Bierhalle Warszawa, Pils

Collapse
X
 
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts
  • adam16
    Pułkownik Chmielowy Ekspert
    • 2001.02
    • 9865

    #16
    Ocena z ARTomatu

    Kolor: Powtórzę za Grzechem - Złociste. [4.5]
    Piana: Prawidłowa. Biała, trwała, choć mogłaby być nieco drobniejsza. [4.5]
    Zapach: Bardzo, bardzo słodowy i to mi bardzo, bardzo pasuje. [5]
    Smak: Pewnie piliśmy pilsa po różnym czasie leżakowania (ten którego piłem leżakował dłużej niż przeciętnie), ale był bardzo intensywnie słodowy, goryczka z chmielu tylko zaznaczona. Ale to jest to co ja lubię [5]
    Wysycenie: Prawidłowe. [5]
    Opakowanie: Przyjechało z Warszawy w ładnej butli. [4.5]
    Uwagi: Pite jakiś czas temu dzięki uprzejmości Krzysztofa, w Katowicach. Tu od razu zaznaczę, że Pils z Katowic jest bardzo podobny do warszawskiego

    Moja ocena: [4.9]
    Last edited by adam16; 2006-09-26, 20:44.
    Browar Hajduki.
    adam16@browar.biz
    Wspieraj swój Browar! Stań się Premium - Użytkownikiem!

    Krasnoludki są na świecie, a w każdym razie w Chorzowie ;) a dowodem jest to, iż do domowego piwa siusiają :D - mam KWASIŻURA :D

    Comment

    • docent
      Pułkownik Chmielowy Ekspert
      • 2002.10
      • 5205

      #17
      Od dwóch tygodni, zarówno w Arkadii jak i na Nowym Świecie można posmakować nowego/starego Pilsa. Cholernie się cieszę że powrócono to tego charakteru jaki pils z Bierhalle miał przez pierwsze miesiące. Zdecydowanie goryczkowy o przyjemnym chmielowym aromacie przywodzi na myśl mocno chmielone czeskie pilsy. Pychota!
      Piwna Praha-przewodnik po praskich lokalach z prawdziwym piwem
      Przewodnik po miejscach gdzie warzy się i serwuje dobre piwo-Polskie Minibrowary
      Piwne podróże po Czechach-Piwne Czechy
      Polskie Minibrowary na FB - codziennie nowe informacje!

      Comment

      • Krzysztof
        Major Piwnych Rewolucji
        • 2001.04
        • 1689

        #18
        Pracowało się, pracowało aż się wypracowało.
        Jesteś zainteresowany browarem restauracyjnym napisz do mnie. Znam to od podszewki.
        www.twojmalybrowar.pl

        Comment

        • chlopakzgrochowa
          Szeregowy Piwny Łykacz
          • 2007.04
          • 2

          #19
          Bierhallowy Pils to jedno z najlepszych piw jakie mogę pić w moim kochanym mieście. Wczoraj smakowało wyjątkowo. Finał Ligi Mistrzów i Krzysztof, który mimo że zmęczony tego dnia pokazał leżakownię ...

          Comment

          • żąleną
            D(r)u(c)h nieuchwytny
            • 2002.01
            • 13239

            #20
            Bardzo mi smakuje ostatnia warka, w sumie najbardziej ze wszystkich Bierhallowych piw, choć zwykle najczęściej brałem pszeniczne.

            Ma wydatną goryczkę i po ogrzaniu przyjemną słodowość. We wcześniejszych wersjach nie pasowała mi właśnie słodowość, była jakaś taka zatęchła, nieprzyjemna. Teraz jest optymalnie.

            Mała uwaga - w lokalu na Nowym Świecie było wyraźnie mniej zmrożone niż w Arkadii. Oczywiście z dużą korzyścią dla smaku.

            Comment

            • Krzysztof
              Major Piwnych Rewolucji
              • 2001.04
              • 1689

              #21
              Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika żąleną
              Bardzo mi smakuje ostatnia warka, w sumie najbardziej ze wszystkich Bierhallowych piw, choć zwykle najczęściej brałem pszeniczne.

              Ma wydatną goryczkę i po ogrzaniu przyjemną słodowość. We wcześniejszych wersjach nie pasowała mi właśnie słodowość, była jakaś taka zatęchła, nieprzyjemna. Teraz jest optymalnie.

              Mała uwaga - w lokalu na Nowym Świecie było wyraźnie mniej zmrożone niż w Arkadii. Oczywiście z dużą korzyścią dla smaku.
              Piwo w Arkadii podawane jest do kufli prosto z tanków leżakowych, gdzie panuje temperatura optymalna dla leżakowania piwa. W lokalu na Nowym wiecie piwo jest chłodzone przy pomocy schładzarki przepływowej. Stąd wynika różnica w temperaturze podawania piwa.
              Jesteś zainteresowany browarem restauracyjnym napisz do mnie. Znam to od podszewki.
              www.twojmalybrowar.pl

              Comment

              • żąleną
                D(r)u(c)h nieuchwytny
                • 2002.01
                • 13239

                #22
                Dzięki za wyjaśnienie. Nie ma możliwości technologicznej innego podawania piwa w Arkadii?

