ocena z ARTomatu

Kolor: Ciemnobrązowy, pod światło widać rubinowy refleks [4.5]
    Piana: beżowa, z początku całkiem wysoka i gęsta, za szybko znika zostawiając po sobie cienki kożuszek [3.5]
    Zapach: dość delikatny, trochę karmelu, trochę palonego słodu, dla mnie trochę zbyt mało intensywny [4]
    Smak: sporo nut kawowych, lekki karmelowy posmak, ledwo wyczuwalna goryczka i jakieś owoce na końcu, wszystko na tyle dobrze ze sobą zgrane, że prawie nic mi nie przeszkadza, gdyby było minimalnie mniej słodkawe byłoby świetnie [4.5]
    Wysycenie: trochę za słabe [3.5]
    Opakowanie: Smok na etykiecie może się podobać lub nie ale przynajmniej rzuca się w oczy na tyle, że nie ginie na półce. Na kontretykiecie wszystkie podstawowe informacje, ładny i estetyczny kapsel [4]
    Uwagi: Kupione w PiP, pozytywne zaskoczenie za taką cenę zdecydowanie warto!

Moja ocena: [4.15]
    Nie mam problemu z alkoholem. Mam problem z pieniędzmi na alkohol.

Comment

• granat862
      • 2004.12
      • 945

Ocena z ARTomatu

Kolor: Czarny, pod światło widać rubinowe przebłyski. [4.5]
      Piana: Gęsta, wysoka beżowa, opada powoli, po opadnięciu otoczka towarzyszy do końca konsumpcji. [4]
      Zapach: Ciemno słodowo karmelowy. [4]
      Smak: Palona słodowość, karmel niewielka kawa.Smakuje mi. [4]
      Wysycenie: Średnio wysokie, dobrze pasuje do tego piwa. [4]
      Opakowanie: Etykieta z z serii smoków, ta akurat kolorystyka najbardziej mi sie podoba , dane podane [4]
      Uwagi:

Moja ocena: [4.025]
      Szklanka wody nie jednemu człowiekowi juz zaszkodziła, natomiast szklanka Pilznera nigdy."

Comment

• YouPeter
        Major Piwnych Rewolucji
        • 2004.05
        • 2379

Ocena z ARTomatu

Kolor: Czarny Smok jest rzeczywiście czarny. [5]
        Piana: Beżowa, średniej gęstości, opada po kilku minutach i pozostaje tylko w postaci cienkiego dywanika. [3]
        Zapach: Popiół papierosowy, z dość nieprzyjemną, mało zachęcającą słodowością. [2]
        Smak: W każdym Smoku za wyjątkiem Niebieskiego wyczuwam specyficzny dla Fortuny smak przypominający popiół z papierosów. Nie jest on zbyt przyjemny i trochę przyćmiewa resztę smaków, z których najintensywniej dochodzi palona słodkawość (niestety nie słodowość). [3]
        Wysycenie: Niezbyt duże, odpowiednie dla takiego piwa. [4]
        Opakowanie: Jak wszystkie inne smoki, dla mnie nijakie. Plus za informacje o ekstrakcie, minus za standardowy kapsel. [3]
        Uwagi:

Moja ocena: [2.8]
        Bo kto piwa nie pije ten jest wywrotowcem, świadomie uszczuplającym dochody państwa, bezideowcem.

Comment

• zgroza
          Major Piwnych Rewolucji
          🍼
          • 2008.03
          • 3606

Ocena z ARTomatu

Kolor: prawie czarne, pod światło brudnorubinowe [4]
          Piana: gęsta, obfita, trwała, oblepia szkło [5]
          Zapach: głównie karmel, ślad słodu, mało intensywny [3]
          Smak: Goryczka jest, paloność jakaś jest, choć niewielka i bardziej w posmaku, słodycz umiarkowana, choć nieco namolna, treściwość w normie [4]
          Wysycenie: mogli by ciut więcej [3.5]
          Opakowanie: bez polotu [3]
          Uwagi: Moja wersja ma 5.8% alk i 12,2 ekstraktu
          Kupione w Intermarche w Bydgoszczy.

