Całkiem dobre piwo, ale czy aż taka rewelacja? Na plus bez wątpienia goryczka, ale Żywe jest takie... świeże A ZL tego brakuje. Raczej nie wrócę.
Amber, Złote Lwy
Collapse
X
-
Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika Rycho_128 Wyświetlenie odpowiedziZaobserwowałem dzisiaj tu po raz pierwszy Złote Lwy w butelce zwrotnej (takiej, jak inne Ambery, np. Remus, Harde czy Red). Cena spadła w związku z tym do 2,60 + kaucja.Last edited by Pendragon; 2009-12-23, 18:31.
moje piwne mapy // Piwny Informator (facebook) // Browarek Camelot
Lepiej siedzieć w gospodzie nad piwem i rozmyślać o kościele, niż siedzieć w kościele myśląc o gospodzie
Comment
-
-
A jaki jest ten próg? Bo wiem tylko o 20 tys.
Lepiej siedzieć w gospodzie nad piwem i rozmyślać o kościele, niż siedzieć w kościele myśląc o gospodzie
Comment
-
-
I tu mnie masz. Najświeższy dokument, jaki znalazłem, mówi o 4 progach (stan na 2008)
1) do 20.000 hl piwa - w wysokości 25,00 zł/hl;
2) do 70.000 hl piwa - w wysokości 12,50 zł/hl;
3) do 150.000 hl piwa - w wysokości 10,00 zł/hl;
4) do 200.000 hl piwa - w wysokości 7,50 zł/hl.
Comment
-
-
Dzięki za linka, ale dane w nim są nieaktualne. Ale dzięki niemu znalazłem nowsze i przeniosłem temat do nowego wątku: http://www.browar.biz/forum/showthread.php?p=871347
Comment
-
-
Mam wrażenie, że Amber kręci jakieś lody z tym piwem. Raz jest to bardzo smaczny wyrób, taki jaki znamy od lat, czyli coś na bazie Żywego, a czasami świństwo jakby na bazie Hardego (przy czym takiego najmniej udanego - puszkowy extra strong?), ew. Remusa, który jest co prawda lepszy, ale ma też takie posmaki.
Warka z datą 10.05 jest bardzo smaczna - w starym stylu, natomiast czerwcowej (dokładnej daty nie pamiętam już niestety) pić się nie da.
Wychodzi na to, że pod ta marką leje się co wlezie, czyli to czego chcemy się aktualnie pozbyć - bardzo nieładnie! Amber dostaje żółtą kartkę. Tym niemniej idę kupić z 10 butelek tego z datą 10.05 póki jeszcze jest
Jedyny plus, że za ten udany produkt jego lub "podróbę" nie każą mi już płacić około 3.30 zł (w najtańszym wydaniu), tylko 2.35.Last edited by Pendragon; 2010-02-03, 23:03.
Comment
-
-
Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika Pendragon Wyświetlenie odpowiedziMam wrażenie, że Amber kręci jakieś lody z tym piwem.„Wam kury szczać prowadzić, a nie politykę robić”
"Pamiętaj, że piwo, które nawarzysz inni pić będą-nawarzone zatem winno być więcej niż dobre".
Nie jestem certyfikowanym sędzią PSPD.
Comment
-
-
Ocena z ARTomatu
Kolor: Ciemne złoto - tak właśnie według mnie powinno wyglądać jasne piwo tupu lager. [4.5]
Piana: Podczas nalewania dużo grubej piany, która jednakowoż znika dość szybko. Coś jednak z niej pozostaje, a delikatny kożuszek towarzyszy aż do dna szklanki. [4.5]
Zapach: Przyjemy chmielowy zapach, świeży i rześki. [4]
Smak: Mocna goryczka, która jednak nie utrzymuje się zbyt długo i zanika z gracją. Niezbyt treściwie - chyba właśnie takie powinno być. [3.5]
Wysycenie: Trochę za mało, żeby podtrzymać pianę, ale wystarczająco, żeby było rześko na języku. Jak na mój gust mogłoby być trochę więcej. [3.5]
Opakowanie: Butelka bezzwrotna w stylu, który kiedyś nazywaliśmy "długie noże" robi bardzo dobre wrażenie. Czarna etykieta zapowiada nieco innego typu piwo, więc trzeba przeczytać opis - plus za wszystkie informacje na kontretykiecie. Ilość marketingowego bełkotu - w normie. [3.5]
Uwagi: Wspaniałe pozytywne zaskoczenie - spodziewałem się kolejnego marketingowego produktu z serii "siła tradycji", a tymczasem mamy solidnego lagera, którego przyjemnie się pije.
