BrowArmia, Stout

Collapse
X

• Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts
  • docent
    Pułkownik Chmielowy Ekspert
    • 2002.10
    • 5205

Równo dwa lata temu stout smakował wyśmienicie i właściwie nie wiem dlaczego dopiero teraz zdecydowałem się na powtórkę. Piwo urzeka swą czarną barwą i piękną drobniutką pianą. W smaku treściwe, czekoladowo-kawowe o zdecydowanie wytrawnym chartakterze. Według mnie bezkonkurencyjny w Polsce, prawdziwe cudo!
    Piwna Praha-przewodnik po praskich lokalach z prawdziwym piwem
    Przewodnik po miejscach gdzie warzy się i serwuje dobre piwo-Polskie Minibrowary
    Piwne podróże po Czechach-Piwne Czechy
    Polskie Minibrowary na FB - codziennie nowe informacje!

Comment

• Pancernik
      🥛🥛🥛🥛🥛
      • 2005.09
      • 9787

Właśnie odświeżyłem sobie stout'owe doznania...
      Pora roku, a w szczególności temperatura nie skłania ku degustacji stout'a, a jednak!
      To chyba najmocniejszy punkt w piwnej ofercie BrowArmii (doszło jeszcze jakieś piwo wiśniowe chyba , ale się brzydzę... ), cały czas utrzymuje wysokie loty.
      Piękna, ciemna barwa, winno-owocowy zapach, w smaku lekko kwaskowaty, nuty palone, owocowe, goryczkowe i czekoladowo-orzechowe... Piana beżowa, drobna, niezbyt sztywna, wysycenie stout'owo małe. Ładny, prosty i elegancki kufel z logo B.
      W dalszym ciągu polecam!

Comment

• becik
        Generał Wszelkich Fermentacji
        🍼🍼
        • 2002.07
        • 14999

Zepsuł sie i to zdecydowanie, smak ok ale za bardzo rozwodnione, brak treściwości, piana - to tylko krążek zaraz przy podaniu, póxniej czarna kawa w kuflu, wypite bez entuzjamu i zadowolenia za całe 12 zł.
        Gdybyśmy nie mieli Warszawy w Generalnym Gubernatorstwie, to nie mielibyśmy 4/5 trudności, z którymi musimy walczyć. Warszawa jest i pozostanie ogniskiem zamętu, punktem, z którego rozprzestrzenia się niepokój w tym kraju - Hans Frank 14.12.1943 http://zamkidwory.forumoteka.pl

Comment

• docent
          • 2002.10
          • 5205

W swoich rozważaniach przy okazji wizyty w Browarze Tumskim i degustacji tamtejszego stouta zupełnie zapomniałem, że cały czas w ofercie ma go BrowArmia. Zapewnienia Maidenowca o dobrej warce dodatkowo wyostrzyły apetyt na to, by przypomnieć sobie to piwo.

No i początkowo jest tak jak być powinno. Czarna, słabo przepuszczająca światło barwa i obfita, beżowa piana. Mocny, czekoladowy zapach wręcz urzekał.
          Czar prysł przy pierwszym łyku. Główne cechy smaku tego stouta to wodnistość i kwaskowość. Sytuację ratowała na chwilę dość wyraźna paloność. Jednak z czasem nasilał się cierpki posmak a kwaskowość przeszłą w ordynarną kwaśność. Rzadko mi się zdarza nie dopić do końca objetości 0,3...
          Przewodnik po miejscach gdzie warzy się i serwuje dobre piwo-Polskie Minibrowary

Comment

• purc
            Kapitan Lagerowej Marynarki
            • 2009.02
            • 650

stout

Woda, woda, woda, woda, woda, woda.........i trochę palonej kawy z czekoladą. Guinness przy tej nędzy to potęga smaku i treści.

Comment

• iggy_j
              Szeregowy Piwny Łykacz
              • 2009.06
              • 25

Ocena z ARTomatu

Kolor: Baaaardzo ciemne - to chyba najmocniejsza strona tego piwa [4.5]
              Piana: Niezbyt mocna, ciemna, delikatna [3.5]
              Zapach: Delikatny, lekko kawowy [3.5]
              Smak: Tu się bardzo zawiodłem. Smak bardzo blady i płytki. Powiedziałbym, że taki stout-light albo stout-junior. Jak na stouta, to w zasadzie bez smaku. Być może to kwestia jednorazowa (taka warka się trafiła), albo efekt niedokładnie osuszonego opakowania... [1.5]
              Wysycenie: Poprawne, acz ze względu na fakt, iz opakowaniem była 'tuba' 5L, to już w połowie tejże gazu właściwie nie było [4]
              Opakowanie: 'Tuba' 5L - efektownie (robi wrażenie), efektywnie (nie trzeba zbyt często biegać do baru albo szukać kelnera) ale piwo zbyt szybko się wygazowuje [4]
              Uwagi:

Moja ocena: [2.8]

Comment

• grew
                • 2009.05
                • 766

Czy ktoś pił ostatnio tego Stouta? Zacząłem czytać ten wątek i miałem wielką nadzieję, że w Stolicy można się napić czegoś dobrego. Aż tu nagle, ostatnie komentarze mówią:
                "Zepsuł sie i to zdecydowanie, smak ok ale za bardzo rozwodnione, brak treściwości, piana".

