Barwa mnie osobiście odpowiada, piwo całościowo zresztą również. Niestety, dzisiaj na Nowym Świecie z dunkeli był tylko dunkel-dunkel... Też smaczne.
Bierhalle Warszawa, Dunkel Weizen
Collapse
X
-
Dziś pojawiła się nowa warka tego wyjątkoweo pszeniczniaka. Kto do tej pory nie pił tego nispotykanego często w polskich browarach restauracyjnych piwa niech postara się być w warszawskim BH przez następne pare dni. Na prawdę warto.Ultima forsanComment
-
O żesz! A przedwczoraj Krzysztof nawet się nie zająknął o tym piwie!
Zająknął się natomiast o tym co będzie w maju
moje piwne mapy // Piwny Informator (facebook) // Browarek Camelot
Lepiej siedzieć w gospodzie nad piwem i rozmyślać o kościele, niż siedzieć w kościele myśląc o gospodzieComment
-
No i w maju miałem w końcu okazję spróbować tego wyrobu. Dobre piwko, zwłaszcza, że w smaku bardzo przypomina... mojego Koźlaka Krótko mówiąc - wyszedł mi weizenbock?
Lepiej siedzieć w gospodzie nad piwem i rozmyślać o kościele, niż siedzieć w kościele myśląc o gospodzieComment
-
Dla tego ekstraktu trudno tu mówić o jakimkolwiek skojarzeniu z koźlakiem...Piwna Praha-przewodnik po praskich lokalach z prawdziwym piwem
Przewodnik po miejscach gdzie warzy się i serwuje dobre piwo-Polskie Minibrowary
Piwne podróże po Czechach-Piwne Czechy
Polskie Minibrowary na FB - codziennie nowe informacje!Comment
-
-
Ocena z ARTomatu
Kolor: Mógłby być trochę ciemniejszy. Jest to raczej dolna granica kolorystycznej rozpiętości dunkelweizena, choć piwo i tak jest oczywiście ciemniejsze niż najciemniejsze weizeny. Zważywszy, że kolor oraz profil smakowy pochodzą z ciemnego słodu pszenicznego, a nie ze słodów barwiących, to nie będę się zbytnio czepiał. [4]
Piana: Niezbyt wysoka, ale stosunkowo trwała. Do samego końca pozostaje odrobina. [4]
Zapach: Bardzo fajna, ostra kompozycja fenolowa. Jest dużo goździków, są wyczuwalne banany. "Ciemność" nie jest mocno wyczuwalna, ale zapach różni się od klasycznego weizena. [4.5]
Smak: Pełny, z leciutką goryczką wynikającą z zastosowania ciemnego słodu pszenicznego. Pod względem nut typowo weizenowych balans przesunięty bardziej w stronę goździków. Finisz to solidna chlebowość, przypominająca dobry razowiec. [5]
Wysycenie: Bardzo wysokie i bardzo dobrze. [5]
Opakowanie: Jak zwykle 5 za całokształt Bierhalle. [5]
Uwagi: Na mój gust piwo jest troszkę za mało "ciemne", ale i tak oceniam wysoko, bo w stylu się mieści, a poza tym rozumiem argumentację Krzysztofa.
Moja ocena: [4.675]Comment
-
Właśnie wróciłem z Arkadii. Dunkel Weizen wyśmienity, wyjątkowo udana warka. Łagodna goryczka, wytrawność bez zbyt wyrażnych nut gożdzikowych. Jednym słowem very smooth !Kolega z żoną, zupełnie niepiwni, posłuchali mojej rady i zamówili zamiast wina właśnie to piwo. Skończyło się na trzech litrowych kuflach na głowę i znakomitych humorach W knajpce zabrakło dzisiaj miejsc. Większość ludzi piła właśnie tego pszeniczniaka. Jutro warzony jest Weizen, wory ze słodem już leżą na podestach.
Gratulacje dla Krzysztofa !Comment
Comment