                Comment

                • Krzysztof
                  Major Piwnych Rewolucji
                  • 2001.04
                  • 1689

                  #23
                  Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika żąleną
                  Dzięki za wyjaśnienie. Nie ma możliwości technologicznej innego podawania piwa w Arkadii?
                  \


                  Nie ma. Jest to rozwiazanie najlepsze z możliwych ponieważ likwiduje elementy pośrednie tj. kegi schładzarki itd. To rozwiaznie jest stosowane w najlepszych browarach w świecie.
                  Dzieki temu do minimum skrócono drogę z leżaka do kufla.
                  Jesteś zainteresowany browarem restauracyjnym napisz do mnie. Znam to od podszewki.
                  www.twojmalybrowar.pl

                  Comment

                  • delvish
                    Major Piwnych Rewolucji
                    • 2004.11
                    • 3508

                    #24
                    Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika Krzysztof
                    Nie ma. Jest to rozwiazanie najlepsze z możliwych...
                    Pytanie dla kogo jest to najlepsze z możliwych rozwiązań?
                    "You can't be a real country unless you have a beer and an airline - it helps if you have some kind of a football team, or some nuclear weapons, but at the very least you need a beer."
                    (Frank Zappa)

                    "It is not from the benevolence of the butcher, the brewer, or the baker that we expect our dinner, but from their regard to their own interest. We address ourselves, not to their humanity but to their self-love" (Adam Smith)

                    Comment

                    • jacer
                      Pułkownik Chmielowy Ekspert
                      • 2006.03
                      • 9875

                      #25
                      Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika Krzysztof
                      To rozwiaznie jest stosowane w najlepszych browarach w świecie.
                      Nie wiem czy te w Bambergu są najlepsze na świecie ale napewno jedne z najstarszych i tam piwo lano z drewnianych beczek stawianych na barze.
                      Milicki Browar Rynkowy
                      Grupa STYRIAN

                      (1+sqrt5)/2
                      "Nie ma (...) piwa, które smakowałoby wszystkim. Każdy browarnik, który próbuje takie przygotować, skazany jest na klęskę" - Michael Jackson
                      "Dobrzy ludzie piją dobre piwa" - Hunter S. Thompson
                      No Hops, no Glory :)

                      Comment

                      • mrkowal
                        Sierżant Pijalniowy Zaprawiacz
                        • 2009.03
                        • 155

                        #26
                        Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika jacer
                        Nie wiem czy te w Bambergu są najlepsze na świecie ale napewno jedne z najstarszych i tam piwo lano z drewnianych beczek stawianych na barze.
                        Nie tylko W Bambergu ale i w Monachium i w Dusseldorfie i w Kolonii i w wielu innych niemieckich mikrobrowarach co nie zmienia faktu że w browarach restauracyjnych metoda zastosowana jak przez Krzyśka to standard. Piwo jest zimniejsze ale i bardziej przez to odświerzające- ostatnie warki na czeskim słodzie bajka!!!:
                        Ultima forsan

                        Comment

                        • żąleną
                          D(r)u(c)h nieuchwytny
                          • 2002.01
                          • 13239

                          #27
                          Skorzystałem dziś z hepi ałers i nie mogłem się odkleić od tego pilsa. Doskonałe, mocne nachmielenie, takich pilsów mi w Polsce brakuje. Nawet zbyt niska temperatura podania nie przeszkadzała, za to nagazowanie już tak. Szkoda, że w Bierhalle nie leją po czesku, bo piwo jest przez to zbyt ciężkie w odbiorze, człowiek czuje się napompowany.

                          Comment

                          • Pankracy
                            Major Piwnych Rewolucji
                            🥛🥛🥛🥛🥛
                            • 2007.10
                            • 2795

                            #28
                            Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika żąleną
                            Szkoda, że w Bierhalle nie leją po czesku, bo piwo jest przez to zbyt ciężkie w odbiorze, człowiek czuje się napompowany.
                            Nie leją piwa po czesku, ale robią z czeskiego słodu. I to się im chwali.

                            Comment

                            • petrus33
                              Gość
                              • 2008.01
                              • 888

                              #29
                              Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika żąleną
                              Skorzystałem dziś z hepi ałers i nie mogłem się odkleić od tego pilsa. Doskonałe, mocne nachmielenie, takich pilsów mi w Polsce brakuje. Nawet zbyt niska temperatura podania nie przeszkadzała, za to nagazowanie już tak. Szkoda, że w Bierhalle nie leją po czesku, bo piwo jest przez to zbyt ciężkie w odbiorze, człowiek czuje się napompowany.
                              W CH Arkadia piłeś tego pilsa ?

                              Comment

                              • żąleną
                                D(r)u(c)h nieuchwytny
                                • 2002.01
                                • 13239

                                #30
                                Tak jest.

                                Comment

                                Przetwarzanie...