Amber, Złote Lwy

Collapse
X

• Filtruj
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts
  • e-prezes
    Generał Wszelkich Fermentacji
    🥛🥛🥛🥛🥛
    • 2002.05
    • 19261

Mnie tego dnia podszedł bardziej Johannes. Cenowo wolałbym Złote Lwy, ale bez tej wady. U mnie metaliczność była w smaku.

Comment

• martadella
      Szeregowy Piwny Łykacz
      • 2013.09
      • 12

Ocena z ARTomatu

Kolor: Klarowne złoto [4]
      Piana: Niezbyt trwała jednak gęsta i równomierna [3]
      Zapach: Delikatny, mało intensywny, słodowy [3]
      Smak: Stonowane, treściwe, goryczka na odpowiednim poziomie. [4]
      Wysycenie: Odpowiednie choć ulotne. [4]
      Opakowanie: Czysta czytelna złota etykieta [4]
      Uwagi:

Moja ocena: [3.55]

Comment

• Szakali
        Kapitan Lagerowej Marynarki
        • 2013.08
        • 572

Pite wczoraj przy ognisku, w dodatku ciepłe.
        Całkiem przyjemne, niczym nie odrzucało. Metaliczność dawała troszkę o sobie znać..ale względnie przyzwoita alternatywa za 3 zł jak nie ma brackiego.

Comment

• Ravf
          Porucznik Browarny Tester
          • 2013.06
          • 264

Złote Lwy to kolejne piwo, które kiedyś kupowałem a obecnie nie piłem go od ponad półtora roku. Wziąłem je jakiś czas temu na promocji w Kauflandzie za 2,79 właśnie w celu odświeżenia sobie jego smaku.

Do rzeczy. Barwa złota, klarowna. Piana dość spora, drobna, opada do krążka i tak pozostaje, oblepia szkło. Zapach słodowy, całkiem przyjemny. Smak również słodowy, goryczka niska. Wysycenie średnie. Opakowanie to bezzwrotna "amberowska" butelka. Etykieta jakaś monotonna ale może być. Na kontrze ogólny skład, opis i temperatura spożycia - 9. Kapsel - 20 lat Browaru Amber.

Prawdę mówiąc jestem zaskoczony. Nie spodziewałem się wiele po tym piwie a jest naprawdę dobre jak na jasnego lagera. W kontekście ceny za którą je kupiłem to już w ogóle bardzo dobre. Sporo lepsze od Niefiltrowanego Miłosława, którego ostatnio piłem. Myślę, że od czasu do czasu je kupię i to bez promocji.

Comment

• Szakali
            • 2013.08
            • 572

Tego miłosławia niefiltrowanego to nawet nie porównuj, bo tego to się pić nie da prawie wcale...
            A te złote lwy faktycznie całkiem pijalne i alternatywa jakaś jest od bidy

Comment

• Ravf
              • 2013.06
              • 264

Już próbowałem Oczywiście nic specjalnego ale i tak myślę, że jest dużo lepsze od koncerniaków. Można wypić ale Złote Lwy lepsze.

Comment

• Szakali
                • 2013.08
                • 572

Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika Ravf Wyświetlenie odpowiedzi
                Już próbowałem Oczywiście nic specjalnego ale i tak myślę, że jest dużo lepsze od koncerniaków. Można wypić ale Złote Lwy lepsze.
                Dla mnie było obrzydliwie mdłe, ale też wypiłem 2 butelki bo szkoda było zmarnować

Comment

• Puszek_72
                  • 2012.02
                  • 269

Ocena z ARTomatu

Kolor: Złoty klarowny [4.5]
                  Piana: Na początku ładna ale szybko się redukuje do kożuszka [3.5]
                  Zapach: Słód chmielu nie czuć z butelki czułem drożdże [3]
                  Smak: Pierwszy łyk obiecujący ale im dalej tym gorzej, smaki słodowe, troszkę kwaskowaty jakaś piwnica się przebija ale nieprzyjemnie. Są jakieś smaki ale nie współgrają, zostawia mało przyjemny posmak [3]
                  Wysycenie: Na początku OK ale na finiszu brakuję [4]
                  Opakowanie: W porządku dość pełna informacja, ale jakoś mnie nie urzekło to złoto, kapsel na 20 lecie browaru [4]
                  Uwagi: Bardzo przeciętne piwo

Moja ocena: [3.225]

Comment

• WojciechT
                    Major Piwnych Rewolucji
                    • 2012.09
                    • 2546

Ocena z ARTomatu

Kolor: Jasnozłoty, klarowny. [5]
                    Piana: Biała, na poczku wysoka, bardzo szybko redukuje się do niemalże zera. Poszarpana. [2.5]
                    Zapach: Słodowo-landrynkowy z lekką ziołową chmielowością i nutą skarpetek. Bardzo słaby zapach. [2.5]
                    Smak: Mocno słodowy i trochę kwaskowaty. Goryczki prawie nie ma. Puste to piwo strasznie; smakuje tylko odrobinę lepiej od takiej warki. [2.5]
                    Wysycenie: Za niskie... [4]
                    Opakowanie: Straszny bzdury na opakowaniu. Skład podany, acz bez szczegółów. Etykieta nawet ładna. [3.5]
                    Uwagi: Wydaje mi się, że kiedyś smakowało mi bardziej...

