Bierhalle Warszawa, Weizen

Collapse
X

• Filtruj
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts
  • grzech
    D(r)u(c)h nieuchwytny
    • 2001.04
    • 4592

Ocena z ARTomatu

Kolor: Kolor - "przybrudzone złoto", względnie "żytnia słoma"; lubię bardziej ciepłe barwy. [4]
    Piana: Piana - wysoka, trwała,drobna. [5]
    Zapach: Zapach - początkowo delikatny, sporo ostrych "stomatologicznych" nut. Z czasem łagodnieje i przechodzi w maślaną wanilię. [4]
    Smak: Kwaskowate, nieco brakuje owocowo-waniliowych posmaków. Smak pełny, ale jad dla mnie za ostry. Wolę weizeny lżejsze, lub łagodniejsze. [4]
    Wysycenie: Nasycenie umiarkowane, może nawet za bardzo. [4.5]
    Opakowanie: Estetyczna szklanka. [5]
    Uwagi: Pite wczoraj na miejscu. Porównując z Browarmią - intensywniejsze w smaku, jednak za ostre. Tamto miało swoją lekkość. To zaś było zbyt wytrawne.

Moja ocena: [4.175]

Comment

• Krzysztof
      Major Piwnych Rewolucji
      • 2001.04
      • 1689

Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika grzech
      Kolor: Kolor - "przybrudzone złoto", względnie "żytnia słoma"; lubię bardziej ciepłe barwy. [4]
      Piana: Piana - wysoka, trwała,drobna. [5]
      Zapach: Zapach - początkowo delikatny, sporo ostrych "stomatologicznych" nut. Z czasem łagodnieje i przechodzi w maślaną wanilię. [4]
      Smak: Kwaskowate, nieco brakuje owocowo-waniliowych posmaków. Smak pełny, ale jad dla mnie za ostry. Wolę weizeny lżejsze, lub łagodniejsze. [4]
      Wysycenie: Nasycenie umiarkowane, może nawet za bardzo. [4.5]
      Opakowanie: Estetyczna szklanka. [5]
      Uwagi: Pite wczoraj na miejscu. Porównując z Browarmią - intensywniejsze w smaku, jednak za ostre. Tamto miało swoją lekkość. To zaś było zbyt wytrawne.

Moja ocena: [4.175]

Jaki "jad"???
      Jesteś zainteresowany browarem restauracyjnym napisz do mnie. Znam to od podszewki.
      www.twojmalybrowar.pl

Comment

• grzech
        D(r)u(c)h nieuchwytny
        • 2001.04
        • 4592

Przepraszam, często robię literówki - miało być "jak dla mnie za ostry".

Comment

• Małażonka
          Major Piwnych Rewolucji
          • 2003.03
          • 4602

Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika Małażonka
          Przedwczoraj mieliśmy okazję z Dkrasnodebskim kolejny raz smakować pszenicy.
          Pszenica w Bierhalle była zawsze doskonała i z przyjemnością przez nas smakowana. Jednak ta warka ma w sobie jeszcze więcej: cudowną harmonię...
          Jest rewelacyjna!!!!
          I minął niecały miesiąc, a ja swoim entuzjastycznym pieniom na temat tego piwa muszę stanowczo zaprzeczyć. Co się stało - nie wiem. Najlepszy wytwór Bierhalle szlag trafił, a w jego miejsce sprzedawana jest wygazowana, kwaśna i śmierdząca lura, której (mimo najszczerszych chęci) nie udało mi się wypić....
          Czekam na okres, gdy znów zacznę się zachwycać tym wytworem Bierhalle.

