Bierhalle Warszawa, Weizen

Collapse
X
 
  • Filtruj
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts
  • grzech
    D(r)u(c)h nieuchwytny
    • 2001.04
    • 4592

    #31
    Ocena z ARTomatu

    Kolor: Kolor - "przybrudzone złoto", względnie "żytnia słoma"; lubię bardziej ciepłe barwy. [4]
    Piana: Piana - wysoka, trwała,drobna. [5]
    Zapach: Zapach - początkowo delikatny, sporo ostrych "stomatologicznych" nut. Z czasem łagodnieje i przechodzi w maślaną wanilię. [4]
    Smak: Kwaskowate, nieco brakuje owocowo-waniliowych posmaków. Smak pełny, ale jad dla mnie za ostry. Wolę weizeny lżejsze, lub łagodniejsze. [4]
    Wysycenie: Nasycenie umiarkowane, może nawet za bardzo. [4.5]
    Opakowanie: Estetyczna szklanka. [5]
    Uwagi: Pite wczoraj na miejscu. Porównując z Browarmią - intensywniejsze w smaku, jednak za ostre. Tamto miało swoją lekkość. To zaś było zbyt wytrawne.

    Moja ocena: [4.175]

    Comment

    • Krzysztof
      Major Piwnych Rewolucji
      • 2001.04
      • 1689

      #32
      Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika grzech
      Kolor: Kolor - "przybrudzone złoto", względnie "żytnia słoma"; lubię bardziej ciepłe barwy. [4]
      Piana: Piana - wysoka, trwała,drobna. [5]
      Zapach: Zapach - początkowo delikatny, sporo ostrych "stomatologicznych" nut. Z czasem łagodnieje i przechodzi w maślaną wanilię. [4]
      Smak: Kwaskowate, nieco brakuje owocowo-waniliowych posmaków. Smak pełny, ale jad dla mnie za ostry. Wolę weizeny lżejsze, lub łagodniejsze. [4]
      Wysycenie: Nasycenie umiarkowane, może nawet za bardzo. [4.5]
      Opakowanie: Estetyczna szklanka. [5]
      Uwagi: Pite wczoraj na miejscu. Porównując z Browarmią - intensywniejsze w smaku, jednak za ostre. Tamto miało swoją lekkość. To zaś było zbyt wytrawne.

      Moja ocena: [4.175]

      Jaki "jad"???
      Jesteś zainteresowany browarem restauracyjnym napisz do mnie. Znam to od podszewki.
      www.twojmalybrowar.pl

      Comment

      • grzech
        D(r)u(c)h nieuchwytny
        • 2001.04
        • 4592

        #33
        Przepraszam, często robię literówki - miało być "jak dla mnie za ostry".

        Comment

        • Małażonka
          Major Piwnych Rewolucji
          • 2003.03
          • 4602

          #34
          Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika Małażonka
          Przedwczoraj mieliśmy okazję z Dkrasnodebskim kolejny raz smakować pszenicy.
          Pszenica w Bierhalle była zawsze doskonała i z przyjemnością przez nas smakowana. Jednak ta warka ma w sobie jeszcze więcej: cudowną harmonię...
          Jest rewelacyjna!!!!
          I minął niecały miesiąc, a ja swoim entuzjastycznym pieniom na temat tego piwa muszę stanowczo zaprzeczyć. Co się stało - nie wiem. Najlepszy wytwór Bierhalle szlag trafił, a w jego miejsce sprzedawana jest wygazowana, kwaśna i śmierdząca lura, której (mimo najszczerszych chęci) nie udało mi się wypić....
          Czekam na okres, gdy znów zacznę się zachwycać tym wytworem Bierhalle.

          Comment

          • docent
            Pułkownik Chmielowy Ekspert
            • 2002.10
            • 5205

            #35
            Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika Małażonka
            I minął niecały miesiąc, a ja swoim entuzjastycznym pieniom na temat tego piwa muszę stanowczo zaprzeczyć. Co się stało - nie wiem. Najlepszy wytwór Bierhalle szlag trafił, a w jego miejsce sprzedawana jest wygazowana, kwaśna i śmierdząca lura, której (mimo najszczerszych chęci) nie udało mi się wypić....
            Czekam na okres, gdy znów zacznę się zachwycać tym wytworem Bierhalle.
            Pszeniczniak obecnie serwowany w Bierhalle niewiele ma wspólnego z wcześniejszym co nie znaczy, że jest zły. Przynajmniej dla mnie. To po prostu zupełnie inne piwo. Bardzo aromatyczne dzięki zastosowaniu specjalnego chmielu. Gęste i treściwe, czym sytuuje się na pograniczu klasycznego weisa i dunkel weisa. Oceniam je w oderwaniu do poprzednich weizenow bo nic tak nie cieszy jak nowości i eksperymenty. A to piwo jest ciekawe, a już na pewno trzyma wysoki poziom Bierhallowych piw. Tym bardziej jestem spokojny o przyszłość pszenicy, gdyż Krzysztof zapowiada na lato mocno buzującego, lekkiego i orzeźwiającego Weizena...
            Piwna Praha-przewodnik po praskich lokalach z prawdziwym piwem
            Przewodnik po miejscach gdzie warzy się i serwuje dobre piwo-Polskie Minibrowary
            Piwne podróże po Czechach-Piwne Czechy
            Polskie Minibrowary na FB - codziennie nowe informacje!

