Koreb, Mocne

Collapse
X

• Filtruj
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts
  • Jaroslav
    D(r)u(c)h nieuchwytny
    🍼
    • 2005.10
    • 967

Piwo o ładnej złotej barwie, jak na ekstrakt 14 wyraźnie za jasny odcień. Piana niestety szybko zanika. W smaku zbyt wyraźne nutki alkoholowe. Kolejnym mankamentem jest goryczka, która niestety początkowo wydaje się zbyt nachalna. Ogólnie piwo średnie, szkoda że występują te dwa mankamenty. Jak najbardziej do powtórzenia. Oceniłbym je na 3+.

Comment

• becik
      Generał Wszelkich Fermentacji
      🥛🥛🥛
      • 2002.07
      • 14999

Ocena z ARTomatu

Kolor: kolor złocistym klarowne [5]
      Piana: biała, gęsta, drobna, nie osadza sie na szkle, opada powoli dośc długo się utrzymując [4]
      Zapach: myszowato-zgniło-słodowy ale dośc delikatny więc bardzo nie razi [2]
      Smak: delikatne ale pełne w smaku, w ogóle nie czuc mocy tego piwa, moc alkoholu miesza sie ze słodowym posmakiem i lekką goryczką, dośc dziwne i oryginalne [3]
      Wysycenie: troche za mało [4]
      Opakowanie: bączek, kapsel Polskie Piwo, dośc przeciętna etykieta [4]
      Uwagi: Nieco inny i dziwny smak nie za bardzo mi podchodzi choć napewno jest to piwo warte nastepnej degustacji

Moja ocena: [2.95]
      Gdybyśmy nie mieli Warszawy w Generalnym Gubernatorstwie, to nie mielibyśmy 4/5 trudności, z którymi musimy walczyć. Warszawa jest i pozostanie ogniskiem zamętu, punktem, z którego rozprzestrzenia się niepokój w tym kraju - Hans Frank 14.12.1943 http://zamkidwory.forumoteka.pl

Comment

• dziku
        Major Piwnych Rewolucji
        • 2002.12
        • 1992

Ocena z ARTomatu

Kolor: Tylko trója. Kolor żółtozłoty. Dla piwa mocnego stanowczo za jasny. Klarowne. [3]
        Piana: W sumie kiepska. Powstaje jej z wysiłkiem dość niewiele. Opada bardzo szybko. Ocena aż dostateczna za cienki kożuszek piany pozostający jednak do końca konsumpcji. [3]
        Zapach: Nie podoba mi się. Bardzo intensynie słodki, aż nieco mdły, z nutkami kwaskowymi. Dla mnie niezbyt zachęcający. [2.5]
        Smak: Baaaardzo intensywnie słodkie i nic poza tym. Żadnej goryczki, żadnych niuansów smakowych. Ciężko się pije, w upał bym tego piwa nie zmęczył. Na szczęście brak nut alkoholowych, bo byłoby już całkiem źle. Miłośnikom słodkich piw może zasmakować. Mnie nie... [3]
        Wysycenie: Stanowczo za słabe. Pod koniec konsumpcji piwo niemal bez gazu. Większe nasycenie dałoby być może bardziej orzeźwiający walor smakowy. [2]
        Opakowanie: Kiepska etykieta z herbem miejscowości "Łask Kolumna" (bo herbem Łasku jako takiego jest sam Korab) oraz z logo łódzkiego MPK. Całość nadaje nowego wymiaru słowu "beznadzieja". [1]
        Uwagi: Zakupione w sklepie osiedlowym za całe 1,70 zł. Miejscowi "masowi odbiorcy" nawet je dość cenią. Smakowo porównują z Warką Strong. Dla mnie to nie komplement... Raczej do tego piwa nie wrócę, chyba że dałoby się gdzieś lanego spróbować (ale i to bez entuzjazmu)

Moja ocena: [2.675]
        Dziku

Comment

• bury_wilk
          Major Piwnych Rewolucji
          • 2004.01
          • 2655