Moja ocena: [3.675]
          Lotna ekspozytura browaru

Też Was kocham.

Comment

• NaturalArti
            Kapral Kuflowy Chlupacz
            • 2009.09
            • 86

Ocena z ARTomatu

Kolor: Bardzo ładny czarny kolorek. Pod światło bardzo ciemno bursztynowy. [5]
            Piana: Niczego sobie, ewentualnie mogłaby być nieco większa. [4.5]
            Zapach: Miły; słodowy. Typowy dla ciemnych piw. [5]
            Smak: Bardzo pozytywne zaskoczenie. Wypiłem go razem z "czarnym" z fortuny i musze powiedzieć że smakuje nawet lepiej niz "czarne". Smak słodki, ale nie za słodki. Czuć lekko palony posmak i lekką przyjemną trochę korzenną goryczkę. Jedno z najlepszych ciemnych piw na polskim rynku. [5]
            Wysycenie: Dobre; mogłoby być ciut większe, ale i tak jest ok. [4.5]
            Opakowanie: Bardzo efektowne etykietki. Ciekawy i staranny design graficzny ze smokiem i kompletna informacja dot. piwa. Jedyne co mnie zastanawia to że ilośc alkoholu podana na etykietce jest inna (mniejsza) niż ilość alkoholu podana przy opisie tego piwa na stronie browaru No ale cóz; to raczej minus dla strony internetowej za brak aktualnych informacji, a nie dla samego piwa. [5]
            Uwagi: Zaskoczyła mnie bardzo niska cena piwa (2.35zł). Myślę, że piwo tej klasy spokojnie sprzedało by sie pewnie i za 4 z hakiem Ale oczywiście nie namawiam do jej podniesienia. Tak jak jest , jest bardzo przyjemnie Z całą pewnością nie raz jeszcze wrócę do tego piwka. Jedynym minusem jest jego kiepska dostepność w Warszawie (kupiłem je w sklepie "Piotr i Paweł" w Blue City i poza tym nigdzie indziej go nie widziałem).

Moja ocena: [4.925]

Comment

• andszcz
              Porucznik Browarny Tester
              • 2008.07
              • 310

Kupiłem z ciekawości i muszę przyznać, że piwo świetnie nadaje się jako "odskocznia" od jasnych. Całkiem smaczne, lekko słodkawe z wyrazistym karmelem i trochę mniej słodem jęczmiennym. Mimo "słodkawości" występuje też lekki posmak goryczki. 12,2% ekstraktu i 5,8% alkoholu. Kojarzy mi się z porterem witnickim, choć oczywiście słodszy od niego.
              Na pewno wrócę, gdy będę chciał "odpocząć" od jasnych
              Last edited by andszcz; 2010-02-19, 22:26.
              "Nigdy nic nie ma nie" (Lech W.)

Comment

• GaryFisher
                • 2009.10
                • 739

Ocena z ARTomatu

Kolor: Czarny, pod światło ładne refleksy rubinowe. [5]
                Piana: Gęsta, beżowa, trochę za szybko opada. Osiada na szkle na szkle. Do końca niewyraźna obrączka zostaje. [4]
                Zapach: Karmelowy z lekkimi akcentami słodowymi i owocowymi i ... niestety jak w Srebrnym Smoku jakieś niezidentyfikowane, nieprzyjemne "aromaty" dochodzą do głosu. Szkoda. [3]
                Smak: Słodkawy ale nie za słodki, słód prawie niewyczuwalny za to jakieś owocowe smaczki dość wyraźne się pojawiają. Bazę tworzy delikatny karmel z wyraźną palonością. Na końcu zaznacza się goryczka. (Ale faktycznie z tą "palonością" coś nie tak. Czyżby na prawdę popiół z papierosów?) [3]
                Wysycenie: Mogłoby być trochę większe, ale źle nie jest. [3.5]
                Opakowanie: Srebrny smok trzymał się za brzuch, ten już widać na zgonie. Wszystko co trzeba podane na etykiecie, wzór prawie OK, kapsel firmowy. Jest dobrze. [4]
                Uwagi: Kupione w: Rodzinka Bis
                Data ważn.: 05.09.2010

