Bierhalle Warszawa, Dunkel Weizen

Collapse
X
 
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts
  • Krzysztof
    Major Piwnych Rewolucji
    • 2001.04
    • 1689

    Bierhalle Warszawa, Dunkel Weizen

    W dniu dzisiejszym w sprzedaży trafiło piwo Dunkel Weizen.
    Last edited by Krzysztof; 2005-10-19, 17:29.
    Jesteś zainteresowany browarem restauracyjnym napisz do mnie. Znam to od podszewki.
    www.twojmalybrowar.pl
  • becik
    Generał Wszelkich Fermentacji
    🍼🍼
    • 2002.07
    • 14999

    #2
    szkoda, że nie było o tym informacji w samym lokalu, byłem dziś w Bierhalle po 16 i w ofercie był tylko Weizen (podpisuję się pod polskojęzycznymi nazwami)
    Gdybyśmy nie mieli Warszawy w Generalnym Gubernatorstwie, to nie mielibyśmy 4/5 trudności, z którymi musimy walczyć. Warszawa jest i pozostanie ogniskiem zamętu, punktem, z którego rozprzestrzenia się niepokój w tym kraju - Hans Frank 14.12.1943 http://zamkidwory.forumoteka.pl

    Comment

    • Małażonka
      Major Piwnych Rewolucji
      • 2003.03
      • 4602

      #3
      Weizen to oryginalna nazwa stylu, podobnie jak ale, pils, lager czy stout, więc o czym tu dyskutować?

      Jeśli zaś chodzi o samo piwko (Art - znowu powtórzę post, jak dodasz możliwość oceny ):
      - barwa (4 - ciut za jasne) złotawo-miedziana, piwo mętne, opalizujące
      - piana (5) tak jak w jasnej wersji: biała, bardzo gęsta, do końca degustacji utrzymująca się na powierzchni piwa i pozostawiająca piękne kręgi na szkle
      - zapach (5) świeży, pszeniczny, z lekkimi nutami owocowymi i aromatem chmielowym
      - smak (5) wyważony: nuty słodowe przeplatają się z bananowo-goździkowymi, miły akcent chmielowy pięknie uzupełnia bogactwo smaku. Kolejna rewelacja!
      - nagazowanie (5) - jak w jasnej wersji: przyjemnie szczypie w język, nie powodując przy okazji uczucia przepełnienia w żołądku
      - opakowanie (4,5) - nadal czekam na szkło firmowe


      Kolejne gratulacje, Krzysztof!
      Last edited by Małażonka; 2005-10-20, 07:48.

      Comment

      • Krzysztof
        Major Piwnych Rewolucji
        • 2001.04
        • 1689

        #4
        Winny Wam jestem parametry tego piwa:
        Ekstrakt: 12,8 % wag.
        Alkohol: 5,2-5,4 % vol.
        Jesteś zainteresowany browarem restauracyjnym napisz do mnie. Znam to od podszewki.
        www.twojmalybrowar.pl

        Comment

        • becik
          Generał Wszelkich Fermentacji
          🍼🍼
          • 2002.07
          • 14999

          #5
          byłem przed 18.30 i wypiłem z oceną zaczekam, aż ART doda do ART-omatu
          Gdybyśmy nie mieli Warszawy w Generalnym Gubernatorstwie, to nie mielibyśmy 4/5 trudności, z którymi musimy walczyć. Warszawa jest i pozostanie ogniskiem zamętu, punktem, z którego rozprzestrzenia się niepokój w tym kraju - Hans Frank 14.12.1943 http://zamkidwory.forumoteka.pl

          Comment

          • emes
            Major Piwnych Rewolucji
            • 2003.08
            • 4275

            #6
            Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika Małażonka
            Weizen to oryginalna nazwa stylu, podobnie jak ale, pils, lager czy stout, więc o czym tu dyskutować?
            ...
            Weizen to po niemiecku po prostu pszenica, więc ja tu zupełnie nie widzę nic oryginalnego w tej nazwie, a tym bardziej stylu

            Comment

            • becik
              Generał Wszelkich Fermentacji
              🍼🍼
              • 2002.07
              • 14999

              #7
              Ocena z ARTomatu

              Kolor: jak na dunkel weizen barwa koloru toffi (bądź krówkowa) zupełnie nie pasuje, całkowicie nieprzejrzyste [3]
              Piana: zwarta, drobna,mocno sięmutrzymuje,zostawia mocne refleksy na sciance [4.5]
              Zapach: mocny, intensywny, owocowo-bananowo-slodowo-chmielowy [4.5]
              Smak: bez zarzutu, pełne w smaku, mocny posmak dający wrażenie mocno owocowego,lekko kwaskowe [5]
              Wysycenie: bez zarzutu [5]
              Opakowanie: nie bedę wybrzydzać na piwo warzone na miejscu, dla mnie nie musi być w firmowym szkle, masmakować a wygląd i tak jest doskonały [5]
              Uwagi: kolejny doskonały produkt Bierhalle,nieco byłem rozczarowany barwą tego piwa gdyż dla mnie dunkel to dunkel,może bedzie jeszcze ciemniejszy