Ocena z ARTomatu

Kolor: Złoty, ładnie nasycony, choć chyba nie krystaliczny. [4]
          Piana: Marna, cienka, krótkotrwała. [2]
          Zapach: Słodowy, dość subtelny, nie powala, ale i nie odstrasza. [3]
          Smak: Hmmm. Mam mieszane uczucia. Dałbym 3, za oryginalność dorzucą jeszcze 0,5. Moc ukryta, leciutka kwaskowatość, posmak słodu, goryczki prawie nie ma, za to mocno czuć posmak słodkawo owocowy. Dziwnie to smakuje, ale pewnie można się do niego przekonać. [3.5]
          Wysycenie: Raczej niewielkie, ale równe. Po upływie czasu piwo wciąż gazuje. W smaku słabo odczuwalne. [3.5]
          Opakowanie: Przeciętne. Może nie jest złe, ale zero w nim inwencji. [3.5]
          Uwagi: Kupione na warszawskiej giełdzie w ilości jednego bączka. Eksperyment ciekawy, być może kiedyś go powtórzę, ale tęsknić jakoś szczególnie nie bedę, a na codzień, mam lepsze piwa.

Moja ocena: [3.2]
          Lubię kiedy się zieleni
          Lubię jak się piwo pieni...

...najlepiej z Browaru Szlacheckiego!

Comment

• woosaa
            Major Piwnych Rewolucji
            🍼🍼
            • 2005.07
            • 1554

Ocena z ARTomatu

Kolor: bardzo ładny bursztyn,może tak ciut za jasny jak na 14 [4.5]
            Piana: solidna i w miarę gęsta,niezbyt biała,powoli opada [4.5]
            Zapach: początkowo bardzo owocowy,póżniej można doszukać się lekkiego aromatu chmielowo-słodowego [4]
            Smak: trochę za mała goryczka,dla mnie ciut za słodowe,pod koniec ujawnia się moc piwa [3.5]
            Wysycenie: w kufelku trochę słabe,w gardełku już lepiej,ale jeszcze nie to [3.5]
            Opakowanie: butelka bombka,kapsel czarny PP,etykieta na średnim poziomie,podana zaw.alkoholu [3.5]
            Uwagi: Bardzo mile zaskoczyło mnie Łaskie Mocne.Będzie reeplay jak będę na Ziemi Łódzkiej

Moja ocena: [3.825]
            mb WOS

Comment

• jacer
              Pułkownik Chmielowy Ekspert
              • 2006.03
              • 9875

Jedyne co w tym piwie było godne zwrócenia uwagi to piana. Na początku duże potem znikła. Zapach jakiś owocowy, smak z początku słodkawy, później jakiś smak, który znam ale nie potrafię go nazwać. Owoc to czy to nie owoc?

Wysycenie za małe.
              Milicki Browar Rynkowy
              Grupa STYRIAN

(1+sqrt5)/2
              "Nie ma (...) piwa, które smakowałoby wszystkim. Każdy browarnik, który próbuje takie przygotować, skazany jest na klęskę" - Michael Jackson
              "Dobrzy ludzie piją dobre piwa" - Hunter S. Thompson
              No Hops, no Glory :)

Comment

• CarlBerg
                Kapitan Lagerowej Marynarki
                • 2003.09
                • 968

Wyjątkowe - z pewnością nie dla osób oczekujących od każdego piwa "złotego wzorca", szukających wszędzie tego samego oklepanego, nudnego pilsowego smaku ...

Niezwykłe - ostatni raz tak zaskoczył mnie "stary" GAB (przed i w okresie Zlotu Boszkowskiego). Brak przeładowania posmakami alkoholowymi, wszechobecnymi w każdym innym piwie mocnym. Przypomina bardziej wysoce udane piwo domowe niż "fabryczne" siki. Niezwykły kwiatowy aromat i smak, przypominający mi w/w starego GABa. Wysycenie i piana tak jak powinno być. Etykieta mnie nie interesuje, bo nie ją piję. Oczywiście chwała Korebowi za rozlewanie piwa w bączki.