Jak jest teraz?

Comment

• Twilight_Alehouse
                  D(r)u(c)h nieuchwytny
                  • 2004.06
                  • 6310

Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika grew
                  Jak jest teraz?
                  Właśnie tak, jak sam zacytowałeś:
                  "Zepsuł sie i to zdecydowanie, smak ok ale za bardzo rozwodnione, brak treściwości, piana".

Comment

• becik
                    🍼🍼
                    • 2002.07
                    • 14999

Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika grew
                    Czy ktoś pił ostatnio tego Stouta? Zacząłem czytać ten wątek i miałem wielką nadzieję, że w Stolicy można się napić czegoś dobrego. Aż tu nagle, ostatnie komentarze mówią:

Jak jest teraz?
                    Piłem w zeszłym tygodniu, trzyma charakter, smaczny, dość wytrawny ale jakby brakowało mu pazura.
                    Gdybyśmy nie mieli Warszawy w Generalnym Gubernatorstwie, to nie mielibyśmy 4/5 trudności, z którymi musimy walczyć. Warszawa jest i pozostanie ogniskiem zamętu, punktem, z którego rozprzestrzenia się niepokój w tym kraju - Hans Frank 14.12.1943 http://zamkidwory.forumoteka.pl

Comment

• Twilight_Alehouse
                      D(r)u(c)h nieuchwytny
                      • 2004.06
                      • 6310

Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika becik
                      Piłem w zeszłym tygodniu, trzyma charakter, smaczny, dość wytrawny ale jakby brakowało mu pazura.
                      No właśnie. Ja piłem chyba 3 tygodnie temu i jest to niezłe piwo, ale w swoim charakterze to teraz po prostu zwykły ciemniaczek, a nie stout. Do Tumskiego się nie umywa. Do swego poprzednika z początków działalności BrowArmii też nie.

Comment

• Cannabee776i99
                        • 2009.08
                        • 658

Ocena z ARTomatu

Kolor: Czarny jak smoła. [5]
                        Piana: Drobna, trzymała się do końca konsumpcji i ładnie osadzała na szkle. [5]
                        Zapach: Mocny, palono-kawowy. [5]
                        Smak: Smak jest pochodną zapachu, ale brakuje temu piwu trochę treściwości. Lekko rozwodnione, ale oprócz tego OK. [4]
                        Wysycenie: Niskie, w sam raz. [5]
                        Opakowanie: Pokal z logo BrowArmii podany wraz z firmową podstawką. [5]
                        Uwagi:

Moja ocena: [4.6]

Comment

• VanPurRz
                          Major Piwnych Rewolucji
                          • 2008.09
                          • 4229

Nadal najlepszy polski stout w mojej opinii.
                          "Nie myśl o tym, że wszystko się kończy. Myśl, że wszystko się dopiero zaczyna. To, co powinno być życiem: spokój, wolność i cisza" M. Hłasko, "Ósmy dzień tygodnia"

Comment

• e-prezes
                            🥛🥛🥛🥛🥛
                            • 2002.05
                            • 19258

Z wyraźnym kwaskiem od palonych słodów, ciemny choć nie oleisty (jakbym wolał) stout. W zapachu jakaś niepokojąca nutka (zepsucia ?) za aromatem kawy. Piana niezbyt obfita, średnio gruba pozostająca na powierzchni. Ogólne wrażenie jakbym pił domowe piwo. Nie powtórzyłbym.

Comment

• zgroza
                              Major Piwnych Rewolucji
                              🍼
                              • 2008.03
                              • 3605

Ciemnobrązowe, wytrawne, mało gazu, zapach głównie palony, smak palono-kwaskowaty, fajnie treściwe, lekko korzenne. Bardzo dobry stoucik, taki deserowy powiedziałbym.
                              Lotna ekspozytura browaru

Też Was kocham.

Comment

• docent
                                • 2002.10
                                • 5205

Piwo początkowo robi bardzo dobre wrażenie - ładne szkło z dedykowaną podkładką, nieprzenikniona czerń i ta drobna beżowa piana. Zanurzamy nos do szklanki i czujemy...owocowy zapach. Łyk piwa i owocowość jak najbardziej obecna. Niby górna fermentacja więc taki zapach nie powinien dziwić, tylko z czego to jest? Ciemna porzeczka, jeżyna, wiśnia? W końcu mam - to truskawka

To naprawdę pierwszy truskawkowy stout jakiego piłem. Zapomnijcie o czekoladzie, kawie, paloności. Tego tu nie ma, właściwie w ogóle nie ma tu treści. Ot, wygazowany ciemniak z intrygującym truskawkowym posmakiem...
                                Attached Files

Comment

Przetwarzanie...