Comment

• docent
            Pułkownik Chmielowy Ekspert
            • 2002.10
            • 5205

I minął niecały miesiąc, a ja swoim entuzjastycznym pieniom na temat tego piwa muszę stanowczo zaprzeczyć. Co się stało - nie wiem. Najlepszy wytwór Bierhalle szlag trafił, a w jego miejsce sprzedawana jest wygazowana, kwaśna i śmierdząca lura, której (mimo najszczerszych chęci) nie udało mi się wypić....
            Pszeniczniak obecnie serwowany w Bierhalle niewiele ma wspólnego z wcześniejszym co nie znaczy, że jest zły. Przynajmniej dla mnie. To po prostu zupełnie inne piwo. Bardzo aromatyczne dzięki zastosowaniu specjalnego chmielu. Gęste i treściwe, czym sytuuje się na pograniczu klasycznego weisa i dunkel weisa. Oceniam je w oderwaniu do poprzednich weizenow bo nic tak nie cieszy jak nowości i eksperymenty. A to piwo jest ciekawe, a już na pewno trzyma wysoki poziom Bierhallowych piw. Tym bardziej jestem spokojny o przyszłość pszenicy, gdyż Krzysztof zapowiada na lato mocno buzującego, lekkiego i orzeźwiającego Weizena...
            Piwna Praha-przewodnik po praskich lokalach z prawdziwym piwem
            Przewodnik po miejscach gdzie warzy się i serwuje dobre piwo-Polskie Minibrowary
            Piwne podróże po Czechach-Piwne Czechy
            Polskie Minibrowary na FB - codziennie nowe informacje!

Comment

• thrashcan
              Sierżant Pijalniowy Zaprawiacz
              • 2005.10
              • 126

To fakt, że pszeniczniak trochę zmienił się w smaku (i zapachu - takich bananów to dawno w piwie nie czułem), ale jak dla mnie nie jest to zmiana na gorsze, bo piwo mi bardzo smakowało.

Z ciekawszych rzeczy, które zaobserwowałem przy wczorajszej konsumpcji jest to, że nie można zamówić pszenicy w litrowym kuflu, ze względu na brak odpowiedniego szkła. Na moje szczere zdziwienie i stwierdzenie, że poprzednio dostałem w zwyczajnym kuflu (bo tak było, ale nie zwróciłem nawet na to uwagi), przemiła kelnerka odpowiedziała, że teraz takiej profanacji się już nie praktykuje i póki nie ma szkła nie będą podawać dużej pszenicy

Comment

• Krzysztof
                Major Piwnych Rewolucji
                • 2001.04
                • 1689

Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika thrashcan
                To fakt, że pszeniczniak trochę zmienił się w smaku (i zapachu - takich bananów to dawno w piwie nie czułem), ale jak dla mnie nie jest to zmiana na gorsze, bo piwo mi bardzo smakowało.

Z ciekawszych rzeczy, które zaobserwowałem przy wczorajszej konsumpcji jest to, że nie można zamówić pszenicy w litrowym kuflu, ze względu na brak odpowiedniego szkła. Na moje szczere zdziwienie i stwierdzenie, że poprzednio dostałem w zwyczajnym kuflu (bo tak było, ale nie zwróciłem nawet na to uwagi), przemiła kelnerka odpowiedziała, że teraz takiej profanacji się już nie praktykuje i póki nie ma szkła nie będą podawać dużej pszenicy

Prawda jest taka masz do wyboru: 0,4 lub 1,0 L. W szklance lub kuflu 0,4 L piwo sie nie nagrzeje i CO2 nie 'ucieknie". Wieksze pojemnosci to na własne ryzyko - jesteś w stanie wypic szybciej - i dobrze...
                Weizen powinien być podawany w szkle cienkim....i tak jest....
                Jesteś zainteresowany browarem restauracyjnym napisz do mnie. Znam to od podszewki.
                www.twojmalybrowar.pl

Comment

• thrashcan
                  Sierżant Pijalniowy Zaprawiacz
                  • 2005.10
                  • 126

Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika Krzysztof
                  Weizen powinien być podawany w szkle cienkim....i tak jest....

Dlatego to pochwalam

Comment

• kloss
                    Major Piwnych Rewolucji
                    • 2003.03
                    • 2526

Krytyka może trochę za ostra ale jak najbardziej zasłużona.Swietne piwo gwałtownie stoczyło się bardzo nisko.Mam nadzieję,że nie była to specjalna,promocyjna wersja poniedziałkowa z mottem "niska cena-kiepskie piwo"

Comment

• Krzysztof
                      Major Piwnych Rewolucji
                      • 2001.04
                      • 1689

Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika thrashcan

Pracowałismy żeby "wydobyć" ten zapach z naszego piwa Weizena....
                      www.twojmalybrowar.pl