            Comment

            • thrashcan
              Sierżant Pijalniowy Zaprawiacz
              • 2005.10
              • 126

              #36
              To fakt, że pszeniczniak trochę zmienił się w smaku (i zapachu - takich bananów to dawno w piwie nie czułem), ale jak dla mnie nie jest to zmiana na gorsze, bo piwo mi bardzo smakowało.

              Z ciekawszych rzeczy, które zaobserwowałem przy wczorajszej konsumpcji jest to, że nie można zamówić pszenicy w litrowym kuflu, ze względu na brak odpowiedniego szkła. Na moje szczere zdziwienie i stwierdzenie, że poprzednio dostałem w zwyczajnym kuflu (bo tak było, ale nie zwróciłem nawet na to uwagi), przemiła kelnerka odpowiedziała, że teraz takiej profanacji się już nie praktykuje i póki nie ma szkła nie będą podawać dużej pszenicy

              Comment

              • Krzysztof
                Major Piwnych Rewolucji
                • 2001.04
                • 1689

                #37
                Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika thrashcan
                To fakt, że pszeniczniak trochę zmienił się w smaku (i zapachu - takich bananów to dawno w piwie nie czułem), ale jak dla mnie nie jest to zmiana na gorsze, bo piwo mi bardzo smakowało.

                Z ciekawszych rzeczy, które zaobserwowałem przy wczorajszej konsumpcji jest to, że nie można zamówić pszenicy w litrowym kuflu, ze względu na brak odpowiedniego szkła. Na moje szczere zdziwienie i stwierdzenie, że poprzednio dostałem w zwyczajnym kuflu (bo tak było, ale nie zwróciłem nawet na to uwagi), przemiła kelnerka odpowiedziała, że teraz takiej profanacji się już nie praktykuje i póki nie ma szkła nie będą podawać dużej pszenicy

                Prawda jest taka masz do wyboru: 0,4 lub 1,0 L. W szklance lub kuflu 0,4 L piwo sie nie nagrzeje i CO2 nie 'ucieknie". Wieksze pojemnosci to na własne ryzyko - jesteś w stanie wypic szybciej - i dobrze...
                Weizen powinien być podawany w szkle cienkim....i tak jest....
                Jesteś zainteresowany browarem restauracyjnym napisz do mnie. Znam to od podszewki.
                www.twojmalybrowar.pl

                Comment

                • thrashcan
                  Sierżant Pijalniowy Zaprawiacz
                  • 2005.10
                  • 126

                  #38
                  Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika Krzysztof
                  Weizen powinien być podawany w szkle cienkim....i tak jest....

                  Dlatego to pochwalam

                  Comment

                  • kloss
                    Major Piwnych Rewolucji
                    • 2003.03
                    • 2526

                    #39
                    Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika Małażonka
                    I minął niecały miesiąc, a ja swoim entuzjastycznym pieniom na temat tego piwa muszę stanowczo zaprzeczyć. Co się stało - nie wiem. Najlepszy wytwór Bierhalle szlag trafił, a w jego miejsce sprzedawana jest wygazowana, kwaśna i śmierdząca lura, której (mimo najszczerszych chęci) nie udało mi się wypić....
                    Czekam na okres, gdy znów zacznę się zachwycać tym wytworem Bierhalle.
                    Krytyka może trochę za ostra ale jak najbardziej zasłużona.Swietne piwo gwałtownie stoczyło się bardzo nisko.Mam nadzieję,że nie była to specjalna,promocyjna wersja poniedziałkowa z mottem "niska cena-kiepskie piwo"

                    Comment

                    • Krzysztof
                      Major Piwnych Rewolucji
                      • 2001.04
                      • 1689

                      #40
                      Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika thrashcan
                      To fakt, że pszeniczniak trochę zmienił się w smaku (i zapachu - takich bananów to dawno w piwie nie czułem), ale jak dla mnie nie jest to zmiana na gorsze, bo piwo mi bardzo smakowało.

                      Z ciekawszych rzeczy, które zaobserwowałem przy wczorajszej konsumpcji jest to, że nie można zamówić pszenicy w litrowym kuflu, ze względu na brak odpowiedniego szkła. Na moje szczere zdziwienie i stwierdzenie, że poprzednio dostałem w zwyczajnym kuflu (bo tak było, ale nie zwróciłem nawet na to uwagi), przemiła kelnerka odpowiedziała, że teraz takiej profanacji się już nie praktykuje i póki nie ma szkła nie będą podawać dużej pszenicy

                      Pracowałismy żeby "wydobyć" ten zapach z naszego piwa Weizena....
                      Jesteś zainteresowany browarem restauracyjnym napisz do mnie. Znam to od podszewki.
                      www.twojmalybrowar.pl

                      Comment

                      • Komar_Pafnucy
                        Major Piwnych Rewolucji
                        • 2005.08
                        • 1114

                        #41
                        Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika Krzysztof
                        Pracowałismy żeby "wydobyć" ten zapach z naszego piwa Weizena....
                        I chyba warto było bo zapach jest niesamowity.
                        Nie wiem jak Weizen smakował wcześniej gdyż piłem go w poniedziałek po raz pierwszy. W każdym razie ten był świetny. Mam jednak pewne zastrzeżenia co do podania. Mianowice piany nie było na nim w ogóle (nie, że za mało - nie było jej w ogóle). Na Dunkelu również piany nie uświadczyłem. Poza tym temperatura piwa była jak dla mnie trochę za niska.

