Stary Kraków, Pale Ale

Collapse
X
 
  • Filtruj
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts
  • e-prezes
    Generał Wszelkich Fermentacji
    🥛🥛🥛🥛🥛
    • 2002.05
    • 19270

    Stary Kraków, Pale Ale

    pierwszy łyk i dość specyficzny słodowo-owocowy posmak, lekka goryczka, uwydatniająca się w gardle po przełknięciu. zapach lekko chmielowy, ale przebija kwiatowo-owocowy aromat. po spłukaniu gardła Smoczą Głową i ponownym podejściu dalej czuć wyraźną słodycz, ale jakby coraz mniej. aromaty łagodnieją, ale są dominujące w tym piwie.
    nagazowanie mniejsze niż w Smoczej, stonowane. Piana też słabsza, ale utrzymująca się parę minut jako dywanik i oblepiająca szklankę prawie do końca. Kolor jasno miedziany (było dość ciemno w pomieszczeniu, więc możliwe, że jest ciut jaśniejsze). testowane w Pierwszym lokalu na Stolarskiej idąc od Małego Rynku. Cena 4.5/5.5 zł
  • Shlangbaum
    Pułkownik Chmielowy Ekspert
    • 2005.03
    • 5828

    #2
    Hmmm...piwo na pewno inne niż Smocza Głowa. Jak dla mnie goryczka podobna. Zniknął relakspolowy posmak. Kwiecisty bukiet. Barwa jaśniejsza. Pełniejsze w smaku i chyba słabsze. Na razie tyle. Ocenię jak go więcej popiję (i jak ART'omat będzie to piwo uwzględniał ). Na razie jednak powiem, że lepiej mi podchodziła Smocza Głowa.

    Krakowski Konkurs Piw Domowych !

    Comment

    • ART
      mAD'MINd
      🥛🥛🥛🥛🥛
      • 2001.02
      • 23960

      #3
      jakby była możliwość to wywiedzcie się proszę jakie są parametry alk/akstr. tego piwa
      - Wspieraj swój Browar! Stań się Premium - Użytkownikiem!
      - Moje: zbieranie - Opole & warzenie - Browar Domowy Świński Ryjek ****
      - Uwarz swoje piwo domowe z naszym Centrum Piwowarstwa

      Sprawy dotyczące postów/wpisów/wątków/tematów zgłaszaj proszę narzędziem "Zgłoś [moderatorowi]" (Ikonka flagi przy danym wpisie).

      Comment

      • Shlangbaum
        Pułkownik Chmielowy Ekspert
        • 2005.03
        • 5828

        #4
        Alkohol to 5,8 %

        Krakowski Konkurs Piw Domowych !

        Comment

        • e-prezes
          Generał Wszelkich Fermentacji
          🥛🥛🥛🥛🥛
          • 2002.05
          • 19270

          #5
          Art się trochę ociąga, bo już wczoraj pisałem ekstrakt 15.8 blg i alk. j.w.

          Comment

          • Twilight_Alehouse
            D(r)u(c)h nieuchwytny
            • 2004.06
            • 6310

            #6
            Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika e-prezes
            Art się trochę ociąga, bo już wczoraj pisałem ekstrakt 15.8 blg i alk. j.w.
            Toż to IPA a nie PA Tym chętniej spróbuję.

            Comment

            • ART
              mAD'MINd
              🥛🥛🥛🥛🥛
              • 2001.02
              • 23960

              #7
              Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika e-prezes
              Art się trochę ociąga, bo już wczoraj pisałem ekstrakt 15.8 blg i alk. j.w.
              nie mam w samochodzie internetu, a zamiast na laptoka to wykładam na hosting ;p
              - Wspieraj swój Browar! Stań się Premium - Użytkownikiem!
              - Moje: zbieranie - Opole & warzenie - Browar Domowy Świński Ryjek ****
              - Uwarz swoje piwo domowe z naszym Centrum Piwowarstwa

              Sprawy dotyczące postów/wpisów/wątków/tematów zgłaszaj proszę narzędziem "Zgłoś [moderatorowi]" (Ikonka flagi przy danym wpisie).