              Moja ocena: [4.675]
              Gdybyśmy nie mieli Warszawy w Generalnym Gubernatorstwie, to nie mielibyśmy 4/5 trudności, z którymi musimy walczyć. Warszawa jest i pozostanie ogniskiem zamętu, punktem, z którego rozprzestrzenia się niepokój w tym kraju - Hans Frank 14.12.1943 http://zamkidwory.forumoteka.pl

              Comment

              • Krzysztof
                Major Piwnych Rewolucji
                • 2001.04
                • 1689

                #8
                Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika becik
                Kolor: jak na dunkel weizen barwa koloru toffi (bądź krówkowa) zupełnie nie pasuje, całkowicie nieprzejrzyste [3]
                Piana: zwarta, drobna,mocno sięmutrzymuje,zostawia mocne refleksy na sciance [4.5]
                Zapach: mocny, intensywny, owocowo-bananowo-slodowo-chmielowy [4.5]
                Smak: bez zarzutu, pełne w smaku, mocny posmak dający wrażenie mocno owocowego,lekko kwaskowe [5]
                Wysycenie: bez zarzutu [5]
                Opakowanie: nie bedę wybrzydzać na piwo warzone na miejscu, dla mnie nie musi być w firmowym szkle, masmakować a wygląd i tak jest doskonały [5]
                Uwagi: kolejny doskonały produkt Bierhalle,nieco byłem rozczarowany barwą tego piwa gdyż dla mnie dunkel to dunkel,może bedzie jeszcze ciemniejszy

                Moja ocena: [4.675]
                Drogi Kolego! podczas wizyty w bierhale mówiłem że to piwo nie miało być typu "schwarz" lecz stonowane, koloru bursztynowego.
                Jeżeli zapach odpowiada to czemu tylko "4,5"

                Proponując ten kolor chciałem wyciągnąć głębię z tego piwa. Nie chcę dobarwiać piwa słodem. Obok koloru jest smak. Przy użyciu barwiącego słodu smak traci charakter... słodowy a czuje sie przypaleniznę.
                Last edited by Krzysztof; 2005-10-21, 02:20.
                Jesteś zainteresowany browarem restauracyjnym napisz do mnie. Znam to od podszewki.
                www.twojmalybrowar.pl

                Comment

                • Krzysztof
                  Major Piwnych Rewolucji
                  • 2001.04
                  • 1689

                  #9
                  Co do szkła to czekam na to tak samo jak Wy - czyli My wszyscy czekamy na to samo. Przosze nie obnizajcie oceny za szkło. Czy obnizka oceny za szkło ma tą samą wartość co za smak i zapach?
                  Jako piwowar wybrałem drogę: najpierw do kufla czy szklanki a następnie samo szkło.
                  Myślę, że Wasze kubki smakowe zaznały.... rozkoszy a to jest podstawą.
                  Jesteś zainteresowany browarem restauracyjnym napisz do mnie. Znam to od podszewki.
                  www.twojmalybrowar.pl

                  Comment

                  • Małażonka
                    Major Piwnych Rewolucji
                    • 2003.03
                    • 4602

                    #10
                    Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika Krzysztof
                    (...) Czy obnizka oceny za szkło ma tą samą wartość co za smak i zapach?(...)
                    Nie, Krzysztofie - Artomat to przewrotne urządzenie, z tego co zauważyłam ocena za smak czy zapach ma większą wartość, niż za barwę czy opakowanie

                    Comment

                    • becik
                      Generał Wszelkich Fermentacji
                      🍼🍼
                      • 2002.07
                      • 14999

                      #11
                      Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika Krzysztof
                      Drogi Kolego! podczas wizyty w bierhale mówiłem że to piwo nie miało być typu "schwarz" lecz stonowane, koloru bursztynowego.
                      Jeżeli zapach odpowiada to czemu tylko "4,5"

