Bierhalle Warszawa, Bock (Koźlak)

Collapse
X
 
  • Filtruj
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts
  • docent
    Pułkownik Chmielowy Ekspert
    • 2002.10
    • 5205

    #46
    Koźlak jak zwykle trzyma klasę. Treściwość wyśrubowana do granic, piana z początku o konsystencji śmietany. Niestety trwałość piany pozostawia trochę do życzenia, a może jest to związane ze zbyt niską temperaturą serwowanego piwa. Także dorocznej tradycji degustacji świątecznego koźlaka w Bierhalle stało się zadość
    Piwna Praha-przewodnik po praskich lokalach z prawdziwym piwem
    Przewodnik po miejscach gdzie warzy się i serwuje dobre piwo-Polskie Minibrowary
    Piwne podróże po Czechach-Piwne Czechy
    Polskie Minibrowary na FB - codziennie nowe informacje!

    Comment

    • żąleną
      D(r)u(c)h nieuchwytny
      • 2002.01
      • 13239

      #47
      Kupiłem dwa bączki na wynos (Bierhalle Nowy Świat) i też mi smakowało. Czuć podpalane nuty, ale jest też odpowiednia dawka karmelu i słodu w koźlakowym stylu.

      Comment

      • Lubiepiwo90
        Sierżant Pijalniowy Zaprawiacz
        • 2010.11
        • 113

        #48
        Chociaż to nie mój typ Koźlaka (wolę zdecydowanie bardziej wytrawne a ten jest zdecydowanie w kierunku słodyczy) to jest to przednie piwo. Ta smolista barwa urzeka piana mogłaby być lepszej jakości ale tu wiele zależy jak barman naleje kufel. Smak to dominująca słodycz.
        "nie traćcie ani sekundy, zmarnowany jest czas, którego nie spędzacie w gospodzie", Ladislav Klima "Tragikomedia ludzka"

        Comment

        • purc
          Kapitan Lagerowej Marynarki
          • 2009.02
          • 650

          #49
          Pite w sobotę w Arkadii . Trochę za słodkie, chyba słodsze niż rok temu , ale wciaż bardzo dobre. Tylko te ciepłe kufle -Panie Krzysztofie , czy naprawdę tak trudno przeszkolić barmanów?

          Comment

          • fuliano
            Major Piwnych Rewolucji
            • 2010.07
            • 1835

            #50
            Dziś 26.12, zgodnie z ofertą, piwo za 50 %.
            Co do samegop Koźlaka to jedynym zauważalnym mankamentem jest bardzo szybko znikająca piana. Po za tym jak u poprzednika znowu i mi się akurat dziś Kożlak dostał się w ciepłym kuflu.

            Comment

            • Tapir
              Kapitan Lagerowej Marynarki
              • 2009.10
              • 730

              #51
              Ocena z ARTomatu

              Kolor: Ciemny rubin, klarowny. [5]
              Piana: Bardzo gęsta, obfita, koloru beżowego, niestety dość szybko opada do dziurawego kożucha. [4]
              Zapach: Średnio intensywny, słodowy z wyraźną palonością i karmelem, wyczułem tez delikatną chlebową nutę. [4.5]
              Smak: Pełny, słodowy, całość pomimo wyczuwalnych palonych nut jest lekko słodkawa, gdzieś daleko w tle da się znaleźć lekką goryczkę, bardziej paloną niż chmielową i chyba leciuteńką kwasowość. Alkohol jest świetnie wkomponowany w całość piwa. [4.5]
              Wysycenie: Odrobinę za wysokie. [4]
              Opakowanie: firmowy kufel, podkładkę wziąłem sobie sam. Minus za to, że piwo zostało podane za zimne, potrzebowało nieco czasu, żeby pokazać swoje walory. Również sprawność obsługi w lokalu była co najwyżej średnia (a gości było wtedy niezbyt wielu) - chyba jakaś pani nowa manager się przyuczała do zawodu i co jakiś czas cała obsługa wpadała w lekką panikę. [3.5]
              Uwagi: Piwo degustowane w lokalu w Arkadii dnia 18.12.

              Bardzo smaczne, chociaż dla mnie odrobinę zbyt słodkawe.
              Szkoda, że już się skończyło.

              Moja ocena: [4.4]
              Nie mam problemu z alkoholem. Mam problem z pieniędzmi na alkohol.