Moja ocena: [2.75]

Comment

• m00ku
                      Szeregowy Piwny Łykacz
                      • 2015.01
                      • 20

Ocena z ARTomatu

Kolor: Jasnozłocisty, idealnie klarowne. [5]
                      Piana: Na początku obfita, lecz szybko zredukowała się do cieniutkiego kożuszka. Ocenę podciągam do trójeczki za ładne oblepianie szkła. [3]
                      Zapach: Intensywnie słodowy, w tle delikatny (zbyt delikatny!) aromat chmielowy. [3.5]
                      Smak: Piwo pełne w smaku, na początku delikatna słodycz, która przechodzi w średnio intensywną, nieco zalegającą goryczkę. Niestety trochę metaliczne w smaku. [4]
                      Wysycenie: Wysokie, przeszkadza przy pierwszych łykach, polecam odgazować nieco przy nalewaniu. [3.5]
                      Opakowanie: Ciekawa, błyszcząca etykieta, niestety odkleja się na rogach. Z tyłu niezbyt dużo informacji, jest za to klasyczna opowieść o tradycji. [4]
                      Uwagi: Piwo kupione za 3,15zł w sieci Carrefour, być może dlatego wypadło dość słabo. Kiedyś piłem to piwo kupione w lokalnym sklepie i wydawało mi się bardziej chmielowe i bez metalicznego posmaku.

Moja ocena: [3.75]

Comment

• marqqq
                        • 2014.12
                        • 677

Fajny smak, lekko słodkawy, potem faktycznie minimalna goryczka.
                        Kwasu brak.
                        Wersja z Lidla, w dodatku przeceniona.
                        Na plus.

Comment

• Obywatel1978
                          • 2007.09
                          • 288

Taki urok tej rodziny piw z Ambera - czy to będą Złote Lwy, Johannes czy Żywe - wszystkie są mocno słodowe, ale jednocześnie w tej słodowości dość przyjemne. Żeby po nie sięgnąć muszę mieć jednak wybitną ochotę na tego rodzaju piwo. Na co dzień raczej się nie da.

Comment

• Krol_parkietu
                            Szeregowy Piwny Łykacz
                            • 2015.05
                            • 15

Ocena z ARTomatu

Kolor: słomkowy [4]
                            Piana: bardzo długo utrzymująca się piana [4.5]
                            Zapach: piwny [4]
                            Smak: gorzki w czosn [2.5]
                            Wysycenie: wysokie steżenie CO2 [4]
                            Opakowanie: browar Amber specjalność regionu to haslo promujące złote lwy. Ładna złocista etykieta z kolei sama butla podobna do piwa książecego [4]
                            Uwagi: w smaku czuć wyraźną gorycz,piana długo przykrywa górną powieszchnię. Moja subiekiektywna ocena jest na nie z uwagi na posmak alkoholu i za duża gorycz

Moja ocena: [3.45]

Comment

• yoda79
                              D(r)u(c)h nieuchwytny
                              • 2013.01
                              • 861

Goryczka to tam jest niewiele większa niż w wojaku, ale ok
                              Last edited by yoda79; 2015-06-11, 20:52.

Comment

• Pivotal
                                D(r)u(c)h nieuchwytny
                                • 2013.05
                                • 671

Ocena z ARTomatu

Kolor: Złoty, przejrzysty z drobinkami. [3.5]
                                Piana: Wysoka, trwała, drobnoziarnista o barwie złamanej bieli, nieźle obkleja szkło, utrzymała się do końca. [4]
                                Zapach: Słodowy, zbożowy oraz lekko kwiatowy. Słodkawy o nieco ponadprzeciętnej mocy [3]
                                Smak: Z dominującym słodem, lekko owocowymi nutami i zbożowym akcentem. Piwo słodkawe z niewielką goryczką. [3.5]
                                Wysycenie: Dobre do samego końca. [4.5]
                                Opakowanie: Firmowe z tłoczeniami. Złote etykiety z podstawowym składem, kapsel z nadrukiem. [4]
                                Uwagi: Data do 11.08.2016, wypite 27.05'16. Było słodko, ale nie mdliło. Napisali, że użyli chmiel aromatyczny i goryczkowy, ale jakoś trudno się ich doszukać. **176**

Moja ocena: [3.45]

Comment

Przetwarzanie...
                                X