Lech, 10,5

Collapse
X

• Filtruj
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts
  • dlugas
    Major Piwnych Rewolucji
    🍼
    • 2006.04
    • 4015

Kupione w osiedlowym sklepie (byłem zdziwiony, że akurat tam leży na półce) 3,69zł cena dość premium, a nawet zielonej butelki nie ma :]

Piana jest i zaraz jej nie ma, czyli norma
    Aromat: lekko słodowy,

SMAK:
    pierwsze 3 łyki i zdziwienie, miała być słodkawa woda, a tu czuć lekką słodowść, pustka i na końcu po wymlaskaniu wyczułem ziołowo-trawiastą goryczkę, taką jaką pamiętam z w czasów 10.5
    Po każdym następnym łyku jest już gorzej. Owa goryczka znikła, pojawia się nuta miodowa, kwiatowa czyli norma w bardzo przeciętnych koncerniakach.
    Zrobiłem fotkę, wypiłem do końca i poszedłem do lodówki po lagerowe.

W tej cenie 10,5 raczej na dłuższą metę nie przejdzie. Młodzież (i nie tylko) lubiąca premium zielone butelki nie zacznie kupować złotej konserwy na grilla, bo lepiej wygląda lechoheniek a cena 10,5 podobna lub wyższa.

Puszek ogólnie mało kto lubi złopać a zielona młodzież (i nie tylko młodzież) tym bardziej.

Na grilla lepiej kupić 6ciopak tyskolecha w puszcze, bo cenowo nieźle i szacun na dzielni jest :]

Jak zaczną 10,5 we wrześniu wyprzedawać po 2,5zł to może kupię ponownie, bo wypić wypiłem całe a spodziewałem się, że może pójdzie w zlew.
    Google Zdjęcia - wypite piwa PL [brak częstych aktualizacji]
    Instagram [zawsze świeże zdjęcia, nie zawsze świeże piwa]
    FaceBook -To co na Instagramie, tylko że na FB

Comment

• g48i
      Szeregowy Piwny Łykacz
      • 2013.05
      • 1

gdzie 10,5 we Wroclawiu

Witam serdecznie pierwszy raz i pytam o to czy ktos widzial 10,5 w jakims sklepie we Wroclawiu ?

Comment

• zenek73
        Szeregowy Piwny Łykacz
        • 2008.04
        • 16

Wrocław, Zaporoska 39e / Gajowicka, Piwnica tam widziałem

Comment

• brogro
          Sierżant Pijalniowy Zaprawiacz
          • 2005.08
          • 112

Spróbowałem tylko z sentymentu,a puszka przyda się do kolekcji.

Comment

• Mario_Lopez
            Kapitan Lagerowej Marynarki
            • 2009.08
            • 991

Całkowity niewypał ze stajni KP.

Słodycz, słodycz i jeszcze raz słodycz i to taka nie za fajna.

Sentymenty sentymentami, ale jeśli 10,5 tak smakowało w "czasach świetności" to gratuluję gustu i smaku co poniektórym

Niech ten odgrzany kotlet, wożący się na "fejmie" z poprzedniego wieku lepiej zniknie z półek.
            Ostatnia zmiana dokonana przez Mario_Lopez; 2013-08-25, 11:40.
            Ale nie o tym, bo to u Was, nie u mnie
            Ale nie o tym, bo to u Was, nie u mnie...

EBE EBE

Comment

• Javox
              Pułkownik Chmielowy Ekspert
              🥛🥛🥛🥛🥛
              • 2009.11
              • 6471

Ja dałem 3,99 w Elblągu...

Sentyment był przed otwarciem... potem tylko cienizna, karton, trochę słodu i niby goryczka...

Po prostu nic specjalnego... miejscowe Specjale czarny i czerwony biją "to" na głowę...

Comment

• lucifuge
                Porucznik Browarny Tester
                • 2009.11
                • 309

Miałem tego nie robic ale kiedy w nadmorskiej miejscowości zobaczyłem puszkę 10,5 w sklepowej lodówce wspomnienia odżyły. Na krótko. Do pierwszego łyka. Nie tak je zapamiętałem. Słodki, nijaki napój. Absolutny niewypał.

Comment

• Czapayew
                  Major Piwnych Rewolucji
                  • 2002.10
                  • 1966

Ocena z ARTomatu

Kolor: Słomkowy, klarowny. [4]
                  Piana: Dość gruboziarnista i bardzo nietrwała. Szybko znika, nie pozostawiając śladu [2.5]
                  Zapach: Może być - żadnych specjalnie intensywnych nuta, ale nie jest rozwodniony. Słodowo-chmielowy. [3]
                  Smak: Słodkawy lager bez charakteru, goryczka schowana. Taki koncernowy cienkusz. [2.5]
                  Wysycenie: Niezbyt intensywne, ale dość długotrwałe. Jedno z mocniejszych stron piwa. [4]
                  Opakowanie: Małe deja vu - bezkrytyczny powrót do klasyki. [3.5]
                  Uwagi: Kupiłem w ZORBIE w DG-Ząbkowicach, dając za puszkę 3,80 zł. Zobaczymy czy "come back" będzie udany - wszystko zależy od promocji. Bo jakością raczej rynku nie zawojuje.