Moja ocena: [3.275]
                Tylko idiota ma porządek, geniusz panuje nad chaosem

Comment

• qbaseq
                  Sierżant Pijalniowy Zaprawiacz
                  • 2010.07
                  • 100

Ocena z ARTomatu

Kolor: Czarny, jak w nazwie a pod światło robi się krwiście-czerwono, co zapowiada niezłe przeżycia [4.5]
                  Piana: Beżowa, drobna i nietrwała, tutaj bez uniesień, tylko troszke jej zostaje na kuflu [3]
                  Zapach: Oczekiwałem więcej, bo pozostałe smoki pachną przyjemnie, ale ten niespecjalnie mnie przekonuje, troszke przypalania, tyle samo słodyczy, ale niestety jak dla mnie przebija się coca-cola ... [3]
                  Smak: Marna trójczyna, najsłabszy Smok jak dla mnie, o ile czerwony jest świetny, złoty i srebrny dobre, ten niestety się nie udał Fortunie, brakuje mi tutaj wyrazistości, jest trochę wodniście a w dodatku ta nieszczęsna coca-cola ciągle o sobie przypomina [3]
                  Wysycenie: Ciemne piwo, nie oczekuję buzujących bąbelków ale nawet jak na te standardy trochę za małe [3]
                  Opakowanie: Podobają mi się smocze etykiety ( zawsze lubilem fantasy ) , ta również, plus ładna fortunowa krawatka i kapselek [4.5]
                  Uwagi: Cena jest bardzo przyzwoita, ale samo piwo trochę rozczarowuje, po browarze z Miłosławia wymagam trochę więcej, Smoki jak najbardziej, ale niekoniecznie Czarny

Moja ocena: [3.15]

Comment

• andszcz
                    • 2008.07
                    • 310

Widziałem dziś w Auchanie za (chyba) 4,50! Śmiechu warte, za taką cenę na pewno będą mieli amatorów tego piwa (w PiP ok. 2,5)

Comment

• dadek
                      Major Piwnych Rewolucji
                      🍺🍺
                      • 2005.09
                      • 4715

Tak, w Auchan ( w Carrefour też) potrafią sięgnąć do sufitu po cenę. A w PiP dokładnie po 2,39.

Comment

• wrednyhawran
                        Major Piwnych Rewolucji
                        • 2010.07
                        • 1784

A mówią, że PiP taaaki drogi a fortunkę zawsze w dobrej cenie sie tam znajdzie.
                        Nie wiem co tak wielu użytkowników ma do tego browaru. Jak dla mnie robią znakomite i różnorodne piwa. Właśnie popijam czarnego smoka, żeby przypomnieć sobie ten smak i po raz kolejny się nie zawodzę. Znakomity balans słodyczy i goryczki, piekny kolor, przyjemny aromat. Polecam. Czarną Fortuną też nie pogardzę (zamiast kokikoli kiedy jestem spragniony.
                        A jak chcę coś słodkiego to Czarna Miodowa jak znalazł
                        Srebrny Smok i Złoty marcowy też są niczego sobie, o najwspanialszym z porterów - Komesie nie wspominając!
                        Czy jest coś lepszego niż piwo? - Dwa piwa!
                        Małe Piwko Blog
                        Małe Piwko Blog na facebooku
                        Domowy Browar Demon

