Fortuna, Czarny Smok

Collapse
X

• Filtruj
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts
  • Carnifex
    Kapral Kuflowy Chlupacz
    • 2010.10
    • 75

Uwielbiam Złotego Smoka z Fortuny więc wypadało spróbować też Czarnego Smoka.
    Bałem się jednak, że będzie równie słodki jak Czarne (które bardziej smakowało jak Coca-Cola), ale na szczęście tak nie było. Zaletą Czarnego Smoka na pewno jest pełny smak, piwo nie jest w ogóle wodniste. Jest za to jak dla mnie jednak troszkę zbyt słodkawe (choć zupełnie nie jak Czarne i bez zbędnych, psujących wrażenie posmaków), ale tak jest z większością ciemnych które pijam (np. Rohozec-Skalak, Novopacke). Niemniej smak przyjemny, lekko palony - dobra konkurencja dla czeskich ciemnych, stawiam je na równi.
    Piana ładnie beżowa, niezbyt obfita, ale jako taka utrzymała się do końca. Nagazowanie nie przesadzone - kolejny plus. Wystawiam piwu ocenę dobrą z małym minusem.

Comment

• wrednyhawran
      Major Piwnych Rewolucji
      • 2010.07
      • 1784

Ocena z ARTomatu

Kolor: Czarny, słabo przepuszczający światło, głeboki i apetyczny. [5]
      Piana: Dosyć trwała, gęsta i puszysta. Beżowa. W okolicach połowy opada do solidnego pierścienia i kożuszka, po drodze tworząc zacieki na szkle. [4]
      Zapach: Średniointensywny, słodowo-kramelowo-chmielowy. Trochę kawy. Przyzwoity i pasujący do smaku. [4]
      Smak: Świetny bilans słodkości i goryczki. Piwo nie jest ulepkiem, jak Czarne i miodowe, nie jest przy tym pozbawiode przyjemnej słodyczy. Lekkie i głebokie w smaku. Wyraziste nuty karmelowo-kawowe. [5]
      Wysycenie: Idealne, utrzymuje pianę i świetnie współpracuje ze smakiem. [5]
      Opakowanie: Ładna, charakterystyczna fortunowa etykietka, może grafika nie jest zbyt wygórowana, ale nirozłącznie kojarzy się z browarem, u mnie zawsze za to jest plus. Bogate informacje na kontrze, poza brakiem dedykowanego kapsla nie ma się do czego przyczepić. [4.5]
      Uwagi: Brawa, brawa, brawa! W takiej cenie takie piwo, to naprawdę rzadkość. Zachwycam się nim już od dłuższego czasu, wreszcie dojrzałem do tego aby podzielić się moją opinią z innymi. Napewno jedna z najlepszych pozycji browaru, i w moim rankingu piw polskich też będzie wysoko. Pycha!

Moja ocena: [4.525]
      Czy jest coś lepszego niż piwo? - Dwa piwa!
      Małe Piwko Blog
      Małe Piwko Blog na facebooku
      Domowy Browar Demon

Comment

• Feti
        D(r)u(c)h nieuchwytny
        • 2010.10
        • 801

Piłem wczoraj Czarnego Smoka i niestety poziom DMS był nie do zaakceptowania nawet dla mnie, czyli osoby bardzo tu tolerancyjnej. Jak to określił mój współpilca "śmierdziało groszkiem" .

Comment

• jacer
          Pułkownik Chmielowy Ekspert
          • 2006.03
          • 9875

Już tylko w skrócie.

Piana bardzo obfita, beżowa, gęsta, ciemny rubin w kierunku nieprzejrzystego, obcych zapachów brak, leciutko słodkie, treściwe, smaczne.

termin: 04.07.11
          Milicki Browar Rynkowy
          Grupa STYRIAN

(1+sqrt5)/2
          "Nie ma (...) piwa, które smakowałoby wszystkim. Każdy browarnik, który próbuje takie przygotować, skazany jest na klęskę" - Michael Jackson
          "Dobrzy ludzie piją dobre piwa" - Hunter S. Thompson
          No Hops, no Glory :)

Comment

• Feti
            D(r)u(c)h nieuchwytny
            • 2010.10
            • 801

Warka do 16.08.2011. Bez DMS, piana piękna, smak też dobry.