              Comment

              • Twilight_Alehouse
                D(r)u(c)h nieuchwytny
                • 2004.06
                • 6310

                #8
                Ocena z ARTomatu

                Kolor: Bursztynek. Ładny, pasuje do stylu. [4.5]
                Piana: Wysoka, drobnoziarnista. Przy nalewaniu wygląda trochę "widgetowo". Niestety dość szybko opada i prawie nic z niej nei zostaje. [3.5]
                Zapach: Bardzo silny, mocno estrowy (kwiatki), poza tym lekko słodowy. Nie zachwyca jednak tak bardzo jak w Amber Ale. [4]
                Smak: Dużo kwiatowych estrów, trochę słodowości, lekka (ale po przełknięciu mocniejsza) goryczka i słaba chmielowość. Poza tym jakby słodkawość. Szczerze mówiac piwo o wiele mniej mi przypasowało niż Amber Ale. Bardzo mnie dziwi tak niski stopień odfermentowania, bo w końcu wymogi stylu nie tłumaczą takiego zachowania browaru. A ta słodkawość bardziej kojarzy mi się z kiepskimi browarami niż z angielskimi ales.
                Może po Amber Ale miałem zbyt wygórowane oczekiwania, ale muszę byc surowy. Tamto piwo mógłbym spokojnie stawiać koło wyspiarskich ales. To niestety tylko koło produktów zza ściany, z Relakspola... [3]
                Wysycenie: Niziutkie, a więc w sam raz. [5]
                Opakowanie: Śliczna butla po miodzie pitnym z porcelanką A poważnie, to oceniam jakbym pił z beczki, więc 5. [5]
                Uwagi: Otrzymane od e-prezesa. Dzięki!
                Trochę głupio mi oceniać to piwo przed Krakusami

                Moja ocena: [3.675]

                Comment

                • e-prezes
                  Generał Wszelkich Fermentacji
                  🥛🥛🥛🥛🥛
                  • 2002.05
                  • 19270

                  #9
                  Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika Twilight_Alehouse
                  Trochę głupio mi oceniać to piwo przed Krakusami
                  e tam... nie masz powodu do dyskomfortu. wszak jesteś moderatorem działu

                  Comment

                  • Twilight_Alehouse
                    D(r)u(c)h nieuchwytny
                    • 2004.06
                    • 6310

                    #10
                    Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika e-prezes
                    e tam... nie masz powodu do dyskomfortu. wszak jesteś moderatorem działu
                    Ale piwa polskie leżą tylko minimalnie w moich kompetencjach

                    Comment

                    • Shlangbaum
                      Pułkownik Chmielowy Ekspert
                      • 2005.03
                      • 5828

                      #11
                      Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika Twilight_Alehouse
                      A ta słodkawość bardziej kojarzy mi się z kiepskimi browarami niż z angielskimi ales.
                      Coś w tym jest. Podobno ma być jakaś poprawka albo ze dwie w tym piwie. Przede wszystkim zmieniłbym wodę temu piwu. Robione jest z wodociągowej chlorowanej kranówy, która sama w sobie w tej części Krakowa smakuje słodkawo i mdło

                      Krakowski Konkurs Piw Domowych !

                      Comment

                      • Shlangbaum
                        Pułkownik Chmielowy Ekspert
                        • 2005.03
                        • 5828

                        #12
                        Ocena z ARTomatu

                        Kolor: Kolor bursztynowo-czerwonawy, przy czym czerwień jest tylko odblaskiem. [5]
                        Piana: Niestety nie najdłużej się trzyma. Choć drobnopęcherzykowa, trzeba zamieszać co jakiś czas szklanką by kożuszek się wzbudził. Co prawda ale nie musi mieć wysokiej piany, jednak kożuszek powinien być trwalszy. [3.5]
                        Zapach: Zapach lekko mdły, słodowy z wyraźnym aromatem chmielu. Dominują estrowe nuty. Bardzo bogaty choć mógłby być bardziej intensywny. [4.5]
                        Smak: Smak pełny. Najpierw dominuje chmiel i goryczka, później pojawia się słód. Jak na pale za mało mdławy, zbyt goryczkowy. Przydałoby mu sie wiecj chmielu aromatycznego a mniej goryczkowego. Brak nutek alkoholowych nie zdradza mocy piwa. [4]
                        Wysycenie: Wolne bąbelki z trudem docierają do podniebienia i języka, ale docierają. W pale'u to pasuje, choć nasycenie mogłoby być intensywniejsze by lepiej budować pianę. [4]
                        Opakowanie: Paskudna kartka drukowana na atramentówce przyklejona do nalewaka. Żenada. Dobrze, że drugiej ozdoby nalewaka browar nie kazał zalepić [3.5]
                        Uwagi: Piwo jeszcze rozwojowe. Nierówne, przez co trudne do oceny.