                      Proponując ten kolor chciałem wyciągnąć głębię z tego piwa. Nie chcę dobarwiać piwa słodem. Obok koloru jest smak. Przy użyciu barwiącego słodu smak traci charakter... słodowy a czuje sie przypaleniznę.
                      Drogi Krzysztofie, podczas wizyty usłyszałeś, że piwa w Bierhalle są doskonałe i takie są. Sam popatrz na ich oceny nie tylko dodane przeze mnie ale i przez innych uzytkowników. Są bliskie ideału. Dlatego zaglądam do Bierhalle teraz nawet to i na jedno szybkie w drodze z pracy do domu. Na obu juz pitych przeze mnie gatunkach przy smaku postawiłem 5. Bo w smaku są idealne. A właśnie smak jest najważniejszym elementem w piwie.
                      Jeśli chcesz abym umotywował swoje oceny przy Dunkel Weizen proszę bardzo.
                      Piana dlaczego 4,5 a nie 5? - 5 otrzymał weizen bo w tamtym piana była idealna, to taka która nie tylko długo się utrzymuje ale i pozostawia piękne kręgi na szkle po każdym łyku. Dunkel takich kręgów nie zostawiał.
                      Zapach dlaczego 4,5, a nie 5? - Zapach był mocny, intensywny właśnie taki jaki lubię, ale jak dla mnie zbyt mocno owocowy.
                      I oczywiscie sprawa koloru, tak jak rozmawialismy rozumiem, ze taki miał być i całość wyglądała super. Tylko dla mnie dunkel o takiej barwie był totalnym zaskoczeniem bo do tej pory kazdy dunkel weizen jaki piłem był ciemny (i to w wersjach butelkowych jak i w różnych browarach restauracyjnych) i stąd taka moja ocena, która jest tylko moją własną subiektywną oceną podyktowaną wczesniejszymi spotkaniami z tym gatunkiem.
                      Więc tak się nią nie przejmuj bo akurat w tym wypadku kolor przy smaku to detal. Mimo, że nie ciemne to i tak wygląda świetnie.

                      I muszę dodać jeszcze jedna istotną rzecz, temperatura w jakiej podawane jest piwo jest idealna.
                      Last edited by becik; 2005-10-21, 08:26.
                      Gdybyśmy nie mieli Warszawy w Generalnym Gubernatorstwie, to nie mielibyśmy 4/5 trudności, z którymi musimy walczyć. Warszawa jest i pozostanie ogniskiem zamętu, punktem, z którego rozprzestrzenia się niepokój w tym kraju - Hans Frank 14.12.1943 http://zamkidwory.forumoteka.pl

                      Comment

                      • Pucak
                        Sierżant Pijalniowy Zaprawiacz
                        • 2002.12
                        • 242

                        #12
                        Miłe panie z obsługi pozwoliły mnie i koledze wejść do Bierhalle po 18:30, wypiliśmy po 2 piwka - były wyśmienite.
                        Lokal, obsługa i piwko piątka z plusem, będę częstym gościem tego przybytku!

                        Comment

                        • Krzysztof
                          Major Piwnych Rewolucji
                          • 2001.04
                          • 1689

                          #13
                          Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika becik

                          I muszę dodać jeszcze jedna istotną rzecz, temperatura w jakiej podawane jest piwo jest idealna.

                          Chciałem się do tego odnieść tak informacyjnie. Piwo trafia do barów przy pomocy tzw. "bierpythonów" ze zbiorników lezakowych wprost do barów. Owe "bierpythony" to wiązki rurek z piwem oraz biegnące obok ich rurki z wodą o temperaturze około 2C, która cyrkulując nie pozwala na podgrzanie się piwa podczas "transportu" do kranów w nalewaku. Sam kran w nalewaku tez jest chłodzony tą samą wodą. W chwili obecnej kiegy temperatury są umiarkowane to i znaczenie jest umierkowane ale latem kiedy bedą się gały np. 25 -30 C takie zimne piwo to marzenie...
                          Jesteś zainteresowany browarem restauracyjnym napisz do mnie. Znam to od podszewki.
                          www.twojmalybrowar.pl

                          Comment

                          • becik
                            Generał Wszelkich Fermentacji
                            🍼🍼
                            • 2002.07
                            • 14999

                            #14
                            przy dzisiejszym spozywanym weizen dunkel piana zostawiała krązki na szkle,więc oceniam ją na 5, teraz wiem, że rzecz nie w samym piwie tylko w szkle
                            Gdybyśmy nie mieli Warszawy w Generalnym Gubernatorstwie, to nie mielibyśmy 4/5 trudności, z którymi musimy walczyć. Warszawa jest i pozostanie ogniskiem zamętu, punktem, z którego rozprzestrzenia się niepokój w tym kraju - Hans Frank 14.12.1943 http://zamkidwory.forumoteka.pl

                            Comment

                            • zythum
                              Pułkownik Chmielowy Ekspert
                              • 2001.08
                              • 8305

                              #15
                              Ja powiem tyle - świetne PIWO. Nie używam Artomatu bo jednak w tym przypadku ocena barwy może być kontrowersyjna.
                              To inaczej miało być, przyjaciele,
                              To nie o to walczyliśmy, burząc mur,
                              Nie ma pracy, nie ma chleba, próżny trud!
                              Czy naprawdę aż tak wiele chcemy?
                              Chleba i pracy chcemy! Pracy i chleba!

                              Rządzący światem samowładnie
                              Królowie banków, fabryk, hut
                              Tym mocni są, że każdy kradnie
                              Bogactwa, które stwarza lud.

                              Comment

                              Przetwarzanie...