Ale co ci w nim odpowiada? Nie trzeba być ekspertem, żeby się trochę wysilić i ocenić piwo szerzej nic niewiele znaczące "super".
Bierhalle Warszawa, Weizen
Collapse
X
-
Bardzo dobre piwo.
W smaku czuć: mieszankę drożdży, owoców. Na uwagę zasługuje intensywna nuta bananowa ale nie nachalna. Podbne wątki znajdujemy w zapachu.
Piana biała i trwała utrzymywana przez pęcherzyki gazu.
Lubię piwa pszeniczne a takie piwa można pić i pić...
Comment
-
-
Właśnie wracam z Bierhalle na Nowym Świecie.
Kiedy byłem tam ostatnio, około tygodnia temu, piwo miało niepokojąco nietrwałą, mało obfitą pianę, która w zadziwiająco któtkim czasie opadła. Zwaliłem to na złe nalewanie. Było podane też, jak zazwyczaj, w nieco zbyt niskiej temperaturze. Ponadto jego kolor był daleki od ideału, zbyt jasny. Zmętnienia prawie nie było...
Dziś niestety sytuacja się powtórzyła, piwo prawie wcale nie było mętne, a z pewnością było mętne zbyt mało jak na swój gatunek. Zbyt jasne. Piana zerowa. Mam nadzieję, że sytuacja się zmieni i to tylko jedna warka się nie udała.
Comment
-
-
Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika bono_boniecki Wyświetlenie odpowiedziWłaśnie wracam z Bierhalle na Nowym Świecie.
Kiedy byłem tam ostatnio, około tygodnia temu, piwo miało niepokojąco nietrwałą, mało obfitą pianę, która w zadziwiająco któtkim czasie opadła. Zwaliłem to na złe nalewanie. Było podane też, jak zazwyczaj, w nieco zbyt niskiej temperaturze. Ponadto jego kolor był daleki od ideału, zbyt jasny. Zmętnienia prawie nie było...
Dziś niestety sytuacja się powtórzyła, piwo prawie wcale nie było mętne, a z pewnością było mętne zbyt mało jak na swój gatunek. Zbyt jasne. Piana zerowa. Mam nadzieję, że sytuacja się zmieni i to tylko jedna warka się nie udała.Ultima forsan
Comment
-
-
Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika mrkowal Wyświetlenie odpowiedziTo prawda ta warka była wyjątkowo klarowna - to przyczyna słodów z Czech które w pilsie się sprawdziły fenomenalnie a przy waizenie niestety dały ciała
Comment
-
-
Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika Marusia Wyświetlenie odpowiedziPiwo pszeniczne typu hefeweizen - jak sama nazwa wskazuje - jest mętne z powodu unoszących się w nim drożdży, a nie za sprawą słodu, zatem ta hipoteza jest raczej nie bardzo
pozd
Comment
-
-
W Carrefourze w Szczecinie zauwazylem wersje butelkowa (Warszawska) , cos okolo 4 zika za 0,5. Bardziej kwasne niz np Cornelius ale pilem prosto z lodowki wiec smak byl wypaczony lekko. Wypije 2ga butelke, juz w normalnej temperaturze, to dam sensowniejsza ocene.
Comment
-
-
Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika Mikko Wyświetlenie odpowiedziW Carrefourze w Szczecinie zauwazylem wersje butelkowa (Warszawska) , cos okolo 4 zika za 0,5. Bardziej kwasne niz np Cornelius ale pilem prosto z lodowki wiec smak byl wypaczony lekko. Wypije 2ga butelke, juz w normalnej temperaturze, to dam sensowniejsza ocene.
Co do piwa, które piłeś to następnym razem radzę dokładnie przeczytać co pijesz, bo nawet na etykiecie nie miało ono nic wspólnego z Bierhalle.
Comment
-
-
Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika Marusia Wyświetlenie odpowiedziPiwo pszeniczne typu hefeweizen - jak sama nazwa wskazuje - jest mętne z powodu unoszących się w nim drożdży, a nie za sprawą słodu, zatem ta hipoteza jest raczej nie bardzo
Natomiast taka mętność drożdżowa jest niezbędna w celu uzyskania odpowiedniego smaku tego piwa.
Comment
-
-
Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika kopyr Wyświetlenie odpowiedziProsto z lodówki, to chyba dość trudno się pije. Łatwiej jest się napić prosto z butelki, choć w przypadku weizena pożądane jest przelanie go do dedykowanej mu wysokiej szklanki.
Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika kopyr Wyświetlenie odpowiedziCo do piwa, które piłeś to następnym razem radzę dokładnie przeczytać co pijesz, bo nawet na etykiecie nie miało ono nic wspólnego z Bierhalle.
Comment
-
-
Zapraszam sympatyków Bierhale i naszego Weizena do degustacji nagrodzonego piwa podczas Konkursu Piw Rzemieślniczych w Żywcu.
Przypomnę, że piwo to otrzymało dwie nagrody:
1) w konkursie piw, gdzie oceniającymi byli m.in Martin Zuber Piwowar z Browaru Paulaner
2) Dziennikarzy akredytowanych podczas giełdy - było ich 16.Jesteś zainteresowany browarem restauracyjnym napisz do mnie. Znam to od podszewki.
www.twojmalybrowar.pl
Comment
-
-
Ocena z ARTomatu
Kolor: Jasnozłoty, mętnomleczny . Jakoś dla pszenicy zbyt blady... [3.5]
Piana: Taka sobie, opada dość szybko. Może to "zasługa" naczynia, ale - o tem potem. [3.5]
Zapach: Hm, głównie goździki (bardzo silne), zaraz potem cytrusy. Innych zapachów nie stwierdziłem (może zdominowały je goździki?). [3]
Smak: Znowu goździki, słód, goryczka. Smaczne, ale tutaj też mi czegoś brak... [3.5]
Wysycenie: Optymalne dla pszenicy restauracyjnej . [4.5]
Opakowanie: Goła prosta szklanka, jak do coli, i... ...zawieszony na pianie malutki, zielonkawy owad . Owad to zrozumiałe, w końcu - ogródek, ale ta szklanka? Poza tym, gdyby były wafelki, nie byłoby owada... . [1.5]
Uwagi: Po ostatnich trofeach liczyłem na więcej.
Moja ocena: [3.275]
Comment
-
-
Nie zgadzam się z oceną.
Zainteresowanych odsyłam do: http://www.browar.biz/forum/showthre...t=55431&page=4Jesteś zainteresowany browarem restauracyjnym napisz do mnie. Znam to od podszewki.
www.twojmalybrowar.pl
Comment
-
-
- Wspieraj swój Browar! Stań się Premium - Użytkownikiem!
- Moje: zbieranie - Opole & warzenie - Browar Domowy Świński Ryjek ****
- Uwarz swoje piwo domowe z naszym Centrum Piwowarstwa
Sprawy dotyczące postów/wpisów/wątków/tematów zgłaszaj proszę narzędziem "Zgłoś [moderatorowi]" (Ikonka flagi przy danym wpisie).
Comment
-
-
Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika Krzysztof Wyświetlenie odpowiedziNie zgadzam się z oceną.
Zainteresowanych odsyłam do: http://www.browar.biz/forum/showthre...t=55431&page=4Jesteś zainteresowany browarem restauracyjnym napisz do mnie. Znam to od podszewki.
www.twojmalybrowar.pl
Comment
-
Comment