Podsumowanie - jedno z kilku najlepszych piw, jakie miałem ostatnio przyjemność pić.
                Prywatna ocena ... 4 +
                Piwo łączy ludzi, lecz poglądy na jego temat ich dzielą ....
                Wiejski Browar Domowy "Garns 'n' Roses"

Comment

• Pancernik
                  🥛🥛🥛🥛🥛
                  • 2005.09
                  • 9797

Ocena z ARTomatu

Kolor: Klasyczny dla piw mocniejszych - nasycony złotobursztynowy. To w zasadzie jedyny standardowy element oceny. [3.5]
                  Piana: Niezbyt okazała, szybko opada, nieźle brudzi szkło. [3]
                  Zapach: Podobny, jak w "Łaskim". Nietypowo, nie czuć chmielu ani (w zasadzie) słodu. Ja wyczułem "miodowość" owocowo-kwiatową. [3.5]
                  Smak: Odniesienie do zapachu, gdzieś błądzi leciutki posmak miodowy chyba (nie wiem, bo "w temacie miodu" nie czuję się mocny). To może się podobać, choć ja jednak wolę chmielowość. Plus za oryginalność. [4]
                  Wysycenie: Wczuwając się w etykietę (wakacje nad morzem ), powinno bardziej gazować, wtedy na/po plaży byłoby hitem. [3.5]
                  Opakowanie: Bardzo podobne do innych piw Koreba (Łaskie, Baltic Strong), utrzymane w tej nucie, plus za konsekwencję . O kontrze pisałem przy "Łaskim". [3.5]
                  Uwagi: Zaskakująca konsekwencja i oryginalność napitku, ciekaw jestem (kciuki trzymam!), czy taka nuta przebije się przez mur standardowych lagerów.
                  Opisywane piwo jest częścią nowej oferty Koreba, ma 6,5% alk.

Moja ocena: [3.65]
                  ---------------
                  Ocena usunieta z rankingu.
                  Poczawszy od 22.I.2003, oceny bez sensownego uzasadnienia ich przez oceniajacego, beda usuwane z rankingu. TU: oceniono nie to piwo.
                  Art, Admin

---------------
                  Last edited by ART; 2008-10-23, 00:03.

Comment

• Pancernik
                    🥛🥛🥛🥛🥛
                    • 2005.09
                    • 9797

Jak widzę, ART dorzucił oceniane przeze mnie piwo jako nowe (Koreb Strong), więc moja ocena jest w złym miejscu...

Comment

• alstro
                      Sierżant Pijalniowy Zaprawiacz
                      • 2003.04
                      • 166

Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika dziku Wyświetlenie odpowiedzi
                      Opakowanie: Kiepska etykieta z herbem miejscowości "Łask Kolumna" (bo herbem Łasku jako takiego jest sam Korab) oraz z logo łódzkiego MPK. Całość nadaje nowego wymiaru słowu "beznadzieja". [1]

Moja ocena: [2.675]
                      Na etykiecie mamy dwa herby Łasku (tj. Korab - rodowy magnackiej rodziny Łaskich) oraz miejski Łodzi.

O historii herbu zob. http://www.lask.pl/historia.php
                      "Jeżeli chodzi o herb, to jedna z legend mówi, że otrzymali go "rycerze okrętowi" biorący udział w wyprawach krzyżowych. Ostateczny kształt herbu Korab, określił dopiero w specjalnym akcie wydanym 30 maja 1504 r., król Polski Aleksander Jagiellończyk. Stało się tak dzięki staraniom prymasa Jana Łaskiego. Godło herbu miało mieć całkowicie złoty kolor i przedstawiać maszt bez żagla, pośrodku statku ozdobionego na dziobie i rufie kosmatymi głowami lwów."