Comment

• kamcio1990
              Porucznik Browarny Tester
              • 2010.11
              • 300

Ocena z ARTomatu

Kolor: Kolor ładny, ciemny. Pod światło wiśniowy. Chyba jedna z lepszych stron tego piwa. [4]
              Piana: Cienko z tą pianą w tym piwie. Bynajmniej w moim egzemplarzu. Szybko opadła, chwilę pobujała po powierzchni, by w połowie kufla zniknąć do zera. [3.5]
              Zapach: Po przelaniu do kufla od razu poczułem słodki zapach. Wyraźnie czuć karmel, troszkę kawy- może nawet czekolady. Czuć maślaną nutę. [3.5]
              Smak: Smak - goryczka przeplatana ze smakiem niesłodzonej kawy. Wyczułem też smak słodów. W ogóle wydaje się być zbyt wodniste. [3.5]
              Wysycenie: Za małe. W połowie kufla już nie słyszałem żadnych bąbelków. [3.5]
              Opakowanie: Ogólnie podoba mi się stylistyka ze smokami na etykiecie. Ciekawa alternatywa w stosunku do konkurencji. [4]
              Uwagi:

Moja ocena: [3.55]

Comment

• GaryFisher
                Kapitan Lagerowej Marynarki
                • 2009.10
                • 739

Ooo widzę, że miałem pecha, czyli z oceną poczekam. Piłem przed chwilą, w smaku blacha i jakieś warzywa i siarkowodór z orzechami i lekką goryczką, słodkawe. Zapach też jakiś dziwny.
                Tylko idiota ma porządek, geniusz panuje nad chaosem

Comment

• anteks
                  Generał Wszelkich Fermentacji
                  🥛🥛🥛🥛
                  • 2003.08
                  • 10785

Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika GaryFisher Wyświetlenie odpowiedzi
                  Ooo widzę, że miałem pecha, czyli z oceną poczekam. Piłem przed chwilą, w smaku blacha i jakieś warzywa i siarkowodór z orzechami i lekką goryczką, słodkawe. Zapach też jakiś dziwny.
                  czyli to czarny smok
                  Mniej książków więcej piwa

Comment

• rohozecky
                    Major Piwnych Rewolucji
                    🍼🍼
                    • 2008.11
                    • 1840

Karmelowy przesłodzony klajster. Dokończyłem, ale bez radości.
                    ... a poza tym twierdzę, że SAB Miller winien zostać zniszczony.

Comment

• pioterb4
                      Major Piwnych Rewolucji
                      • 2006.05
                      • 4322

Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika rohozecky Wyświetlenie odpowiedzi
                      Karmelowy przesłodzony klajster. Dokończyłem, ale bez radości.
                      Mam podobne odczucia z tym, że ja tam jesczze wyczuwam taki dziwny posmak którego nigdzie indziej nie spotkałem a jest dośc uciążliwy. Z Fortuny generalnie Czerwony Smok smakuje mi najlepiej nie liczac porteru, pozostałe wyroby są delikatnie mówiąc średnie.

Comment

• ZKB
                        Sierżant Pijalniowy Zaprawiacz
                        • 2009.12
                        • 172

Początek obiecujący ale później jednak gorzej, bo z każdym łykiem bardziej zalatywało alkoholem, zostawiając gorszy posmak. Brak równowagi pomiędzy treściwością tego piwa i jego mocą, gdyż posmak karmelu i zrównoważona słodycz niwelowana jest przez ostrość pojawiającą się na końcu smakowania. Mimo wszystko piwo zasługuje na -4.
                        Beer is for life not just for christmas !

Comment

• DariuszSawicki
                          Major Piwnych Rewolucji
                          🍼
                          • 2012.08
                          • 2869

Kolor brunatny, piana beżowa, niezbyt trwała.
                          Bardzo ładny zapach, kawa zbożowa, czekolada, lekki karmel.
                          W smaku bardzo słodko, czyli o ile pamiętam jak kiedyś.

Piwo powróciło i można je kupić w Żabce, wypiłem rzeczywiście z nostalgią zgodnie z edycją, ale nie ze smakiem.

Comment

• Petitpierre
                            Major Piwnych Rewolucji
                            🥛🥛🥛🥛
                            • 2014.01
                            • 2570

https://zabka.okazjum.pl/gazetka/gaz...2016,24360/13/ w Żabce się już chwalą
                            Last edited by Petitpierre; 2016-12-16, 15:15.
                            Mały porterek-przyjaciel nerek

Comment

• jankessc
                              Szeregowy Piwny Łykacz
                              • 2004.10
                              • 25

Czarny 5,5% 12,2° zmiana na 5,6% 13,0°
                              Czerwony 5,8% 12,2° zmiana na 5,8% 12,4°

Comment

• Petitpierre
                                Major Piwnych Rewolucji
                                🥛🥛🥛🥛
                                • 2014.01
                                • 2570

Kolor brunatny, ale z refleksami czerwieni, ładniejszy niż w Czerwonym. Piana bujna i dostojna. W aromacie pieczone skórki chleba, pikantność, dość ziemisto, w nucie dolnej więcej słodyczy, za to nigdzie chmielu. W smaku solidnie słodkie, za to dość mocno palone na finiszu, ciężkie i wyczuwalny cukier, kompletnie inne od tego Smoka, którego pamiętam, ale też ciekawe.
                                Mały porterek-przyjaciel nerek

Comment

Przetwarzanie...
                                X