Bierhalle Warszawa, Weizen

Collapse
X

• Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts
  • żąleną
    D(r)u(c)h nieuchwytny
    • 2002.01
    • 13239

Ale co ci w nim odpowiada? Nie trzeba być ekspertem, żeby się trochę wysilić i ocenić piwo szerzej nic niewiele znaczące "super".

Comment

• RomaG
      Szeregowy Piwny Łykacz
      • 2009.01
      • 12

Bardzo dobre piwo.
      W smaku czuć: mieszankę drożdży, owoców. Na uwagę zasługuje intensywna nuta bananowa ale nie nachalna. Podbne wątki znajdujemy w zapachu.
      Piana biała i trwała utrzymywana przez pęcherzyki gazu.

Lubię piwa pszeniczne a takie piwa można pić i pić...

Comment

• bono_boniecki
        D(r)u(c)h nieuchwytny
        • 2007.10
        • 177

Właśnie wracam z Bierhalle na Nowym Świecie.
        Kiedy byłem tam ostatnio, około tygodnia temu, piwo miało niepokojąco nietrwałą, mało obfitą pianę, która w zadziwiająco któtkim czasie opadła. Zwaliłem to na złe nalewanie. Było podane też, jak zazwyczaj, w nieco zbyt niskiej temperaturze. Ponadto jego kolor był daleki od ideału, zbyt jasny. Zmętnienia prawie nie było...
        Dziś niestety sytuacja się powtórzyła, piwo prawie wcale nie było mętne, a z pewnością było mętne zbyt mało jak na swój gatunek. Zbyt jasne. Piana zerowa. Mam nadzieję, że sytuacja się zmieni i to tylko jedna warka się nie udała.

Comment

• mrkowal
          Sierżant Pijalniowy Zaprawiacz
          • 2009.03
          • 155

Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika bono_boniecki
          Właśnie wracam z Bierhalle na Nowym Świecie.
          Kiedy byłem tam ostatnio, około tygodnia temu, piwo miało niepokojąco nietrwałą, mało obfitą pianę, która w zadziwiająco któtkim czasie opadła. Zwaliłem to na złe nalewanie. Było podane też, jak zazwyczaj, w nieco zbyt niskiej temperaturze. Ponadto jego kolor był daleki od ideału, zbyt jasny. Zmętnienia prawie nie było...
          Dziś niestety sytuacja się powtórzyła, piwo prawie wcale nie było mętne, a z pewnością było mętne zbyt mało jak na swój gatunek. Zbyt jasne. Piana zerowa. Mam nadzieję, że sytuacja się zmieni i to tylko jedna warka się nie udała.
          To prawda ta warka była wyjątkowo klarowna - to przyczyna słodów z Czech które w pilsie się sprawdziły fenomenalnie a przy waizenie niestety dały ciała- dla mnie jak mało pije pszenicy to akurat mi bardzo odpowiadało i takiej waizena mógłbym pić częściej
          Ultima forsan

Comment

• Marusia
            Marszałek Browarów Rzemieślniczych
            🍼🍼
            • 2001.02
            • 20221

Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika mrkowal
            To prawda ta warka była wyjątkowo klarowna - to przyczyna słodów z Czech które w pilsie się sprawdziły fenomenalnie a przy waizenie niestety dały ciała
            Piwo pszeniczne typu hefeweizen - jak sama nazwa wskazuje - jest mętne z powodu unoszących się w nim drożdży, a nie za sprawą słodu, zatem ta hipoteza jest raczej nie bardzo
            www.warsztatpiwowarski.pl
            www.festiwaldobregopiwa.pl

www.wrowar.com.pl

Comment

• petrus33
              Gość
              • 2008.01
              • 888

Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika Marusia
              Piwo pszeniczne typu hefeweizen - jak sama nazwa wskazuje - jest mętne z powodu unoszących się w nim drożdży, a nie za sprawą słodu, zatem ta hipoteza jest raczej nie bardzo
              Haaahaa !!......no cóż Marusia, that's life !!!

pozd

Comment

• Mikko
                Kapitan Lagerowej Marynarki
                • 2008.12
                • 583

W Carrefourze w Szczecinie zauwazylem wersje butelkowa (Warszawska) , cos okolo 4 zika za 0,5. Bardziej kwasne niz np Cornelius ale pilem prosto z lodowki wiec smak byl wypaczony lekko. Wypije 2ga butelke, juz w normalnej temperaturze, to dam sensowniejsza ocene.