                        Moja ocena: [4.15]

                        Krakowski Konkurs Piw Domowych !

                        Comment

                        • e-prezes
                          Generał Wszelkich Fermentacji
                          🥛🥛🥛🥛🥛
                          • 2002.05
                          • 19270

                          #13
                          Ocena z ARTomatu

                          Kolor: miodowo-rdzawy; za wiele (czyli 0) nie piłem piw tego typu, więc dla mnie jest OK i tak to będę oceniać [4.5]
                          Piana: w jednym dniu w dwóch lokalach a tak różna; drobnopecherzykowa czapa na początek, nie tak sztywna jak w Amer ale, ale mało trwała, znikająca do cienkiej kołderki i plam na powierzchni po 15 minutach [4]
                          Zapach: oj bardzo orginalny, estrowy; chmiel słabo lub wogóle nie wyczuwalny [3.5]
                          Smak: i znów jeden dzień, dwa lokale i dwa odmienne doznania: już wyraźna goryczka przebijająca się przez słodowo-kwiatkowy bukiet, ale po chwili stłamszona przez ciekawy, ale nachalny słodki posmak [3.5]
                          Wysycenie: mimo wszystko za każdym razem spore, bo zapychające, choć w szkle tego nie widać [4]
                          Opakowanie: opakowanie żadne, bo z beczki szklanki golasy i brak informacji na nalewaku jakie to piwo [0.5]
                          Uwagi: ponieważ Pale Ale kończy się i w lokalach opróżniane są ostatnie beczki postanowiłem ocenić to piwo, choć przyszło mi to z trudem.
                          pwio do wypicia, ale nie będę za nim tęsknił...

                          Moja ocena: [3.475]

                          Comment

                          • zAjkA
                            Major Piwnych Rewolucji
                            • 2004.12
                            • 1089

                            #14
                            Ocena z ARTomatu

                            Kolor: Całkiem ciekawy. Coś pomiędzy pomarańczą a czerwonym grapefruit'em. Miły dla oka lekko mętny. [4]
                            Piana: Niestety tylko 3 choć mogłoby być lepiej ze względu na jej lekko brunatną barwę ale niestety jestem trochę rozczarowany. Początkowo cechuje się wysokoscią oraz obfitością. Szybko da się jednak zauważyć że to złudzenie spowodwane grubymi pęcherzykami znajdującymi się pod wierzchnią warstwą piany. Wspomniane pęcherze szybko ulegają samozniszczeniu poprzez pęknięcie co powoduje iż w końcowym efekcie pozostaje lekki acz nie wszędzie widoczny dywanik. [3]
                            Zapach: Bardzo przyjemny owocowy, nienaganny. Ma w sobie coś z cytrusa. W tle wyczuwalna delikatna woń chmielu. [4]
                            Smak: Pierwsze doznania smakowe związane są w moim przypadku z goryczką. Jest wyraźnie gorzka acz lekko kwaśna. Może to powodować lekkie szczypanie na języku lecz jest Ok. Czuć też elementy owocowe. Niestety nie umiem określić co dokładnie. [3.5]
                            Wysycenie: Początkowo dość wysokie co ma negatywny wpływ na smak. Z biegiem czasu jednak się normuje za co +. [3.5]
                            Opakowanie: Butelka 0,33l. Zielona. Chyba taka sama jak w przypadku Farskiego. [3.5]
                            Uwagi: Kolejne piwo ze Starego Krakowa otrzymane dzięki uprzejmosci e-prezesa za co stokrotne dzięki. Z tego co czytałem wcześniej partie są nie równe. Znacznie lepiej smakowała mi Smocza Głowa acz kolwiek mam nadzieję że jeszcze zdążę się napić dobrego Pale Ale'a.

                            Moja ocena: [3.65]
                            Browar Kapitański- Warzone na pełnym morzu

                            Comment

                            • e-prezes
                              Generał Wszelkich Fermentacji
                              🥛🥛🥛🥛🥛
                              • 2002.05
                              • 19270

                              #15
                              co do piany, piłem wczoraj w Rutynie i naprawdę była przepiękna. na początku drobnopęcherzykowa czapa, potem gdzieś 1 cm puchowy dywaniki i do końca na ściankach oblepiająca się niczym ciepły pled. także na powierzchni piwa. być może to wprawa w nalewaniu?? bo wyżej cenię tego barmana z Rutyny niż młodego z Espresso.

                              Comment

                              Przetwarzanie...
                              X