Comment

• andszcz
                          • 2008.07
                          • 310

Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika wrednyhawran Wyświetlenie odpowiedzi
                          A mówią, że PiP taaaki drogi a fortunkę zawsze w dobrej cenie sie tam znajdzie.
                          Nie wiem co tak wielu użytkowników ma do tego browaru. Jak dla mnie robią znakomite i różnorodne piwa. Właśnie popijam czarnego smoka, żeby przypomnieć sobie ten smak i po raz kolejny się nie zawodzę. Znakomity balans słodyczy i goryczki, piekny kolor, przyjemny aromat. Polecam. Czarną Fortuną też nie pogardzę (zamiast kokikoli kiedy jestem spragniony.
                          A jak chcę coś słodkiego to Czarna Miodowa jak znalazł
                          Srebrny Smok i Złoty marcowy też są niczego sobie, o najwspanialszym z porterów - Komesie nie wspominając!
                          Nie wiem skąd masz informacje, że PiP jest drogim marketem jeśli chodzi o piwo, uważam, że odwrotnie (podobnie, jak i inni - zachęcam do czytania wcześniejszych postów). A m.in. produkty Fortuny są tu prawie dwukrotnie tańsze niż np. w Auchanie.

Comment

• wrednyhawran
                            Major Piwnych Rewolucji
                            • 2010.07
                            • 1784

Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika andszcz Wyświetlenie odpowiedzi
                            Nie wiem skąd masz informacje, że PiP jest drogim marketem jeśli chodzi o piwo, uważam, że odwrotnie (podobnie, jak i inni - zachęcam do czytania wcześniejszych postów). A m.in. produkty Fortuny są tu prawie dwukrotnie tańsze niż np. w Auchanie.

Odnosiłem się do tego co mówią moi znajomi, a nie ludzie na forum. Krąży powszechna opinia, że PiP jest drogim marketem, ale w sensie ogólnym i taki też miałem na myśli pisząc post. Piwa faktycznie są tam w przystępnej cenie, a Fortuny w szczególności. Naprawdę nie widzę sensu czepiania się o takie drobnostki.
                            Czy jest coś lepszego niż piwo? - Dwa piwa!
                            Małe Piwko Blog
                            Małe Piwko Blog na facebooku
                            Domowy Browar Demon

Comment

• Feti
                              D(r)u(c)h nieuchwytny
                              • 2010.10
                              • 801

W PiP koncerniaki sa droższe niz w hipermarketach. Lepsze piwa sa już tańsze.

/przepraszema, za pisanie na raty, moda proszę o scalenie postów/ . Lepsze piwa sa już tańsze. No, a takie naturalne Ambera czy Fartuny to taniocha. I Czarne Fortuny jest ohydne, bo o smaku polo-cocty ( nie ma tego na etykiecie ). Najgorsze piwo z Fortuny. Ogólnie Fortuna robi lepsze piwa, niż te wszelkie koncerniaki. Ale Czarne to niewypał. Nie lubię coli, bardzo nie lubię. I nic na to nie poradzę.
                              Last edited by ART; 2010-11-03, 13:29.

Comment

• Kwadri
                                Major Piwnych Rewolucji
                                • 2009.10
                                • 1216

Ocena z ARTomatu

Kolor: Prawie czarny. Pod światło bardzo ciemny rubinowy. [4.5]
                                Piana: Grubobąblasta, utworzyła się wysoka warstwa. Po kilku minutach opadła do grubej ochronnej warstwy, później opadła do pierścienia. Lekko osadza się na ściankach. [4]
                                Zapach: Bardzo ładny. Silny, mocno karmelowy, jakby porterowy. [4.5]
                                Smak: Lekka słodycz na początku, po niej lekka kwaskowość, niczym w stoucie, ale po ogrzaniu zanika. Na koniec słabo zaznaczona goryczka, ale zostaje jej palony posmak i dymne akcenty. Smaczne, ale wydaje się pustawe, mogłoby być treściwsze. [4]
                                Wysycenie: Niezbyt duże, pasuje. [4.5]
                                Opakowanie: Ładne. Seria smoków podoba mi się bardziej niż pozostałe opakowania Fortuny. Tu w czarnej tonacji ze złotymi wstawkami w tle. Wszystkie informacje podane na kontrze. Kapsel z logo browaru tak jak we wszystkich Fortunach. [4.5]
                                Uwagi: Dobry ciemniaczek. Po Czarnym i Czarnym Miodowym spodziewałem się kolejnego ulepka, a tu miłe zaskoczenie. Partia 16/03/2011.

Moja ocena: [4.25]

Comment

Przetwarzanie...
                                X