Comment

• kopyr
                  Pułkownik Chmielowy Ekspert
                  • 2004.06
                  • 9475

Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika Mikko
                  W Carrefourze w Szczecinie zauwazylem wersje butelkowa (Warszawska) , cos okolo 4 zika za 0,5. Bardziej kwasne niz np Cornelius ale pilem prosto z lodowki wiec smak byl wypaczony lekko. Wypije 2ga butelke, juz w normalnej temperaturze, to dam sensowniejsza ocene.
                  Prosto z lodówki, to chyba dość trudno się pije. Łatwiej jest się napić prosto z butelki, choć w przypadku weizena pożądane jest przelanie go do dedykowanej mu wysokiej szklanki.
                  Co do piwa, które piłeś to następnym razem radzę dokładnie przeczytać co pijesz, bo nawet na etykiecie nie miało ono nic wspólnego z Bierhalle.
                  blog.kopyra.com

Comment

• Marusia
                    Marszałek Browarów Rzemieślniczych
                    🍼🍼
                    • 2001.02
                    • 20221

Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika Marusia
                    No dobra, teoretycznie też powinno być mętne z powodu białka zawartego w słodzie, zapomniałam o tym, bop mi zawsze klarowne pszenice wychodzą i muszę wstrząsać
                    Natomiast taka mętność drożdżowa jest niezbędna w celu uzyskania odpowiedniego smaku tego piwa.
                    www.warsztatpiwowarski.pl
                    www.festiwaldobregopiwa.pl

www.wrowar.com.pl

Comment

• Mikko
                      Kapitan Lagerowej Marynarki
                      • 2008.12
                      • 583

Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika kopyr
                      Prosto z lodówki, to chyba dość trudno się pije. Łatwiej jest się napić prosto z butelki, choć w przypadku weizena pożądane jest przelanie go do dedykowanej mu wysokiej szklanki.
                      Jajcarze z was jak zwykle

Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika kopyr
                      Co do piwa, które piłeś to następnym razem radzę dokładnie przeczytać co pijesz, bo nawet na etykiecie nie miało ono nic wspólnego z Bierhalle.
                      moj blad. Gratuluje 7go zmyslu , chodzi o Browarmie - na karb pomylki skladam przeziebienie i goraczke (zreszta po wczorajszym secie piw z lodowki).

Comment

• Krzysztof
                        Major Piwnych Rewolucji
                        • 2001.04
                        • 1689

Zapraszam sympatyków Bierhale i naszego Weizena do degustacji nagrodzonego piwa podczas Konkursu Piw Rzemieślniczych w Żywcu.

Przypomnę, że piwo to otrzymało dwie nagrody:
                        1) w konkursie piw, gdzie oceniającymi byli m.in Martin Zuber Piwowar z Browaru Paulaner
                        2) Dziennikarzy akredytowanych podczas giełdy - było ich 16.
                        Jesteś zainteresowany browarem restauracyjnym napisz do mnie. Znam to od podszewki.
                        www.twojmalybrowar.pl

Comment

• Pancernik
                          Pułkownik Chmielowy Ekspert
                          🥛🥛🥛🥛🥛
                          • 2005.09
                          • 9787

Ocena z ARTomatu

Kolor: Jasnozłoty, mętnomleczny . Jakoś dla pszenicy zbyt blady... [3.5]
                          Piana: Taka sobie, opada dość szybko. Może to "zasługa" naczynia, ale - o tem potem. [3.5]
                          Zapach: Hm, głównie goździki (bardzo silne), zaraz potem cytrusy. Innych zapachów nie stwierdziłem (może zdominowały je goździki?). [3]
                          Smak: Znowu goździki, słód, goryczka. Smaczne, ale tutaj też mi czegoś brak... [3.5]
                          Wysycenie: Optymalne dla pszenicy restauracyjnej . [4.5]
                          Opakowanie: Goła prosta szklanka, jak do coli, i... ...zawieszony na pianie malutki, zielonkawy owad . Owad to zrozumiałe, w końcu - ogródek, ale ta szklanka? Poza tym, gdyby były wafelki, nie byłoby owada... . [1.5]
                          Uwagi: Po ostatnich trofeach liczyłem na więcej.

Moja ocena: [3.275]

Comment

• Krzysztof
                            Major Piwnych Rewolucji
                            • 2001.04
                            • 1689

Nie zgadzam się z oceną.

Zainteresowanych odsyłam do: http://www.browar.biz/forum/showthre...t=55431&page=4
                            Jesteś zainteresowany browarem restauracyjnym napisz do mnie. Znam to od podszewki.
                            www.twojmalybrowar.pl

Comment

• ART
                              mAD'MINd
                              🥛🥛🥛🥛🥛
                              • 2001.02
                              • 23896

- Wspieraj swój Browar! Stań się Premium - Użytkownikiem!
                              - Moje: zbieranie - Opole & warzenie - Browar Domowy Świński Ryjek ****
                              - Uwarz swoje piwo domowe z naszym Centrum Piwowarstwa

Sprawy dotyczące postów/wpisów/wątków/tematów zgłaszaj proszę narzędziem "Zgłoś [moderatorowi]" (Ikonka flagi przy danym wpisie).

Comment

• Krzysztof
                                Major Piwnych Rewolucji
                                • 2001.04
                                • 1689

Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika Krzysztof
                                Nie zgadzam się z oceną.

Zainteresowanych odsyłam do: http://www.browar.biz/forum/showthre...t=55431&page=4
                                Miałem na mysli ocenę na temat piw pitych w tym samym czasie. Post 98
                                www.twojmalybrowar.pl

Comment

Przetwarzanie...