Bierhalle Warszawa, Dunkel Weizen

Collapse
X
 
  • Filtruj
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts
  • Pancernik
    Pułkownik Chmielowy Ekspert
    🥛🥛🥛🥛🥛
    • 2005.09
    • 9793

    #31
    Barwa mnie osobiście odpowiada, piwo całościowo zresztą również. Niestety, dzisiaj na Nowym Świecie z dunkeli był tylko dunkel-dunkel... Też smaczne.

    Comment

    • mrkowal
      Sierżant Pijalniowy Zaprawiacz
      • 2009.03
      • 155

      #32
      Dziś pojawiła się nowa warka tego wyjątkoweo pszeniczniaka. Kto do tej pory nie pił tego nispotykanego często w polskich browarach restauracyjnych piwa niech postara się być w warszawskim BH przez następne pare dni. Na prawdę warto.
      Ultima forsan

      Comment

      • Pendragon
        Generał Wszelkich Fermentacji
        🥛🥛🥛
        • 2006.03
        • 13952

        #33
        O żesz! A przedwczoraj Krzysztof nawet się nie zająknął o tym piwie!
        Zająknął się natomiast o tym co będzie w maju

        moje piwne mapy // Piwny Informator (facebook) // Browarek Camelot


        Lepiej siedzieć w gospodzie nad piwem i rozmyślać o kościele, niż siedzieć w kościele myśląc o gospodzie

        Comment

        • Pancernik
          Pułkownik Chmielowy Ekspert
          🥛🥛🥛🥛🥛
          • 2005.09
          • 9793

          #34
          "Bieżąca" warka jest nadal baaaaaardzo smaczna.
          Jedyny minus to niezbyt obfita piana (to jednak pszenica, mimo, że restauracyjna i ciemna), i to, że ciągle ją podają w wazonach 0,4l... .

          Comment

          • Pendragon
            Generał Wszelkich Fermentacji
            🥛🥛🥛
            • 2006.03
            • 13952

            #35
            No i w maju miałem w końcu okazję spróbować tego wyrobu. Dobre piwko, zwłaszcza, że w smaku bardzo przypomina... mojego Koźlaka Krótko mówiąc - wyszedł mi weizenbock?

            moje piwne mapy // Piwny Informator (facebook) // Browarek Camelot


            Lepiej siedzieć w gospodzie nad piwem i rozmyślać o kościele, niż siedzieć w kościele myśląc o gospodzie

            Comment

            • docent
              Pułkownik Chmielowy Ekspert
              • 2002.10
              • 5205

              #36
              Dla tego ekstraktu trudno tu mówić o jakimkolwiek skojarzeniu z koźlakiem...
              Piwna Praha-przewodnik po praskich lokalach z prawdziwym piwem
              Przewodnik po miejscach gdzie warzy się i serwuje dobre piwo-Polskie Minibrowary
              Piwne podróże po Czechach-Piwne Czechy
              Polskie Minibrowary na FB - codziennie nowe informacje!

              Comment

              • Pendragon
                Generał Wszelkich Fermentacji
                🥛🥛🥛
                • 2006.03
                • 13952

                #37
                Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika docent Wyświetlenie odpowiedzi
                Dla tego ekstraktu trudno tu mówić o jakimkolwiek skojarzeniu z koźlakiem...
                Ale nie wiesz jak smakuje mój

                moje piwne mapy // Piwny Informator (facebook) // Browarek Camelot


                Lepiej siedzieć w gospodzie nad piwem i rozmyślać o kościele, niż siedzieć w kościele myśląc o gospodzie

                Comment

                • Twilight_Alehouse
                  D(r)u(c)h nieuchwytny
                  • 2004.06
                  • 6310

                  #38
                  Ocena z ARTomatu

                  Kolor: Mógłby być trochę ciemniejszy. Jest to raczej dolna granica kolorystycznej rozpiętości dunkelweizena, choć piwo i tak jest oczywiście ciemniejsze niż najciemniejsze weizeny. Zważywszy, że kolor oraz profil smakowy pochodzą z ciemnego słodu pszenicznego, a nie ze słodów barwiących, to nie będę się zbytnio czepiał. [4]
                  Piana: Niezbyt wysoka, ale stosunkowo trwała. Do samego końca pozostaje odrobina. [4]
                  Zapach: Bardzo fajna, ostra kompozycja fenolowa. Jest dużo goździków, są wyczuwalne banany. "Ciemność" nie jest mocno wyczuwalna, ale zapach różni się od klasycznego weizena. [4.5]
                  Smak: Pełny, z leciutką goryczką wynikającą z zastosowania ciemnego słodu pszenicznego. Pod względem nut typowo weizenowych balans przesunięty bardziej w stronę goździków. Finisz to solidna chlebowość, przypominająca dobry razowiec. [5]
                  Wysycenie: Bardzo wysokie i bardzo dobrze. [5]
                  Opakowanie: Jak zwykle 5 za całokształt Bierhalle. [5]
                  Uwagi: Na mój gust piwo jest troszkę za mało "ciemne", ale i tak oceniam wysoko, bo w stylu się mieści, a poza tym rozumiem argumentację Krzysztofa.

                  Moja ocena: [4.675]

                  Comment

                  • petrus33
                    Gość
                    • 2008.01
                    • 888

                    #39
                    Właśnie wróciłem z Arkadii. Dunkel Weizen wyśmienity, wyjątkowo udana warka. Łagodna goryczka, wytrawność bez zbyt wyrażnych nut gożdzikowych. Jednym słowem very smooth !Kolega z żoną, zupełnie niepiwni, posłuchali mojej rady i zamówili zamiast wina właśnie to piwo. Skończyło się na trzech litrowych kuflach na głowę i znakomitych humorach W knajpce zabrakło dzisiaj miejsc. Większość ludzi piła właśnie tego pszeniczniaka. Jutro warzony jest Weizen, wory ze słodem już leżą na podestach.

                    Gratulacje dla Krzysztofa !

                    Comment

                    • żąleną
                      D(r)u(c)h nieuchwytny
                      • 2002.01
                      • 13239

                      #40
                      Strzeliłem dziś sobie ww. na Nowym Świecie i faktycznie jest dużo lepszy niż kilka ostatnich, które były raczej bez wyrazu. Wyraźnie bananowy, ale zarazem nieźle zbalansowany i całkiem orzeźwiający.

                      Comment

                      Przetwarzanie...
                      X