Moja ocena: [3.825]
Comment
-
-
Czyli Amber w teren wysyła Złote Lwy nadal w butelkach NRW, a w najbliższą sobie okolicę w zwrotnych.
Mi taki układ pasuje, bo dzięki temu to piwo nie kosztuje 3,30 tylko 2,35Last edited by Pendragon; 2010-06-02, 17:08.
Comment
-
-
Bardzo smaczny browarek. Często sięgam po to ,co ma ciut więcej nić te 5-6 procent ,ale że Amber robi nawet niezłe piwa to sięgnąłem i po ten produkt. Bardzo smaczny. Lepszy niż chociażby Remus czy Amber Red. Na pewno nie po raz ostatni pity.
Comment
-
-
Ocena z ARTomatu
Kolor: wzorowy lager`owy, jasny bursztyn [5]
Piana: na początku ładna, po chwili kożuch grubości 5mm i kożuszek, wysoka ocena za to że do końca nie dopuszcza powietrza do lustra trzymając kożuszek na całej powierzchni. [4.5]
Zapach: wyraźny słodowy, intensywny, czuje wiśniowe nuty, bardzo ładny zapach, ciągle nos w kuflu [4.5]
Smak: Bardzo pełny, mały minus za zbyt słodkawy smak i trochę niską goryczkę, przyjemny wiśniowy posmak hmmm. [4]
Wysycenie: Poprawne [4]
Opakowanie: Tu najsłabszy punkt, no mnie się nie podoba ale odrażająca też nie jest, plus za informacje i kapsla [3]
Uwagi: Piwo warte uwagi, będę często powracał. Ma charakter.
Moja ocena: [4.225]
Comment
-
-
Ocena z ARTomatu
Kolor: mocny złoty, klarowny [4.5]
Piana: gryba gęsta i duża piana, do końca utrzymujący sie leciutki korzuszek (nie pierścień jak w większości) [5]
Zapach: chmielowy z nutami słodu [4.5]
Smak: od słodu przechodzący w miłą dla języka goryczkę [4.5]
Wysycenie: odpowiednie, utrzymujące się do samego końca [4.5]
Opakowanie: stylowe, poprawne, wyraziste. Wszystkie informacje podane [4]
Uwagi:
Moja ocena: [4.525]
Comment
-
-
Ocena z ARTomatu
Kolor: Ciemnozłoty. [4.5]
Piana: Średniopęcherzykowa, szeleszcząca i średniotrwała. Na początku lekko osadza się na szkle. Po kilku minutach opada do małego kożuszka, który zostaje dość długo. Zostaje mały pierścień. [4]
Zapach: Aromatyczny, chmielowo-słodowy, później bardziej słodowy. Ogólnie przyjemny. [4]
Smak: Z początku lekka słodycz, zakończona przyjemną goryczą. Smaczne. Piłem wcześniej z beczki we Wrocławiu i słodycz z początku nie była wyczuwalna. [4]
Wysycenie: Mimo, że bąble świrują w kuflu jednak w smaku nie jest wysokie, ale wystarczające. [4]
Opakowanie: Etykieta w czarnej tonacji moim zdaniem się nie wyróżnia, ale wszystkie informacje są podane. Dedykowany kapsel z lwami. [4]
Uwagi:
Moja ocena: [4.025]
Comment
-
Comment