Moja ocena: [2.875]
                  "W winie jest mądrość, w piwie siła, a w wodzie są tylko bakterie"

www.zamkoszlaki.com
                  www.piwnekapsle.net

Comment

• expel
                    Kapral Kuflowy Chlupacz
                    • 2013.01
                    • 63

W końcu otworzyłem konserwę i powiem wam ze mam całkowicie odmienne zdanie. Pio na pewno nie jest słodkie. Posiada lekką goryczkę, taką alkoholową. Podsumowując, cienkie, jak każde inne, ale wypić się da. 2.5/5

Comment

• becik
                      Generał Wszelkich Fermentacji
                      🥛🥛🥛
                      • 2002.07
                      • 14999

Ocena z ARTomatu

Kolor: złocisty [5]
                      Piana: biała, drobna, opada dośc szybko bez osadzania sie na szkle [3]
                      Zapach: słabiutki, czuć jedynie mierniutki słód [2.5]
                      Smak: miła niespodzianka gdyż piwo jest gładkie, aksamitne, w smaku natomiast minimalna goryczka, nieciekawy słodowy posmak z delikatną metalicznością [2.5]
                      Wysycenie: jak dla mnie bez zarzutu [5]
                      Opakowanie: standardowe, klasyczne opakowanie 10.5, charakterystyczne ale mi sie już przejadło [2.5]
                      Uwagi: Zdecydowanie lepsze niz poprzednik z ubiegłego wieku, tamto było bardziej wodniste i mocniej nagazowane, te dobre ale tylko w przypadku ugaszenia pragnienia na szybko, na pewno nie do degustacji

Moja ocena: [2.8]
                      Attached Files
                      Ostatnia zmiana dokonana przez becik; 2013-11-20, 17:24.
                      Gdybyśmy nie mieli Warszawy w Generalnym Gubernatorstwie, to nie mielibyśmy 4/5 trudności, z którymi musimy walczyć. Warszawa jest i pozostanie ogniskiem zamętu, punktem, z którego rozprzestrzenia się niepokój w tym kraju - Hans Frank 14.12.1943 http://zamkidwory.forumoteka.pl

Comment

• sasser
                        Sierżant Pijalniowy Zaprawiacz
                        • 2012.07
                        • 107

Po przeczytaniu informacji, że piwo już się nie pojawi w sklepach, postanowiłem kupić puszkę za 3,69. Napisać mogę tyle, że wyjątkowo lekkie, więc w pewnych sytuacjach byłoby dobre. Generalnie nic specjalnego, jeszcze słabsze niż większość koncerniaków. Choć zastanowiłbym się, czy nie łatwiej byłoby wypić takie dość wodniste piwo w porównaniu do cięższych lagerów, odznaczających się słabym smakiem.

Comment

• chechaouen
                          Major Piwnych Rewolucji
                          🍼🍼
                          • 2011.01
                          • 1180

Widzę, że sprzedaż im raczej cienko idzie, bo dziś natrafiłem już na grubą wyprzedaż po 1,99 zł. I dobrze im tak, bo poza - to trzeba przyznać - sympatycznie wiernemu odtworzeniu puszki z dawnych lat, piwo jest typową miałką i nijaką koncerniakową pomyją. Skusiłem się na sztukę i dobrze, że wcześniej tę reaktywację w komicznie zawyżonej cenie omijałem z daleka. Choć muszę przyznać, że przyjemnie było tę puszkę wziąć w łapę, bo jak to piwo przeżywało swój okres świetności, ja miałem jakieś 17-18 lat, a to ciekawy czas w życiu, tak więc miłe wspomnienia odżyły. I chyba tylko na tym skupili się w KP, wskrzeszając tego Łazarza.
                          Zresztą pamiętam, że już te 17-18 lat temu to piwo - w pierwotnej wersji - wydawało mi się nijakie i puste w smaku nawet w porównaniu z takimi konkurentami jak Lech, Okocim czy Tyskacz.

Comment

• fuliano
                            Major Piwnych Rewolucji
                            • 2010.07
                            • 1835

Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika chechaouen Wyświetlenie odpowiedzi
                            Widzę, że sprzedaż im raczej cienko idzie, bo dziś natrafiłem już na grubą wyprzedaż po 1,99 zł.
                            A gdzie takie rarytasy sprzedają?

Comment

• chechaouen
                              Major Piwnych Rewolucji
                              🍼🍼
                              • 2011.01
                              • 1180

Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika fuliano Wyświetlenie odpowiedzi
                              A gdzie takie rarytasy sprzedają?
                              W obu ząbkowskich sklepach Verdes (na Powstańców) stały tego całe palety. Po 1,99 zł.

Comment

• dlugas
                                Major Piwnych Rewolucji
                                🍼
                                • 2006.04
                                • 4015

Że się sam zacytuję

Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika dlugas Wyświetlenie odpowiedzi

Jak zaczną 10,5 we wrześniu wyprzedawać po 2,5zł to może kupię ponownie, bo wypić wypiłem całe a spodziewałem się, że może pójdzie w zlew.
                                No i jest grudzień, data im się zbliża, bo z tego co kojarzę miały gdzieś do stycznia to zaczynają szerzyć PROMOCJE

Raczej wszędzie zaczną wyprzedawać, albo będą zwroty do browaru. Może się ponownie skuszę.

może
                                Google Zdjęcia - wypite piwa PL [brak częstych aktualizacji]
                                Instagram [zawsze świeże zdjęcia, nie zawsze świeże piwa]
                                FaceBook -To co na Instagramie, tylko że na FB

Comment

Przetwarzanie...