              Comment

              • Krzysztof
                Major Piwnych Rewolucji
                • 2001.04
                • 1689

                #52
                Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika purc Wyświetlenie odpowiedzi
                Pite w sobotę w Arkadii . Trochę za słodkie, chyba słodsze niż rok temu , ale wciaż bardzo dobre. Tylko te ciepłe kufle -Panie Krzysztofie , czy naprawdę tak trudno przeszkolić barmanów?
                Rzecz w tym że kufle po myciu są bardzo ciepłe i nawet po przepłukaniu kufla zimną wodą uchwyt pozostaje bardzo ciepły.

                Kiedy opisana sytuacja miała miejsce?
                Jesteś zainteresowany browarem restauracyjnym napisz do mnie. Znam to od podszewki.
                www.twojmalybrowar.pl

                Comment

                • purc
                  Kapitan Lagerowej Marynarki
                  • 2009.02
                  • 650

                  #53
                  W sobotę 18.12 i naprawdę nie chodzi tu o uchwyt , tylko o ciepły kufel . Skoro zaś o nalewaniu mowa, to w następnym tygodniu barman nalał mi połowę kufla Marcowego ze stojącego dzbanka czy kufla ze starym piwem , po czym dopełnił je świeżym. Piwo oczywiście było ciepławe i odgazowane. Chociaż przez chwilę się wypierał, potem przyznał się i nalał bezpłatnie nowy kufel , ale oświadczył - " Proszę mi powiedzieć , który pub tak nie robi?" Takie praktyki uważam za skandaliczne i właściwie powinny zdyskredytować lokal, ale niestety nie mamy dokąd pójść. Pozostaje tylko siadać tak, aby móc patrzeć barmanom na ręce.
                  A na pytanie barmana mogę odpowiedzieć że w np. Berlinie żaden pub czy minibrowar tak nie robi i jakoś się im to opłaca.

                  Comment

                  • mrkowal
                    Sierżant Pijalniowy Zaprawiacz
                    • 2009.03
                    • 155

                    #54
                    Koziłek 2012 już jest. Cieny, słodki, mocny, gładki. Mniam, mniam
                    Ultima forsan

                    Comment

                    • emes
                      Major Piwnych Rewolucji
                      • 2003.08
                      • 4275

                      #55
                      ,,Koziłek'', ,,cieny'' ? W jakim to języku ?

                      Comment

                      • mrkowal
                        Sierżant Pijalniowy Zaprawiacz
                        • 2009.03
                        • 155

                        #56
                        Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika emes Wyświetlenie odpowiedzi
                        ,,Koziłek'', ,,cieny'' ? W jakim to języku ?
                        Przepraszam, ale bywa jak się pisze na dotykowym ekranie telefonu. Miało być oczywiście koziołek i ciemny.
                        Ultima forsan

                        Comment

                        • VanPurRz
                          Major Piwnych Rewolucji
                          • 2008.09
                          • 4229

                          #57
                          Piwo musi się trochę ocieplić bo jak zwykle podane zbyt zimne ale potem dostajemy klasycznego Koźlaka przez wielkie K. Rozważam zakupienie vouchera dla tego piwa.
                          "Nie myśl o tym, że wszystko się kończy. Myśl, że wszystko się dopiero zaczyna. To, co powinno być życiem: spokój, wolność i cisza" M. Hłasko, "Ósmy dzień tygodnia"

                          Comment

                          • Ahumba
                            Pułkownik Chmielowy Ekspert
                            🥛🥛🥛🥛
                            • 2001.05
                            • 9057

                            #58
                            Miałem wczoraj niewątpliwą przyjemność kosztować to Piwo przez duże P.
                            Szkoda tylko, że jest tak rzadko. A może dzięki temu, że trzeba dłuuuugo czekać to podwójnie smakuje.
                            Wspieraj swój Browar! Stań się Premium - Użytkownikiem!
                            znasz kaszubskie jeziora?- www.stanicacharzykowy.pl

                            Comment

                            • mrkowal
                              Sierżant Pijalniowy Zaprawiacz
                              • 2009.03
                              • 155

                              #59
                              "To już jest koniec" - została już końcówka kozła 2012.
                              Po 2 tygodniach jest jeszcze lepszy niż na początku warki, więc jeśli macie bracia piwni jeszcze szanse odwiedzić Arkadie to polecam.
                              Ultima forsan

                              Comment

                              • Piecia
                                Major Piwnych Rewolucji
                                • 2002.02
                                • 3312

                                #60
                                Pojawiła się wersja "wiosenna" obiecywana przez Krzysztofa podczas warszawskiej giełdy - degustowałem w Bierhalle w Białymstoku - pyszne, pełne, z delikatną pianą - polecam mimo wysokiej ceny (11 zł / 0,4)
                                Koniec i bomba,
                                Kto nie pije ten trąba !!!
                                __________________________
                                piję bo lubię!

                                Comment

                                Przetwarzanie...
                                X