Ale co ci w nim odpowiada? Nie trzeba być ekspertem, żeby się trochę wysilić i ocenić piwo szerzej nic niewiele znaczące "super".
Bierhalle Warszawa, Weizen
Collapse
X
-
Bardzo dobre piwo.
W smaku czuć: mieszankę drożdży, owoców. Na uwagę zasługuje intensywna nuta bananowa ale nie nachalna. Podbne wątki znajdujemy w zapachu.
Piana biała i trwała utrzymywana przez pęcherzyki gazu.
Lubię piwa pszeniczne a takie piwa można pić i pić...Comment
-
Właśnie wracam z Bierhalle na Nowym Świecie.
Kiedy byłem tam ostatnio, około tygodnia temu, piwo miało niepokojąco nietrwałą, mało obfitą pianę, która w zadziwiająco któtkim czasie opadła. Zwaliłem to na złe nalewanie. Było podane też, jak zazwyczaj, w nieco zbyt niskiej temperaturze. Ponadto jego kolor był daleki od ideału, zbyt jasny. Zmętnienia prawie nie było...
Dziś niestety sytuacja się powtórzyła, piwo prawie wcale nie było mętne, a z pewnością było mętne zbyt mało jak na swój gatunek. Zbyt jasne. Piana zerowa. Mam nadzieję, że sytuacja się zmieni i to tylko jedna warka się nie udała.Comment
-
Właśnie wracam z Bierhalle na Nowym Świecie.
Kiedy byłem tam ostatnio, około tygodnia temu, piwo miało niepokojąco nietrwałą, mało obfitą pianę, która w zadziwiająco któtkim czasie opadła. Zwaliłem to na złe nalewanie. Było podane też, jak zazwyczaj, w nieco zbyt niskiej temperaturze. Ponadto jego kolor był daleki od ideału, zbyt jasny. Zmętnienia prawie nie było...
Dziś niestety sytuacja się powtórzyła, piwo prawie wcale nie było mętne, a z pewnością było mętne zbyt mało jak na swój gatunek. Zbyt jasne. Piana zerowa. Mam nadzieję, że sytuacja się zmieni i to tylko jedna warka się nie udała.Ultima forsanComment
-
Piwo pszeniczne typu hefeweizen - jak sama nazwa wskazuje - jest mętne z powodu unoszących się w nim drożdży, a nie za sprawą słodu, zatem ta hipoteza jest raczej nie bardzoComment
-
Comment
-
W Carrefourze w Szczecinie zauwazylem wersje butelkowa (Warszawska) , cos okolo 4 zika za 0,5. Bardziej kwasne niz np Cornelius ale pilem prosto z lodowki wiec smak byl wypaczony lekko. Wypije 2ga butelke, juz w normalnej temperaturze, to dam sensowniejsza ocene.Comment
-
W Carrefourze w Szczecinie zauwazylem wersje butelkowa (Warszawska) , cos okolo 4 zika za 0,5. Bardziej kwasne niz np Cornelius ale pilem prosto z lodowki wiec smak byl wypaczony lekko. Wypije 2ga butelke, juz w normalnej temperaturze, to dam sensowniejsza ocene.
Co do piwa, które piłeś to następnym razem radzę dokładnie przeczytać co pijesz, bo nawet na etykiecie nie miało ono nic wspólnego z Bierhalle.Comment
-
Natomiast taka mętność drożdżowa jest niezbędna w celu uzyskania odpowiedniego smaku tego piwa.Comment
-
moj blad. Gratuluje 7go zmyslu , chodzi o Browarmie - na karb pomylki skladam przeziebienie i goraczke (zreszta po wczorajszym secie piw z lodowki).Comment
-
Zapraszam sympatyków Bierhale i naszego Weizena do degustacji nagrodzonego piwa podczas Konkursu Piw Rzemieślniczych w Żywcu.
Przypomnę, że piwo to otrzymało dwie nagrody:
1) w konkursie piw, gdzie oceniającymi byli m.in Martin Zuber Piwowar z Browaru Paulaner
2) Dziennikarzy akredytowanych podczas giełdy - było ich 16.Jesteś zainteresowany browarem restauracyjnym napisz do mnie. Znam to od podszewki.
www.twojmalybrowar.plComment
-
Ocena z ARTomatu
Kolor: Jasnozłoty, mętnomleczny . Jakoś dla pszenicy zbyt blady... [3.5]
Piana: Taka sobie, opada dość szybko. Może to "zasługa" naczynia, ale - o tem potem. [3.5]
Zapach: Hm, głównie goździki (bardzo silne), zaraz potem cytrusy. Innych zapachów nie stwierdziłem (może zdominowały je goździki?). [3]
Smak: Znowu goździki, słód, goryczka. Smaczne, ale tutaj też mi czegoś brak... [3.5]
Wysycenie: Optymalne dla pszenicy restauracyjnej . [4.5]
Opakowanie: Goła prosta szklanka, jak do coli, i... ...zawieszony na pianie malutki, zielonkawy owad . Owad to zrozumiałe, w końcu - ogródek, ale ta szklanka? Poza tym, gdyby były wafelki, nie byłoby owada... . [1.5]
Uwagi: Po ostatnich trofeach liczyłem na więcej.
Moja ocena: [3.275]Comment
-
Nie zgadzam się z oceną.
Zainteresowanych odsyłam do: http://www.browar.biz/forum/showthre...t=55431&page=4Jesteś zainteresowany browarem restauracyjnym napisz do mnie. Znam to od podszewki.
-
- Wspieraj swój Browar! Stań się Premium - Użytkownikiem!
- Moje: zbieranie - Opole & warzenie - Browar Domowy Świński Ryjek ****
- Uwarz swoje piwo domowe z naszym Centrum Piwowarstwa
Sprawy dotyczące postów/wpisów/wątków/tematów zgłaszaj proszę narzędziem "Zgłoś [moderatorowi]" (Ikonka flagi przy danym wpisie).Comment
-
Nie zgadzam się z oceną.
Zainteresowanych odsyłam do: http://www.browar.biz/forum/showthre...t=55431&page=4Jesteś zainteresowany browarem restauracyjnym napisz do mnie. Znam to od podszewki.
Comment