Podchodziłem do tego piwa z pewną taką nieśmiałością i nieufnością... i jestem pozytywnie zaskoczony – z koncerniaków ten zaliczam do lepszych.
Okocim, Zagłoba
Collapse
X
-
Browar Hajduki.
adam16@browar.biz
Wspieraj swój Browar! Stań się Premium - Użytkownikiem!
Krasnoludki są na świecie, a w każdym razie w Chorzowie ;) a dowodem jest to, iż do domowego piwa siusiają :D - mam KWASIŻURA :D -
Ocena z ARTomatu
Kolor: Jak na 13 trochę za jasny ale i tak na szczęście nie słomkowy. [4]
Piana: Tworzy się nawet w sposób taki ,że wylatuje ze szklanki. Ale co z tego skoro po kilkunastu sekundach znika całkowicie. [3]
Zapach: Bardzo przyjemny słodowy. [4.5]
Smak: Trudna decyzja. Wsumie dałbym nawet 3,5 gdyby nie to, że jak na zawartość alkoholu 5,5 % zdecydowanie zbyt mocno czuć alkohol i to w smaku i to w głowie. Wracając do smaku to smakuje jak typowe polskie piwa mocne co z jednej strony nic dziwnego bo ma 13 ekstraktu ale z drugiej patrz wyżej mocno dziwi. W sumie wyraźnie wyczuwalne słodowe nuty, w tle gdzieś goryczka ale wszystko jest takie płaskie i przytłoczone tym smakiem mocnego piwa. [3]
Wysycenie: Zalega na żołądku ale fajnie szczypie w język. [3.5]
Opakowanie: No nie gdyby nie zgrabna butelka byłaby 2 - to ma być Zagłoba sum???????? Do tego blade kolory i taka pustka na etykiecie (brak dobrego wypełnienia tła). [3]
Uwagi: Miałem ogromny problem oceniając to piwo. Trudno się oderwać od wspomnień i starego Zagłoby z którym to piwo nie ma zupełnie nic wspólnego. Ostatecznie postanowiłem oceniać to piwo zapominając o oryginale.
Moja ocena: [3.6]To inaczej miało być, przyjaciele,
To nie o to walczyliśmy, burząc mur,
Nie ma pracy, nie ma chleba, próżny trud!
Czy naprawdę aż tak wiele chcemy?
Chleba i pracy chcemy! Pracy i chleba!
Rządzący światem samowładnie
Królowie banków, fabryk, hut
Tym mocni są, że każdy kradnie
Bogactwa, które stwarza lud.Comment
-
Ja nie rozumiem tego Artomatu Za najważnejsze rzeczy daję 3 czyli smak i piana a piwo dostaje 3,6 Tak naprawdę to oceniam to piwo najwyżej na 3 może 3,2.To inaczej miało być, przyjaciele,
-
Zythum, gdzieś w Warszawie dostałeś to piwo?Gdybyśmy nie mieli Warszawy w Generalnym Gubernatorstwie, to nie mielibyśmy 4/5 trudności, z którymi musimy walczyć. Warszawa jest i pozostanie ogniskiem zamętu, punktem, z którego rozprzestrzenia się niepokój w tym kraju - Hans Frank 14.12.1943 http://zamkidwory.forumoteka.plComment
-
Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika zythumJa nie rozumiem tego Artomatu Za najważnejsze rzeczy daję 3 czyli smak i piana a piwo dostaje 3,6 Tak naprawdę to oceniam to piwo najwyżej na 3 może 3,2.BIRRARE HUMANUM ESTComment
-
Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika becikZythum, gdzieś w Warszawie dostałeś to piwo?
Pinio - dzięki, zaraz zmienię ten zapach na gorszy bo akurat zapach to sie mało w piwie liczy w porównaniu do pianyTo inaczej miało być, przyjaciele,
-
Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika zythumPrzywiezione z Katowic.Last edited by adam16; 2005-12-02, 18:03.Browar Hajduki.
adam16@browar.biz
Wspieraj swój Browar! Stań się Premium - Użytkownikiem!
Krasnoludki są na świecie, a w każdym razie w Chorzowie ;) a dowodem jest to, iż do domowego piwa siusiają :D - mam KWASIŻURA :DComment
-
To był skrót myślowy To gdzie kupowałem to piwo jeszcze pamiętamTo inaczej miało być, przyjaciele,
-
Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika cielakAlk.- 5,5% Eks.- 13,1%
Kolor- ładny, bursztynowy
Piana- krótko żyjąca, drobno ziarnista, pozostaje do końca picia pod postacią małego kożuszka
CO2- dla mnie idealne, widać i czuć na języku
Zapach- wyraźny, chmielowy, lekko alkoholowy(?)
Smak- wyraźny chmielowy, długo pozostaje w kubkach smakowych, fajna, długo odczuwalna goryczka. Dobre.