Comment

• Komar_Pafnucy
                        Major Piwnych Rewolucji
                        • 2005.08
                        • 1114

Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika Krzysztof
                        Pracowałismy żeby "wydobyć" ten zapach z naszego piwa Weizena....
                        I chyba warto było bo zapach jest niesamowity.
                        Nie wiem jak Weizen smakował wcześniej gdyż piłem go w poniedziałek po raz pierwszy. W każdym razie ten był świetny. Mam jednak pewne zastrzeżenia co do podania. Mianowice piany nie było na nim w ogóle (nie, że za mało - nie było jej w ogóle). Na Dunkelu również piany nie uświadczyłem. Poza tym temperatura piwa była jak dla mnie trochę za niska.

Pozdrawiam,
                        Last edited by Komar_Pafnucy; 2006-01-19, 00:24.

Multitap Crawl
                        Multitap Crawl na Facebook

"Kilgore Trout napisał kiedyś opowiadanie w formie rozmowy między dwoma drożdżami.
                        Spożywając cukier i dusząc się we własnych ekskrementach dyskutowały nad celem życia."

Comment

• docent
                          • 2002.10
                          • 5205

Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika Komar_Pafnucy
                          I chyba warto było bo zapach jest niesamowity.
                          Nie wiem jak Weizen smakował wcześniej gdyż piłem go w poniedziałek po raz pierwszy. W każdym razie ten był świetny. Mam jednak pewne zastrzeżenia co do podania. Mianowice piany nie było na nim w ogóle (nie, że za mało - nie było jej w ogóle). Na Dunkelu również piany nie uświadczyłem. Poza tym temperatura piwa była jak dla mnie trochę za niska.

Pozdrawiam,
                          I znowu wracamy do kwestii wyszkolenia personelu. Ja brałem piwko przy barze i uprzejmie prosiłem o nalanie piwa z pianą do pełnej objetosci szkła. Problemu nie było...
                          Przewodnik po miejscach gdzie warzy się i serwuje dobre piwo-Polskie Minibrowary

Comment

• Shlangbaum
                            • 2005.03
                            • 5828

Ocena z ARTomatu

Kolor: Żółto złoty jak to u porządnych weizen'ów bywa [5]
                            Piana: Długo, długo utrzymuje się kilkucentymetrowa - potem 1 cm kozuch do samego końca. [5]
                            Zapach: Zapach wyraźnie bananowy - bardzo intensywny, lecz brak mu goździkowości [4.5]
                            Smak: Smak tak jak zapach tylko intensywniejszy. Co ciekawe czuć lekką ale wyraźną goryczkę. [4.5]
                            Wysycenie: Wysycenie pięknie prezentuje się w szklenicy i utrzymuje pianę. Do tego przenosi bogactwo smaku tego piwa na podniebienie. ZNAKOMITE. [5]
                            Opakowanie: Podobnie jak w innych piwach z Bierhalle i tutaj należy ich pochwalić za firmowe szkło do różnych typów piwa. [5]
                            Uwagi: Najlepszy polski pszeniczniak. Przypomina mi Etałona. Miałem ochotę zabutelkować je i ofiarować właścicielowi C.K. Browaru, żeby zobaczył jak ma pszeniczniak w mikrobrowarze smakować

Moja ocena: [4.625]

Krakowski Konkurs Piw Domowych !

Comment

• docent
                              • 2002.10
                              • 5205

Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika Shlangbaum
                              Uwagi: Najlepszy polski pszeniczniak. Przypomina mi Etałona.
                              No co ty! Etałon to nędza, ukraińska wersja marnego Erdingera. Bierhallowa pszenica jest o wiele lepsza...no chyba żeby to było porównanie z pszenicą Obolonia

Comment

• Shlangbaum
                                • 2005.03
                                • 5828

Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika docent
                                No co ty! Etałon to nędza, ukraińska wersja marnego Erdingera. Bierhallowa pszenica jest o wiele lepsza...no chyba żeby to było porównanie z pszenicą Obolonia
                                Kwestia gustu. Dla mnie lany Etałon to rewelacja,a Obołoń z butelki to typowizna - ja miałem takie porównanie

Krakowski Konkurs Piw Domowych !

Comment

Przetwarzanie...
                                X