Kolumna i Korab to dwa różne herby zob. w herbarzu na wiki - http://pl.wikipedia.org/wiki/Herb_sz...herb%C3%B3w)#K

Obecność herbu Łodzi nie wiązałbym z logo MPK, tylko z marketingiem browaru, chcącego sprzedawać swój produkt w mieście pełnym piwoszy, jakim bez wątpienia jest Łódź.

Comment

• ART
                        mAD'MINd
                        🥛🥛🥛🥛🥛
                        • 2001.02
                        • 23965

Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika Pancernik Wyświetlenie odpowiedzi
                        Jak widzę, ART dorzucił oceniane przeze mnie piwo jako nowe (Koreb Strong), więc moja ocena jest w złym miejscu...
                        No to jak, zrobisz porządek zanim usunę ocenę?
                        Last edited by ART; 2008-10-23, 00:03.
                        - Wspieraj swój Browar! Stań się Premium - Użytkownikiem!
                        - Moje: zbieranie - Opole & warzenie - Browar Domowy Świński Ryjek ****
                        - Uwarz swoje piwo domowe z naszym Centrum Piwowarstwa

Sprawy dotyczące postów/wpisów/wątków/tematów zgłaszaj proszę narzędziem "Zgłoś [moderatorowi]" (Ikonka flagi przy danym wpisie).

Comment

• Pancernik
                          🥛🥛🥛🥛🥛
                          • 2005.09
                          • 9797

Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika ART Wyświetlenie odpowiedzi
                          No to jak, zrobisz porządek zanim usunę ocenę?
                          Zrobię, zrobię... Niebawem.

Nie lubię marudnych facetów i nadopiekuńczych kobiet .

Comment

• rotmistrz
                            D(r)u(c)h nieuchwytny
                            • 2005.06
                            • 469

Ocena z ARTomatu

Kolor: bursztynowy, klarowny [3.5]
                            Piana: biała drobnoziarnista, szybko siadła pozostawiając pełny kożuszek na licu, ślad na szkle [3]
                            Zapach: chmielowo-słodowy z lekkimi nutami kwiatowymi [3.5]
                            Smak: trochę dziwny, łagodny brak wyrźnej goryczki choć czuję się jego moc, [3.5]
                            Wysycenie: piwo pracowało cały czas utrzymując pełny kożuszek [3.5]
                            Opakowanie: ciekawa kolorystyka etykiety, elementy morskie?, brak informacji o ekstrakcie, poważny minus czarny kapsel [3.5]
                            Uwagi: kupione na festynie morskim, może etykieta specjalnie na ten festyn?

Moja ocena: [3.45]

Comment

• grzech
                              D(r)u(c)h nieuchwytny
                              • 2001.04
                              • 4592

Ocenię następnym razem. Dostało mi się niestety piwko z felernym kapslem. Gazu z tego powodu było jak na lekarstwo. Mimo to, zarówno smak, jak i zapach były obiecujące. Kolorek także ładny.

Comment

• Czapayew
                                Major Piwnych Rewolucji
                                • 2002.10
                                • 1966

Ocena z ARTomatu

Kolor: Typowy dla "mocnych" z małych browarów - ciemna słomka [3.5]
                                Piana: Lałem z rozmachem - nic nie dało - to piwo piany prawie nie ma [1.5]
                                Zapach: Słodko, słodko. słodowawo... No, generalnie słodko [1.5]
                                Smak: Słodowa woda bez goryczki ani nawet posmaku alkoholu. Bezbarwny [1.5]
                                Wysycenie: Prawie żadne - bąbelków ok. 10 [1.5]
                                Opakowanie: Ładne stylowe, w zupełności nie licujące z zawartością [4.5]
                                Uwagi: Ostatnie z "łaskich" z paczki od kolegi lowolaka. Spróbowałe, oceniłem i... poczekam aż w Łasku zatrudnią lepszego piwowara.

Moja ocena: [1.75]
                                Last edited by Czapayew; 2010-03-01, 18:36.
                                "W winie jest mądrość, w piwie siła, a w wodzie są tylko bakterie"

www.zamkoszlaki.com
                                www.piwnekapsle.net

Comment

Przetwarzanie...
                                X