Opakowanie- but. Okocimska, kapsel firmowy, etykieta nawet (tylko Zagłoba jak dla mnie za młodo wygląda ) nie podobna do poprzedniej wersji.
Nie pamiętam smaku "starego" Zagłoby ale ten mi smakuje. Na etykiecie widnieje napis "Najpełniejsze z pełnych", a na kontrze zachęcają do porównania eks. Zagłoby z innymi piwami. Moim zdaniem czuć ten ekstrakt i długo pozostaje ten smak w gardziołku.
Dobre.
Z tego co wiem dostepne będzie tylko w Małopolsce i Śląsku.Comment
-
Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika MarlinŁZA W OKU SIĘ ZAKRĘCIŁA.DZIŚ KUPIŁEM PO RAZ PIERWSZY NOWEGO ZAGŁOBĘ.KIEDYŚ DAWNO TEMU BYŁO TO PIERWSZE PIWO JAKIE SPRÓBOWAŁEM.
i niech tak wisiComment
-
Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika MarlinŁZA W OKU SIĘ ZAKRĘCIŁA.DZIŚ KUPIŁEM PO RAZ PIERWSZY NOWEGO ZAGŁOBĘ.KIEDYŚ DAWNO TEMU BYŁO TO PIERWSZE PIWO JAKIE SPRÓBOWAŁEM.Comment
-
Ocena z ARTomatu
Kolor: ładna, ciemna słomka [4.5]
Piana: na poczatku pieni się obficie, potem szybko znika [3]
Zapach: chmielowy, ale dość rozmyty [3.5]
Smak: lekka goryczka, ale dominuje nijakość - jak w "Jasnym Pełnym" [3.5]
Wysycenie: bardzo słabe [2.5]
Opakowanie: ciekawe, ale myślałem, że bardziej nawiążą do popredniej szaty [4.5]
Uwagi: Zakupione w LEWIATANIE w DG-Ząbkowicach. Rozczarowało mnie i wydaje mi się, że powrót CO do segmentu pilsów nie będzie udany.
Moja ocena: [3.5]Last edited by Czapayew; 2005-12-20, 07:46."W winie jest mądrość, w piwie siła, a w wodzie są tylko bakterie"
www.zamkoszlaki.com
www.piwnekapsle.netComment
-
Okocim, Zagłoba
Zapach swieży chmielowy, dość intensywny, barwa ciemnozłota, piana biała , drobna utrzymuje się > 3 min, gazowanie drobnymi bąbelkami - daje efekt przyjemnego szczypania w język, orzeźwiające, goryczka średnia, wzrastająca, przyjemne nuty owocowe, dość treściwe ( poprzednie wersje były wyraźnie lżejsze - z lat 90-tych z ekstraktem 11,7 st. i 12,5 st.). Ogólnie pils na przyzwoitym poziomie (jak na piwo produkowane a nie warzone).Comment
-
Jak dla mnie barwa jasno złota(za jasna),wysycenie bardzo dobre,nawet za duże,zapach słodkawo-alkoholowy.W smaku słodkie,dla mnie za słodkie,gdzieś tam czuć goryczkę,piana z początku obfita jednak posyczała i tyle ją widziałem.Etykieta ładna kolorystycznie ,ale ten gość na niej to niby ma być imć Zagłoba...?
Nie spodziewałem się niczego dobrego po tym piwie i cieszę się,że tak się nastawiłem.Dla mnie po prostu oceną będzie trója;jest zupełnie inne w smaku jak pite kilkanaście lat temu,ech jak łatwo wszystko spierd...Last edited by Pogoniarz; 2006-02-01, 11:01.
Prawie jak Piwo
SZCZECINComment
-
Ocena z ARTomatu
Kolor: ostra żenada! wypite ostatnie nie ma nic z bursztynowej barwy, a jedynie jasnozłotą. [2.5]
Piana: początkowo ładna, średniogruba; zostaje przez parę minut, ale znika do śladowych ilości, osadzając się co nieco na ściankach szklanki [4]
Zapach: chmielowy, lekki, nic więcej [3.5]
Smak: stosunkowo spora goryczka, przy pierwszych testach było bardziej słodowe, ale do przełknięcia [3.5]
Wysycenie: więcej niż przyzwoite, choć za grube te bąble [4]
Opakowanie: duży + za podanie ekstraktu, no ale nie musi być tak wielką czcionką reszta przystępnie zaprezentowana, ale wyciąć tego gościa z zagłobą mającego wspólne tylko to, że obaj piją piwo [4.5]
Uwagi: piwko otrzymane na giełdzie, bo sam bym się nie skusił. powtórzę za jakiś czas, bo ta barwa świadczy o tym, że coś skiepścili przy tym piwie. dawniej (jak weszło na rynek) było całkiem znośne.
Moja ocena: [3.575]Comment
Comment