                        Pozdrawiam,
                        Last edited by Komar_Pafnucy; 2006-01-19, 00:24.

                        Multitap Crawl
                        Multitap Crawl na Facebook

                        "Kilgore Trout napisał kiedyś opowiadanie w formie rozmowy między dwoma drożdżami.
                        Spożywając cukier i dusząc się we własnych ekskrementach dyskutowały nad celem życia."

                        Comment

                        • docent
                          Pułkownik Chmielowy Ekspert
                          • 2002.10
                          • 5205

                          #42
                          Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika Komar_Pafnucy
                          I chyba warto było bo zapach jest niesamowity.
                          Nie wiem jak Weizen smakował wcześniej gdyż piłem go w poniedziałek po raz pierwszy. W każdym razie ten był świetny. Mam jednak pewne zastrzeżenia co do podania. Mianowice piany nie było na nim w ogóle (nie, że za mało - nie było jej w ogóle). Na Dunkelu również piany nie uświadczyłem. Poza tym temperatura piwa była jak dla mnie trochę za niska.

                          Pozdrawiam,
                          I znowu wracamy do kwestii wyszkolenia personelu. Ja brałem piwko przy barze i uprzejmie prosiłem o nalanie piwa z pianą do pełnej objetosci szkła. Problemu nie było...
                          Piwna Praha-przewodnik po praskich lokalach z prawdziwym piwem
                          Przewodnik po miejscach gdzie warzy się i serwuje dobre piwo-Polskie Minibrowary
                          Piwne podróże po Czechach-Piwne Czechy
                          Polskie Minibrowary na FB - codziennie nowe informacje!

                          Comment

                          • Shlangbaum
                            Pułkownik Chmielowy Ekspert
                            • 2005.03
                            • 5828

                            #43
                            Ocena z ARTomatu

                            Kolor: Żółto złoty jak to u porządnych weizen'ów bywa [5]
                            Piana: Długo, długo utrzymuje się kilkucentymetrowa - potem 1 cm kozuch do samego końca. [5]
                            Zapach: Zapach wyraźnie bananowy - bardzo intensywny, lecz brak mu goździkowości [4.5]
                            Smak: Smak tak jak zapach tylko intensywniejszy. Co ciekawe czuć lekką ale wyraźną goryczkę. [4.5]
                            Wysycenie: Wysycenie pięknie prezentuje się w szklenicy i utrzymuje pianę. Do tego przenosi bogactwo smaku tego piwa na podniebienie. ZNAKOMITE. [5]
                            Opakowanie: Podobnie jak w innych piwach z Bierhalle i tutaj należy ich pochwalić za firmowe szkło do różnych typów piwa. [5]
                            Uwagi: Najlepszy polski pszeniczniak. Przypomina mi Etałona. Miałem ochotę zabutelkować je i ofiarować właścicielowi C.K. Browaru, żeby zobaczył jak ma pszeniczniak w mikrobrowarze smakować

                            Moja ocena: [4.625]

                            Krakowski Konkurs Piw Domowych !

                            Comment

                            • docent
                              Pułkownik Chmielowy Ekspert
                              • 2002.10
                              • 5205

                              #44
                              Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika Shlangbaum
                              Uwagi: Najlepszy polski pszeniczniak. Przypomina mi Etałona.
                              No co ty! Etałon to nędza, ukraińska wersja marnego Erdingera. Bierhallowa pszenica jest o wiele lepsza...no chyba żeby to było porównanie z pszenicą Obolonia
                              Piwna Praha-przewodnik po praskich lokalach z prawdziwym piwem
                              Przewodnik po miejscach gdzie warzy się i serwuje dobre piwo-Polskie Minibrowary
                              Piwne podróże po Czechach-Piwne Czechy
                              Polskie Minibrowary na FB - codziennie nowe informacje!

                              Comment

                              • Shlangbaum
                                Pułkownik Chmielowy Ekspert
                                • 2005.03
                                • 5828

                                #45
                                Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika docent
                                No co ty! Etałon to nędza, ukraińska wersja marnego Erdingera. Bierhallowa pszenica jest o wiele lepsza...no chyba żeby to było porównanie z pszenicą Obolonia
                                Kwestia gustu. Dla mnie lany Etałon to rewelacja,a Obołoń z butelki to typowizna - ja miałem takie porównanie

                                Krakowski Konkurs Piw Domowych !

                                Comment

                                Przetwarzanie...
                                X